Connect with us

EVENIMENT

Clujean de 41 de ani găsit mort în casă. Polițiștii au deschis dosar penal

Publicat


Un clujean în vârstă de 41 de ani a fost găsit mort în locuința sa de polițiștii alertați de familia acestuia. Există suspiciunea că bărbatul s-a sinucis.

Poliția Cluj-Napoca a fost sesizată, joi dimineața, despre faptul că un bărbat în vârstă de 41 de ani nu a mai putut fi contactat de două zile.

Clujean de 41 de ani găsit mort în casă. Polițiștii au deschis dosar penal

Potrivit polițiștilor clujeni, cei care i-au contactat nu au exclus suspiciunea unei sinucideri.

În urma sesizării, polițiștii s-au deplasat la locuința bărbatului din Cluj-Napoca. Acesta a fost găsit fără viață, echipajul medical prezent confirmând decesul acestuia.

Au fost efectuate cercetări la fața locului de către polițiștii judiciari și criminaliști, alături de un procuror și medic legist, iar ulterior trupul acestuia a fost transportat la IML Cluj, în vederea efectuării necropsiei.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rugăciuni în biserici pentru a feri România de inundații. Clopotele vor suna pentru dispersarea norilor

Publicat

De

Rugăciune împotriva inundațiilor

Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate.

Sâmbătă, dar mai ales începând de duminică dimineața sunt anunțate furtuni, cu ploi însemnate cantitativ care vor produce inundații.

Inundații sunt pregonizate și pe râuri din județul Cluj, dar unele puternice, care ar putea avea efecte devastatoare sunt așteptate în nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei.

Rugăciuni în biserici pentru a feri România de inundații. Clopotele vor suna pentru dispersarea norilor

În localitățile sub avertizare meteo clopotele bisericilor vor suna pentru dispersarea norilor.

Citește și: Se STRICĂ vremea la Cluj. Avertizare de ploi și vânt puternic până duminică seara

„Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.

Citește și: Atenționare a hidrologilor. Cod GALBEN de inundații pe râuri din județul Cluj. Ce zone sunt vizate

Astfel, duminică, „la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi incluse cererile speciale “la vreme de necontenire a ploilor” (revărsarea apelor), iar după ectenia întreită va fi citită „Rugăciunea la toată primejdia de obște”.

„Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor”, a mai transmis Patriarhia.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Încă o fetiță de 13 ani a dispărut la Cluj-Napoca dintr-un centru de plasament. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Fetiță dispărută la Cluj-Napoca

O fată de 13 ani a plecat sâmbătă dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca.

Cosmina Varga a plecat în jurul orei 12.30, iar până la momentul publicării acestei știri nu a revenit.

Ieri, o altă fetiță a dispărut de la un centru de plasament.

Încă o fetiță de 13 ani a dispărut la Cluj-Napoca dintr-un centru de plasament. Sunați la 112 dacă o vedeți

Fetița are o înălțime aproximativă 1,60 m înălțime, 65 de kilograme, păr roșcat, lung, ten creol, ochi verzi și constituție atletică.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu pantaloni negri tip colanți, bluză neagră cu inscripția “BARBIE” de culoare mov.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Carte-eveniment, volumul lui Marius Turda, „În căutarea românului perfect”, a fost lansată la FICT

Publicat

De

Lansare carte Marius Turda

Sâmbătă seara, în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, a avut loc lansarea volumului „În căutarea românului perfect”, semnat de Marius Turda.

Evenimentul i-a avut ca invitați pe Ciprian Mihali, profesor universitar, și pe Mihai Maci, lector la Universitatea din Oradea.

Carte-eveniment, volumul lui Marius Turda, „În căutarea românului perfect”, a fost lansată la FICT

Lansarea a adus în discuție subiecte sensibile legate de istoria României și a abordat teme controversate, precum eugenismul și politicile rasiale din perioada interbelică.

Cartea „În căutarea românului perfect” explorează aspecte puțin discutate ale istoriei naționale, cum ar fi politicile eugeniste și discursurile despre specificul național și degenerare rasială.

Volumul lui Marius Turda este legat de identitatea românească

Marius Turda, profesor de istoria biomedicinei la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, analizează aceste idei din perspectiva unei istorii a biopoliticii și a ideologiilor naționaliste din Europa Centrală și de Sud-Est.

Mihai Maci, lector la Universitatea din Oradea, a descris cartea drept „o prismă complexă, pe care trebuie să o înconjori cu atenție, pentru a înțelege cu adevărat ceea ce transparența ei aparentă încearcă să dezvăluie”.

Acesta a explicat că problema principală abordată de Marius Turda este legată de identitatea românească, modul în care națiunea și-a construit imaginea de-a lungul timpului, preferând o identitate etnică în locul uneia civice.

„Nu am optat pentru o identitate civică nici măcar în 1918, ci am optat pentru o identitate etnică. Această viziune etnică este una exclusivă, epuratoare – națiunea noastră este un fel de ‘noi’ care mereu îi caută pe ceilalți, dar se delimitează de ceilalți”, a spus Mihai Maci.

Ciprian Mihali: Cartea tratează subiecte delicate cu maximă obiectivitate și echilibru

Ciprian Mihali, doctor în filosofie și fost ambasador, a subliniat că lucrarea lui Marius Turda este deosebit de importantă pentru că reușește să trateze subiecte delicate cu maximă obiectivitate și echilibru.

„Meritul extraordinar al lui Marius este că a putut să trateze lucruri extrem de sensibile cu maximă delicatețe, fără a aluneca în judecăți de valoare.

A reușit să meargă pe sârmă în toată această carte, descriind cu exactitate persoane și situații în care politicile eugeniste și ideologiile naționaliste au influențat realitatea”, a spus Ciprian Mihali.

Cum au influențat politicile eugeniste și rasiste formarea identității naționale

Cartea lui Marius Turda reprezintă un demers important în înțelegerea felului în care politicile eugeniste și rasiste au influențat formarea identității naționale în România.

Autorul explică faptul că, deși istoria românească evită aceste subiecte, este esențial să le confruntăm pentru a ne înțelege mai bine trecutul și pentru a preveni repetarea greșelilor.

„Istoria românească este într-o situație destul de anacronică atunci când vine vorba de subiecte precum Holocaustul.

Înțeleg de ce istoricii sunt reticenți, dar trebuie să facem acest pas pentru a ne asuma trecutul și a începe procesul de vindecare națională”, a spus Marius Turda.

În intervenția sa, autorul a mărturisit că volumul a avut și un rol personal, reprezentând un proces de catharsis și redescoperire a unor voci și povești din trecut, unele dintre ele regăsindu-se în experiențele bunicilor săi, care au trăit în perioada Austro-Ungariei.

„Am scris cartea aceasta pentru mine. A fost un fenomen cathartic care m-a ajutat să mă regăsesc, să regăsesc vocile care au dispărut. Trebuie să ne asumăm trecutul, pentru că așa începe vindecarea națională”, a spus autorul.

O carte-eveniment

Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, a subliniat importanța acestui volum în peisajul literar și cultural românesc.

„O carte-eveniment, o carte care spune foarte multe despre noi înșine, despre ceea ce căutăm sau despre ceea ce nu ne place că am găsit”, a spus Gabriel Bota.

Lansarea volumului „În căutarea românului perfect” a fost un prilej de reflecție asupra identității naționale și a modului în care aceasta a fost modelată de ideologii și politici controversate.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – UTA, 1-3. Răzbunarea lui Costache: GOL și pasă de gol

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit-o pe UTA, sâmbătă seara în Gruia, într-un meci din Superliga de fotbal, etapa a 11-a. Clujenii ocupau locul 6 cu 15 puncte iar arădenii erau pe 14 cu 9 puncte. După un meci dominat de clujeni, UTA cea împiedicată din ultimele etape, fără Rednic pe bancă, învinge surprinzător cu 3-1, goluri marcate de Tachtsidis (min.48), respectiv Costache (min.13), Omondi (min.64) și Kadiri (min.74).

Echipele de start:

CFR Cluj: Popa – Abeid, Bolgado, Boben, Rocha – Fica, Djokovic, Tachtsidis – Deac, Munteanu, Korenica
Rezerve: Hindrich, Camora, Iacob, Kun, Ilie, Kresic, Keita, Filip, Artean, Postolachi, Păun, Michael
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – UTA, 1-3. Răzbunarea lui Costache: GOL și pasă de gol

UTA: Popa – Poulolo, Conte, Trif – Cîmpanu, Hrezdac, Joao Pedro, Van Durmen, Râpă – Omondi, Costache
Rezerve: Mitrovic, Bocea, Benga, Mihai, Mabea, Dumiter, Ghezali, Zsori, Kadiri, Cristea
Antrenor: Mircea Rednic

Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu” (Cluj Napoca)
Arbitru: Radu Petrescu // Asistenți: Radu Ghinguleac, Mircea Grigoroiu
Arbitru VAR: Florin Andrei // Asistent VAR: Ferencz Tunyogi

Prima repriză începe în nota de dominare a clujenilor însă arădenii echilibrează repede jocul și reușesc să înscrie pentru 0-1 în min.13 prin Costache, fostul jucător din Gruia, care primește o pasă excelentă de la Omondi. Acesta a profitat de o greșeală a lui Deac.

CFR revine în atac și are două ocazii bune prin Tachtsidis în min.17. După două minute și Korenica are un șut bun dar pe lângă poartă. În min.21, după o fază de playstation, Fică șutează slab și Popa reține.

În min.31, lovitura de cap a lui Bolgado trece de puțin pe lângă poartă. Louis Munteanu mai are și el două ocazii de gol dar lovitura sa de cap, respectiv șutul, trec pe lângă poartă.

Repriza a doua începe bine pentru CFR. Tachtsidis înscrie cu capul în min.48 pentru 1-1.

Clujenii ratează apoi câteva ocazii bune de a trece la conducere. Cei care o fac sunt, însă, arădenii. În min.64, Costache îi întoarce serviciul lui Omondi care înscrie pentru 1-2.

UTA răsucește cuțitul în rană în min.74 când Kadiri îl umilește pe Bolgado și înscrie lobat pentru 1-3.

Clujenii nu se regăsesc și ratează cu nonșalanță câteva ocazii clare de gol. Popa de la UTA face minuni în poartă și salvează o victorie nesperată a arădenilor. Costache, fostul jucător al CFR-ului se răzbună pe fosta echipă cu un gol și o pasă de gol.

Notele Cluj24:

Popa 5 – Abeid 6, Bolgado 5, Boben 5, Rocha 6 – Fica 6, Djokovic 6, Tachtsidis 7 – Deac 6, Munteanu 6, Korenica 6
Camora, Postolachi 5, Păun 6, Michael

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax