EVENIMENT
Clujeanul Simone Tempestini, lider în Raliul Harghitei după prima zi a cursei

Pilotul Simone Tempestini, campionul naţional en titre, conduce în Raliul Harghitei, etapa a doua a Campionatului Naţional de Raliuri Betano (CNRB), vineri, după prima zi a cursei, care a cuprins trei probe speciale.
Echipajul Simone Tempestini/Sergiu Itu (Porsche 997 RGT) a fost cronometrat cu timpul de 20 min 40 sec 1/10, urmat de Sebastian Barbu/Bogdan Iancu (Skoda Fabia Rally 2), la 01 sec 6/10, şi Andrei Gîrtofan/Doru Vrajă (Skoda Fabia Rally 2), la 37 sec 7/10.
Barbu a câştigat prima probă specială, Tempestini s-a impus în a doua, iar a treia a revenit echipajului Mihai Manole/Marc Banca (Skoda Fabia Rally 2).
La startul raliului s-au aliniat 81 de echipaje, printre care să numără şi bulgarii Anton Titov/Dinko Stoicev Gheorghiev (Skoda Fabia R5), Titov concurând din nou în ţara noastră după o pauză de cinci ani, potrivit site-ului Federaţiei Române de Automobilism Sportiv.
Simone Tempestini are cinci victorii în Raliul Harghitei, cursa de anul trecut fiind câştigată de colegul său de echipă Bogdan Marişca (şi el are cinci victorii în Harghita), absent de la această ediţie. Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la prima ediţie a Raliului Harghitei. AGERPRES
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Luna iulie aduce multă artă și mișcare în oraș. Clujenii și turiștii se pot bucura de vară în cadrul activităților fizice precum dansul și fotbalul, dar și la expoziții de artă sau concerte. Află mai jos care sunt principalele evenimente locale din luna aceasta, destinate atât adulților, cât și copiilor.
Salsa & Bachata – Curs pentru începători, 4 iulie, 18:00, Hotel Belvedere Cluj
Se dă startul unui curs de Salsa & Bachata pentru o grupă nouă de începători. Acesta începe în data de 4 iulie, în Sala Cristal a Hotelului Belvedere, intrarea făcându-se prin spatele hotelului, din parc.
Întâlnirile vor avea loc luni și miercuri, între orele 18:00-18:50.
Abonamentul lunar, reprezentând 8 ședințe (2 ore pe săptămână), costă 200 de lei.
Intră pe: https://sonrisadancecenter.ro pentru a completa formularul de înscriere şi pentru a achita cursul.
Cei interesați pot participa la o ședință și dacă dansul nu este potrivit așteptărilor, primesc banii înapoi.
Încălțămintea va trebui schimbată în sala de curs, prin urmare participanții sunt nevoiți să aducă pantofii de dans separat.
Școală de vară pentru copii, 4 iulie 9:00 – 8 iulie 16:00, Strada Câmpului 93
Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani sunt așteptați la școala de vară Dance Unity, unde se vor bucura de un program cu activități interactive:
- 20 de ședințe de dans a câte 60 de minute
- 5 activități în limba engleză a câte 60 de minute
- jocuri de comunicare și activități în echipă
- gustare la ora 11:00
- prânz la ora 13:00
- activități la final de săptamană în urma cărora membrilor li se va acorda o diploma de participare
Programul se desfășoară săptămânal (luni-vineri) între orele 9:00-16:00.
Pentru mai multe detalii, accesați siteul danceunity.ro.
Tabără de fotbal, 4 iulie 08:00 – 8 iulie 17:00, Călărie Szilaj Lovastanya
Vino cu prietenii la tabăra de fotbal (atât pentru fete, cât și pentru băieți), la Călăria Szilaj Lovastanya.
Activitățile sunt după cum urmează:
- Două antrenamente de fotbal în fiecare zi cu antrenor specializat
- Plimbări cu trăsura
- Activități sportive și jocuri distractive
- Tras cu arcul la țintă
- Plimbări călare în manej
- Scăldat în piscină
Tabăra este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, prețul find 600 de lei. Se acordă:
- 10% reducere pentru 2 frați
- 20% reducere pentru 3 frați
- 25% reducere peste 4 frați
Înscrierile în tabără se fac doar cu plata avansului de 50%
Copiii vor veni de acasă zilnic cu pachețel cu mâncare.
Pe toată perioada taberei, copiii vor fi supravegheați de adulți.
Pentru informații și înscrieri, apelează: 0744 484 076 (persoana de contact: Tunyogi Béla).
Quiz Night, 6 iulie, 20:00, L’Autre Café
Miercuri înseamnă Quiz Night la L’Autre Café.
Dacă vrei să-ți testezi cunoștințele și să câștigi premii cu prietenii, ești așteptat la o seară de quiz-uri.
- Premiul 1: o sticlă de tărie
- Premiul 2: un rând de bere
- Premiul 3: un rând de shot-uri
Regulamentul este după cum urmează:
- echipele trebuie să fie formate din maxim 4 jucători, iar pentru fiecare jucător în plus se va deduce câte un punct din punctajul final
- telefoanele mobile sunt interzise, cei surprinși riscă descalificarea întregii echipe. Telefonul nu face parte din echipă.
Pentru rezervări sau înscrieri, apelează 0741 245 311.
Terapie Belly Dance – 6 iulie, 19:00, Victor Babeș 33
Ada Caraba invită clujencele într-o nouă călătorie în universul magic al feminității și sănătății feminine printre ritmuri magice, voaluri colorare, mișcări și simboluri sacre în perioada iulie-august.
„În amintirea mult indrăgitului serial vom căuta să dansăm și noi <<Pe urmele Clonei>>
Vom savura și exersa pe piese din serialul Clona iar la final, la ora de coregrafie, vom lega informația într-o coregrafie specifică veselă, senzuală, jucăușă
Dacă înscrierile decurg bine și reușim să ne organizăm în timp util, programul va fi următorul:
Durata curs : 6 Iulie – 24 August 2022 (2 luni – 8 întâlniri)
MIERCUREA va fi seara noastră de răsfăț de la 19.00 la 21.00
19.00 – 20.00 Bazele Dansului Oriental
20.00 – 21.00 Coregrafie <<Pe urmele Clonei>>”, anunță aceasta.
Pentru a putea lucra în condiții de siguranță, numărul de participante este limitat la 16 – 18 persoane.
Pentru înscriere este necesară completarea unui formular, disponibil cu un click aici.
Beneficiile belly dance-ului
Dansul oriental (belly dance) este un vechi ritual de fertilitate îmbogățit ulterior cu diverse elemente artistice pentru un plus de eleganță și spectaculos.
Este o forma sacră de medicină alternativă practicată (ÎN MOD PRIVAT) de femei din cele mai vechi timpuri. Studiul si practica mișcărilor de bază te ajută să îți întărești și menții sănătatea și este șingurul stil de dans creat exclusiv pentru corpul feminin.
Expoziție de artă și știință, 7 iulie, 19:00-23:00, Casa Tranzit
𝐂𝐨𝐥𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐄𝐩𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐞𝐬 explorează modul în care arta poate remodela cunoașterea științifică, propunând abordări noi, neconvenționale, ale provocărilor cu care se confruntă planeta noastră astăzi.
Expoziția analizează consecințele profunde ale alăturării expresiilor artistice și cunoașterii științifice, explorând conflictele epistemologice care rezultă din intersecția dintre discipline, metodologii și mentalități. Expoziția este punctul culminant al celor treisprezece rezidențe bazate pe colaborarea dintre artă și știință organizate în cadrul 𝑆𝑡𝑢𝑑𝑖𝑜𝑡𝑜𝑝𝑖𝑎: 𝐴𝑟𝑡 𝑚𝑒𝑒𝑡𝑠 𝑆𝑐𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒 𝑖𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝐴𝑛𝑡ℎ𝑟𝑜𝑝𝑜𝑐𝑒𝑛𝑒.
Nisipurile mișcătoare ale interesului artistic și științific față de Antropocen sunt reprezentate în expoziție prin grupajele tematice „Speculative Ecologies / Ecologii speculative”, „Earthly Sensorium / Sensorium pământesc” și „Hacking Technocracy / Piratarea tehnocrației”.
Concert de chitară cu András Vargas, 7 iulie (20:00-22:00), Sancho Panza Mexican Bar & Bistro
Delectează-te cu un recital de chitară în două părți, marca András Vargas. Repertoriul cuprinde muzică clasică, flamenco și compoziții proprii.
Intrarea (suportul artistic) este 20 de lei.
Pentru a fi la curent cu activitatea artistului, urmărește-l pe:
Târgul artizanilor, designerilor și artiștilor din Transilvania, 30 iulie 11:00 – 31 iulie 20:00, Urania Palace
Peste 30 de creatori așteaptă să li se descopere produsele, de la bijuterie și îmbrăcăminte până la decorațiuni interioare și jucării, toate create cu multă grijă și pasiune.
„Avem și o surpriză pentru voi: primii 150 de vizitatori ai târgului vor primi un voucher de reducere de 10% de folosit la expozanții din cadrul târgului”, anunță organizatorii evenimentului.
Intrarea este liberă, deci dacă vrei să susții artiștii locali, poți cumpăra direct de la ei în cadrul târgului.
EVENIMENT
Rusia bombardează Insula Şerpilor. Bombe la 40 km de litoralul românesc. A fost insulă a României

Armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară, relatează AFP.
‘În jurul orei 18.00, forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor’, a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă ‘că nu îşi respectă propriile declaraţii’.
Cu o zi în urmă, armata rusă a anunţat că s-a retras de pe acest teritoriu strategic ‘în semn de bună voinţă’, după ce ‘şi-a îndeplinit obiectivele fixate’.
‘Singurul lucru în care duşmanul e coerent este ‘precizia’ sa constantă de lovire’, a mai spus Zalujnii.
El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Şerpilor şi lansând cel puţin două bombe care îşi lovesc ţintele, lăsând în urmă dâre albe pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.
Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.
Kievul a acuzat Moscova că le-a utilizat în mai multe rânduri de la sfârşitul lui februarie, inclusiv împotriva populaţiei civile, ceea ce armata rusă a respins categoric.
Joi, armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia pentru că i-a forţat pe ruşi, ‘incapabili să reziste’ tirurilor de artilerie, să abandoneze Insula Şerpilor, aflată în nord-vestul Mării Negre. AGERPRES
Tratatul de Pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate a lăsat României Insula Șerpilor, însă aceasta a fost transferată ilegal de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Are o suprafață de doar 17 hectare.
foto: Wikipedia

Bursele sunt achitate la zi în municipiul Cluj-Napoca, inclusiv în luna iunie. 6,7 milioane de Euro pentru bursele elevilor clujeni în anul școlar 2021-2022.
„Educația reprezintă o prioritate cheie pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca. Anul acesta primăria investește o sumă record în educație: 50 milioane euro.
Banii sunt prevăzuți pentru investiții în infrastructură, reparații curente, burse școlare, transport pentru elevi, vouchere pentru pregătirea digitală a profesorilor clujeni, programe și politici publice educaționale.
Pentru bursele din anul școlar 2021-2022 au fost alocați 33.357.000 lei (6,7 mil Euro)
– 26.053.000 lei (5,2 mil Euro) de la bugetul de stat
– 7.304.000 lei (1,5 mil Euro) alocare suplimentară de la bugetul local
În acest an școlar 35.624 au obținut bursă.
– semestrul I: 19.467 elevi
– semestrul II: 16.157 elevi
Totodată, la finalul anului 2021 Consiliul local a aprobat dublarea cuantumului burselor sociale și de performanță. Valoarea burselor din Cluj-Napoca:
– burse de performanță – 500 lei
– burse de merit media 10 – 275 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)
– burse de merit media 9,50-9,99 – 225 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)
– burse de studiu – 200 lei (față de minimul stabilit prin HG de 150 lei)
– burse de ajutor social – 250 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, crește la 6,47%.
De asemenea, indicele IRCC, folosit de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, a crescut la 2,65%, de la 1,86%.
Creștere galopantă
La începutul lunii iunie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 5,99%, faţă de 5,01% la început de mai şi 4,6% în aprilie. Joi, indicele ROBOR la trei luni era de 6,44%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,60%, de la 6,58% cu o zi în urmă.
Sursa: Mediafax