Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca are cel mai mare BUGET pe 2021 dintre orașele mari ale României. ORADEA îi suflă în ceafă

Publicat


Municipiul Cluj-Napoca are cel mai mare buget pe anul 2021 dintre orașele mari ale României. Clujenii se vor baza pe 2,16 miliarde de lei (433 milioane euro), dintre care jumătate, adică 1,043 miliarde, vor merge către dezvoltare.

Ca prioritate, din bugetul dedicat dezvoltării s-au alocat 46% pentru străzi și transportul în comun.

Valoarea totală a fondurilor europene atrase pentru 2021 va fi de 411 milioane de lei. Potrivit primarului Emil Boc, la fiecare 1 leu plătit de clujeni drept taxe și impozite, Primăria a atras 3 lei fonduri europene.

Cot la cot cu municipiul Cluj-Napoca se află Oradea, situată la granița României, dar cu o populație cu 100.000 de locuitori mai mică și fără să fie un mare magnet universitar, în comparație cu ”Capitala Transilvaniei”.

Oradea are un buget de 2,1 miliarde de lei în 2021, din care 1,02 miliarde, adică tot jumătate, vor merge către Dezvoltare.

Primarul Florin Birta a anunțat că programul de investiții este susținut în principal din surse nerambursabile (38%), bugetul local (19%), credite bancare (18%) și subvenții de la bugetul de stat (17%).

Aici se vor atrage fonduri europene pentru anul în curs în valoare de 370 milioane de lei. Sumele estimate din finanțările nerambursabile UE înregistrează o creștere de 310% având în vedere avansarea lucrărilor aflate în execuție, finalizarea procedurilor de licitație a investițiilor aferente ultimelor contracte de finanțare semnate, precum și faptul că o parte din sumele achitate în anul 2020 urmează să fie rambursate în anul 2021. Și fondurile norvegiene cresc aici cu 347%, la 4 milioane de lei.

O parte din bugetul Oradiei este asigurat din împrumuturi pentru susținerea cofinanțării proiectelor europene, 180 milioane de lei.

Urmează Timișoara în topul național al bugetelor pe anul 2021, cu un total de 1,4 miliarde de lei, dintre care 44%, adică 620 de milioane, vor merge către Dezvoltare, iar 56%, 787 de milioane sunt cheltuieli de funcționare.

Primăria a reușit aici să atragă 241.000.000 de lei fonduri europene, bani care vor fi utilizați pentru dezvoltare.

Noul primar, Dominic Fritz, are ca prioritate dezvoltarea ”verde” a Timișoarei, o mai bună calitate a locuirii și mobilitatea urbană (175 milioane de lei)

Brașovul are un buget preconizat pentru anul 2021 în valoare de 1,25 miliarde de lei, din care 50,4% merg către funcționare, adică 632 milioane lei, iar 49,6% către dezvoltare (623 milioane lei).

Aproape jumătate din buget, 48%, va merge pe trei direcții prioritare: tranziție verde, educație și sănătate.

Și aici se înregistrează o creștere semnificativă la atragerea fondurilor europene raportat la anul anterior, în proporție de 74% (de la 166 la 290 milioane de lei).

O sumă importantă va fi investită în Educație, 147 milioane de lei, din care se va asigura infrastructura nouă, linii dedicate pentru transportul în comun, burse și echipamente IT.

Aici vor primi finanțare separată, față de alte orașe mari, ONG-urile care activează în domeniul protecției mediului.

Primarul Allen Coliban a decis totodată să se investească masiv în sport și infrastructura turistică. Astfel, 18,2 milioane de lei vor merge din bugetul pe anul în curs către Corona Brașov, se va investi 11,8 milioane de lei în baze sportive noi și se lucrează la reînființarea echipei FC Brașov.

În 2021 se vor investi și 6,5 milioane de lei pentru a face disponibilă Poiana Brașov și în sezonul cald, prin trasee pentru sanie de vară, modernizarea domeniului schiabil, trasee de mountain bike și iluminatul modern al pârtiilor.

Bugetul Iașiului din 2021 se ridică la 1,083 miliarde de lei. Cheltuielile pentru Dezvoltare sunt estimate la 525 milioane de lei (48,5%).

Aici se estimează că se vor atrage 321,9 milioane lei finanțări de la Uniunea Europeană.

Edilul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat că 10 milioane de lei vor merge către procesul de bugetare participativă.

La Constanța veniturile în acest an sunt în cuantum de 994.046.000 de lei, iar cheltuielile sunt de 1.102.785 de lei. Banii pentru dezvoltare în acest an vor reprezenta 23% din totalul cheltuielilor, adică 312.636.000 de lei, iar aceasta este o sumă mare mai ales comparativ cu anul anterior, când au mers către investiții doar 7,2%.

Primarul Vergil Chițac va direcționa și în acest an cele mai mari sume de funcționare pentru asistența socială, peste 150.000.000 lei.

Transporturile au un buget de peste 272 milioane de lei, Sănătatea 27.8 milioane de lei, iar ordinea publică este peste Sănătate, cu 36 de milioane lei.

Pentru dezvoltarea publică, locuințe și mediu au fost alocate în 2021 aproximativ 157 de milioane de lei.

O sumă importantă a fost asigurată în 2021 pentru cheltuieli judiciare, 41.099.000 de lei.

Când se trage linie, cheltuielile publice sunt peste nivelul veniturilor, adică, după cum spunea și edilul Virgil Chițac, ”dacă ar fi o societate comercială, Constanța ar fi în faliment”.

Aici vor fi atrase fonduri europene în valoare de 152 milioane de lei.

Cel mai mic buget dintre orașele mari ale României îl are Craiova, veniturile totale ale municipiului din acest an vor fi de 788.862.000 de lei. Cheltuielile de dezvoltare sunt de 285.784.000 lei (36,2%) iar 169 milioane lei sunt fonduri europene.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Clujenii reclamă că AVON are ”pile” la Primărie. A instalat un stand în Piața Mărăști unde tarabele s-au desființat

Publicat

De

avon 1

Cititorii Cluj24 au reclamat prezența unui stand al companiei de cosmetice AVON în Piața Mărăști, zonă din care au fost desființate toate chioșcurile și tarabele.

Aceștia susțin că nu e normal să fie autorizat un astfel de stand câtă vreme nu sunt permise alte activități comerciale în spațiul respectiv.

avon 2

”Am avut pe trotuar un chioșc  cu legume/ fructe, ne-au desființat. Tot au curățat acolo, nu mai este nicio tarabă. Dar se vede că AVON are pile la Primărie că le-au permis să își instaleze un stand. Ei nu vând produse acolo, dar își fac reclamă, prezintă produse, până la urmă tot își vând marfa, iar noi a trebuit să fim alungați din zona Pieței Mărăști”, a reclamat un clujean.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că standul AVON amplasat în zona Piața Mărăști a fost autorizat pentru a efectua acțiuni de ,,sampling” până în data de 30 septembrie, timp de 14 zile.

avon 3

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO Pistol radar și ETILOTEST la Chinteni. Cadoul Primăriei pentru postul de POLIȚIE. Atenție, ȘOFERI!

Publicat

De

radar 1

Primăria comunei Chinteni a cumpărat un pistol tip radart și un etilotest pentru Postul de Poliție, noile dotări urmând să intre în funcțiune de săptămâna viitoare.

”Având în vedere numeroasele plângeri ale locuitorilor legate de viteza excesivă cu care se circulă pe raza comunei Chinteni, precum și aprecierile total greșite ale participanților la trafic cum că trecerea de pietoni din fața Școlii Chinteni ar fi pur decorativă, vă informăm că un pistol tip radar și un etilotest, ambele de ultimă generație, au fost achiziționate și se vor afla în custodia Postului de Poliție Chinteni.
Încă de săptămâna viitoare acestea vor fi puse în funcțiune, aștepându-i pe aceia pentru care respectarea regulilor de circulație este total străină”, a spus primărița Lucia Suciu.

radar 2

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria refuză să mai rezolve din bani publici gâtuirile din străzi. Atenție mare când construiți imobile noi

Publicat

De

Mai multe proiecte noi propuse pe ordinea de zi a Comisiei de Urbanism au fost respinse după ce s-a constatat că înregistrează probleme la nivelul accesului pe parcelă. Beneficiarii s-au declarat surprinși de faptul că deși cedaseră 9 m – de exemplu – pentru stradă, în dreptul parcelei lor, Primăria îi obligă să rezolve și o gâtuire care aparent nu are legătură cu proiectul prezentat.

Pe strada Măceșului, de exemplu, chiar dacă în planurile arătate joi figura o șosea de 9 metri, până la zona studiată se circula pe o stradă cu lățime de doar 6 metri. Pentru aprobare, Comisia de Urbanism le-a solicitat beneficiarilor să ia legătura cu proprietarii caselor învecinate și să le ceară să își retragă gardul din stradă, pentru a asigura aceeași lățime.

Această situație nu a fost unică la ședința de joi a Comisiei de Urbanism, iar beneficiarii se întrebau cum sunt puși de primărie să rezolve probleme de trafic, în apropiere de proiectele lor.

”Aceștia au 2 variante: să aștepte până să se rezolve problema, să iasă din cartier civilizat, sau să rezolve ei problema. Nu e normal să faci zeci și sute de case și tu să ieși pe o uliță din cartier. Și-au luat banii, și ce să mai spunem despre calitatea locuirii? S-au dus vremurile acelea la Cluj, au fost acum 20 de ani, când se accepta să circulăm pe benzi de 4-6 metri. Acum trebuie să asigurăm minim 2 benzi de circulație și trotuare.

Cum poți să vii în calitate de coproprietar și să constați că ceilalți au intrat cu gardul pe drum, să te uiți pasiv? Pentru că dacă ai o parcelă ești coproprietar la calea de acces. Ei și-au luat banii, iar apoi vin ceilalți, din spate, cu parcele încă neconstruite, și constată că drumul e blocat. De ce să îndreptăm din banii clujenilor niște erori care pot să fie îndreptate de către privați”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea, pentru Cluj24.

gatuire

gatuire

Citește mai departe

ACTUALITATE

Străzi închise la Florești, sâmbătă, pentru lucrări de modernizare. Traseul M22 se modifică

Publicat

De

Primăria anunță închiderea circulației rutiere la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu str. Sportului, pentru lucrări de refacere rigolă și parte carosabilă – sâmbătă 25 septembrie.

Primăria Florești anunță închiderea circulației rutiere sâmbătă 25 septembrie a.c., la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu str. Sportului, pentru lucrări de refacere a rigolei deteriorate și înlocuirea cu un tub îngropat pentru colectarea apelor pluviale, respectiv refacerea suprafeței de carosabil.

Decizia a fost necesară pentru finalizarea seriei de lucrări de asfaltare a străzilor de pe raza UAT Florești, iar închiderea circulației a fost instituită într-o zi nelucrătoare, pentru un disconfort cât mai mic pentru cetățeni.

Tot sâmbătă va fi închisă circulația rutieră la intrarea din DN 1 pe strada Dumitru Tăuțan, pentru lucrări de asfaltare acces în zonă.

Primăria Florești anunță închiderea circulației rutiere sâmbătă 25 septembrie a.c., pe tronsonul DN1(din str. Avram Iancu) intrare pe strada Dumitru Tăuțan – intrare Terra, pentru lucrări de asfaltare acces din drumul național, spre str. Dumitru Tăuțan.

De asemenea, tot în cursul zilei de sâmbătă vor fi executate lucrări de montare a unei guri de scurgere la intersecția străzilor Urușagului cu Șesul de Sus.

Traseul curselor CTP se modifică (M22), urmând ca toți călătorii să fie preluați din stațiile de autobuz de pe DN 1, str. Avram Iancu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate