Connect with us

EVENIMENT

Cluj-Napoca va găzdui, în weekend, Trofeul Carpați Niro 2024 la handbal feminin

Publicat


Federația Română de Handbal organizează Trofeul Carpați Niro la handbal feminin, în weekend, la Cluj-Napoca. Participă echipele din șase țări.

În perioada 25-27 octombrie 2024, Federația Română de Handbal la BT Arena din Cluj-Napoca, are loc Trofeul Carpați Niro, la handbal feminin (senioare) cu participarea a șase echipe: România, Brazila, Elveția, Turcia, Macedonia de Nord și Slovacia.

Programul competiției

Vineri, 25 octombrie 2024:

  • Meciul 1: Brazilia – Slovacia – ora 14:30
  • Meciul 2: România – Macedonia – ora 17:30
  • Meciul 3: Elveția – Turcia – ora 19:30.

⁠Sâmbătă, 26 octombrie 2024:

  • Meciul 1: Macedonia – Slovacia – ora 14:30
  • Meciul 2: România – Elveția – ora 17:30
  • Meciul 3: Brazilia – Turcia – ora 19:30.

Duminică, 27 octombrie 2024:

  • Meciul 1: Elveția – Macedonia – ora 12:30;
  • Meciul 2: Turcia – Slovacia – ora 14:30
  • Meciul 3: România – Brazilia – ora 17:30
  • Festivitatea de premiere – ora 19:15

Jucătoarele, întâlnire cu fanii

Pe 24 octombrie, de la ora 17 la 18, fanii naționalei sunt așteptați la Iulius Mall, unde jucătoarele României vor face poze, vor da autografe și vor schimba câteva pase cu fanii prezenți.

Totodată, marți, 22 octombrie, de la ora 17, la sala BT Arena va fi antrenamentul deschis al echipei României (primele 20 de minute).

Biletele pot fi achiziționate online. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj- Napoca.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la Mera. O femeie a fost găsită carbonizată, iar o tânără a suferit arsuri la nivelul feței

Publicat

O femeie a decedat, iar o tânără de 18 ani a suferit arsuri, într-un incendiu izbucnit la o casă din localitatea clujeană Mera.

Pompierii clujeni au intervenit, marți dimineață, la un incendiu izbucnit la o casă din Mera. Patru autospeciale s-au deplasat la fața locului.

O femeie a decedat, o alta a fost rănită

În interiorul casei, pompierii au găsit o femeie carbonizată. O altă tânără a suferit arsuri la nivelul feței și primește îngrijiri medicale.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un incendiu de casă în localitatea Mera. La fața locului s-au deplasat de urgență 4 autospeciale, alături de autoscară. Incendiul se manifestă la un singur nivel al casei, cu degajări puternice de fum. Odată ce au pătruns în interior, forțele noastre au găsit o femeie carbonizată. De asemenea, o tânără de aproximativ 18 ani, care prezintă arsuri la nivelul feței, primește îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. Intervenția este în desfășurare, revin și cu alte imagini”, a transmis ISU Cluj.

Update

„Incendiul este lichidat, în aceste momente se înlătură efectele negative ale acestuia”, a mai completat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreme la Cluj în ultimele zile de octombrie. De ce temperaturi avem parte

Publicat

De

Vremea la Cluj

Administrația de meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice și precipitațiilor până în data de 3 noiembrie

La Cluj, temperaturile se mențin, deocamdată, ridicate în timpul zilei.

Vreme la Cluj în ultimele zile de octombrie. De ce temperaturi avem parte

Potrivit meteoroilogilor, în această săptămână, valorile termice diurne nu vor avea variații importante, iar media acestora va fi de 17 – 18 grade.

Pe parcursul nopților însă, valorile termice vor fi în creștere în primele zile de la medii de -1…0 grade, spre 4 grade.

Vremea se răcește la început de noiembrie

În săptămâna următoare, până în data de 3 noiembrie, vremea se va răci treptat, dar diferențele vor fi mai ales la valorile diurne, arată meteorologii.

În medie, maximele vor ajunge la 11 – 12 grade, iar minimele la 1 – 2 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi în creștere după data de 31 octombrie.

Citește mai departe

ECONOMIE

Gramul de aur a trecut pragul de 400 lei, un nou maxim istoric

Publicat

De

Un nou maxim istoric pentru gramul de aur

Prețul la gramul de aur a atins un nou maxim istoric. Acesta a trecut de 400 de lei.

Analiștii apreciază că prețul aurului va continua să crească.

Gramul de aur a trecut pragul de 400 lei, un nou maxim istoric

Incertitudinile privind câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Uniune, menținerea la valori ridicate a tensiunilor din Orientul Mijlociu, în condițiile în care conflictul s-ar putea transforma în unul regional, și procesul de reducere a dobânzilor început de principalele bănci centrale, sunt tot atâtea motive pentru investitori să caute plasamente cât mai sigure, așa cum este metalul galben, al cărui preț s-a majorat cu 32% de la începutul anului, arată analistul economic Radu Georgescu.

La cele de mai sus se adaugă majorarea cererii comerciale dar și achizițiile făcute de multe bănci naționale, cât și creșterea plasamentelor în ETF-urile care au aurul drept bază.

Un nou record, dar nu și ultimul

Uncia a atins luni un nou record de 2.740,10 dolari. Adăugând și aprecierea monedei americane din ultima lună, BNR a fost nevoită să stabilească un preț al gramului de aur de 403,0756 lei, care reprezintă un nou maxim istoric, arată Radu Georgescu.

Analiștii anticipează acum creșterea unciei la 2.900 dolari, în următoarele 12 luni, susținut de continuarea procesului de reducere a dobânzilor de către Rezerva Federală.

Însă acest nivel ar putea fi depășit în scurt timp, dacă ritmul actual se va menține.

De altfel, nivelul de 2.700 dolari/uncie era prognozat pentru prima parte a anului viitor.

A crescut și prețul argintului

La rândul său, argintul a profitat de raliul pe care îl cunoaște aurul, iar prețul său a trecut de 34 dolari, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2012.

În ciuda faptului că media monedelor din regiune s-a depreciat, la 401,56 forinți/euro, respectiv 4,3178 zloți/euro, cursul monedei unice a scăzut marginal în piața locală, de la 4,9724 la 4,9722 lei, în timp ce transferurile se realizau în culoarul 4,972 – 4,974 lei, tendința din partea a doua a ședinței fiind una de creștere.

Indicele în funcţie de care sunt calculate dobânzile în lei a stagnat

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%.

Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,59% iar cel la 12 luni la 5,64%.

Trezoreria a redeschis luni o emisiune de titluri de stat cu scadența în aprilie 2029. Ea s-a împrumutat de la bănci 990 milioane lei, față de o valoare programată de 500 milioane lei, și a acceptat să achite o dobândă anuală de 6,54%.

Euro se tranzacționa în culoarul 1,0844 – 1,0872 dolari, valori apropiate de cele de vineri, înainte cu două săptămâni de ședința de politică monetară a Rezervei Federale.

În piața locală, cursul monedei americane a scăzut marginal de la 4,5865 la 4,5831 lei.
Media francului elvețian s-a depreciat la 5,2949 lei iar cea a lirei sterline la 5,8672 lei.
Bitcoin s-a apropiat de 69.500 dolari, după care a alunecat spre 67.500 dolari. Ethereum fluctua între 2.674 și 2.765 dolari.

Citește mai departe

ECONOMIE

Ce-i așteaptă pe antreprenori în 2025? Dezbatere la Cluj pentru a răspunde nevoilor antreprenorilor și investitorilor

Publicat

Un eveniment conceput special pentru a răspunde nevoilor antreprenorilor, investitorilor, precum și ale altor profesioniști cu interes în domeniul economic are loc la Cluj-Napoca joi, 31 octombrie.

Dezbaterea este deschisă publicului larg.

Ce-i așteaptă pe antreprenori în 2025? Dezbatere la Cluj pentru a răspunde nevoilor antreprenorilor și investitorilor

Evenimentul este organizat de Viorel Băltărețu, antreprenor, investitor și deputat de Cluj, membru în comisiile parlamentare pentru Antreprenoriat, Industrii și Servicii, Afaceri Europene și Automatizarea muncii, care va dezbate provocările anului 2025, dar va căuta să găsească și posibile soluții, alături de:

  • Dragoș Petrescu – Membru în Consiliul Director Romanian Business Leaders, membru în Boardul Concordia și Președinte City Grill Restaurants
  • Cristian Popa – Membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României și fost Director de Investiții al celui mai mare administrator de fonduri de pensii private din România
  • Oana Țoiu – Vicepreședintă a Camerei Deputaților, membră a Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților
  • Violeta Alexandru – Deputată, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale.

Agenda discuțiilor cuprinde impactul contextului politic național și al trendurilor din economia globală asupra antreprenorilor români, strategii de adaptare și dezvoltare pentru antreprenori, construcția unui business rezilient într-un context incert, dar și
lecții din crizele anterioare pentru o adaptare mai bună.

Evenimentul va avea loc la Platinia Shopping Center, Calea Mănăștur 2-6, de la ora 17.00, iar prezența trebuie confirmată prin formularul de înscriere, AICI.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax