Connect with us

EVENIMENT

Cluj-Napoca, Apahida și Câmpia Turzii rămân cu restricții de circulație și în timpul săptămânii

Publicat


Cluj-Napoca, Apahida și Câmpia Turzii rămân cu restricții de circulație și în timpul săptămânii, a anunțat, luni, Prefectura Cluj.

Restricții similare vor fi și în Bonțida, Mică, Mihai Viteazu, Poieni, Săvâdisla și Sic.

Astfel, se închid magazinele la ora 18:00, de luni până duminică, iar deplasarea afară se face până la ora 20:00.

Astăzi, incidența la nivelul municipiului Cluj-Napoca este 7,07.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Ziua Porților Deschise la CASTELUL Bánffy de la Bonțida. Se testează trasee de biciclete

Publicat

De

Fundația Transilvania Trust organizează o nouă ediție a Zilelor Porților Deschise la Castelul Banffy de la Bonțida în data de 16 mai. 

Alături de tradiționalele vizite ghidate în limba română și maghiară, care prezintă istoria castelului Bánffy, programul cuprinde testarea a 4 trasee de drumeție și cicloturism elaborate în cadrul proiectului Dezvoltarea ecoturismului culturale teritoriul GAL Someș Transilvan, comunele Bonțida, Borșa, Sic, Vultureni.

Duminică se propun două drumeții: una care vizitează parcul castelului Bánffy și traseul bisericilor monumente istorice din Bonțida (biserica reformată și cea catolică).

Trasee pentru cicliști

”Pentru iubitorii ciclismului pregătim testarea traseului Bonțida > Răscruci > Borșa > Borșa-Cătun > Răscruci > Bonțida de o lungime de 30.5 km și o diferență de nivel de 190 m, cu o oprire mai lungă la castelul Bánffy din Borșa”, arată organizatorii.

Acesta a precizat că ghid va fi Bogya Zoltán care îi va ghida si pe cei care doresc să testeze traseul Bonțida > Giula > Sic > Giula > Tăușeni > Bonțida de o lungime de 26, 2 km și o diferență de nivel de 215 m.

Bicicliștii se vor opri la Sic pentru a vizita stufărișul și biserica reformată recent reabilitată.

Ultimul punct de program al evenimentului va fi vernisarea expoziției M21 reANIMA a studenților de la Universitatea de Artă și Design din Cluj în prezența creatorilor, a coordonatorilor de proiect Kalló Angéla și Andrei Budescu,  respectiv a profesorilor universitari invitați: Dorel Găină și Feleki Károly.

Care este programul

10.00 Excursie cu bicicleta la castelul Bánffy din Borșa, ghid Bogya Zoltán, pornire de la poartă

10.00 Excursie cu bicicleta la Sic, ghid Bogya Tamás, pornire de la poartă

11.00 Vizita ghidată a castelului în limba română, pornire de la poartă

11.30 Drumeție la Biserica reformată și catolică din Bonțida – monumente istorice, pornire de la poartă

14.00 Drumeție la parcul Castelului Bánffy, pornire de la poartă

15.00 Vizita ghidată a castelului în limba română, pornire de la poartă

16.00 Vernisajul expoziției M21 reANIMA

Participarea la programele evenimentului este liberă. Purtarea măștii de protecție și respectarea reglementărilor în vigoare pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV 2 este obligatorie.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA la Cluj în următoarele două săptămâni. ANM: Se încălzește, dar va PLOUA aproape în fiecare zi

Publicat

De

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a evoluției valorilor termice și precipitațiilor pentru intervalul 10 – 23 mai. Potrivit meteorologilor nu scăpăm de ploi.

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme caldă, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va fi de 22-23 de grade în primele trei zile ale săptămânii.

Pe 13 mai vremea se va răcori, media maximelor va fi de 17 grade, după care se va încălzi treptat și, în intervalul 15 –23 mai, se vor înregistra valori termice diurne cuprinse, în general, între 21 și 23 de grade, potrivit ANM.

Temperaturile nocturne vor fi în creștere la începutul intervalului, de la 2 grade în prima noapte, spre 6 – 8 grade între 12 și 15 mai, iar în intervalul 16 – 23 mai se vor înregistra minime nocturne de 8 – 10 grade.

Începând cu data de 12 mai se vor semnala ploi în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar pe 12 și 13mai, precum și între 17 și 20 mai, acestea pot fi pe arii mai extinse și mai importante cantitativ.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Se prelungește STAREA DE ALERTĂ. Vor fi eliminate unele măsuri

Publicat

Starea de alertă va fi prelungită începând de pe data de 13 mai, potrivit unui proiect de HG aflat pe ordinea de zi a ședinței Executivului, care are loc luni, începând cu ora 16.30.

Pe agenda ședinței de Guvern poate fi se află un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.

Măsura a fost anunțată de premierul Florin Cîțu, care preciza că vor fi eliminate unele măsuri „care nu-și au rostul”, cum ar fi cele referitoare la schi.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV/ STUDIU făcut la Cluj. Cadrele medicale care au trecut prin COVID-19 și s-au vaccinat sunt protejate pe termen mai lung

Publicat

De

Un studiu derulat la Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe, la care au participat 122 de cadre medicale vaccinate cu serul de la Pfizer, relevă că cei care au trecut prin boală și au făcut și vaccinul au o protecție mai îndelungată împotriva infecției cu SARS-Cov-2, decât cei care au făcut doar vaccinul.

Coordonatorul acestei cercetări, chimistul clujean Szilard Fejer, spune că, în primul rând, ceea ce trebuie să știe lumea în privința testului testul IgG/IgM, care determină anticorpii, este că, în primul rând, nu a fost stabilit un nivel minim de anticorpi care conferă un grad de protecție.

„Ceea ce este important, este că nu numai cantitatea, ci și calitatea anticorpilor contează și fiecare sistem imunitar răspunde diferit”, a declarat pentru Cluj24.ro Szilard Fejer, coordonatorul cercetării care s-a derulat în două laboratoare, la Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe,

Gradul de protecție se poate stabili pe studii pe populație și nu de anticorpi, spune chimistul. Sunt studii care verifică câte dintre persoanele vaccinate s-au infectat într-un anumit interval de timp, comparativ cu o populație asemănătoare, care nu a fost vaccinată.

„Dacă nu se detectează anticorpi la o persoană după vaccinare este un semnal de alarmă, iar persoana respectivă trebuie să aibă o grijă mai mare, ca și cum nu a fost vaccinat. Se întâmplă, dar au fost foarte puține cazuri”, a mai spus chimistul.

Contează dacă o persoană a fost expusă bolii înainte de vaccinare

La studiul desfășurat la Cluj participă 122 de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, toate vaccinate cu serul produs de Pfizer.

„Ceea ce vedem este că răspunsul imunitar, deci răspunsul anticorpilor, este foarte diferit după vaccinare și contează dacă persoana respectivă a fost expusă la boală înainte de vaccinare.

Dacă a fost expus, are un răspuns imunitar puternic, foarte repede. Cei care nu au fost expuși la boala Covid-19 au un răspuns imunitar mai lent, dar după rapel fiecare are anticorpi detectabili”, a precizat Szilard Fejer.

Acesta mai spune că, potrivit studiului, numărul anticorpilor, în ansamblu, pentru cei care au fost expuși, rămâne mai ridicat decât la cei care nu au făcut boala.

„Acum avem date pentru un interval de 3 – 4 luni post-vaccinare. Acestea arată că cei care au fost expuși la boală au un nivel de anticorpi mai mare, iar cei care nu au fost expuși au un nivel mai mic. 9% dintre participanți au un nivel sub limita noastră de sensibilitate”, a mai spus chimistul.

Va fi nevoie, probabil, și de o a treia doză de vaccin

Acest lucru, arată cercetătorul, le spune specialiștilor că, probabil, va fi nevoie de încă un rapel, la 6 – 8 luni după ce a fost administrată prima doză.

Acesta recomandă vaccinarea și arată că din cohorta studiată au fost și 2 cazuri de persoane infectate post-vaccinare.

Într-unul din cazuri persoana nu a primit rapelul, iar în celălalt, persoana avea un răspuns imunitar mai slab și s-a infectat cu noul coronavirus la aproape o lună și jumătate după ce a primit a doua doză de vaccin.

Trebuie făcut testul IgG/IgM?

Testul poate fi făcut de cei care vor să vadă cât de eficient a fost răspunsul imunitar la vaccin, respectiv să verifice titrul de anticorpi.

„Este recomandat să se verifice acest nivel într-un laborator care poate să pună în context rezultatul. Pentru că nu numărul anticopilor este important, ci contextul.

Noi putem spune că cei care au avut vaccinul Pfizer și au trecut mai mult de 10 zile de la rapel, au valori între 3 și 6. Dacă persoana vine la 10 zile și verifică anticorpii și sunt mai mici, atunci poate să vadă în context”, a mai spus Szilard Fejer.

Tot acesta a precizat că este important și gradul de expunere la virus.

Iar cadrele medicale sunt mai expuse. „Vaccinul are o protecție de 95%, iar asta înseamnă că dacă ești expus, de 95 de ori nu o să iei boala. Dar protecția este de 100% față de formele grave ale bolii și aste este foarte important”, a mai spus coordonatorul studiului.

Foto: Pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate