Connect with us

CULTURA

Cluj versus Timișoara – IMPRESII de scriitor. Vasile Ernu: Clujul a intrat intr-o mașinărie de DEZVOLTARE destul de riscantă

Publicat


cluj 1

Clujul și Timișoara sunt printre cele mai „solicitate” orașe, după București. Au devenit opțiunile miilor de tineri, pentru educație, pentru nivelul de trai, pentru oportunități de afaceri. Ce să alegi? Clujul, devenit „silicon valley” de România, centru al IT-ului european sau parcurile și Bega Timișoarei?

Problema asta și-a pus-o și Vasile Ernu, scriitor român născut la Odesa, absolvent de filosofie la Iași și cu master luat la Cluj. Ca unul care a petrecut mult timp în marile orașe din România, Ernu și-a permis „luxul” de a face o comparație între Cluj și Timișoara din punctul de vedere al persoanei care a „răsfoit” toate capitolele unui volum al traiului într-un astfel de oraș.

vasile ernu 1

„Am promis că scriu – o caut cu lumânarea. Am stat în 7 orașe mai mult de un an – la Cluj am stat 11 ani: sunt şi clujean puțin. Cu lunile am stat în foarte multe. Anual stau măcar o lună în alt oraș: ultimii doi ani – Bârlad-Vaslui-Chişinău-Iaşi. La anul Reşiţa. Acum Timişoara. Program de viață.

Dintre orașele mari, Timișoara alături de Iaşi par a fi cele mai confortabile orașe în acest moment. București scoatem din calcul că e un „animal urban” separat. Cluj a intrat intr-o mașinărie de dezvoltare destul de riscantă: agresivitatea dezvoltaţionistă nu-i face bine se pare.

Toată lumea vrea să afle diferențele Ce spun mai jos este ceva subiectiv – ar fi nevoie de multă muncă. Dar să schițăm niște observații. Mi-ar plăcea dacă s-ar aduce observații şi comentarii utile.

Timișoara versus Cluj, Bega versus Someș

E suficient să faci un parcurs de-a lungul Begăi şi al Someșului şi totul devine clar: felul în care este amenajat şi folosit Bega este mult peste Someș. Dacă mai vorbim şi de faptul că e un canal navigabil locurile devin şi mai atractive pentru Bega & Timișoara. Bega are multe zone bine amenajate şi un imens potențial. Practic poţi traversa tot oraşul de-a lungul râului Bega. Cu puține retușuri ar putea deveni un spațiu unic în urbanismul nostru. Transportul fluvial acum este de agrement dar poate deveni transport public fluvial chiar dacă se circulă uşor terestru.

timisoara 1

Parcurile – verdeața

Aici nu prea ai ce compara: Clujul pierde la mare distanța. Timișoara dispune de parcuri multe, mari şi bine întreținute. Are 14 parcuri. Cluj are mai puţine şi mult mai mici. Iar zona centrală e lipsită de copaci. Dar ţine şi de felul în care e construit istoric oraşul. Timişoara nu e Chișinău la acest capitol – poate cel mai verde oraş din ce ştiu eu – dar lasă impresia de oraş foarte verde. Opus Cluj – lasă impresia de lipsă şi insuficientă verdeață.

Piețele centrale: Cluj pierde în faţa Timișoarei

În centru Cluj are Piaţa Unirii (Mathias Rex), Piaţa Avram Iancu şi de partea cealaltă Piaţa Muzeului. Piaţa Unirii e sufletul orașului cu Matei Corvin şi Biserica Catolică Sfântul Mihail. Toate încercările lui Funar pe linie interbelică de a muta centru spre Piaţa Avram Iancu – piaţa românească – la Catedrala Metropolitană Adormirea Maicii Domnului, a fost un eşec. Acea piaţă nu a avut şi nu are viaţă decât întreținută artificial. Asupra monumentului lui Avram Iancu cu buciumistele – mă abţin. Chiar dacă cele două pieţe sunt unite printr-un bulevard nu există efectiv cursivitate. Lumea preferă o singură piaţă – la picioarele lui Mathias Rex. Piaţa Muzeului e prea mică dar are un rol important că punct de odihnă.

La Timişoara avem cele trei piețe care curg una în alta: Piaţa Victoriei (Piaţa Operei care unește Catedrala Metropolitana Trei Ierarhi cu Opera), Piaţa Libertății (Garnizoana) şi Piaţa Unirii – poate cea mai frumoasă şi ofertantă piaţă urbană pe care o are România. Cele trei pieţe curg una în alta cu artere pietonale destul de largi. Se trece fără mare efort din una în alta producând un tot întreg armonic chiar cu mai mule variații de căi de acces: piețele sunt flancate de străzi care fac parte integrantă unitară.

Atenție: aici totul e pietonal. Toate sunt vii. Piaţa Unirii e un caz mai special prin oferta foarte variată de biserici, clădiri – dar asta ţine de istorie: e o moștenire primită cadou de la alte popoare şi un Imperiu. Dacă mai punem şi parcurile care sunt la îndemână plus Bastion tot acest centru e enorm de ofertant: mult mai mare, mai divers şi mai viu decât cel din Cluj – vorbind strict urbanist. Oamenii sunt o altă poveste.

timisoara 2

Prețurile

Una dintre marile probleme la Cluj este agresivitatea prețurilor la o gamă mare de lucruri nu neapărat de mai bună calitate. Timişoara la acest capitol este ceva mai paşnică. Nu mă refer aici la imobiliare care deja e o temă mitologică şi folclorică cu faimoasa „garsonieră de Cluj”. Mă refer la mâncare, consum. Chiar veniseră câțiva prieteni din Cluj şi am ieşit la masă în centru – ei au constatat: waw dar e mai ieftin substanțial aici. Nu pot face o estimare reală dar asta se simte.

Transport

În primul rând orașul Timișoara are marele avantaj față de Cluj – spațialitatea: mult mai larg şi mai aerisit. Dar asta ţine de istoria urbană mai întâi.

Geografic – spațial

Timișoara este plasat mai avantajos: nu e „în ceaun” precum Cluj ci pe câmpie. Orizontalitatea şi larghețea permite o foarte ușoară deplasare cu bicicletele – dovadă ce e orașul cel mai „biciclist” din România. Arterele mult mai largi face ca transportul să fie mai dinamic. Am mers în ore de vârf şi chiar dacă ei se plâng nu mi s-a părut excesiv de aglomerat precum Cluj sau București. Şi pare că şi conexiunile cu transportul public să fie mult mai facil – aşa pare la prima experiența.

Periferia

Iarăși: periferia nu este atât de „gâtuită” la intrarea în zonele centrale precum la Cluj dinspre faimoasele „ghetouri de lux” sau faimosul Florești. Sunt multe probleme şi aici cu transportul dar e vizibil mai aerisit şi lejer.

Periferia – noile „ghetouri” ale orașului: Florești versus Dumbrăvița. Am fost să văd: Nu suportă comparația – pe lângă Florești Dumbrăvița pare sanatoriu. Timișoara are unde se extinde mult, în multe direcții şi mai are acces la multe sate care devin încet dormitoarele orășenilor – aici totul impresionează prin spațialitate: enorm de largi străzile cu verdeață în față. Zonele cele mai atractive din jur: Dumbrăvița, Giroc, Chișoda, Săcălaz, Sânandrei…

Construcțiile

Construcțiile care apar şi aici agresiv par ceva mai blânde – nu e sălbăticia investitorilor imobiliari de la Cluj sau Chișinău. Nu sar în ochi atât de agresiv. Multe s-au dezvoltat pe spatii mai largi pe fostele platforme industriale.

Dependența de centru

Clujul e prea dependent de centru – Timișoara pare „spart” în mai multe centre şi cu mai multe opțiuni. Timișoara e mai „orizontal” – Clujul mult prea „ierarhic”. Cartierele Clujului nu par a avea o autonomie la fel de mare precum cele din Timișoara. Timișoara chiar are unde dezvolta acest model de multipli poli urbani. Clujul e excesiv de centrificat şi nu are variațiuni prea mari de descentralizare. La Cluj sentimentul e că totul curge în centru – nimic nu rămâne în cartiere. La Timişoara e destul să mergi în Traian şi să înțelegi că poate deveni un centru alternativ fără mari eforturi.

Infrastructură reconversie culturală

Ultimii ani a arătat că Timișoara are enorm de multe spații care pot fi readuse în circuitul cultural. Eu studiez acest subiect cu o bursă Energie. Dacă Cluj a pierdu Fabrica de Pensule – Timişoara face exact opusul: readuce în circuit multe spaţii noi care sunt bine plasate în oraş şi destul de ofertante. Numai Garnizoana, depoul de Tramvaie, Faber &co cât fac. Vor putea să păstreze aceste locuri Timişoara? E discutabil dar ofertele de astfel de infrastructuri ale orașului sunt mult mai bogate aici prin istoria şi moștenirea urbană.

Au câteva pieţe foarte bune – şi una sezonieră volantă de la Stadion excelentă. La Cluj nu am mai fost de mult la piaţă – nu mă pronunț. Şi Mehala – Piața Ocsko – piaţa de vechituri rezistă tare bine.
Aş rămâne aici? Nu cred. M-aş muta la Cluj – exclus. Iaşi – posibil. Dar București e pasiunea mea.
Acum unde bate Cluj Timișoara? Sunt destule. Am ceva de criticat la Timișoara? Asta e meseria mea de Ernu – am mereu ceva de criticat: eu cred că Timișoara trăiește într-o falsă imagine de sine şi nu o ajută. Dar data viitoare – înainte de plecare Că nu mă vor mai chema la masă – sau ca să tac mă vor chema: cu gura plină e greu să vorbești. Glumesc. Ce am de zis o să zic.

Dar complexul Timișoarei faţă de Cluj este nejustificat.

Problemele mari aici nu se află în croiul urban ci mai degrabă altundeva. S-ar putea să fie acolo unde doare mai tare. Dar voi reveni…”, scrie Vasile Ernu pe Facebook.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Un clujean, al doilea om în statul român. A fost nominalizat de PNL pentru funcția de președinte al Senatului

Publicat

De

clujean

La finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL de duminică, Ilie Bolojan, președintele interimar al partidului, a anunțat propunerile pentru componența Guvernului și nominalizarea clujeanului Mircea Abrudean pentru funcția de președinte al Senatului.

”Sunt onorat de încrederea pe care conducerea Partidului Național Liberal mi-a acordat-o prin această nominalizare. Le mulțumesc colegilor pentru sprijin și susținere.

Am avut responsabilitatea de a asigura interimatul la conducerea Senatului în ultimele luni. Cu speranța că voi primi votul colegilor mei senatori, în ședința de plen de săptămâna viitoare, voi continua să îmi exercit mandatul cu seriozitate, profesionalism și echilibru.

Este un moment important, care implică responsabilitate și deschidere pentru dialog. Rămân dedicat valorilor democratice și misiunii de a servi instituțiile statului cu loialitate față de cetățeni”, a transmis Mircea Abrudean.

Un alt clujean, Daniel David, fostul rector al UBB, va continua să exercite funcția de ministru al Educației, propus tot de PNL.

În statul român, președintele Senatului este al doilea în ierarhie după președintele României.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Absolvenții clasei a VIII-a încep luni probele scrise la Evaluarea Națională

Publicat

clasa

Luni încep probele scrise ale Evaluării Naționale, la care vor participa peste 159.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a, a transmis Ministerul Educației, citat de Mediafax.

Luni este programată proba scrisă la Limba și literatura română. A doua probă scrisă, la matematică, va avea loc miercuri, în timp ce proba rezervată elevilor care au studiat în Limba și literatura maternă se va desfășura vineri.

Potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene, au fost înscriși pentru susținerea acestui examen, organizat în 3.190 de unități de învățământ/centre de examen, peste 159.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a.

Rezultatele, în 3 și 10 iulie

Primele rezultate vor fi afișate în 3 iulie, până la ora 12.00. Ulterior, în intervalul orar 14.00 – 18.00, pot fi vizualizate lucrările scrise și pot fi depuse contestațiile. Acest proces continuă și în zilele de 4 și 5 iulie.

„Candidații pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor. În aceeași măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul să depună contestație.

Elevii care depun/transmit contestații completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori”, transmite Ministerul Educației.

Rezultatele finale vor fi afișate joi, 10 iulie.

Probele încep la ora 9

Ministerul anunță că accesul elevilor în centrele de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Aceștia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor se poate folosi și creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când elevii vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de două ore, calculate după completarea casetei de identificare.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2025.

Interzis materiale ajutătoare

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea (elevii au obligația de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptați în examen. Probele sunt monitorizate audio-video”, arată reprezentanții ministerului.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Transferuri la CFR Cluj pentru sezonul 2025-2026 – cine a venit, cine a plecat

Publicat

transferuri la CFR Cluj 2025 2026

Transferuri la CFR Cluj pentru sezonul 2025-2026. Dan Petrescu rămâne antrenorul feroviarilor şi vrea să construiască o echipă de forţă cu care să se poată bate cu FCSB la titlu în SuperLiga. 

Până acum, clubul din Gruia nu a cheltuit nici un leu pe sume de transfer, conform informaţiilor de pe transfermarkt.ro, dar a semnat cu jucători în valoare totală de peste 7,5 milioane de euro. Iată ce transferuri s-au făcut până acum la CFR Cluj:

VENIRI la CFR Cluj

Kenneth Omeruo – fundaş central, 31 de ani, Nigeria, cotat la 1,2 milioane de euro 
Karlo Muhar
– mijlocaş, 29 de ani, Croaţia, cotat la 1,5 mil. euro
Antonio Bosec, fundaş dreapta, 27 de ani, Croaţia, cotat la 700.000 de euro
Drilon Islami – mijlocaş defensiv, 24 de ani, Kosovo, cotat la 600.000 de euro
Marko Gjorgjievski – atacant, 25 de ani, Macedonia de Nord, cotat la 500.000 de euro
Daniel Dumbrăvanu – fundaş central, 23 de ani, Moldova, cotat la 50.000 de euro
Tudor Cociș – atacant, 21 de ani, România

PLECĂRI de la CFR Cluj

Moustapha Name – mijlocaş defensiv, 30 de ani, Senegal – la Pafos (final de împrumut), cotat la 700.000 de euro.
Daniel Graovac – fundaş central, 32 de ani, România, la FCSB (liber de contract), cotat la 500.000 de euro
Luka Juricic – atacant, 28 de ani, Bosnia, liber de contract, cotat la 150.000 de euro
Mihai Popa – portar, 24 de ani, România, a la Torino (final de împrumut), cotat la 650.000 de euro
Alexandru Borbei – portar, 22 de ani, România, la Lecce (final de împrumut), cotat la 100.000 de euro
Flavius Iacob – fundaş dreapta, 24 de ani, România, la Corvinul (final de împrumut), cotat la 250.000 de euro

Citește mai departe

EVENIMENT

Campioana U-BT a făcut primul transfer pentru noul sezon: un conducător de joc panamez care a cochetat cu NBA-ul

Publicat

iverson molinar u bt cluj baschet

Iverson Molinar, primul transfer al verii la U-Banca Transilvania!

U-Banca Transilvania, campioana României la baschet, a anunţat primul transfer din intersezon, aducându-l pe fundașul panamez Iverson Molinar, pe numele lui complet Iverson Latrell Molinar Jones. Născut pe 3 decembrie 1999 în Ciudad de Panamá, Molinar măsoară 1,93 metri, joacă pe postul de conducător de joc, și vine la Cluj după un sezon bun în prima ligă israeliană, la Hapoel Be’er Sheva.

Molinar şi-a format parcursul baschetbalistic în Statele Unite, unde s-a mutat la vârsta de 15 ani. A evoluat la mai multe licee din California și Georgia, iar apoi a jucat la nivel universitar pentru Mississippi State, în NCAA. În ultimul sezon universitar a avut medii de 17,5 puncte, 3,6 pase decisive și 3,1 recuperări. S-a înscris la draftul NBA din 2022, dar nu a fost selectat.

După o scurtă perioadă petrecută la Milwaukee Bucks în NBA Summer League, unde a semnat contracte temporare, Iverson Molinar a fost transferat la echipa afiliată din G-League, Wisconsin Herd. A mai trecut pe la formații din Mexic, precum Capitanes de Ciudad de México și Ostioneros de Guaymas.

Sezon bun la Hapoel

În Israel, la Hapoel Be’er Sheva, unde a ajuns în 2024, a încheiat sezonul trecut cu medii de 18,8 puncte, 4,6 assist-uri și 3 recuperări în 26 de partide, potrivit u-bt.ro.

Fundașul de 25 de ani evoluează și pentru echipa națională a statului Panama, pentru care a debutat în 2017. Transferul său marchează începutul campaniei de consolidare a lotului U-BT pentru sezonul 2025–2026, în care echipa lui Silvăşan vrea să-şi apere titlurile din România şi să ajungă cât mai departe în cupele europene.

Citeşte şi Patrick „Petrică” Richard își prelungește contractul cu U-BT până în 2027. „Simt că mai am multe de arătat!”

sursa foto: wikipedia Iverson Molinar

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate