Connect with us

EVENIMENT

Cluj-Napoca va găzdui cea mai mare întâlnire din Europa a tinerilor supraviețuitori ai cancerului

Publicat


Sute de tineri supraviețuitori ai cancerului din Europa se reunesc în Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment dedicat lor.

175 de tineri supraviețuitori ai cancerului din 32 de țări din Europa se reunesc în Cluj-Napoca, în perioada 7-12 august, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Little People România și Youth Cancer Europe.

Rețea Europeană a Tinerilor Supraviețuitori de Cancer

Evenimentul marchează succesul proiectului EU-CAYAS-NET, Rețeaua Europeană a Tinerilor Supraviețuitori de Cancer (EU Network of Youth Cancer Survivors), finanțată prin programul EU4Health din cadrul Horizon Europe.

Proiectul contribuie la îndeplinirea angajamentului Planului European de Combatere a Cancerului de a aduce lupta cu cancerul în rândul copiilor și tinerilor în centrul atenției și de a îmbunătăți calitatea vieții supraviețuitorilor.

Pe parcursul celor 5 zile, cele 2 asociații înființate la Cluj-Napoca, vor pune la dispoziția participanților, tineri supraviețuitori de cancer, oportunitatea de a învăța în cadrul unor seminarii și de a contribui la discuții semnificative despre îngrijirea cancerului, sănătatea mintală, diversitate, egalitate și incluziune, educația și sprijinul în carieră, tranziția, efectele tardive și îngrijirea pe termen lung, discriminare și îngrijirea adolescenților și a tinerilor adulți (AYA).

Spațiu dedicat la Untold

De asemenea, tinerii vor avea șansa de a promova mesajul supraviețuirii, importanța unei comunități de suport, reprezentanță la nivel decizional, în cadrul unui spațiu dedicat în cadrul îndrăgitului festival UNTOLD.

Spațiul dedicat, deschis între 8-11 august, este creat ca o invitație către cei care vor fi prezenți la festival de a lăsa mesaje de încurajare către cei dragi care trec prin experiențele grele cu boala și de a afla despre reușitele proiectului EU-CAYAS-NET înregistrate pe parcursul a doi ani.

Printre tinerii participanți se află și supraviețuitori români, tratați în centrele majore de tratament din țară, membri ai Comunității Naționale a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer, TEMERARII.

Despre organizatori

Asociația Little People a pilotat serviciile de sprijin psihosocial pentru pacienții copiii și tinerii adulți cu cancer, din România.

Fiind singurul furnizor de servicii, prezent în toate centrele regionale de tratament majore, Little People oferă o abordare standardizată și consecventă a nevoilor psihologice și emoționale ale pacienților cu cancer și ale familiilor acestora din întreaga țară.

Din momentul diagnosticării, specialiștii noștri lucrează alături de echipele clinice pentru a împuternici părinții prin programe de educație.

Premiatul program „Nu mi-e frică!” oferă intervenții personalizate pentru copiii mai mici, în timp ce adolescenții și adulții tineri primesc sprijin de la egal la egal și intervenții specializate folosind AI, AR, VR, soluții digitale și aplicații mobile.

De asemenea, oferim oportunități de educare pentru pacienți și familiile acestora prin sesiuni de advocacy și formare de competențe.

Comunitatea TEMERARII

Un proiect al Little People, Comunitatea TEMERARII pentru adolescenții și tinerii adulți români supraviețuitori de cancer a fost înființată în 2006 și în prezent numără peste 1.000 de membri, oferind întâlniri de sprijin între pacienți care au trecut prin experiențe similare, sesiuni educative, evenimente sociale și multe altele.

TEMERARII sunt dovada a rezistenței și forței tinerilor, oferind un far de speranță și solidaritate pacienților nou diagnosticați.

Youth Cancer Europe

În 2015, Asociația Little People a făcut un pas important prin înființarea legală a Fundației Youth Cancer Europe, care a devenit acum binecunoscută rețea paneuropeană de advocacy a pacienților, YCE.

Reprezentând tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani din peste 40 de țări europene, Youth Cancer Europe are o experiență dovedită în modelarea politicilor UE privind asistența medicală transfrontalieră, discriminarea financiară, conservarea fertilității, drepturile reproductive, sănătatea mintală și echitatea în sănătate.

Rețeaua a influențat cu succes schimbările legislative la nivel european și la nivel local în diferite sisteme de sănătate, cu un accent deosebit pe sprijinirea nevoilor populațiilor marginalizate, minoritare și protejate din UE.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

600.000 de euro din bugetul local pentru repararea drumurilor și aleilor din Complexul Neurologie. Boc: Ministerul nu îi ajută

Publicat

De

Primarul Emil Boc, a anunțat că Primăria va aloca 600.000 de euro din bugetul local pentru modernizarea infrastructurii în zona Complexului Neurologie al Spitalului Clinic Județean.

Deși aceste lucrări nu sunt de competența directă a administrației locale, primarul Emil Boc a subliniat că este necesar să se ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor din jurul clinicilor universitare, care fac din Cluj-Napoca un „AKH al Transilvaniei”.

600.000 de euro din bugetul local pentru reparații

Emil Boc a declarat că, deși drumurile, trotuarele și spațiile din jurul clinicilor de pe Pasteur se află în administrarea Ministerului Sănătății, Primăria Cluj-Napoca va interveni pentru a repara trotuarele, aleile și alte infrastructuri.

„Joi avem ședință de consiliu, avem proiecte importante pe ordinea de zi. Unul dintre ele, chiar dacă nu e de competența strictă a primăriei, vreau să vedeți modul în care noi abordăm acest oraș. Avem clinicile universitare de excepție în Cluj-Napoca, avem un corp medical absolut fabulos, care face din acest oraș un AKH al Transilvaniei.

Când mergi în clinicile de pe Pasteur și vezi starea degradată a trotuarelor, a aleilor, a spațiilor verzi, a gropilor din asfalt, evident că te gândești: ok, sunt în subordinea ministerului, dar dacă ministerul nu îi ajută, haide să încercăm noi să găsim soluții să reparăm această situație”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.

Lucrările, gata anul acesta

Pentru a asigura o infrastructură adecvată atât pentru ambulanțe, cât și pentru accesul persoanelor cu dizabilități, Primăria va aloca 600.000 de euro. Lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului, a adăugat primarul.

„Am discutat cu colegii mei, am discutat cu conducerea Spitalului Clinic Județean și noi vom aloca, din banii primăriei – fără să fim obligați – 600.000 de euro să reparăm aleile, trotuarele, curțile, canalizările, captarea apelor pluviale, sistem rutier și sistem de infrastructură pentru persoanele cu dizabilități din complexul Neuro de pe Pasteur. Lucrările vor fi gata până la sfârșitul anului și ambulanțele să nu mai treacă prin gropi și noroi. Este un mod prin care ne uităm la oraș din toate perspectivele, să ajutăm, să sprijinim, pentru că doar așa poți să construiești o comunitate”, a mai arătat Emil Boc.

Citește mai departe

EDUCATIE

Consiliul Județean Cluj cumpără, cu 21 de milioane de lei, 25 de microbuze electrice pentru elevii din județ

Publicat

De

Microbuze electrice pentru elevi

Consiliul Județean Cluj cumpără, din fonduri nerambursabile, 25 de microbuze electrice.

CJ a publicat în SEAP anunțul, iar microbuzele nepoluante vor ajunge în comunele clujene și vor fi folosite la transportul elevilor.

Consiliul Județean Cluj cumpără, cu 21 de milioane de lei, 25 de microbuze electrice pentru elevii din județ

Anunțul având ca obiect furnizarea a 25 de microbuze electrice pentru elevii clujeni a fost publicat deja în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), anunță reprezentanții forului județean.

Achiziția se va face în cadrul Programului Administrației Fondului pentru Mediu”.

“Scopul nostru este ca toți tinerii din județ să beneficieze de șanse egale de învățare și dezvoltare.

Prin intermediul celor două proiecte câștigate, respectiv cel finanțat prin Planul Național de Redresare și reziliență și cel finanțat prin fonduri guvernamentale nerambursabile, gestionate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului de Mediu, vom asigura accesul elevilor din județul Cluj, al celor care provin din zone rurale, inclusiv mai îndepărtate, izolate sau cu o populație scăzută, la o educație de calitate”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Microbuze cu 16 locuri

Microbuzele pe care vrea să le cumpere CJ Cluj au o capacitate de 16+1 locuri, dintre care un loc destinat persoanelor cu dizabilități.

De altfel, acestea vor fi dotate cu facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă și vor beneficia și de tehnologii moderne de siguranță care oferă asistență șoferului pentru evitarea unor situații ce pot conduce la accidente rutiere.

Valoarea totală estimată a investiției este de puțin peste 21 de milioane de lei fără TVA..

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 11 octombrie 2024, ora 15.00.

CJ Cluj mai are în derulare un alt proiect, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care vizează achiziționare a 34 de microbuze școlare electrice, care vor ajunge, de asemenea, în comunele clujene.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod GALBEN de viituri în Cluj și în alte județe

Publicat

inundatii 2

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod galben de inundații pentru Cluj și alte 18 județe din România, valabilă în următoarele 36 de ore. Alerta vine ca urmare a prognozei meteo care indică ploi abundente în mai multe regiuni ale țării.

Primul interval de alertă începe marți, la ora 12.00 și se încheie miercuri, la ora 9.00. Județele vizate în această perioadă sunt Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

Cod GALBEN de viituri în Cluj și în alte județe

Un alt cod galben vizează, de marți, ora 21.00, până miercuri, ora 24.00, râuri din Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Braşov, Covasna, Buzău, Vrancea, Galaţi, Tulcea și Constanţa.

Hidrologicii avertizează asupra posibilității de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și de viituri rapide pe râurile mici. Aceste fenomene pot duce la inundații locale și la creșteri semnificative de debite și niveluri ale apelor, cu potențiale depășiri ale cotelor de atenție în bazinele hidrografice Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Dâmboviţa, Ialomiţa, Siret, Prut și râurile din Dobrogea.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc spune că anularea licitației pentru centură l-a costat electoral: Mi-am asumat rezultatul. Unii au profitat la maxim

Publicat

De

centura metropolitana milioane

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că anunțul anulării licitației pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane, făcut în plină campanie, l-a costat puncte electorale semnificative.

Emil Boc este de părere că decizia de a anunța anularea licitației pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane i-a afectat imaginea în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale. Cu toate acestea, el a subliniat că a preferat să fie onest și să își asume acest rezultat, lucru care i-a afectat procentele electorale.

„Știți bine că nu sunt un om decât al legii, al legalității și chiar dacă m-a costat câteva procente electorale consistente, nu am amânat o secundă. Când rezultatul a fost gata, l-am anunțat în plină campanie electorală, chiar înainte de alegeri, asta este, îmi asum. Nu am ce să fac cu rezultatul decât să îl duc mai departe și să reiau licitația în termenii legii”, a declarat primarul, invitat la Ziua Live.

„Evident că unii au profitat la maxim”

Edilul spune că contracandidații săi au profitat de acest anunț. Deși anunțul putea fi amânat până după alegeri, primarul a arătat că a ales să fie onest și să și-l asume.

„Evident că unii au profitat la maxim, s-au bătut, am înțeles treaba asta, dar mă bucur că, până la urmă, lucrurile sunt în direcția în care putem să avem din nou licitația pe masă și să continuăm legal și toată lumea să doarmă liniștită. A fost un act care nu a fost ușor de asumat, dar așa e în administrație, întotdeauna mi-am asumat lucruri, nu m-am învârtit în jurul lor. Puteam și atunci, până în 25 iunie, să amân, să tergiversez rezultatul. Nu, am spus din prima secundă: acesta este rezultatul, îl comunicăm. Asta e viața, ai și greutăți, important este să le înfrunți și să le depășești”.

Boc: „Am preferat să mă critice toată lumea”

Primarul Clujului a explicat că nu a dorit să intre într-o negociere directă pentru un proiect de un miliard de euro, chiar dacă acest lucru i-ar fi adus mai puține critici. Decizia a fost luată pentru a proteja implementarea pe termen lung a proiectului.

„Mi-am asumat cele mai grele lucruri cu putință. Pentru că nu au fost îndeplinite condițiile legale, nu am acceptat să fiu șantajat să intru la negociere directă cu cineva pe un proiect de un miliard de euro. Am preferat să mă critice toată lumea… Teoretic puteai intra pe negociere directă, dar după aceea riscai să ai probleme pe proiectul acesta încât să nu mai poată fi implementat mai târziu, pentru suspiciunile pe care le-ar fi trezit”.

Proiectul va continua în termenii prevăzuți de lege

Primarul a arătat că licitația a fost reluată în condiții legale și că este mulțumit de direcția în care se îndreaptă proiectul. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 3 octombrie.

„3 octombrie este termenul de depunere a ofertelor. La prima parte se lucrează deja, vor fi începute lucrări de amploare, inclusiv la pasajul care se face în zona spitalului regional și lărgirea la șase benzi pentru Cluj-Florești. Pentru partea a doua, vom vedea exact în 3 octombrie câte firme vor depune oferte”, a mai arătat edilul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax