Connect with us

EVENIMENT

Cine sunt cei 14 parlamentari de Cluj. Nume vechi și noi printre senatori și deputați

Publicat


senator Cluj

Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj a atribuit, vineri, mandatele celor 14 parlamentari de Cluj – 4 senatori și 10 deputați, rezultați în urma alegerilor de duminică, 1 decembrie, după redistribuirea voturilor și stabilirea coeficientului național de către BEC. Inițial a avut lor repartizarea pe județul Cluj, prin care au primit mandate pline doar  pentru Camera Deputaților – 2 PNL, 1 USR, 1 AUR, 1 UDMR, 1 PSD, la Senat nefiind atribuit niciun mandat.

La redistribuirea de vineri s-au alocal cele patru mandate la Senat pentru PNL, USR, AUR și UDMR și cele 4 mandate rămase, câte unul la USR, AUR, PSD și POT.

Astfel, în final a rezultat următoarea atribuire a mandatelor, anticipată de Cluj24 încă de luni: la Senat sunt patru parlamentari de la PNL, USR, AUR și UDMR, iar la Camera Deputaților alte 10 mandate: PNL-2, PSD-2, USR- 2, AUR-2, UDMR-1, POT-1.

Cluj24 îi prezintă pe fiecare, fiind vorba atât de parlamentari cu vechime de un mandat sau două, cât și de politicieni noi, unii complet necunoscuți.

SENATORI

Mircea Abrudean – PNL

Mircea Abrudean s-a născut la 23 iulie 1984 și este un politician român din Cluj-Napoca, membru al Partidului Național Liberal (PNL). În prezent, el ocupă funcția de secretar general al Guvernului cu rang de ministru în Cabinetul Ciolacu, începând cu 15 iunie 2023.

Fostul prefect al Clujului

Anterior, Abrudean a deținut mai multe poziții importante: a fost prefect al județului Cluj din decembrie 2019 până în februarie 2021, secretar general adjunct al Guvernului în 2021 și șef al Cancelariei Prim-Ministrului cu rang de ministru între 2021 și 2023, înainte de a prelua actuala funcție. În timpul mandatului său de prefect al Clujului, a gestionat pandemia de COVID-19.

În aceste alegeri, Prefectura s-a dovedit o veritabilă rampă de lansare în politica națională. Doi foști prefecți și un fost subprefect vor ajunge în Parlament după aceste alegeri.

În ceea ce privește educația, Mircea Abrudean este licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și deține un masterat în Managementul proiectelor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București.  În 2021, a absolvit programul postuniversitar „Securitate și bună guvernare” la Colegiul Național de Apărare.

De-a lungul carierei, Abrudean a ocupat funcții precum președinte al Consiliului de Administrație al Tetarom SA – Parcul Industrial din Cluj. Anterior a mai lucrat la Transelectrica și SIAB Developement SRL, consilier de informare pe POSDRU la Ministerul Educației, referent, inspector de specialitate, expert la Consiliul Județean Cluj. În anul 2006, a fost delegat oficial al Consiliului Județean Cluj la Bruxelles.

Mircea Abrudean este căsătorit și are un copil.

IT-ist cu experiență de peste 20 de ani

Ciprian Rus – USR

Ciprian Rus are 43 de ani și este profesionist în domeniul IT din Cluj-Napoca, cu o experiență de peste 20 de ani. În prezent, el ocupă funcția de vicepreședinte al organizației județene a Uniunii Salvați România (USR) Cluj. Printre obiectivele sale politice se numără promovarea digitalizării aparatului de stat, creșterea transparenței și reducerea birocrației.

Cristian Șipoș – AUR

Cristian Șipoș este un inginer constructor, consultant și antreprenor din Cluj-Napoca. El a fost ales consilier județean din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) la alegerile locale din 2024.  La alegerile parlamentare din 2024, Cristian Șipoș a deschis lista AUR pentru Senat în județul Cluj.

Încă un fost prefect ajunge în Parlament

Tasnádi István Szilárd – UDMR

István Szilárd Tasnádi este un jurist și avocat din Cluj-Napoca, născut în 1991 la Gherla, județul Cluj. A absolvit Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, obținând diploma de licență, urmată de un masterat în Drept penal și criminalistică în cadrul aceleiași instituții.

În cariera sa profesională, Tasnádi a activat ca avocat asociat la SCA Păun Ciprian Adrian și Asociații între 2016 și 2020, iar ulterior la SCA Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) din 2020.

În plan politic, a fost numit prefect al județului Cluj în martie 2021, funcție pe care a deținut-o până în martie 2022, când a devenit subprefect al aceluiași județ.

În octombrie 2024, Tasnádi a fost eliberat din funcția de subprefect pentru a candida la alegerile parlamentare din partea UDMR pentru un post de senator. Tasnadi este căsătorit și are un copil.

DEPUTAȚI

Radu Moisin – PNL

Radu-Marin Moisin, născut la 10 decembrie 1982, este un avocat și politician român, membru al Partidului Național Liberal (PNL). A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a obţinut un master în Ştiinţe Administrative la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a UBB Cluj.

Experiență vastă în administrația locală și națională

A avut mai multe locuri de muncă în mediul privat – agent de asigurări, agent imobiliar, asociat în cadrul unei societăţi de tuning auto. În anul 2004 și-a început cariera în administraţia publică locală, în care a parcurs toate etapele ierarhice – inspector, inspector de specialitate, coordonator proiect pilot, director adjunct, consilier local, viceprimar, primar interimar.

Din anul 2012 a devenit consilier local, dar a revenit și în zona privată, ca avocat colaborator, apoi titular al unui cabinet individual şi avocat asociat. În 2020, a fost ales deputat în Parlamentul României din partea PNL.

Ovidiu Cîmpean – PNL

Ovidiu Cîmpean este un politician și expert în administrație publică din Cluj-Napoca, cu peste 10 ani de experiență în domeniul fondurilor europene și al dezvoltării urbane sustenabile. Acesta s-a născut în 18 ianuarie 1985 la Cluj-Napoca. Începând cu anul 2006, a ocupat diverse funcții în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, inclusiv cea de Director de Dezvoltare, unde a coordonat proiecte majore de infrastructură și modernizare urbană.

„Mâna dreaptă” a lui Emil Boc în proiectele Clujului

Are un doctorat în Relații Internaționale și Studii Europene, obținut la Universitatea Babeș-Bolyai. De asemenea, Ovidiu Cîmpean este coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), un instrument de inovare al administrației locale clujene.

În iulie 2022, Cîmpean a fost numit secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, sub conducerea ministrului Marcel Boloș. În cadrul Partidului Național Liberal (PNL), Ovidiu Cîmpean a deținut funcția de vicepreședinte al filialei Cluj. La alegerile parlamentare din 2024, a ocupat poziția a doua pe lista PNL Cluj pentru Camera Deputaților, asigurându-și astfel un mandat de deputat în viitorul legislativ.

Este căsătorit și are un copil.

USR

Oana Murariu – USR

Oana Murariu, născută la 11 septembrie 1988 în Suceava, este o avocată și politiciană română, deputată din partea Uniunii Salvați România (USR) pentru județul Cluj. A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a profesat ca avocat înainte de a intra în politică.

Șefa USR Cluj obține un nou mandat în Parlament

În urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, a fost aleasă deputată pe lista Alianței USR PLUS în circumscripția electorală nr. 13, Cluj.

În octombrie 2022, Oana Murariu a fost aleasă președinta filialei județene USR Cluj. La alegerile parlamentare din 2024, a deschis lista USR Cluj pentru Camera Deputaților, continuându-și activitatea politică și legislativă.

Ciprian Rigman – USR

Ciprian Rigman are 48 de ani și este profesor de istorie, cu o carieră de peste 20 de ani în domeniu și politician din Turda, județul Cluj. Pe plan politic, el a candidat pentru funcția de primar al municipiului Turda.

La alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, Ciprian Rigman a ocupat poziția a doua pe lista USR Cluj pentru Camera Deputaților. În această calitate, el își propune să reprezinte interesele locuitorilor din județul Cluj, cu un accent deosebit pe dezvoltarea economică și educațională a zonei Turda-Câmpia Turzii.

AUR

Ramona Ioana Bruynseels – AUR

Ramona Ioana Bruynseels, născută la 14 februarie 1980 în Cluj-Napoca, este o juristă și politiciană română. A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca în 2002 și a urmat un program de masterat în administrație publică la Școala de Guvernare „John F. Kennedy” a Universității Harvard în perioada 2014–2015.

Fost secretar de stat în Guvernul Tudose

În cariera sa profesională, a ocupat funcții precum lector de drept civil la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” și consilier juridic la Corpul 4 Armată al MApN din Cluj. A început să lucreze în aparatul guvernamental în timpul primului-ministru Mihai Tudose ajungând să dețină o funcție de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

În 2019, Ramona Ioana Bruynseels a candidat la alegerile prezidențiale din partea Partidului Puterii Umaniste (PPU). În mai 2019, s-a căsătorit cu Dominic Bruynseels, fost director general al BCR și fost CEO al First Bank, și au împreună două fiice.

Alin Coleșa – AUR

Ilie-Alin Coleșa, născut pe 17 iunie 1976 în Blaj, județul Alba, este un deputat de Cluj, ales în 2020 din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). De profesie inginer în domeniul calculatoarelor, cu o experiență de aproximativ 20 de ani, Coleșa a activat și ca membru al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români și al Asociației Prietenii Bisericii Studenților Cluj-Napoca, implicându-se în proiecte filantropice, patriotice și culturale. În 2023, a fost desemnat lider al grupului parlamentar AUR din Camera Deputaților. În plan personal, Coleșa este căsătorit și are cinci copii.

PSD

Răzvan Ciortea – PSD

Răzvan Ciortea este un politician român din județul Cluj, membru al Partidului Social Democrat (PSD), născut la Turda în 19 iulie 1976.

Fost subprefect și senator

În martie 2022, a fost numit subprefect al județului Cluj, funcție pe care a ocupat-o timp de doi ani. În aprilie 2024, a demisionat din această funcție pentru a candida la primăria municipiului Turda, însă nu a reușit să câștige alegerile. Ciortea a avut apoi un scurt mandat de parlamentar, după demisia lui Vasile Dîncu, cel care a obținut în urma alegerilor din 9 iunie un mandat de europarlamentar.

În august 2024, Ciortea a fost numit prim-vicepreședinte al PSD Cluj, iar în decembrie 2024, a candidat pe prima poziție pentru Camera Deputaților pe listele partidului.

Remus Lăpușan – PSD

at Hot Pixel Studio

Remus Lăpușan, născut în 19 februarie 1971, în satul Berindu, județul Cluj, este un politician român care a activat în cadrul Partidului Social Democrat (PSD) de mai bine de 30 de ani.

Alături de familia social-democrată de peste 30 de ani

În prezent, ocupă funcția de prim-vicepreședinte al PSD Cluj și a candidat pe locul doi pentru Camera Deputaților în alegerile parlamentare. Remus Lăpușan este inginer, absolvent al Facultății de Electronică și Comunicații a UTCN, iar din 2011 deține funcția de președinte al directoratului Uniqa Asigurări de Viață SA. În perioada 2000-2012 a fost consilier local în cadrul Municipiului Cluj-Napoca.

A fost director executiv al AJOFM Cluj în perioada 2001-2003, în 2012 a fost ales în primul mandat ca și consilier județean, iar în cariera sa a mai deținut funcții importante, cum ar fi cea de membru în CA al Transgaz.

Este căsătorit și are 3 copii.

UDMR

Csoma Botond – UDMR

Csoma Botond, născut pe 18 februarie 1975 în Cluj-Napoca, este un politician român de etnie maghiară, membru al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). A absolvit Facultatea de Studii Europene și Facultatea de Drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a obținut un masterat în Drept Internațional Public la Universitatea Central-Europeană din Budapesta.

Purtătorul de cuvânt al Uniunii

În cariera sa politică, Csoma Botond a fost consilier local în Consiliul Local Cluj-Napoca între 2006 și 2016, lider al grupului UDMR. Între 2006-2015 a fost consilier juridic la Agenția Domeniilor Statului, iar între 2015-2016 a fost consilier juridic la Fundația Eurotrans.

În decembrie 2016, a fost ales deputat în Parlamentul României, reprezentând circumscripția Cluj. În legislatura 2020–2024, a fost reales deputat și a ocupat funcția de purtător de cuvânt al UDMR.  În decembrie 2024, Csoma Botond a candidat pentru un nou mandat de deputat.

POT

Aurora Simu – POT

„Surpriza” alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024, Partidul Oamenilor Tineri – POT, un susținător deschis al candidatului independent Călin Georgescu, a depășit pragul electoral și va ajunge în Parlamentul României.

Din circumscripția electorală Cluj, partidul o trimite în Camera Deputaților pe Aurora Tasica Simu, avocat în Baroul Cluj, absolventă a Facultății de Drept „Dimitrie Cantemir”, cu un master în Științe Penale și Criminalistică. Din 2017 sprijină activ ONG-uri dedicate protecției animalelor, contribuind la îmbunătățirea legislației în acest domeniu.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

INVESTIȚIE de 21 milioane de euro în Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca

Publicat

iocn

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a semnat luni un contract de finanțare în valoare de aproximativ 21 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca.

Contractul a fost semnat din partea Institutului de către Cătălin Vlad, managerul unității medicale.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Sănătate – apelul „Investiții în infrastructura publică a institutelor oncologice” și va transforma semnificativ infrastructura medicală a unuia dintre cele mai importante centre oncologice din țară. Timp de 38 de luni, Institutul va fi implicat într-un amplu proces de extindere, reabilitare și dotare cu echipamente moderne, care vizează blocul operator, secția de anestezie și terapie intensivă, corpul administrativ – inclusiv laboratorul de anatomie patologică – și corpul destinat activităților de ambulatoriu.

iocn

INVESTIȚIE de 21 milioane de euro în Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca

„Această investiție reafirmă angajamentul nostru ferm de a susține dezvoltarea infrastructurii sanitare din banii europeni. Modernizarea Institutului Oncologic din Cluj-Napoca înseamnă nu doar infrastructură nouă, ci speranță și demnitate pentru mii de pacienți care luptă cu o boală grea. Acest proiect în valoare de 21 milioane de euro va contribui direct la creșterea calității actului medical în regiunea Nord-Vest și la nivel național. Vă reamintesc că din fonduri europene susținem și programe de screening care vor contribui la depistarea precoce a cazurilor de cancer și vor permite astfel salvarea vieților celor afectați de această boală necruțătoare,” a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

iocn

Proiectul va permite deservirea a peste 26.000 de persoane anual, creșterea capacității laboratorului de anatomie patologică la 70.000 de blocuri de parafină procesate pe an – o etapă esențială în diagnosticul oncologic – și îmbunătățirea serviciilor medicale pentru peste 6.400 de pacienți. Totodată, echipamentele și dotările achiziționate, în valoare de peste 45 de milioane de lei, vor susține munca echipelor medicale și cercetarea de înalt nivel din cadrul institutului.

iocn

„Este un proiect de suflet pentru mine și, fără îndoială, poate cel mai important din existența Institutului Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuţă’. Ne dorim să modernizăm infrastructura și să oferim pacienților noștri servicii medicale de cea mai înaltă calitate, cu rezultate oncologice pe măsură.

„IOCN este un centru de cercetare recunoscut pentru deschiderea către inovație și abordări interdisciplinare”

Am muncit timp de doi ani, alături de colegii mei și de partenerii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru ca acest vis să prindă contur. Sper ca roadele acestei investiții să se traducă în cât mai mulți ani de viață câștigați pentru pacienții noștri – ani trăiți cu demnitate, alături de familiile lor,” a declarat Dr. Cătălin Vlad, șef lucrări și manager al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, fondat în 1929, este nu doar un pilon al tratamentului oncologic din România, ci și un centru de cercetare recunoscut pentru deschiderea către inovație și abordări interdisciplinare. De-a lungul timpului, a devenit un reper în cercetarea cancerului, promovând idei de avangardă, colaborări naționale și internaționale și formarea continuă a personalului medical.

Prin această investiție, institutul face un pas important în consolidarea poziției sale ca centru de excelență în sănătate publică, oferind acces echitabil și servicii medicale avansate pentru pacienții din întreaga țară. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă astfel să sprijine dezvoltarea unei infrastructuri medicale moderne și accesibile, care pune pacientul în centrul sistemului.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Primul pas spre readucerea la viață a Podului Nemților. Studiu de fezabilitate pentru podul pietonal din centrul Clujului

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca a încheiat un contract pentru studii preliminare privind construirea unei pasarele pietonale peste Someșul Mic. Noua construcție va conecta strada General Dragalina de strada George Barițiu.

Primăria Cluj-Napoca plătește 197.500 de lei pentru servicii de elaborare studii de teren, expertiză tehnică și studiu de fezabilitate pentru obiectivul „Pasarelă pietonală peste râul Someșul Mic între strada George Barițiu și strada General Dragalina”, în cadrul unei achiziții directe publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Contractul a fost încheiat cu firma SC Mem Project Construct SRL din Iași, în 10 aprilie 2025.

Cluj-Napoca face primul pas pentru readucerea la viață a Podului Nemților

Administrația locală și-a anunțat încă de anul trecut intenția de a readuce Podul Nemților în istoria și pe harta turistică a orașului, la aproape 100 ani de la dispariția sa. Acesta va crește valoarea turistică a întregii zone centrale a orașului, prin conectarea Cetățuii, prin strada General Dragalina, de Parcul I. L. Caragiale, pe strada George Barițiu.

„Istoria acestui pod începe în 1735, după construirea fortificației imperiale austriece de pe Cetățuie, când s-a considerat necesar existența unui pod peste Someș care să fie destinat exclusiv uzului garnizoanei imperiale. Podul ridicat cu această ocazie, în zona actualei Case Tranzit, a fost un pod suspendat, o realizare tehnică deosebită pentru acea perioada, și a intrat în conștiința clujenilor sub numele Podul Nemților.

Ridicat în 1735, desființat în secolul XX

Fiind pietonal și păzit în permanență de soldații din garnizoana imperială, Podul Nemților a fost primul și singurul pod acoperit. Datorită uzurii a fost desființat la începutul secolului XX.

La aproape 100 ani readucem acest pod în istoria și harta turistică a orașului, pod ce va crește valoarea turistică a întregii zone”, trasmitea în urmă cu un an viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

Foto: Vechiul Cluj

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Punk exploziv, călugări Kung fu si „The Rocky Horror Picture Show”, în programul Weekend la Castel la TIFF.24

Publicat

Anul acesta, Weekend la Castel, programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (13 – 22 iunie 2025) care aduce filmul și muzica la Castelul Bánffy din Bonțida, propune două seri pline de energie (14 și 15 iunie).

Legendara formație maghiară punk VHK și post-punkerii britanici de la The KVB vor urca pe scena din fața ecranului outdoor instalat la castel, unde ulterior cinefilii vor avea ocazia să urmărească o comedie estoniană despre călugări kung fu și black metal – Lupta invizibilă, dar și filmul cult The Rocky Horror Picture Show, care aniversează 50 de ani de la premieră.

Biletele pentru cele două evenimente au fost puse în vânzare online.

Sâmbătă seara, pe scenă urcă the KVB, un duo britanic de post-punk

Sâmbătă, 14 iunie, începând cu ora 19:30, scena de la Bonțida va fi luată cu asalt de The KVB. Un duo britanic de post-punk format din Nicholas Wood și Kat Day, The KVB sunt cunoscuți pentru fuziunea hipnotică dintre sunetele reci ale sintetizatoarelor analogice, riff-urile de chitară întunecate și atmosfera dream-pop psihedelică.

Muzica lor îmbină influențe din post-punk-ul clasic, shoegaze, krautrock și muzica electronică industrială, creând un peisaj sonor intens și cinematic. Show-urile live ale trupei sunt experiențe audio-vizuale intense, completate de proiecții hipnotice și o energie captivantă.

The Rocky Horror Picture Show, proiecție sepcială la 50 de ani de la lansare

Seara se încheie cu The Rocky Horror Picture Show, clasicul ireverent regizat de Jim Sharman, care rămâne și astăzi unul dintre cele mai iubite filme ale tuturor timpurilor. Lansat în 1975, filmul împlinește anul acesta 50 de ani. Inspirat de spectacolul de teatru cu același nume, filmul spune povestea lui Brad și Janet, un cuplu naiv care, în urma unei pene de mașină, ajunge în conacul extravagant al doctorului Frank-N-Furter.

Gazda lor, un savant excentric venit dintr-o altă galaxie, îi introduce într-o lume decadentă, plină de seducție, libertate și muzică memorabilă. The Rocky Horror Picture Show a devenit un fenomen cult datorită atmosferei sale unice, dar și a fanilor costumați în țoale vintage glam care transformă fiecare vizionare într-un spectacol interactiv, dansând și cântând la unison.

Seara de duminică începe cu rock psihedelic și punk

Duminică, 15 iunie, de la ora 19:30, seara va fi deschisă de Vágtázó Halottkémek (VHK), formația legendară de rock psihedelic și punk din Europa Centrală. Fondată în 1975 la Budapesta, trupa combină ritmuri tribale cu rock progresiv și improvizație, creând o experiență sonoră intensă și hipnotică. Cu versuri încărcate de misticism și o energie explozivă pe scenă, VHK și-a construit o reputație cult, fiind adesea comparată cu Hawkwind sau The Stooges, dar păstrând un stil inconfundabil.

Muzica lor a fost apreciată de artiști precum Iggy Pop, Henry Rollins și Jello Biafra, care au considerat VHK una dintre cele mai originale și puternice trupe underground ale Europei. Trupa este formată în prezent din Attila Grandpierre, Lajos Soós Szónusz, Király Zoltán, Köles Vazul, Földi Tomy, Szűcs Antal Mór și Sánta Kristóf.

„Lupta invizibilă”, o comedie absurdă cu arte marțiale și călugări zărghiți

După concert va fi proiectat filmul Lupta invizibilă (The Invisible Fight, regia Rainer Sarnet, Estonia, 2023), o comedie absurdă cu arte marțiale și călugări zărghiți. Povestea urmărește un tânăr estonian care, după ce scapă cu viață dintr-un atac la granița dintre China și Uniunea Sovietică, decide să devină călugăr Shaolin. Însă iluminarea spirituală se dovedește a fi un drum presărat cu lupte spectaculoase, muzică black metal și mult umor negru.

Filmul a avut premiera la Festivalul de la Locarno în 2023, unde a primit Premiul Special al Juriului, fiind apreciat pentru stilul său vizual îndrăzneț și combinația inedită de genuri.

Proiecția Lupta invizibilă la TIFF.24 este posibilă cu sprijinul Ambasadei Republicii Estonia în Bucureşti și a Estonian Film Institute.

Citește mai departe

CULTURA

Mitropolitul Clujului: Cum ne curățim simțirile de Paște? Să ne spovedim, să ne împărtășim, să facem fapte de milostenie

Publicat

De

Mitropolitul

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis, luni, un mesaj pastoral înainte de Paște, în care a vorbit despre curățirea simțirilor.

”Am plecat de la această idee, că e bine să avem inimă curată și să-l vedem pe Dumnezeu. Probabil că încă nu suntem la înălțimea aceasta încât să-l vedem direct. Dacă îl vedem pe Dumnezeu măcar în semenul nostru, în ceilalți. (…)

Cum ne curățim inima, cum ne curățim simțirile, ca să-l putem vedea pe Hristos în semenii noștri? Și dacă vom face un progres deosebit îl putem vedea și frate către frate, așa cum, de pildă, l-a văzut părintele Nicodim Băndiță.

În Postul Mare, lucrul acesta am încercat să-l facem: să ne spovedim bine, să ne împărtășim, să citim în Sfintele Scripturi, să facem fapte de milostenie. Toate acestea laolaltă ajutându-ne să ne curățim simțirile, mintea, să ne curățim voința, să ne curățim inima, conștiința noastră să devină trează, și atunci putem sărbători Paștele cu multă bucurie.

Suntem alți oameni, oameni buni într-o lume rea și lumea această rea noi dorim s-o facem bună, cu oameni credincioși, cu oameni creștini convinși care efectiv să trăiescă mesajul Paștilor și să se bucure de ceea ce ne spune Domnul Hristos”, a spus mitropolitul Clujului.

Pastorala de Paște al IPS Andrei va fi citită, duminică, în toate bisericile și mănăstirile de pe raza Mitropoliei Clujului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate