Connect with us

ECONOMIE

Cluj-Napoca este CEL MAI SCUMP oraş din Transilvania, iar la polul opus se situează Gheorgheni

Publicat


cluj
Potrivit unui studiu publicat marţi de portalul de statistică clujean Erdelystat.ro, dintre oraşele din Transilvania cu o populaţie maghiară semnificativă, cel mai mare indice al costurilor de trai este la Cluj-Napoca, iar la Gheorgheni, în Harghita, este cel mai mic.

Portalul de statistică a realizat propriul său indice care compară costurile de trai în cele mai importante oraşe cu populaţie semnificativă maghiară din Transilvania folosind o metodologie similară cu cea a indicelui WCOL, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), care compară în mod regulat preţurile din 173 de oraşe din întreaga lume.

VEZI ŞI:

Nebunie imobiliară la Cluj. Câţi ani trebuie să muncească un clujean pentru un apartament. Bucureşteanul munceşte mult mai puţin

Erdelystat.ro a comparat costurile locuirii, preţurile alimentelor din piaţă şi din magazine, preţurile din restaurante, costurile de transport urban, precum şi costurile legate de activităţile sportive şi culturale, în cele 14 oraşe analizate, comparând preţurile cu cel mai scump oraş din Transilvania, Cluj-Napoca.

Portalul a constatat că la Braşov şi la Timişoara costurile de trai sunt cu 5,3%, respectiv cu 5,9% mai reduse decât în Cluj-Napoca. În Braşov, indicele de cost este determinat în principal de costurile mai mari ale locuinţelor decât în Cluj-Napoca, în timp ce la Timişoara acesta este determinat de preţurile ridicate ale alimentelor, de costurile ridicate la transportul urban şi cele ale activităţilor sportive.

Dintre oraşele analizate, Sfântu Gheorghe se află pe locul al patrulea. Este cel mai scump municipiu din Ţinutul Secuiesc. Indicele costurilor de trai în Sfântu Gheorghe este cu 12,1% mai mic decât în Cluj Napoca. Aici, alimentele şi locuirea sunt relativ scumpe, în timp ce în celelalte domenii analizate preţurile sunt mai reduse.

În clasament urmează Zalău, Satu Mare, Miercurea Ciuc şi Arad. Viaţa este cu 12,9% mai ieftină în municipiul din judeţul Sălaj, cu 15,4% mai ieftină în Satu Mare, cu 15,5% mai ieftină în Miercurea Ciuc şi cu 16,1% mai ieftină în Arad decât în Cluj Napoca. Preţurile la alimente sunt relativ scăzute atât în Satu Mare, cât şi în Miercurea Ciuc, în timp ce preţurile la restaurante sunt mai favorabile la Miercurea Ciuc.

Oradea este al 9-lea cel mai scump oraş din Transilvania. Preţurile mai accesibile de locuire au plasat reşedinţa judeţului Bihor în partea inferioară a clasamentului. Viaţa este aici cu 16,2 % mai ieftină decât în Cluj-Napoca.

Târgu Mureş se află pe poziţia a 10-a în clasament. Costul vieţii, aici, este cu 17,7% mai mic decât în Cluj-Napoca. Dintre oraşele studiate, preţul unui coş de cumpărături format din alimente achiziţionate din magazin şi de la piaţă a fost, la Târgu Mureş, cel mai mic.

Trei dintre cele mai ieftine oraşe de la finalul listei se află în Ţinutul Secuiesc, iar unul în Maramureş. Faţă de Cluj-Napoca, costul vieţii în Odorheiu Secuiesc este cu 19,1% mai mic, la Baia Mare cu 20,4%, la Târgu Secuiesc cu 22,5%, iar la Gheorgheni cu 26,1% mai mic, potrivit portalului Erdelystat.ro, pe baza comparării preţurilor din 14 oraşe transilvănene.

sursa: MTI



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Buget de 1,4 milioane de lei pentru Zilele Clujului 2025, mai mare decât anul trecut

Publicat

zilele clujului 1

Bugetul alocat pentru ediția din acest an a Zilelor Clujului 2025 este de 1,4 milioane de lei. Proiectul de hotărâre va fi discutat de Consiliul Local în ședința din 27 martie.

Bugetul propus pentru organizarea Zilelor Clujului este anul acesta de 1,4 milioane de lei, iar proiectul de hotărâre urmează să fie discutat de Consiliul Local în ședința din 27 martie. Festivalul orașului se va desfășura între 22 și 25 mai.

Așa cum ne-am obișnuit în anii anteriori, evenimentul va include concerte, spectacole de lumini și drone, activități culturale și evenimente comunitare.

Cum vor fi cheltuiți banii

Bugetul alocat pentru ediția din acest an este structurat astfel:

  • 720.000 lei – prestația artiștilor
  • 300.000 lei – scene și sonorizare
  • 100.000 lei – spectacol de drone
  • 110.000 lei – video mapping
  • 95.000 lei – iluminat arhitectural al clădirilor
  • 75.000 lei – promovarea evenimentului

Comparativ cu ediția precedentă, suma alocată a crescut, de la 1,3 milioane lei la 1,4 milioane lei.

Un festival cu tradiție și mii de participanți

Zilele Clujului este organizat anual începând din 2011 și a devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente ale orașului. Anul trecut, festivalul a atras peste 350.000 de participanți, atât clujeni, cât și turiști veniți din alte orașe pentru a se bucura de concerte, activități culturale și momente speciale.

Evenimentul aduce laolaltă artiști români și internaționali, spectacole impresionante de lumini și proiecții, dar și numeroase activități comunitare, consolidând statutul Clujului ca un hub cultural și artistic important în România.

Odată cu aprobarea proiectului de hotărâre de către Consiliul Local, organizatorii vor putea demara pregătirile pentru ediția din acest an. Rămâne de văzut ce artiști vor fi invitați și ce surprize le sunt pregătite participanților.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Poliția Cluj despre accidentul din Zorilor, în care un trotinetist a fost rănit. Vinovat, un șofer de 19 ani. Ce a făcut

Publicat

De

Accident între o mașină și o trotinetă electrică la Cluj

Polițiștii clujeni anunță, în urma cercetărilor, că un tânăr șofer de 19 ani este vinovat de producerea unui accident în cartierul Zorilor, în urma căruia un alt tânăr a ajuns la spital.

Accidentul a avut loc marți,  în jurul orei 21.55, la intersecția străziilor Observatorului și Viilor din Cluj-Napoca.

Poliția Cluj despre accidentul din Zorilor, în care un trotinetist a fost rănit

Potrivit polițiștilor clujeni, din primele cercetări efectuate a reieșit că un tânăr de 19 de ani, din comuna Baciu, care circula cu autovehiculul ar fi pătruns în sensul giratoriu și nu ar fi acordat prioritate de trecere unui tânăr de 21 de ani. Acesta din urmă, care se deplasa cu o trotinetă electrică, a fost acroșat de mașină.

În urma impactului, tânărul de 21 de ani a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportat la o unitate medicală pentru un consult de specialitate. Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Foto: Info Trafic jud. Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, convins că românii vor călători fără vize în SUA: E o reevaluare. România nu a fost “luată cu penseta” din program

Publicat

De

Emil Boc, convins că românii vor călători fără vize în SUA

Emil Boc susține că reevaluarea programului Visa Waver anunțată de Guvernul Statelor Unite, o decizie în urma căreia românii nu vor putea călători de la 31 martie 2025 fără viză peste Ocean, este una “normală”.

Decizia, spune Boc, este doar parte dintr-un program de verificare, în baza viziunii noii administrații de la Casa Albă.

Emil Boc, convins că românii vor călători fără vize în SUA

Emil Boc spune că nu se pune problema dacă, ci când românii vor putea călători fără vize în SUA, în scop turistic și de afaceri.

“Din punctul meu de vedere este o decizie normală, firească a unei noi administrații, care își reevaluează politicile publice, după ce a câștigat alegerile. Este de la sine înțeles că noua administrație Trump are alte valori, principii și lucruri pe care le promovează… Nu se pune întrebarea dacă va fi menținut sau nu programul, ci când. Așa cum se reevaluează programul pentru România se întâmplă pentru mai multe țări. Deci nu suntem luați cu penseta din acest cadru și puși ca exemplu cu privire la amânare”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

Acesta a subliniat că una dintre axele administrației Trump a fost migrația și de aceea, acum, Guvernul se uită la fiecare program în parte. “Nu se pune în pericol existența programului, e vorba doar de data implementării lui… Deci este doar o amânare și nu ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult”, a mai spus Emil Boc.

SUA urma să ridice vizele pentru români de la 31 martie

După mai multe zile de speculații, marți, Guvernul Statelor Unite a anunțat că revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP) “pentru a asigura respectarea cerințelor stricte de securitate ale VWP”.

În aceste condiții, românii, care urmau ca din data de 31 martie 2025 să poată să meargă în SUA fără viză, în scop turistic sau de afaceri, vor avea nevoie, în continuare, să o solicite la ambasade sau consulate. Este vorba de viza B, de neimigrant. În comunicatul venit din partea Guvernului Statelor Unite nu se specifică cât va dura procesul de reevaluare.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

CULTURA

Emil Boc vrea acordarea de vouchere în școli și anul viitor. 80% dintre elevii de clasa a IX-a au accesat programul Primăriei

Publicat

De

Emil Boc

Emil Boc spune că va propune continuarea programului Primăriei privind acordarea de vouchere pentru elevii clujeni.

Asta în urma analizei privind programul prin care se acordă bani, sub formă de vouchere culturale pentru elevii din clasa a IX-a, și pentru sport pentru elevii din clasa a III-a.

Emil Boc vrea acordarea de vouchere în școli și anul viitor

Acest program a fost introdus pentru anul școlar 2024-2025, iar primarul vrea să îl continue și în anul școlar viitor. “La Cluj-Napoca, în clasa a IX-a sunt 3.798 de elevi. Până acum, 3.042 de elevi au solicitat voucherele culturale, iar programul nu este încheiat. Este un procent de 80%”, a spus Emil Boc la Ziua Live.

Primarul a mai spus că sunt 5 școli în Cluj-Napoca unde toți elevii de clasa a IX-a au solicitat voucherele sportive. Este vorba de Colegiul Tehnic “Ana Aslan”, Liceul Teoretic “Victor Babeș”, Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior” și Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică” Octavian Stroia”.

De asemenea, sunt 15 școli unde procentul elevilor care au solicitat aceste vouchere este între 90 și 99%, printre care Liceul de Informatică, Colegiul “Emil Racoviță”, Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” sau Liceul Teoretic „Báthory István”. În alte 17 școli, printre care Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, Liceul “George Barițiu”, sau Liceul “Gheorghe Șincai”, procentul este sub 90%. Liceul Tehnologic “Alexandru Borza” e singurul unde procentul elevilor de clasa a IX-a care au solicitat voucherele culturale este sub 50%.

Emil Boc: Aproximativ 2.000 de elevi au solicitat vouchere pentru sport

În ceea ce privește voucherele pentru sport, care se acordă elevilor din clasa a III-a din școlile din Cluj-Napoca, Emil Boc spune că nu are încă o situație oficială.

“Sunt 3.168 de elevi în clasa a III-a. Din datele preliminare pe care le avem, aproximativ 2.000 de elevi au folosit aceste vouchere…. Din punctul meu de vedere acest program își atinge scopul propus, iar începand cu luna mai voi propune continuarea acestui proiect și pentru anul școlar următor”, a declarat primarul Clujului.

Elevii de clasa a IX-a primesc vouchere de 300 de lei pentru a merge la teatru, operă, muzee, sau pentru a cumpăra cărți și a merge în excursii cuturale. În ceea ce îi privește pe elevii de clasa a III-a, aceștia primesc vouchere de 500 de lei pentru a se putea înscrie la un club și să practice un sport.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate