Connect with us

ACTUALITATE

Clujeanul Vlad Pop urcă pe vârful Kilimanjaro (5.895 m), cel mai înalt munte al Africii. Pentru copiii bolnavi de CANCER

Publicat


vlad pop 3

Clujeanul Vlad Pop pormește vineri, 26 august, spre Tanzania, pentru ascensiunea pe Kilimanjaro (5.895 m), cel mai înalt munte al Africii (5.895 m). Ca toate țintele pe care și le propune – că sunt maratoane, ultramaratoane sau ascensiuni montane – și aceasta este tot pentru copiii Asociației Magic.

Citește și: Medic de familie din Cluj: Nu mai putem vorbi de sezonalitate în cazul bolii gură-mână-picior

”De doi ani și jumătate încoace, fiecare pas al lui Vlad se metamorfozează în burse educaționale MagicEDU (în valoare de 500 de lei, lunar), pentru copii cu diagnostic grave.

Prin ascensiunea pe Kilimanjaro, despre care nădăjduiește că va inspira cât mai mulți oameni să sprijine acești copii, Vlad Pop vrea să reușească să asigure bursele MagicEDU pentru 200 de copii, și anul viitor”, arată reprezentanții asociației Magic.

Pe 2 septembrie, odată cu steagul taberei MagiCAMP, pe care Vlad îl va duce pe Kilimanjaro, va flutura acolo sus, pe Vf. Uhuru, și mesajul de speranță pentru acești copii.

1 kilimanjaro 2022

Povestea lui Ionuț

”Ca să înțelegeți cât de importante sunt aceste burse MagicEDU, vă lăsăm aici o poveste magică a unuia dintre cei 200 de copii pentru care Vlad aleargă: Ionuț.

Ionuț este din Sighetu Marmației, are 14 ani și a moștenit de la mama lui talentul la desen.

Iubește să deseneze, iar harul ăsta i-a fost terapeutic pentru suflet, în lungile perioade de spitalizare, în lupta cu leucemia. Avea doar 9 ani pe atunci și desena doar în creion.

Apoi, după ce boala a intrat în remisie, Ionuț și-a dorit să meargă la un club de pictură, să învețe să picteze pe sticlă și pe pânză, în acrilic și ulei.

Bursa MagicEDU, pe care o primește încă de la începutul proiectului, l-a ajutat să-și împlinească această dorință și să investească în talentul lui nativ.

Deja participă la concursuri, câștigă premii peste premii și împărtășește mereu și cu noi reușitele lui.

Cu premii sau fără, oricum Ionuț e un câștigător, pentru că în doar 14 ani a avut deja de înfruntat cele mai vitrege anotimpuri ale unei vieți de om și a răzbit prin toate. Acum e vară în sufletul lui: e sănătos și fericit. Iar noi, foarte recunoscători și emoționați că am putut contribui la asta”, precizează susținătorii lui Vlad Pop.

Traseul lui Vlad

Pe 28 august, Vlad va pleca, împreună cu șerpașul Manasseh Mbise, din tabăra Umbwe (situate la 1800 m altitudine) spre poarta Umbwe (2.850 m). Traseul, de 11 km, se parcurge în aproximativ patru ore, prin junglă.

De acolo, se vor îndrepta spre tabăra Barranco (3.900 m) – încă 6,3 km, în mai puțin de patru ore.

În ziua următoare, vor urca de la Barranco spre Karanga (3995 m) – o distanță de 5.3 km, în mai puțin de trei ore.

În ziua 4, după o ascensiune de alți 3.9 km, vor ajunge în tabăra Barafu (4.673 m), iar la ora 23:00 vor porni spre summit, pe traseul de 4.9 km.

Dacă vremea pe Kilimanjaro va fi bună, pe 2 septembrie, la ora 7:00 dimineața, Vlad va ridica steagul copiilor Magic pe vârful Uhuru (5895 m).

Întreaga ascensiune, o puteți urmări aici: https://share.garmin.com/54GVG

Iar dacă povestea lui Vlad va inspiră să întindeti copiilor o mână de ajutor, o puteți face aici: https://galantom.ro/fundraising_pages/view?id=26731&organization_subdomain=magicamp sau puteți trimite un SMS, la 8844, cu mesajul BURSĂ (2 euro/lună)

Bursele Magic EDU

Bursele MagicEDU (în valoare de 500 de lei, lunar, inclusiv pe perioada vacanțelor) susțin continuarea educației copiilor cu diagnostice grave, după revenirea de la tratamentele chinuitoare – pentru a-și putea atinge potențialul și urma visurile, fără să le stea în cale și dificultățile financiare aferente bolii.

Am început proiectul MagicEDU în 2020, cu 100 de copii, în 2021 am crescut la 150, iar anul acesta susținem lunar educația a 200 de copii grav bolnavi.

Nu am fi reușit asta fără voi, toți cei care ați avut încredere în Magic și v-ați întins mâinile de ajutor (și) către acest proiect. Tot împreună, vom continua să o facem și în 2023.

Acești copii curajoși nu încetează nicio clipă să lupte, să viseze și să muncească pentru visurile lor. Cum am putea noi înceta să le fim alături?

În plus, bursele educaționale MagicEDU sunt o investiție pe termen lung – nu doar în viitorul acestor copii, ci și în viitorul nostru, ca societate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Calea ferată Cluj-Napoca – Oradea: Ce se întâmplă cu lucrările și când vor fi gata. Răspunsul ministrului Transporturilor

Publicat

Lucrările la proiectul de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, care se întinde pe o lungime de 166 km, sunt în desfășurare pe toate cele patru loturi de execuție.

Potrivit autorităților, termenul estimat pentru finalizarea proiectului de electrificare a căii ferate Cluj-Oradea este trimestrul IV al anului 2026, urmând ca restul lucrărilor să fie încheiate pe parcursul anului 2027. Informațiile privind stadiul lucrărilor și termenul de finalizare au fost oferite de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu ca răspuns la o interpelare a deputatului PSD de Cluj, Remus Lăpușan.

„Implementarea proiectului, „Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napocа – Oradea – Episcopia Bihor”, cu o lungime de 166 km, se află actualmente în diferite faze ale execuției, pe toate cele patru contracte de proiectare şi execuție, aferente celor patru Loturi de lucrări, Lot 1 Cluj Napoca – Aghires, Lot 2 Aghireş – Poieni, Lot 3 Poieni – Aleşd şi Lot 4 Aleşd – Frontieră Ungaria. Valoarea totală a investiției menţionate în referinţă, finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenţa 4 – Transport sustenabil, este de 9.479.279.329,89 lei cu TVA.

Termenul estimat pentru finalizarea proiectului începe cu trimestrul IV al anului 2026, urmând ca restul lucrărilor să fie definitivate în cursul anului 2027”, arată ministrul Transporturilor.

Investiție de 9,4 miliarde de lei

Valoarea totală a investiției se ridică la 9,47 miliarde de lei (cu TVA), fiind finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 4 – Transport sustenabil.

Acest proiect va permite reducerea timpului de călătorie, modernizarea infrastructurii și creșterea eficienței transportului feroviar pe ruta Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.

Potrivit raportului CFR pentru sfârșitul lunii ianuarie 2025, progresul fizic al lucrărilor era de:

  • 23% pe lotul 1 (Cluj-Aghireșu);
  • 32% pe lotul 2 (Aghireșu-Poieni);
  • 4,5% pe lotul 3 (Poieni-Aleșd), care include defileul, cea mai dificilă zonă a traseului;
  • 10% pe lotul 4 (Aleșd-Frontiera Ungariei).

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Câine la proțap, mâncat de un cercetător clujean în Vietnam. Plus păianjeni prăjiți și ouă de crocodil în Cambodgia

Publicat

Câine la proțap

Cercetătorul clujean dr. Hantz Peter, care predă în această perioadă cursuri de gastronomie moleculară, chimia alimentelor și bioinformatică la universități din Vietnam și Cambodgia, a continuat experiența culinară din zonă și, după ce a mâncat șobolani prăjiți, a continuat cu câine la proțap, păianjeni prăjiți, larve și ouă de crocodil.

Degustările de preparate locale sunt parte componentă a cursurilor de gastronomie moleculară și chimia alimentelor pe care le predă studenților săi din Asia.

”Carnea de câine este foarte gustoasă. Este fragedă, mult mai bună decât carnea de vită sau chiar de porc, dar nu este la fel de „neteda” ca și carnea de pui.

câine la proțap

Gustul său este, de asemenea, foarte bun, dar nu aș încuraja pe nimeni să experimenteze consumul de carne de câine în Europa. Mie, în Vietnam, mi-au oferit coapsă și o bucată din pielea prăjită.

Câine la proțap

 

Păianjenii și insectele sunt foarte gustoși și nutritivi, bogați în proteine.

Din cauza prăjirii pot conține și ulei. În greiere este prea multă chitină; favoritul meu a fost o larvă.

Gustul abdomenului păianjenului uriaș pe care îl consum în mod regulat pentru cina seamănă cu cel al ficatului.

Ouă de crocodil

Împreună cu studenții mei din Cambodgia, am făcut o vizită la o fermă de crocodili. Acolo, numeroși crocodili dormeau cu gurile deschise.

Gazda noastră ne-a oferit ouă ochiuri preparate din ouă de crocodil, al căror gust era foarte asemănător cu celor preparate din ouă de găină”, a spus cercetătorul pentru Cluj24.

Dr. Hantz Peter a avut ocazia să viziteze și piețele din zona Indochinei și a remarcat că acestea sunt foarte interesante și bogate.

”Există atâtea legume, fructe, pește și animale nevertebrate încât o piață europeană pălește în comparație cu ele”, a precizat clujeanul.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

De la ce a izbucnit bătaia de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca. Polițiștii, cercetări din oficiu pentru lovire

Publicat

Poliția Cluj a reacționat după imaginile surprinse pe strada Câmpului, unde un bărbat a fost lovit cu pumnii și picioarele în mijlocul drumului.

Potrivit IPJ Cluj, incidentul a fost semnalat printr-un apel la 112, sâmbătă, 22 martie, în jurul orei 18:15. Echipajele ajunse la fața locului au identificat un bărbat de 39 de ani, care a declarat că, în timp ce se afla la volan, un tânăr de 24 de ani i-ar fi lovit capota cu pumnul.

De la ce a pornit bătaia de pe strada Câmpului?

Din primele verificări, între cei doi ar fi izbucnit un conflict, iar aceștia s-au îmbrâncit reciproc.

„În data de 22 martie, în jurul orei 18:15, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la o posibilă stare conflictuală pe strada Câmpului din municipiul Cluj-Napoca.

Echipajul de poliție ajuns la fața locului a identificat un bărbat de 39 de ani, implicat într-un conflict. Acesta a relatat că, în timp ce se afla la volanul unui autoturism, o persoană de sex masculin i-ar fi lovit capota cu pumnul.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că persoana în cauză este un tânăr de 24 de ani. În acest context, cei doi s-ar fi îmbrâncit reciproc”, a transis IPJ Cluj.

Poliția s-a sesizat din oficiu

Cu toate că nu au fost depuse plângeri, polițiștii au deschis o anchetă din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.

„Pentru stabilirea cadrului legal necesar verificărilor, polițiștii au demarat cercetări din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Totodată, menționăm că, până la acest moment, nu au fost depuse plângeri prealabile”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Accident în comuna Poieni. Un șofer beat a ajuns cu roțile în sus

Publicat

Un accident a avut loc în Lunca Vișagului, comuna Poieni, duminică dimineață, unde un autoturism s-a răsturnat pe drum. Incidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.

Un autoturism s-a răsturnat pe un drum din localitatea Lunca Vișagului, comuna Poieni. Incidentul a avut loc duminică dimineață, iar în urma acestuia au rezultat pagube materiale, potrivit ISU Cluj.

La fața locului, echipele de intervenție au evaluat un bărbat în vârstă de 60 de ani, însă nu a fost necesar transportul acestuia la spital.

Update

Potrivit unui comunicat al IPJ Cluj, bărbatul care se afla la volan era băut.

„Azi, 23 martie, în jurul orei 10.30, a fost înregistrat un eveniment rutier pe DJ 764B, în localitatea Lunca Vișagului.

Din primele cercetări a rezultat că un bărbat de 68 de ani, din comuna Poieni, care conducea un autoturism în direcția Valea Drăganului, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare într-o curbă la stânga, părăsind partea carosabilă pe partea dreaptă, ulterior răsturnându-se.

Bărbatul se afla singur în autoturism și a fost evaluat de echipajul medical la fața locului, fără a necesita transport la spital.

Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate