Connect with us

EDUCATIE

Clubul Rugby Cluj Junior, prezent în Spania cu ocazia lansării Ghidului „Smart Rugby”. Proiectul va fi implementat și în România

Publicat


smart rugby 750x375

Proiectul „Smart Rugby”, dezvoltat în cadrul programului european Erasmus + Sport și cofinanțat de Comisia Europeană, a ajuns în faza finală. Coordonat de Federația Galiciană de Rugby (A Coruña, Spania), proiectul și-a atins obiectivul odată cu lansarea Ghidului „Smart Rugby”.

Oficialii clubului Rugby Cluj Junior au înmânat primele ghiduri „Smart Rugby”.

Prezentarea proiectului și înmânarea Ghidului către 13 cluburi din Galicia a avut loc recent, la Lugo, cu ocazia celei de-a IX-a ediții a Turneului Școlilor de Rugby din Galicia. La eveniment au participat și Alin Miclăuș și Ioana Miclăuș, reprezentanți ai ASC Rugby Cluj Junior. Clubul clujean este partener în dezvoltarea și implementarea Ghidului „Smart Rugby”.

Proiectul „Smart Rugby”, care se derulează din ianuarie 2021 și se va încheia în luna decembrie a acestui an, s-a axat pe cercetarea și dezvoltarea unui instrument educațional pentru dezvoltarea abilităților personale și sociale ale băieților și fetelor sub 12 ani prin rugby.

Rugby-ul, mai aproape de copii

„Concret, obiectivul principal al acestui proiect este pregătirea, dezvoltarea și implementarea de instrumente educaționale și de formare prin intermediul rugby-ului ca sport de masă. Această inițiativă sprijină obiectivul Comisiei Europene de a promova sportul și activitatea fizică în Europa, având în vedere nivelul scăzut de participare al copiilor la activitățile fizice.

În ceea ce ne privește vom face în așa fel încât acest Ghid să ajungă la cât mai multe părți interesate, adică în școlile din România și la cluburi, fie private, fie aparținând unor structuri cu tradiție în rugby”, a transmis Alin Miclăuș, președintele clubului Rugby Cluj Junior, partener în dezvoltarea și implementarea proiectului „Smart ugby”.

Prezentarea oficială a Ghidului a fost susținută de Manuel Dapena și Rubén López, reprezentanți ai Federației Galice de Rugby, Efrén Castro Caloto, deputat pentru Sport al Consiliului Provincial Lugo, Isabel Móyer, președintele Muralla Rugby Club, Tiago Azevedo, coordonator tehnic al Asociației de Rugby do Norte (Oporto, Portugalia) și Alin și Ioana Miclăuș.

În cadrul evenimentului a fost amenajat un stand unde părinții, profesorii și antrenorii au putut discuta și schimba păreri cu membrii proiectului. De asemenea, pe site-ul web a fost creată o secțiune în care unitățile didactice pot fi descărcate gratuit.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Legende și EROI mai mari sau mai mici, un PROIECT eTwinning la care au participat și elevi din Cluj-Napoca

Publicat

proiect

În acest an școlar, elevii clasei a VI-a C de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-au implicat  în proiectul eTwinning „Legends and heroes among us”, inițiat de două profesoare din Slovacia și Cehia, proiect la care au participat 178 de elevi și 17 cadre didactice din 9 țări.

„Începând cu luna octombrie, participanții la proiect au desfășurat diverse activități comune, menite să le pună în valoare creativitatea, spiritul de inițiativă, perseverența, curiozitatea și abilitățile de utilizare a instrumentelor digitale. Pe parcursul întregii perioade octombrie 2024 – mai 2025 copiii au avut parte de provocări multiple, cărora le-au făcut față cu brio.

proiect

FOTO. Legende și EROI mai mari sau mai mici, un PROIECT eTwinning la care au participat și elevi din Cluj-Napoca

După introducerea proiectului și înregistrarea lor pe platformă, au făcut cunoștință cu regulile de folosire în siguranță a spațiului alocat proiectului și de comportare civilizată în interacțiunea cu colegii din celelalte țări. Prezentările individuale încărcate pe platformă au implicat realizarea unui avatar și codificarea unor informații personale cu ajutorul codurilor QR.

În primele luni, echipele din fiecare țară au realizat scurte filme despre școala lor, orașul și țara natală. La acestea s-au alăturat alte două filme de prezentare a două legende românești. Elevii de la școala noastră au ales „Legenda Meșterului Manole” și „Legenda ghiocelului”, care au fost foarte apreciate de partenerii străini. Au avut ocazia să se implice, în calitate de „mici eroi” în diferite activități și acțiuni caritabile desfășurate acasă, în școală și în alte locuri.

proiect

„Logo-ul creat de un elev al școlii noastre (…) a fost ales ca logo al proiectului”

Fiecare activitate a fost imortalizată de multe fotografii iar dovezile acțiunilor de voluntariat au fost cuprinse într-o prezentare canva sub genericul „We are heroes everytime we help!”. În această perioadă au realizat panouri de prezentare a proiectului, expuse în sala de clasă și au realizat logouri. Surpriza noastră, extrem de plăcută, a fost aceea că logo-ul creat de un elev al școlii noastre a primit cel mai mare număr de voturi și a fost ales ca logo al proiectului!

proiect

În luna decembrie copiii au participat la un târg de produse organizat la Colegiul Tehnic Special „Samus” cu cadouri pentru elevii liceului și un program de colinde. Cea mai atractivă activitate a lunii decembrie a fost întâlnirea on-line cu partenerii din Cehia, ocazia perfectă pentru un schimb plăcut de informații și impresii, întâlnire finalizată cu un program de colinde românești. Tradițiile de Crăciun ale fiecărei țări au fost o altă tema interesantă a acestei perioade. Fiecare echipă a contribuit la o prezentare canva comună, cu fotografii și scurte texte în limba engleză ale unor obiceiuri și tradiții de Crăciun din diferite zone ale țării.

În luna ianuarie eTwinning a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare. Ne-am alăturat acestui eveniment, sărbătorindu-l în cel mai plăcut mod posibil: cu ajutorul unui joc distractiv realizat cu Flippity, care ne-a testat cunoștințele despre Uniunea Europeană, Europa, eTwinning și diferite informații despre țările implicate în acest proiect.

proiect

„Eroismul poate îmbrăca forme multiple”

În total copiii au realizat, pe parcursul proiectului: 5 filme; o întâlnire on-line cu partenerii străini; două panouri din clasă care prezintă informații legate de proiect;  au plasat pe o hartă în Padlet locurile descrise în legendele alese; au jucat jocuri distractive pe tema legendelor citite și a aniversării eTwinning; au răspuns la întrebări din 3 chestionare; au făcut logo-uri și, în colaborare cu copiii din țările partenere, au făcut un afiș al proiectului cu portretele eroilor din țările participante, 4 prezentări pe diverse teme realizate cu canva și 2 reviste electronice.

proiect

O temă generoasă în care copiii au făcut cunoștință cu termenul de erou și au înțeles că eroismul poate îmbrăca forme multiple. Au citit legende și informații despre eroi din alte țări, lărgindu-și orizontul și s-au implicat într-o serie de activități interesante și antrenate, care au ajuns acum la final. Impactul acestui proiect asupra copiilor este deja vizibil, ținând cont de implicarea lor în toate celelalte proiecte propuse de școală, doritori să-și demonstreze calitățile de „mici eroi”.

Felicitări, copii! Ați demonstrat faptul că puteți face lucruri valoroase, v-ați implicat din tot sufletul iar rezultatele sunt uimitoare! Vă urăm succes în tot ce veți întreprinde”, au scris cele două coordonatoare de proiect, profesoara de limba română Elena Gabor și profesoara de fizică Daniela Țîră.

proiect

„Ei au filmat, ei au editat, ei au făcut totul”

„La acest proiect au participat 178 de elevi din 9 țări: Croația, Slovacia, Azerbaidjan, Georgia, Grecia, Polonia, Ucraina, Cehia și România. De la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” au participat 28 de copii, adică toată clasa a VI-a C. S-au implicat toți și a fost foarte bine pentru că și-au împărțit responsabilitățile, fapt pentru care au și reușit să facă atâtea lucruri, deși sunt micuți. Au făcut 5 filmulețe, unul de prezentare a școlii, unul de prezentare a orașului, două cu legendele și unul cu colinde de Crăciun tradiționale traduse în engleză, pentru parteneri. Ei au filmat, ei au editat, ei au făcut totul… Sunt foarte pricepuți.

proiect

Proiectele eTwinning sunt proiecte internaționale de colaborare între diferite țări europene și nu numai. Au apărut acum 10 ani și constau în alegerea a diferite teme propuse de doi inițiatori din două țări diferite care să aibă un scop și un plan foarte detaliat. Temele sunt diferite: de exemplu, axate pe literatură, pe legende, eroi, până la personalități din diverse domenii, știință, protecția mediului, AI, și așa mai departe. Spre deosebire de proiectele Erasmus, acestea se desfășoară strict online, fără deplasări dintr-o țară în alta”, a spus pentru Cluj24 prof. Daniela Țîră.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE. Ați VĂZUT-O? Femeie de 34 de ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

kanalas iolanda

În data de 15 mai a.c., în jurul orei 12:00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de o femeie cu privire la faptul că nepoata sa, Kanalas Iolanda, în vârstă de 34 de ani, a plecat voluntar, în urmă cu aproximativ trei luni, de la domiciliul din Cluj-Napoca și, până în prezent, nu a mai revenit, neavând informații despre locul în care s-ar afla.

SEMNALMENTE : Înălțime aproximativă – 1,60 m, greutate de circa 80 kg, ochi negri, păr brunet.

UPDATE. Ați VĂZUT-O? Femeie de 34 de ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Nu se cunosc detalii privind vestimentația acesteia.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Update:

Femeia a fost depistată în urmă cu puțin timp în municipiul Cluj-Napoca. Din primele verificări, aceasta nu a fost victima niciunei infracțiuni pe timpul plecării voluntare.

Vă mulțumim pentru sprijinul acordat!

Citește mai departe

EVENIMENT

Crosul Inimilor Mari. Clujenii, invitați să alerge în sprijinul Centrului de Îngrijiri Paliative pentru copiii în suferință

Publicat

De

Centrul de Îngrijiri Paliative pentru copiii aflați în suferință

Începutul verii aduce la Cluj un eveniment caritabil care sprijină finalizarea construirii primului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice cu asistență gratuită și complexă din România.

Toți cei care doresc să ajute la finalizarea Centrului „Sfântul Hristofor”, care se construiește la Sânnicoară, sunt așteptați la Crosul Inimilor Mari sau pot să facă donații.

Clujenii, invitați să alerge în sprijinul Centrului de Îngrijiri Paliative pentru copiii aflați în suferință

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 31 mai 2025, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca. Competiția sportivă din acest an va debuta oficial la ora 10:00 când se vor desfăsura, succesiv, cele trei probe ale crosului:

  • MARELE CROS – Se vor parcurge circular 5 kilometri, pornind din zona de START. Participanții vor înainta spre Teatrul Maghiar, urmând să vireze stânga pentru continuarea traseului spre partea opusă a parcului. Cei 5 kilometri vor fi parcurși în 3 ture, iar proba este destinată persoanelor cu vârsta peste 14 ani.
  • MICUL CROS– Probă destinată exclusiv copiilor sub 14 ani. Se vor parcurge 800 de metri pe aleea mare a Parcului Central. Copiii vor înainta spre Teatrul Maghiar, urmând să străbată cea de-a doua jumătate a traseului în sens opus, până în punctul inițial de pornire.
  • CROSUL FAMILIILOR – Participanții (1 copil +1 adult) vor parcurge 800 de metri pe aleea mare a Parcului Central, pornind din zona de START amplasată în apropierea corpului de clădire al Universității de Artă și Design. Copiii însoțiți de adulți vor înainta spre Teatrul Maghiar, urmând să străbată cea de-a doua jumătate a traseului în sens opus, până în punctul inițial de pornire.

Dacă doriți să luați parte la Crosul Inimilor Mari, înscrierile se pot face până în 25 mai AICI.

15.000 de euro au fost donați după prima ediție a Crosului Inimilor Mari

ASCOR Cluj-Napoca în colaborare cu Asociația „Sfântul Nectarie” – ONG care patronează construirea Cemtrului care va asista gratuit copiii a căror supraviețuire până la vârsta adultă nu este garantată îi invită pe clujeni să se alăture din nou acestei cauze prin participarea la Crosul Inimilor Mari

 

La Prima ediție, care a avut loc în 8 iunie 2024 au luat parte peste 1.000 de persoane, iar în urma acestui exercițiu de solidaritate, după achitarea tuturor cheltuielilor organizatorice, în contul Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” a fost virată suma de aproximativ 15.000 de euro.

Pe toată durata defășurării acestui eveniment caritabil, toți cei prezenți s-au putut bucura de diferite momente artistice, cât și de atelierele special pregătite pentru copii, arată reprezentanii ASCOR – Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Cluj.

Și în acest an, atât cei mici, cât și cei mari, sunt așteptați cu o paletă largă de activități precum: jocuri de grădină, facepainting, baloane modelabile, ateliere de brățări, tras cu arcul, badminton, momente artistice diverse, dar și multe alte surprize.  ”Toate acestea pentru a fi ÎMPREUNĂ în împlinirea acestui vis al copiilor diagnosticați cu boli cronice progresive și al familiilor lor, dar și pentru a celebra, în avans, Ziua Internațională a Copilului – sărbătorită anual la data de 1 iunie”, arată organizatorii.

Îngrijirea paliativă în România

Din punct de vedere etimologic, arată organizatorii crosului de la Cluj, termenul de îngrijire paliativă provine din latinescul „pallium” și este echivalentul în limba română a substantivelor „mască” și „acoperământ”. Pornind de la aceste înțelesuri, observăm cum se creionează câteva dintre mijloacele la care acest tip de îngrijire apelează atunci medicina curativă nu mai poate oferi vindecarea – „mascarea” efectelor bolii incurabile și oferirea unui „acoperământ” pentru cei suferinzi.

Conform OMS, îngrijirea paliativă reprezintă „îngrijirea activă și totală a pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ (OMS, Geneva, 2002). Conform unor date din literatura de specialitate, putem observa – privind istoricul îngrijirilor paliative – că primul hopsice a apărut în Franța undeva în jurul anului 1842, în Spania în 1962, în Marea Britanie în 1967, urmând ca în România familiarizarea cu acest concept să înceapă abia din anul 1992 datorită eforturilor susținute ale ONG-ului „Hospice Casa Speranței”.

Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”

„Să acorzi îngrijiri paliative copiilor bolnavi de cancer înseamnă să privești cel mai adesea moartea în ochi, să lupți cu ea, să încerci să o alungi, s-o amâni ori cel puțin să o faci mai puțin dureroasă” , spune un autor anonim.  Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” este primul astfel de centru din regiunea Nord-Vest a țării și primul din țară care oferă asistență paliativă complexă și gratuită exclusiv minorilor diagnosticați cu boli cronice progresive. Beneficiarii îngrijirii paliative pediatrice sunt copiii cu boli care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult.

Aceste boli sunt:

  • boli care amenință viața, dar pentru care tratamentul poate ameliora prognosticul și îmbunătăți calitatea vieții,
  • boli progresive pentru care de la debut este posibil numai tratament paliativ
  • boli non-progresive care determină o fragilitate constituțională și o susceptibilitate mare pentru complicații.

Cu ajutor, centrul poate fi deschis în toamna acestui an

Centrul, cu o suprafață de aproximativ 1.700 de metri pătrați, va dispune de un cabinet de consultații și 3 săli de tratamente, un spațiu de activități recreative, un cabinet de logopedie, un cabinet de kinetoterapie, o sală de stimulare multisenzorială, un paraclis și 19 saloane cu băi proprii. Acesta se construiește în Sânnicoară, comuna Apahida, pe str. Eternității, nr. 42, pe un teren cu o suprafață de 2.800 de metri pătrați.

Lucrările la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice au început în luna noiembrie 2023, iar acestea avansează considerabil de la o zi la alta, dar este nevoie de ajutor pentru ca acest edificiu să-și deschidă porțile pentru primii pacienți minori încă din toamna acestui an.

Iar acest lucru poate fi însă posibil și cu sprijinul fiecăruia dintre noi. Puteți susține finalizarea construirii acestui prim Centru de Îngrijiri Paliative destinat exclusiv copiilor, astfel:

  • Donații în conturile:
    Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105
    Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103
    Beneficiar: Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj
  • Prin SMS, la numărul 8845, cu textul JOY, însemnând 2 euro donați lunar
  • Participând activ la evenimentele caritabile care au ca beneficiar direct Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”

Notă: În pozele din articol se poate observa cum au înaintat lucrările din mai anul trecut.

Citește mai departe

EVENIMENT

Nelu Varga (finanțator CFR Cluj), după câștigarea cupei: Sunt MÂNDRU de băieți, îi așteaptă primele

Publicat

Neluțu Varga, patronul clubului de fotbal CFR Cluj

CFR Cluj a câștigat prima Cupă după o pauză de 9 ani și va merge în preliminariile Europa League. Nelu Varga, omniabsentul finanțator, a spus că le va da băieților primele promise.

Acum, echipa va încerca să se califice în grupele Europa League și va ținți titlul în sezonul următor.

Nelu Varga (finanțator CFR Cluj), după câștigarea cupei: Sunt MÂNDRU de băieți, îi așteaptă primele

„Mă bucur din suflet, pentru băieți, dar mai ales pentru Dan Petrescu, care trece prin momente teribile. Este victoria lui!

Un nou început, acum rămâne să ne calificăm in grupele Europa League, iar la anul, am zis, atacam titlul cu si mai mare avânt.

Sunt mândru de băieți, îi așteaptă primele! Ce am promis e sfânt!”, a spus Ioan Varga, pentru GSP.

„Cu băieții, cu Deac și Camora, urmează să am o discuție la terminarea campionatului să vedem ce e mai bine pentru ei și pentru club. Încă nu am luat o decizie. Vedem, s-ar putea să aprob să rămână.

Dacă nu, le găsim un loc în conducere. Nu îi lăsăm de izbeliște, nu se pune problema asta. Sperăm să mai meargă un an împreună. Mă bucur pentru succesul de aseară, să le dea Dumnezeu sănătate, îi felicit pe băieți”, a mai spus Varga.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate