ADMINISTRAȚIE
Cluj-Napoca are cel mai mare BUGET pe 2021 dintre orașele mari ale României. ORADEA îi suflă în ceafă

Municipiul Cluj-Napoca are cel mai mare buget pe anul 2021 dintre orașele mari ale României. Clujenii se vor baza pe 2,16 miliarde de lei (433 milioane euro), dintre care jumătate, adică 1,043 miliarde, vor merge către dezvoltare.
Ca prioritate, din bugetul dedicat dezvoltării s-au alocat 46% pentru străzi și transportul în comun.
Valoarea totală a fondurilor europene atrase pentru 2021 va fi de 411 milioane de lei. Potrivit primarului Emil Boc, la fiecare 1 leu plătit de clujeni drept taxe și impozite, Primăria a atras 3 lei fonduri europene.
Cot la cot cu municipiul Cluj-Napoca se află Oradea, situată la granița României, dar cu o populație cu 100.000 de locuitori mai mică și fără să fie un mare magnet universitar, în comparație cu ”Capitala Transilvaniei”.
Oradea are un buget de 2,1 miliarde de lei în 2021, din care 1,02 miliarde, adică tot jumătate, vor merge către Dezvoltare.
Primarul Florin Birta a anunțat că programul de investiții este susținut în principal din surse nerambursabile (38%), bugetul local (19%), credite bancare (18%) și subvenții de la bugetul de stat (17%).
Aici se vor atrage fonduri europene pentru anul în curs în valoare de 370 milioane de lei. Sumele estimate din finanțările nerambursabile UE înregistrează o creștere de 310% având în vedere avansarea lucrărilor aflate în execuție, finalizarea procedurilor de licitație a investițiilor aferente ultimelor contracte de finanțare semnate, precum și faptul că o parte din sumele achitate în anul 2020 urmează să fie rambursate în anul 2021. Și fondurile norvegiene cresc aici cu 347%, la 4 milioane de lei.
O parte din bugetul Oradiei este asigurat din împrumuturi pentru susținerea cofinanțării proiectelor europene, 180 milioane de lei.
Urmează Timișoara în topul național al bugetelor pe anul 2021, cu un total de 1,4 miliarde de lei, dintre care 44%, adică 620 de milioane, vor merge către Dezvoltare, iar 56%, 787 de milioane sunt cheltuieli de funcționare.
Primăria a reușit aici să atragă 241.000.000 de lei fonduri europene, bani care vor fi utilizați pentru dezvoltare.
Noul primar, Dominic Fritz, are ca prioritate dezvoltarea ”verde” a Timișoarei, o mai bună calitate a locuirii și mobilitatea urbană (175 milioane de lei)
Brașovul are un buget preconizat pentru anul 2021 în valoare de 1,25 miliarde de lei, din care 50,4% merg către funcționare, adică 632 milioane lei, iar 49,6% către dezvoltare (623 milioane lei).
Aproape jumătate din buget, 48%, va merge pe trei direcții prioritare: tranziție verde, educație și sănătate.
Și aici se înregistrează o creștere semnificativă la atragerea fondurilor europene raportat la anul anterior, în proporție de 74% (de la 166 la 290 milioane de lei).
O sumă importantă va fi investită în Educație, 147 milioane de lei, din care se va asigura infrastructura nouă, linii dedicate pentru transportul în comun, burse și echipamente IT.
Aici vor primi finanțare separată, față de alte orașe mari, ONG-urile care activează în domeniul protecției mediului.
Primarul Allen Coliban a decis totodată să se investească masiv în sport și infrastructura turistică. Astfel, 18,2 milioane de lei vor merge din bugetul pe anul în curs către Corona Brașov, se va investi 11,8 milioane de lei în baze sportive noi și se lucrează la reînființarea echipei FC Brașov.
În 2021 se vor investi și 6,5 milioane de lei pentru a face disponibilă Poiana Brașov și în sezonul cald, prin trasee pentru sanie de vară, modernizarea domeniului schiabil, trasee de mountain bike și iluminatul modern al pârtiilor.
Bugetul Iașiului din 2021 se ridică la 1,083 miliarde de lei. Cheltuielile pentru Dezvoltare sunt estimate la 525 milioane de lei (48,5%).
Aici se estimează că se vor atrage 321,9 milioane lei finanțări de la Uniunea Europeană.
Edilul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat că 10 milioane de lei vor merge către procesul de bugetare participativă.
La Constanța veniturile în acest an sunt în cuantum de 994.046.000 de lei, iar cheltuielile sunt de 1.102.785 de lei. Banii pentru dezvoltare în acest an vor reprezenta 23% din totalul cheltuielilor, adică 312.636.000 de lei, iar aceasta este o sumă mare mai ales comparativ cu anul anterior, când au mers către investiții doar 7,2%.
Primarul Vergil Chițac va direcționa și în acest an cele mai mari sume de funcționare pentru asistența socială, peste 150.000.000 lei.
Transporturile au un buget de peste 272 milioane de lei, Sănătatea 27.8 milioane de lei, iar ordinea publică este peste Sănătate, cu 36 de milioane lei.
Pentru dezvoltarea publică, locuințe și mediu au fost alocate în 2021 aproximativ 157 de milioane de lei.
O sumă importantă a fost asigurată în 2021 pentru cheltuieli judiciare, 41.099.000 de lei.
Când se trage linie, cheltuielile publice sunt peste nivelul veniturilor, adică, după cum spunea și edilul Virgil Chițac, ”dacă ar fi o societate comercială, Constanța ar fi în faliment”.
Aici vor fi atrase fonduri europene în valoare de 152 milioane de lei.
Cel mai mic buget dintre orașele mari ale României îl are Craiova, veniturile totale ale municipiului din acest an vor fi de 788.862.000 de lei. Cheltuielile de dezvoltare sunt de 285.784.000 lei (36,2%) iar 169 milioane lei sunt fonduri europene.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
FOTO. Piesele valoroase din cel de-al doilea TEZAUR de la Șimleu Silvaniei vor fi expuse la MNIT până în luna iulie

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunță prelungirea perioadei de expunere a celui de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei până la mijlocul lunii iulie 2025.
Tezaurul este expus acum în cadrul expoziției „Războinici uitați și podoabe eterne: barbari
migratori în timpul crizei imperiului roman (sec. V–VI p. Chr.)”.
Piese valoroase din cel de-al doilea TEZAUR de la Șimleu Silvaniei vor fi expuse la MNIT până în luna iulie
Expoziția reprezintă unul dintre cele mai semnificative evenimente organizate de MNIT, prezentând tezaure unice la nivel mondial, care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecţiile a peste zece muzee din ţară și din străinătate.
„Mulțumim Muzeului Național Maghiar pentru generozitatea și disponibilitatea lor de a extinde colaborarea noastră, permițându-ne să oferim publicului o perioadă extinsă de vizionare a acestor piese excepționale, unice în lume, într-un cadru expozițional adecvat și extins.
Ne bucură succesul deosebit al expoziției, confirmat și de creșterea semnificativă a numărului de vizitatori după vernisajul din noiembrie 2024. Acest interes crescut ne-a motivat să inițiem toate demersurile pentru prelungirea perioadei de împrumut a celui de al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei, iar răspunsul pozitiv primit din partea partenerilor noștri de la Budapesta ne onorează”, a declarat Felix Marcu, Manager MNIT.
Piese deosebite realizate din aur și argint, cu încrustări de pietre prețioase
„Cel de al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei, descoperit în 1889 și aflat în colecțiile Muzeului Național Maghiar de la Budapesta, este compus din piese deosebite realizate din aur și argint, cu încrustări de pietre prețioase, Este vorba de o fibulă imperială (broșă pentru prinderea veșmintelor), zece perechi de fibule pentru vestimentația feminină, o verigă de jurământ și trei boluri.
Fibula imperială, decorată cu o piatră onix fațetată, este un unicat, fiind cunoscută de pe reprezentări romane târzii și bizantine, unde de fiecare dată este purtată de împărat. Până în momentul de față, exemplarul de la Șimleul Silvaniei este cea mai impresionantă fibulă imperială cunoscută”, afirmă Alpár Dobos, muzeograf din cadrul MNIT.
Expoziție unică în istoria MNIT
„Invităm publicul să profite de lunile rămase pentru a vizita această expoziție remarcabilă, unică în istoria muzeului, care aduce în premieră în Transilvania piese din ambele tezaure de la Șimleu Silvaniei. Experiența este amplificată printr-un cadru interactiv și imersiv, completat de ghidul nostru virtual, Rosamunda”, spune Felix Marcu, Manager MNIT.
Deși cel de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei poate fi vizitat până la jumătatea lunii iulie, expoziția va rămâne deschisă până finele lunii septembrie 2025. Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00 (ultima intrare la 17:30), iar biletele pot fi achiziționate online pe site-ul MNIT.
EVENIMENT
RotaRUN for Charity, concurs caritabil de ALERGARE la Cluj-Napoca. Beneficiar, secția de Oncologie Pediatrică a IOCN

RotaRUN for Charity, concursul caritabil de alergare aflat la prima ediție, se va desfășura pe 26 aprilie 2025, pe Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca.
„Evenimentul este organizat de Clubul Rotary Cluj-Napoca, în parteneriat cu Sport Management Events, Asociația Culturală Pro Transilvania și Asociația Veteranilor Militari și Veteranilor cu Dizabilități “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvoratorul de Mir” și are ca scop principal adunarea de resurse financiare necesare pentru Faza 2 a proiectului de reabilitare a secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic ”Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
RotaRUN for Charity, concurs caritabil de ALERGARE la Cluj-Napoca. Beneficiar, secția de Oncologie Pediatrică a IOCN
Faza 1, inițiată în 2023, a constat în dotarea cu mobilier specific a spațiului utilizat pentru pregătirea și administrarea tratamentului oncologic în Oncopediatrie (sala de tratament și compartimentul de terapie intensivă) și reabilitatea Secției cu paturi pentru 41 de pacienți și, de asemenea, în lucrări ample de refacere a Secției cu instalații, zugrăveli, pardoseală etc., la standardele cerute pentru spații cu destinație de spital. Suma investită a fost de 348.626 lei.
Pentru continuarea acestui proiect, Oncopediatrie – Faza 2, constând în dotarea cu 24 de paturi, 33 de noptiere și, desigur, alte lucrări ample de instalații, zugrăveli, pardoseli, etc., precum și pentru etapele următoare dedicate altor necesități și dotări ale IOCN ”Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca organizatorii au inițiat RotaRUN For Charity, eveniment la care sumele colectate din taxa de înscriere sunt 100% direcționate pentru finanțarea proiectul.
„Sumele colectate la alergare sunt foarte importante, ele vor fi folosite integral la Proiectul Oncopediatrie”
„Oncologia pediatrică este o patologie sensibilă care necesită permanent o atenție specială. De aceea, împreună cu colegii din cadrul echipei de management a Institutului Oncologic Cluj-Napoca și cu echipa medicală, facem eforturi susținute pentru a le putea oferi copiilor internați pe această secție cele mai bune condiții de tratament și îngrijire. Mulțumim Clubului Rotary Cluj-Napoca pentru implicare și sprijinul oferit!”, a spus Dr. Cătălin Vlad, Manager IOCN.
“RotaRun for Charity, inițiativa Clubului Rotary Cluj-Napoca, este in primul rând o puternică demonstrație de solidaritate cu copiii greu încercați de crunta boală care i-a adunat la Secția de Oncopediatrie a Institutului Oncologic Cluj-Napoca și o emanație de energie pentru toți cei care au nevoie de ea. De aceea ne dorim o mare mobilizare, pentru ca ei să vadă că nu sunt singuri și așteptăm să vină toți cei cărora le pasă, individual, în grup, școlile, universitățile, asociațiile, firmele din Cluj, din țară și de peste hotare. Sumele colectate la alergare sunt foarte importante, ele vor fi folosite integral la Proiectul Oncopediatrie”, Dr. Matei Miko, inițiatorul Proiectului.
Concursul se va desfașura pe o buclă de 3km pe Promenada Someșului, cu posibilitate de participare atât individuală, cât și în echipe. Pe baza codului STUD50 elevii și studenții au discount de 50% din taxa de participare. Mai multe detalii, AICI.
ADMINISTRAȚIE
Situație incertă la Hotelul Cristian: Primăria nu știe cât e domeniu public și cât privat. Expertiză în lucru

Primarul Emil Boc a explicat că în prezent lipsește o delimitare clară între domeniul public și cel privat pe terenul unde este construit Hotelul Cristian. O expertiză este în desfășurare pentru a clarifica acest aspect, însă până la finalizarea ei, administrația locală nu poate lua măsuri concrete.
În ședința Consiliului Local de joi, primarul Emil Boc i-a criticat pe consilierii USR că oferă soluții „prin presă” privind problema Hotelului Cristian, în loc să discute direct în cadrul Consiliului Local.
„Pentru Hotelul Cristian, am văzut că dați soluții prin presă, dați soluții aici, la Consiliul Local și în Primărie. Ceea ce spuneți dumneavoastră, să meargă primăria în instanță pentru revendicare ca imprescriptibilă, știm cu toții din anul I de Drept, dar nimeni nu știe exact cât e domeniu public și cât privat acolo. Asta e marea problemă, acolo ne blocăm”, a declarat Boc.
Sunt expertize în lucru
Edilul le-a transmis acestora că situația este mult mai complexă decât pare și că, în prezent, administrația locală așteaptă finalizarea unei expertize pentru a determina exact cât din construcție este amplasată pe domeniul public și cât pe domeniul privat.
„Așa s-au dat de îmbârligat autorizațiile de către trecuta administrație, încât acum sunt expertize în lucru să se stabilească hotelul acela cât e pe domeniul privat și cât pe domeniul public. Apoi mergi în instanță și arăți, atât e pe domeniul public, cât o fi – 10, 20, 50%, iar instanța să îți spună, poți să îl demolezi printr-o acțiune de revendicare?”, a arătat acesta.
„Chiar dacă tu ești proprietar pe domeniul public, nu poți să îl demolezi”
Edilul a explicat că expertizele în desfășurare trebuie să stabilească această delimitare clară, iar ulterior se va putea lua o decizie juridică în privința demolării. Totodată, Boc a subliniat că nu este atât de simplu să acționezi în instanță, deoarece există hotărâri judecătorești care prevăd că, dacă demolarea afectează structura de rezistență a unei clădiri, aceasta nu poate fi efectuată fără alternative legale clare.
„Sunt sentințe judecătorești care ne spun: dacă afectează structura de rezistență și afectează clădirea în totalitate, chiar dacă tu ești proprietar pe domeniul public, nu poți să îl demolezi. Trebuie să găsești alte formule juridice”, a mai arătat primarul.
Hotelul Cristian, un caz controversat
Hotelul Cristian, situat în Piața Mihai Viteazul, a fost construit inițial pe domeniul public, având doar o autorizație pentru o gheretă. În 2022, imobilul a fost cumpărat cu peste 250.000 de euro de către milionarul Dorin Bob, care intenționa să îl transforme într-un apart-hotel. Totuși, problema juridică legată de terenul pe care este amplasat blochează orice dezvoltare sau intervenție asupra clădirii.
„Această expertiză pe care o avem acum sperăm să ne dea un răspuns cât este exact. Nici proprietarul nu poate face mare lucru astăzi, el are întăbulat în cartea funciară, dar nu mă întrebați pe mine cum a întăbulat”, a mai precizat primarul.
Autoritățile locale așteaptă acum concluziile expertizei pentru a decide ce măsuri pot fi luate în continuare.
EVENIMENT
David Ciceo: Ne propunem peste 3,3 milioane de pasageri în acest an pe Aeroportul Cluj. Profitul net – 11 milioane de lei

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a anunțat că estimează în acest an un trafic de 3.381.000 pasageri în acest an, mai mare față de anul 2024, și un profit net de 11 milioane de lei.
Ciceo a declarat, joi, în ședința Consiliului Județean Cluj, în care s-a analizat bugetul aeroportului pe anul 2025, că preconizează o creștere a profitului Aeroportului ”Avram Iancu” și a traficului de pasageri.
Bugetul aeroportului a fost votat cu 19 voturi pentru. 7 abțineri și un vot împotrivă.
”Ne propunem în acest an un număr de 3.381.000 de pasageri, în creștere față de anul trecut când am avut 3.266.000 de pasageri.
De asemenea, ne propunem venituri de 202 milioane de lei, în creștere, cheltuieli de 188 milioane, un profit net de 11 milioane de lei, care este în creștere în ultimii ani.
Am reușit să realizăm investiții din fonduri europene, în ultimii 3 ani am investit 100 de milioane de euro, din care 50% fonduri europene.
Avem 2 proiecte importante, unul din fonduri europene pentru construirea unui parc fotovoltaic, cu o capacitate de 5 MW, iar de anul viitor vom deveni independenți energetic. Parcul este pe 6 ha, în urma unei investiții de 6 milioane de euro.
Al doilea proiect este înlocuirea echipamentelor de handling pe motorină și benzină cu echipamente electrice – autobuze, scări, proiect de 12 milioane de euro prin accesarea de fonduri europene”, a spus Ciceo.