Potrivit unui studiu publicat marţi de portalul de statistică clujean Erdelystat.ro, dintre oraşele din Transilvania cu o populaţie maghiară semnificativă, cel mai mare indice al costurilor de trai este la Cluj-Napoca, iar la Gheorgheni, în Harghita, este cel mai mic.
Portalul de statistică a realizat propriul său indice care compară costurile de trai în cele mai importante oraşe cu populaţie semnificativă maghiară din Transilvania folosind o metodologie similară cu cea a indicelui WCOL, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), care compară în mod regulat preţurile din 173 de oraşe din întreaga lume.
Erdelystat.ro a comparat costurile locuirii, preţurile alimentelor din piaţă şi din magazine, preţurile din restaurante, costurile de transport urban, precum şi costurile legate de activităţile sportive şi culturale, în cele 14 oraşe analizate, comparând preţurile cu cel mai scump oraş din Transilvania, Cluj-Napoca.
Portalul a constatat că la Braşov şi la Timişoara costurile de trai sunt cu 5,3%, respectiv cu 5,9% mai reduse decât în Cluj-Napoca. În Braşov, indicele de cost este determinat în principal de costurile mai mari ale locuinţelor decât în Cluj-Napoca, în timp ce la Timişoara acesta este determinat de preţurile ridicate ale alimentelor, de costurile ridicate la transportul urban şi cele ale activităţilor sportive.
Dintre oraşele analizate, Sfântu Gheorghe se află pe locul al patrulea. Este cel mai scump municipiu din Ţinutul Secuiesc. Indicele costurilor de trai în Sfântu Gheorghe este cu 12,1% mai mic decât în Cluj Napoca. Aici, alimentele şi locuirea sunt relativ scumpe, în timp ce în celelalte domenii analizate preţurile sunt mai reduse.
În clasament urmează Zalău, Satu Mare, Miercurea Ciuc şi Arad. Viaţa este cu 12,9% mai ieftină în municipiul din judeţul Sălaj, cu 15,4% mai ieftină în Satu Mare, cu 15,5% mai ieftină în Miercurea Ciuc şi cu 16,1% mai ieftină în Arad decât în Cluj Napoca. Preţurile la alimente sunt relativ scăzute atât în Satu Mare, cât şi în Miercurea Ciuc, în timp ce preţurile la restaurante sunt mai favorabile la Miercurea Ciuc.
Oradea este al 9-lea cel mai scump oraş din Transilvania. Preţurile mai accesibile de locuire au plasat reşedinţa judeţului Bihor în partea inferioară a clasamentului. Viaţa este aici cu 16,2 % mai ieftină decât în Cluj-Napoca.
Târgu Mureş se află pe poziţia a 10-a în clasament. Costul vieţii, aici, este cu 17,7% mai mic decât în Cluj-Napoca. Dintre oraşele studiate, preţul unui coş de cumpărături format din alimente achiziţionate din magazin şi de la piaţă a fost, la Târgu Mureş, cel mai mic.
Trei dintre cele mai ieftine oraşe de la finalul listei se află în Ţinutul Secuiesc, iar unul în Maramureş. Faţă de Cluj-Napoca, costul vieţii în Odorheiu Secuiesc este cu 19,1% mai mic, la Baia Mare cu 20,4%, la Târgu Secuiesc cu 22,5%, iar la Gheorgheni cu 26,1% mai mic, potrivit portalului Erdelystat.ro, pe baza comparării preţurilor din 14 oraşe transilvănene.
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Vineri a avut loc tragerea la sorți care va stabili prima etapă a SuperLigii de fotbal, noua denumire a Ligii I. Echipele clujene vor avea dueluri de foc.
CFR Cluj întâlnește acasă Rapidul, care își sărbătorește centenarul în acest sezon și urmărește o calificare în cupele europene.
”U” Cluj va întâlni în deplasare pe FCSB.
Campionatul va avea 30 de etape și va fi urmat de play-off, unde vor evolua primele 6 clasate.
Locurile 7-16 vor juca în play-out, unde ultimele două clasate vor retrograda direct. Două echipe vor disputa baraje de menținere în prima divizie, contra locurilor 3 și 4 din liga a doua.
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în această dimineață la un grav accident rutier petrecut la ieșire din localitatea Ciucea spre Cluj-Napoca.
Apelul de urgență a fost primit în jurul orei 7:10, iar pentru misiune au fost mobilizate o autospecială și un echipaj SMURD. În sprijin a venit și o ambulanță SAJ.
Ajunși la fața locului, pompierii au găsit două autoturisme avariate. Într-un autoturism se afla o tânără încarcerată și inconștientă, în stop cardio-respirator.
Folosind echipamentele din dotare, pompierii au descarcerat-o și au predat-o echipajelor medicale, care au început manevrele de resuscitare.
În ciuda eforturilor depuse de echipajul de pe ambulanță și de către pompieri, medicul a constatat decesul tinerei de 21 de ani.
De asemenea, alte trei persoane au fost transportate la spital în stare de conștiență și cu leziuni minore.
Mai exact, a fost vorba despre doi bărbați și o minoră de 10 ani.
Potrivit polițiștilor clujeni, un conducător de 24 de ani a pierdut controlul asupra mașinii și a pătruns pe contrasens.
Lunaiulie aduce multă artă și mișcare în oraș. Clujenii și turiștii se pot bucura de vară în cadrul activităților fizice precum dansul și fotbalul, dar și la expoziții de artă sau concerte. Află mai jos care sunt principalele evenimente locale din luna aceasta, destinate atât adulților, cât și copiilor.
Se dă startul unui curs de Salsa & Bachata pentru o grupă nouă de începători. Acesta începe în data de 4 iulie, în Sala Cristal a Hotelului Belvedere, intrarea făcându-se prin spatele hotelului, din parc.
Întâlnirile vor avea loc luni și miercuri, între orele 18:00-18:50.
Abonamentul lunar, reprezentând 8 ședințe (2 ore pe săptămână), costă 200 de lei.
Ada Caraba invită clujencele într-o nouă călătorie în universul magic al feminității și sănătății feminine printre ritmuri magice, voaluri colorare, mișcări și simboluri sacre în perioada iulie-august.
„În amintirea mult indrăgitului serial vom căuta să dansăm și noi <<Pe urmele Clonei>>
Vom savura și exersa pe piese din serialul Clona iar la final, la ora de coregrafie, vom lega informația într-o coregrafie specifică veselă, senzuală, jucăușă
Dacă înscrierile decurg bine și reușim să ne organizăm în timp util, programul va fi următorul:
Durata curs : 6 Iulie – 24 August 2022 (2 luni – 8 întâlniri)
MIERCUREA va fi seara noastră de răsfăț de la 19.00 la 21.00
Pentru a putea lucra în condiții de siguranță, numărul de participante este limitat la 16 – 18 persoane.
Pentru înscriere este necesară completarea unui formular, disponibil cu un click aici.
Beneficiile belly dance-ului
Dansul oriental (belly dance) este un vechi ritual de fertilitate îmbogățit ulterior cu diverse elemente artistice pentru un plus de eleganță și spectaculos.
Este o forma sacră de medicină alternativă practicată (ÎN MOD PRIVAT) de femei din cele mai vechi timpuri. Studiul si practica mișcărilor de bază te ajută să îți întărești și menții sănătatea și este șingurul stil de dans creat exclusiv pentru corpul feminin.
𝐂𝐨𝐥𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐄𝐩𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐞𝐬 explorează modul în care arta poate remodela cunoașterea științifică, propunând abordări noi, neconvenționale, ale provocărilor cu care se confruntă planeta noastră astăzi.
Expoziția analizează consecințele profunde ale alăturării expresiilor artistice și cunoașterii științifice, explorând conflictele epistemologice care rezultă din intersecția dintre discipline, metodologii și mentalități. Expoziția este punctul culminant al celor treisprezece rezidențe bazate pe colaborarea dintre artă și știință organizate în cadrul 𝑆𝑡𝑢𝑑𝑖𝑜𝑡𝑜𝑝𝑖𝑎: 𝐴𝑟𝑡 𝑚𝑒𝑒𝑡𝑠 𝑆𝑐𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒 𝑖𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝐴𝑛𝑡ℎ𝑟𝑜𝑝𝑜𝑐𝑒𝑛𝑒.
Nisipurile mișcătoare ale interesului artistic și științific față de Antropocen sunt reprezentate în expoziție prin grupajele tematice „Speculative Ecologies / Ecologii speculative”, „Earthly Sensorium / Sensorium pământesc” și „Hacking Technocracy / Piratarea tehnocrației”.
Peste 30 de creatori așteaptă să li se descopere produsele, de la bijuterie și îmbrăcăminte până la decorațiuni interioare și jucării, toate create cu multă grijă și pasiune.
„Avem și o surpriză pentru voi: primii 150 de vizitatori ai târgului vor primi un voucher de reducere de 10% de folosit la expozanții din cadrul târgului”, anunță organizatorii evenimentului.
Intrarea este liberă, deci dacă vrei să susții artiștii locali, poți cumpăra direct de la ei în cadrul târgului.