Connect with us

ACTUALITATE

Clint Eastwood, la 90 de ani

Publicat


Născut la 31 mai 1930, la San Francisco, Clint Eastwood este actor, regizor şi producător, devenit celebru pentru rolurile sale de justiţiar.

Până să se dedice carierei actoriei, a avut diverse ocupaţii, precum tăietor de lemne, metalurgist, grădinar, ajutor la o benzinărie şi pianist.

“Vom sărbători doar în familie, foarte, foarte calm, confortabil”, a anunțat fiul său, Scott Eastwood. “Vom mânca o prăjitură, bineînţeles. Cred că n-o să-i placă nici asta”, a adăugat acesta, întrucât Clint Eastwood  detestă aniversările.

„Clint Eastwood a primit premiul de excelenţă internaţională în cinematografie”

Starul hollywoodian debutat în cinematografie la mijlocul anilor ’50, cu roluri mici în “Revenge of the Creature” (1955) şi “Tarantula” (1955). Patru ani mai târziu a apărut în “Rawhide” (1959). Primul rol important a fost cel din trilogia western “A Fistful of Dollars” (1964), după care au urmat seriile de filme western “For a Few Dollars More” (1965), “The Good, The Bad and The Ugly” (1967), ambele regizate de Sergio Leone. Au urmat roluri în peliculele “Hang ‘Em High” (1968), “Coogan’s Bluff” (1968), “Where Eagles Dare” (1968), “Paint Your Wagon” (1969).

La decernarea premiilor Golden Globe în 1971, Clint Eastwood a primit premiul de excelenţă internaţională în cinematografie, Henrietta.

În 1988, a primit premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga sa activitate, iar în anul următor, a obţinut primul său Glob de Aur pentru regie, pentru filmul “Bird”, amintește Agerpes.

De asemenea, a obţinut nominalizări la Festivalul de Film de la Cannes pentru Palme d’Or pentru “White Hunter Black Heart” în 1990. În 1993, pelicula “Unforgiven” a primit cinci nominalizări la premiile Academiei, între care una obţinută de Clint Eastwood pentru cel mai bun actor în rol principal. Pelicula a mai fost recompensată cu două premii Oscar la categoriile cel mai bun film şi cel mai bun regizor câştigate de Clint Eastwood. Filmul a mai obţinut Oscaruri la categoriile cel mai bun actor în rol secundar (Gene Hackman) şi cel mai bun montaj, potrivit imdb.com.

„În 2005, a câştigat premiul Academiei pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor pentru producţia “Million Dollar Baby”

În 1995, a semnat regia şi a interpretat rolul principal, alături de faimoasa Meryl Streep, în filmul “The Bridges of Madison County”. Clint Eastwood şi-a continuat evoluţia remarcabilă, de la simplu actor, până la producător şi scenarist, cu filmele “Absolute Power” (1997) şi “True Crime” (1999), “Space Cowboys” (2000), “Blood Work” (2002), “Mystic River” (2003). Pentru pelicula “Mystic River”, Clint Eastwood a obţinut nominalizări la Oscar în 2004 pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film. Pentru evoluţia din film actorul Sean Penn a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Tim Robbins a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

În 2005, a câştigat premiul Academiei pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor pentru producţia “Million Dollar Baby”. A obţinut, de asemenea, o nominalizare la categoria cel mai bun actor pentru interpretare, potrivit sursei amintite.

„Iubesc filmele şi iubesc aprecierea pe care poporul francez o are pentru filme”

În anul 2007, a obţinut două nominalizări la premiul Academiei, la categoriile cel mai bun regizor şi cel mai bun film, pentru drama de război “Letters from Iwo Jima”, care înfăţişează o perspectivă japoneză asupra bătăliei istorice din cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, filmul a mai fost nominalizat la premiile Golden Globe la categoria cel mai bun regizor.

Pentru contribuţia sa la cinematografie a primit, în 2009, premiul Lumiere, pentru întreaga sa activitate, de la cineastul francez Bertrand Tavernier la inaugurarea Marelui Festival de Film de la Lyon. Tot în acelaşi an, preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-a decorat cu Legiunea de Onoare în grad de comandor, într-o ceremonie oficială la Palatul Elysée. “Este o onoare extraordinară”, a spus Eastwood, la primirea distincţiei. “Este pur şi simplu o mare bucurie pentru mine. Chiar iubesc Franţa. Iubesc filmele şi iubesc aprecierea pe care poporul francez o are pentru filme”, a adăugat el.

În 2010, a regizat şi produs drama “Hereafter”, scrisă de Peter Morgan care i-a avut în rolurile principale pe Matt Damon, Cécile de France şi Bryce Dallas Howard. În 2012, a jucat în pelicula “Trouble with the Curve” alături de actori precum Amy Adams, John Goodman, Justin Timberlake.

În 2014, “American Sniper”, filmul regizat de Clint Eastwood, a fost nominalizat la şase premii Oscar, inclusiv la categoriile “cel mai bun film”, “cel mai bun actor în rol principal” (Bradley Cooper), “cel mai bun montaj”, “cel mai bun montaj de sunet” şi “cel mai bun mixaj de sunet”. Pelicula, ce îl are în rolul principal pe actorul Bradley Cooper, care interpretează rolul lunetistului Chris Kyle din Marina americană, a obţinut un singur trofeu, la categoria “cel mai bun montaj de sunet”.

„Nu i s-a oferit niciodată prezumţia de nevinovăţie”

În noiembrie 2019 în pelicula ”Richard Jewell”, a cărui premieră a avut loc, la Los Angeles, regizorul Clint Eastwood, spune povestea agentului de securitate bănuit pe nedrept că ar fi plasat o bombă în timpul Jocurilor Olimpice de la Atlanta şi prins într-o controversă mediatică care i-a distrus viaţa. Protagonistul peliculei ”Richard Jewell”, inspirată din fapte reale, este un un fost poliţist, care a fost tratat iniţial ca un erou după ce a găsit rucsacul cu dispozitivul exploziv plasat în Atlanta, în timpul Jocurilor Olimpice de Vară din 1996. Explozia a făcut doi morţi şi peste 100 de răniţi.

Chiar dacă, în urma avertismentelor sale, sute de persoane au reuşit să se pună la adăpost, Richard Jewell a fost apoi prezentat de presă ca unul dintre suspecţi, fără să fie însă vreodată arestat sau pus sub acuzare. “Nu i s-a oferit niciodată prezumţia de nevinovăţie”, le-a spus Clint Eastwood jurnaliştilor prezenţi la premiera filmului.

Viaţa fostului poliţist, care avea atunci 33 de ani şi locuia împreună cu mama sa, a fost analizată în cele mai mici detalii şi prezentată într-o lumină mai puţin măgulitoare în presă. Jewell a fost scos de pe lista suspecţilor de către FBI după 88 de zile, timp în care posturile de televiziune s-au instalat în faţa casei sale, analizându-i viaţa personală şi hărţuindu-i apropiaţii. Bărbatul a decedat în 2007, la 44 de ani, în urma unor probleme cardiace cauzate de diabet.

Sursa: Europa FM



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Ziua Națională a Braziliei, sărbătorită la UBB Cluj cu muzică, dansuri și mâncare tradițională

Publicat

Centrul Cultural Brazilian UBB „Casa do Brasil” a organizat, sâmbătă, un eveniment dedicat Zilei Naționale a Braziliei, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Ziua națională a Braziliei, celebrată la UBB

Centrul Cultural Brazilian UBB „Casa do Brasil”, împreună cu Ambasada Braziliei la București și Institutul Guimarães Rosa Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat sâmbătă, 7 septembrie 2024, de la ora 11, evenimentul dedicat Zilei Naționale a Braziliei.

Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca).

Demonstrații culinare, dansuri tradiționale și ritmuri de muzică braziliene

Programul a cuprins:

  • Prezentare de capoeira cu Banto dos Santos
  • Muzică braziliană cu Banto dos Santos și Sarah Santos
  • Degustare culinară braziliană
  • Vernisajul expozițiilor de fotografii și narațiuni:
  • Despre candomblé și Ilha de Itaparica cu Marta de Sàngó Alaafin Oyó, Babalorixá Bira de Sàngó și Babalorixá Ricardo Saldanha
  • Os Orixás de Luis Pereira
  • Ritmuri braziliene și capoeira de Alina Andreica.

Expozițiile vor fi deschise la Galeria Cellarium, în perioada 7-21 septembrie 2024, în intervalul orar 10.00-18.00.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avarii la rețeaua de apă, sâmbătă, în Florești, Chinteni și Baciu

Publicat

Compania de Apă Someșul S.A. a anunțat întreruperea temporară a furnizării apei potabile în mai multe localități din județul Cluj, din cauza unor avarii apărute la rețeaua publică de alimentare.

Zonele afectate includ străzi din Florești, Chinteni și Baciu, iar reluarea serviciului este estimată în cursul acestei zile.

Zonele afectate și orele estimate de reluare a furnizării apei

În vederea efectuării unor lucrări de remediere avarii la rețeaua publică de alimentare cu apă, care necesită interventie imediată, se întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

  • Florești, str. Castanilor. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 16:00.
  • Chinteni, str. Unirii – parțial. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 14:00.
  • Baciu, str. Privighetorii; str. Mierlei; str. Ciocarliei; str. Vulturului; str. Corbului; str. Uliului; str. Soimului; str. Berzei; str. Graurilor; str. Cucului. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 17:00

Compania de Apă Someșul lucrează la remedierea avariei

„Ne cerem scuze pentru situatia creata independent de eforturile Companiei de a asigura continuitatea serviciului, neexistand modalitati alternative de furnizare a apei. Apariția unei avarii pe rețeaua publică de alimentare cu apă nu poate fi prevazuta si este însoțită, de regulă, de întreruperea imediată a furnizării apei.

În consecință, în astfel de situații, anunțarea întreruperii furnizării apei poate fi ulterioară sistării efective a alimentării cu apă. Compania de Apă Someț S.A. face eforturi să anunțe cât mai operativ avariile în scopul înștiințării utilizatorilor asupra zonei afectate și orei estimate pentru reluarea serviciului la parametri normali”, a transmis Compania de Apă Someșul S.A.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bărbat lovit pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital

Publicat

Un bărbat a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. Acesta a fost transportat la spital.

Un bărbat de 77 de ani a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, sâmbătă dimineață, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca.

„La data de 7 septembrie, în jurul orei 08.30, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca a fost raportat un accident de circulație.

FOTO: Info Trafic jud. Cluj

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, un bărbat, de 46 de ani, ar fi accidentat cu autoturismul un bărbat, de 77 de ani, aflat în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni”, a transmis IPJ Cluj.

Bărbatul a fost transportat la spital

Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

„Bărbatul de 77 de ani a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital.

Ambii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În continuare polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili toate împrejurările în care a avut loc evenimentul”, au mai transmis polițiștii.

Citește mai departe

EVENIMENT

„România cea Frumoasă” aduce muzică și distracție în Florești. Vor urca pe scenă Andra, Cargo și Iris

Publicat

„România cea Frumoasă” ajunge la o nouă ediție, în acest weekend, în comuna Florești. Andra, Cargo și Iris sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena din Parcul Poligon.

În acest weekend, comuna Florești devine epicentrul distracției, printr-un nou eveniment dedicat întregii familii, „România cea Frumoasă”. Parcul Poligon găzduiește o nouă ediție a acestui eveniment, organizat de primăria comunei, care promite activități captivante și concerte de neratat.

Ce poți face sâmbătă la „România cea Frumoasă”?

Sâmbătă, 7 septembrie, distracția începe de dimineață, cu Luna Park – parc de distracții deschis de la ora 10:00 până la 23:00, oferind atracții pentru toate vârstele.

De asemenea, pentru cei mici, vor fi organizate ateliere de olărit, țesut și pictat, în intervalul 10:00-20:00. Totodată, Asociația Meșterilor Populari își va prezenta creațiile tradiționale pe tot parcursul zilei.

Pe lângă activitățile creative, muzica va răsuna în tot parcul, cu un program diversificat. De la ora 12, Atelierul de Muzică Rock Academy va oferi o experiență interactivă pentru iubitorii acestui gen.

Seara va culmina cu concerte susținute de artiști cunoscuți, printre care ADDA, trupa Iris și legendara formație Cargo, care va urca pe scenă la ora 21:45.

Andra „încheie” evenimentul, duminică seară

Duminică, 8 septembrie, atmosfera de sărbătoare continuă. Luna Park și atelierele vor fi din nou deschise, iar Asociația Meșterilor Populari va continua să încânte vizitatorii cu creațiile lor.

Începând cu ora 15:00, pe scena din Parcul Poligon vor evolua tineri interpreți, grupuri vocale și ansambluri folclorice, culminând cu prestațiile unor artiști îndrăgiți precum Ghiță Munteanu, Andia și Andra. Evenimentul se va încheia cu un spectacol piromuzical programat la ora 23:00.

Programul complet pe zile, la România cea Frumoasă:

Sâmbătă, 7 septembrie

  • 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
  • 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPII: Olărit, Țesut, Pictat
  • 10:00-23:00 ASOCIAŢIA MESTERILOR POPULARI – Arta Meşteşugului
  • 12:00-16:00 Atelier de muzică – ROCK ACADEMY
  • 17:00-17:30 CUNUNA SOMEŞANA
  • 17:30-18:00 INCUBATORUL DE FOLCLOR
  • 18:00-18:10 IRIMIES CARISIA/ ELEONORA MARSA
  • 18:10-18:20 MUREŞAN RAISA
  • 18:20-18:30 SOFIA VIDREAN
  • 18:30-19:00 ROCK ACADEMY
  • 19:15-20:15 ADDA
  • 20:30-21:30 Iris
  • 21:45-22:45 CARGO

Duminică, 8 septembrie

  • 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
  • 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPIE Olărit, Țesut, Pictat
  • 10:00-23:00 ASOCIAȚIA MESTERILOR POPULARE – Arta Meşteşugului
  • 15:00-15:30 ROMINA NEMES alaturi de Copii de la „AŞEZĂMÂNTUL SFÂNTUL ONUFRIE” şi Grupul Vocal ROMINA NEMES FLOREŞTI
  • 15:30-16:15 NICUŞOR TODEA
  • 16:15-17:00 DIANA GHIRAN
  • 17:00-18:00 MUGURI DE FOLCLOR
  • 18:00-19:00 Tineri Interpreti: SARRA CU VICARA, STEFANIA COTIRILA, DIANA MOGA, ROXANA MARIA POP, STEFAN SUCIL, CRISTIAN MEZEI POP, RALUCA DRULE
  • 19:00-19:30 ȘOIMII CARPAȚILOR
  • 19:45-20:45 GHIŢĂ MUNTEANU
  • 21:00-21:45 ANDIA
  • 22:00-23:00 ANDRA
  • 23:00-23:15 SPECTACOL PIROMUZICAL

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax