ADMINISTRAȚIE
Circulația se desfășoară în condiţii de iarnă la Cluj. Atenție! POLEI pe șosele. Drumarii acționează cu utilaje cu lamă
În cursul dimineţii zilei de marți, 28 februarie, pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene blocate traficului rutier. Totuși, din cauza căderilor masive de zăpadă înregistrate în ultimele zile, dar și a temperaturilor sub zero grade Celsius, pe mai multe sectoare de drum circulaţia se desfășoară în condiţii de iarnă.
În principal, pe drumurile din județ se acționează în vederea combaterii fenomenului de polei și a lărgirii căii de rulare. De asemenea, în colaborare cu Direcția Silvică și Ocoalele Silvice se intervine în situațiile în care sunt semnalați copaci căzuți pe carosabil sau care pun în pericol siguranța circulației în vederea degajării acestora.
Circulația se desfășoară în condiţii de iarnă la Cluj. Atenție. Polei pe drumuri. Drumarii acționează cu utilaje cu lamă
În cursul zilei de luni, 27 februarie, s-a acţionat pe 17 drumuri județene situate pe raza zonei Huedin. Tot în această zonă, în cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat pe două drumuri judeţene. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 170 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
Pe drumurile judeţene situate în zona Gilău, în cursul zilei de ieri s-a intervenit, inclusiv prin revizii, pe 17 drumuri sau sectoare de drumuri judeţene, iar în cursul nopţii şi al acestei dimineţi a fost necesară intervenția pe patru drumuri judeţene. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 130 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
De asemenea, pe drumurile judeţene situate în zona Turda, în cursul zilei de ieri s-a intervenit pe 17 drumuri judeţene, în cursul nopţii şi al acestei dimineţi fiind necesară intervenția, inclusiv prin revizii, pe cinci drumuri sau sectoare de drumuri județene. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 198 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
Pe drumurile judeţene situate în zona Gherla, în cursul zilei de ieri s-a intervenit, inclusiv prin revizii, pe șase drumuri sau sectoare de drumuri judeţene, iar în cursul nopţii şi al acestei dimineţi a fost necesară intervenția pe 31 de drumuri judeţene. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 100 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
Pe drumurile judeţene situate în zona Dej, în cursul zilei de ieri s-a intervenit, inclusiv prin revizii, pe 12 drumuri sau sectoare de drumuri judeţene, în cursul nopţii şi al acestei dimineţi fiind necesară intervenția pe un drum judeţean. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 179 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
În continuare, se acţionează cu utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului de zăpadă și lărgirea căii de rulare, precum şi cu materiale antiderapante, inclusiv sare, pentru combaterea fenomenului de polei în zonele unde se impune acest lucru, anunță Consiliul Județean Cluj.
De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00, Piața Universității va fi locul unde mii de români sunt așteptați să participe la un protest național autorizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Prin unirea vocilor românilor vrem să transmitem un mesaj clar: ne dorim reluarea alegerilor cât mai urgent!
Protest național pentru apărarea democrației și alegeri libere!
Românii așteaptă de cinci ani încheierea mandatului lui Klaus Iohannis și, odată cu aceasta, oportunitatea unui nou început, cu o nouă guvernare. Prizonierii unui stat nefuncțional și în permanență umiliți de cei ce ar trebui să îi respecte și să îi servească cu demnitate, românii sunt nevoiți azi să își prelungească supliciul.
Iohannis profită de situația pe care el și guvernul PSD-PNL au creat-o pentru a menține starea de instabilitate în România, amânând reluarea alegerilor. CCR a fost folosită fără niciun scrupul pentru a face jocurile regimului Iohannis, deși nu avea atribuții nici să o elimine pe Diana Șoșoacă din cursa electorală, nici să anuleze alegerile.
După 35 de ani de guvernări anti-românești, poporul a ales să stârpească răul de la rădăcină! Doar că voința românilor a fost anulată de aceiași politicieni corupți care nu au acceptat tranziția democratică.
„Ordonanța trenuleț încalcă flagrant principiile statului de drept”
Guvernul Ciolacu 2, scăpat de presiunea alegerilor, refuză să renunțe la putere și demonstrează încă o dată disfuncționalitățile grave ale administrației pe care o conduce.
Fără masca electorală, PSD – PNL – UDMR au decis să impună un pachet de măsuri abuzive printr-o procedură la fel de abuzivă.
Ordonanța trenuleț adoptată de Guvern încalcă flagrant principiile statului de drept, drepturile contribuabililor și echilibrul constituțional, având consecințe devastatoare asupra economiei și mediului de afaceri din România.
După vânzarea E.ON către compania de stat maghiară MVM și introducerea UDMR în Consiliul Suprem de Apărare a Țării prin Tánczos Barna, Guvernul Ciolacu 2 continuă să împovăreze fiscal populația, luând măsuri anti-românești și împotriva mediului de afaceri, a producătorilor autohtoni, mergând până la eliminarea mierii pentru elevi.
Într-o democrație funcțională inadvertențele din campanie trebuiau rezolvate de BEC, conform legii electorale. O democrație apărată cu mijloace specifice tiraniei devine tiranie.
„Anularea alegerilor reprezintă o încălcare gravă a democrației”
Anularea alegerilor și obligarea românilor să reia procesul electoral reprezintă o încălcare gravă a democrației. Suntem alături de alegătorii lui Călin Georgescu, cei mai nedreptățiți de anularea turului 2, și ne dorim ca România să devină cu adevărat o țară democratică și un stat funcțional.
Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00, orice român poate veni alături de miile de oameni care luptă pentru drepturile lor și pentru viitorul copiilor.
O fată de 14 ani a fost dată dispărută joi, 2 ianuarie, la Cluj-Napoca.
ROSTAȘ FRANCESCA ANDRA, a plecat voluntar din zona cartierului Mărăști, în jurul orei 14.00, iar până în prezent nu a mai revenit.
Fată de 14 ani dată dispărută la Cluj-Napoca. Sunați la 112 dacă o vedeți
Fata are o înălțime aproximativă de 1,52 metri, greutate aproximativă 50 de kilograme, ochii căprui și părul brunet.
În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu geacă de culoare gri, pantaloni de culoare albaștri și pantofi de culoare neagră.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minora plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!
Un accident de circulație, în care au fost implicate trei mașini, a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Oașului din Cluj-Napoca.
Un tânăr de 16 ani este evaluat de medici la locul accidentului.
Accident cu trei mașini pe strada Oașului. Un tânăr a fost rănit
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin în aceste momente la accident.
Din primele date, în accident au fost implicate 3 autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
Un tânăr de 16 ani este evaluat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă.
La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD.
Traficul în zonă este blocat.
Foto: Arhivă
România a fost inclusă pe lista CNN Travel privind cele mai bune locuri de vizitat în anul 2025.
Iar printre locurile din România care nu trebuie ocolite, apare și orașul Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca, printre destinațiile din România care nu trebuie ratate, conform CNN Travel
România a fost inclusă pe lista realizată de CNN Travel, care include 25 de locuri unice din lume care merită să fie vizitate în 2025.
Iar printre locurile din țara noastră care, spun cei de la CNN Travel, trebuie să fie vizitate se află și Cluj-Napoca, care apare și pe alte liste consultate de pasionații de turism, în principal datorită festivalurilor, dar și unor locuri de neratat în județ, cum ar fi Salina Turda.
Via Transilvanica, printre recomandări
„Nu au mai rămas multe locuri în Europa care să aibă încă acea atmosferă nedescoperită, dar România se apropie de ea. Acest lucru este un dar în aceste timpuri marcate de supra-turism – pentru că iată o țară care are de toate, de la stațiunile balneare de la Marea Neagră până la superba frumusețe a Munților Carpați, și despre care se spune că încearcă să își crească numărul de vizitatori în mod sustenabil”, scrie CNN Travel.
Printre orașele recomandate de publicație se numără Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Brașov și Sebeș, dar și, Bucureștiul, care iese încă în evidență cu centrul vechi.
De asemenea, arată jurnaliștii americani, trecutul idilic din mediul rural românesc poate fi explorat pe Via Transilvanica.