Connect with us

EVENIMENT

Cine-l FINANȚEAZĂ pe finanțatorul CFR Cluj? Un om de afaceri german îi cere înapoi lui Neluțu Varga 22,2 milioane euro (ep.3)

Publicat


Neluțu Varga, patronul clubului de fotbal CFR Cluj

Marți, Cluj24 v-a prezentat întrebările adresate celor doi oameni de afaceri, Ioan Varga respectiv Abris Lelbach, întrebări rămase, până la această oră, fără răspuns. De ce ar fi un secret faptul că Varga a împrumutat bani de la neamț pentru a susține clubul CFR Cluj? Considerat un prosper om de afaceri, Ioan Varga este implicat în mai multe firme care, după cum vom arăta azi, nu sunt nici pe departe atât de prospere precum s-ar crede.

Conform termene.ro, Ioan-Gheorghe Varga s-ar regăsi ca administrator sau simplu asociat în 7 societăți.

Cine-l FINANȚEAZĂ pe finanțatorul CFR Cluj? Un om de afaceri german îi cere înapoi lui Neluțu Varga 22,2 milioane euro (ep.3)

Acestea sunt:

Aktiv Impuls Trading SRL (70%): din 2021 – 4674 – Comert cu ridicata al echipamentelor si furniturilor de fierarie pentru instalatii sanitare si de incalzire (pe pierdere)

Formin TJK SRL (33%): din 2022 – 7112 – Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea (pe pierdere)

Enterprise Cont Global SRL (75%): din 2022 – 4611 – Intermedieri in comertul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile si cu semifabricate (pe pierdere)

Nabucco Property SRL (50%): din 2022 – 4110 – Dezvoltare (promovare) imobiliara (pe pierdere)

Windmills Green Tech SRL  (70%): din 2022 – 3511 – Productia de energie electrica (pe pierdere)

Niva Mining Hub SRL (30%): din 2024 – nu apare obiectul de activitate

Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA

pierderi

 

Așa după cum reiese de aici, absolut toate afacerile declarate ale lui Ioan Varga funcționează pe pierdere. Devine din ce în ce mai clar faptul că el este finanțator la CFR Cluj pe banii altora. Altfel spus, un interpus.

Pe ce mizează Varga în procesul intentat de Lelbach?

„Din actele depuse la dosar reiese că finanțatorul CFR joacă oarecum la „offside” în acest caz, mizând pe faptul că omul de afaceri german nu a depus acțiunea pentru recuperarea banilor în termenul prevăzut de lege. Mai mult, clujeanul susține că înscrisurile depuse la dosar nu fac dovada plății celor 22 de milioane efectuate de omul de afaceri german, fiind plătite de firme controlate de acesta, dar care nu fac obiectul contractului de împrumut încheiat pentru suma 22.220.000 euro.

Din cererea de chemare în judecată depusă la instanță de Abris Lelbach reiese că în 21 mai 2015 s-a încheiat contractul de împrumut având ca obiect suma de 22.220.000 euro. Contractul a fost încheiat între Ioan Gheorghe Varga în calitate de debitor și Abris Lelbach în calitate de creditor, cu termen de restituire la data de 31.12.2018.

Conform contractului, împrumutul a fost acordat în vederea efectuării de investiții în domeniul agricol, energie, turism, construcții și resurse naturale. Totodată, părțile au prevăzut o dobândă de 2,4 la sută din suma împrumutată pe an, plătibilă la data restituirii sumei împrumutate.

„Primul transfer s-a efectuat în 28.05.2015”

Ulterior s-a revenit asupra cuantumului dobânzii, stabilindu-se 0,5 la sută pe an din suma împrumutată, plătibilă la data restituirii sumei împrumutate, dar nu mai târziu de data de 31.12.2018. De asemenea se precizează în actul adițional că investițiile pot viza și alte arii de afaceri în care Ioan Gheorghe Varga decide să investească conform propriei sale voințe. Totodată, Varga trebuia, conform înțelegerii, să trimită la fiecare șase luni un raport de activitate.

După ce părțile au căzut de acord asupra clauzelor contractului au fost efectuate următoarele transferuri către Ioan Gheorghe Varga. Primul transfer s-a efectuat în 28.05.2015, constând în 6.000.000 euro, iar în 2 iunie 2015 s-a virat suma de 5.000.000 euro. Tot în 2 iunie s-au virat în conturile lui Ioan Gheorghe Varga 7.000.000 euro iar în 10 iunie 2015 suma de 2.220.000 euro. Din actele depuse la dosar reiese că în 28 mai 2015 s-a mai făcut un transfer de 2.000.000 euro, toate având legătură cu contractul din 21 mai 2015.

„Abris Lelbach avea la dispoziție trei ani pentru a solicita restituirea banilor”

În acțiunea civilă, Abris Lelbach spune că în ciuda insistențelor, la data scadenței, Ioan Gheorghe Varga nu a restituit împrumutul, ceea ce l-a determinat să comunice o somație de plată.

Conform legii, de la data scadenței contractului de împrumut-31.12.2018, Abris Lelbach avea la dispoziție trei ani pentru a solicita restituirea banilor, mai exact până la 31.12.2021.

Pentru a se încadra în acest termen, în 24.12.2021 Abris Lelbac a trimis o somație de plată, documentul fiind transmis prin intermediul Poștei Române.

Cum nici în urma acestui demers nu a primit banii, a cerut la în instanță emiterea unei ordonanțe de plată.

Pentru a se asigura că toată procedura pe care a parcurs-o a fost în deplină legalitate și în termenul de prescripție prevăzut de lege, a solicitat Poștei Române emiterea unei copii de pe dovada somației de plată transmise în 24.12.2021. Numai că Poșta Română i-a comunicat că la oficiul poștal nu se pot identifica documente care să confirme livrarea către destinatar a actului menționat.

Totodată s-a arătat că în aplicația informatică s-a marcat în mod eronat starea „distribuit” a somației. Practic, Poșta Română arăta că nu a transmis somația inițială înaintată de Abris Lelbach lui Ioan Varga. Mai bine zis, „somația s-a pierdut, ceea ce, în acest context a pus sub semnul întrebării termenul procedural până la care omul de afaceri german putea să se adreseze instanței pentru recuperarea împrumutului.

„Varga susține că banii nu i-a primit de la Abris Lelbach”

Varga recunoaște că suma prevăzută în contract trebuia restituită până la data de 31.12.20018, însă precizează că lui nu i s-a comunicat vreo somație de plată,

Prin urmare, Varga cere respingerea acțiunii lui Abris Lelbach în temeiul excepției prescripției dreptului material la acțiune, explicând că termenul de prescripție a început să curgă la 31.12.2018, fiind împlinit cel târziu la 02.03.2022, (cei trei ani care s-au împlinit în decembrie 2021 și alte două luni din perioada stării de urgență determinată COVID) iar acțiunea a fost introdusă de omul de afaceri german în 03.10.2022, cu mult peste termenul legal.

Mai mult, Ioan Varga spune că înscrisurile depuse la dosar nu fac dovada plății conform Codului Civil. Mai exact, finanțatorul CFR arată că contractul de împrumut este semnat de Abris Lelbach în timp ce extrasele bancare vizează conturile lui Lelbach Berlin VoBa. „Întrucât subsemnatul am încheiat multiple contracte de asociere cu firmele controlate de domnul Lelbach, nu există dovada faptului că acele viramente ar fi aferente contractului ce face obiectului cauze”, spune Varga.

Varga susține că banii nu i-a primit de la Abris Lelbach așa cum se prevede în contract ci de la alte entități”, scrie Făclia.

Și tăcerea lui Varga e un răspuns

Cluj24.ro nu ”a luat” bani de la ”U” Cluj, nici de la Radu Constantea, așa cum au insinuat unii suporteri prea zeloși ai CFR 1907 Cluj, ci, într-un demers pur jurnalistic, a încercat să ridice colțul vălului de pe o afacere din fotbalul românesc, cerând transparență.

Departe de noi faptul că am „dori răul” clubului. Apreciem performanțele echipei și am reflectat în articolele noastre de-a lungul timpului succesele acesteia.

Concluzia după cele 3 episoade e clară: Ioan Varga nu este cine pretinde că este, și anume ”finanțatorul” CFR 1907 Cluj. Este cel mult un paravan, un interpus, care acționează cu banii altora.

Când suporterii ceferiști mai aud sau citesc că Varga a cumpărat jucători să știe că face acest lucru nu cu banii lui, ci ai altcuiva.

Dacă lucrurile nu ar fi stat așa cum le-a prezentat Cluj24, dacă nu era adevărat împrumutul de zeci de milioane de euro luat de Ioan Varga pe persoană fizică de la omul de afaceri german Abris Lelbach, dacă procesul de returnare a împrumutului de la Tribunalul Bistrița e o invenție gazetărească, dacă firmele sale sunt, cu adevărat, potente financiar și au un profit de multe milioane de euro din care Ioan Varga își permite să finanțeze clubul CFR 1907 Cluj, acesta putea, pur și simplu, să răspundă la întrebările noastre și să clarifice totul.

Dar a ales să tacă.

Deci, în ceea ce privește ”finanțatorul” CFR 1907 Cluj, și tăcerea este un răspuns. Probabil că e prea ocupat cu bunul mers al echipei. De aceea, Cluj24 îi acordă, la orice oră, dreptul la replică întru lămurirea lucrurilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Un nou incident în trafic, la Cluj-Napoca. Un șofer care circula pe contrasens a lovit o mașină, apoi s-a făcut nevăzut

Publicat

Un incident rutier a avut loc într-un sens giratoriu din Iris din Cluj-Napoca. Un șofer care a intrat pe contrasens a lovit un alt autoturism și apoi a fugit de la locul faptei.

Șoferul vinovat a pătruns pe contrasens în sensul giratoriu din cartierul Iris din Cluj-Napoca, ignorând regulile de circulație. Acesta este contextul în care s-a produs tamponarea, urmată de un schimb tensionat de replici între cei doi conducători auto implicați, chiar în mijlocul intersecției.

Înainte ca situația să poată fi clarificată, șoferul vinovat s-a urcat rapid în mașină și a dispărut pe străzile aglomerate ale orașului. Întreaga scenă a fost filmată de un trecător și postată pe grupul Info Trafic Cluj-Napoca, stârnind numeroase reacții.

Poliția nu a oferit până acum un punct de vedere oficial. Revenim cu informații.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânărul bătut în fața BT Arena, operat la nivel abdominal. Este la Terapie Intensivă la Spitalul Județean de Urgență Cluj

Publicat

De

BT arena

Tânărul de 24 de ani, implicat în scandalul de duminică dimineață din fața BT Arena, despre care prietena sa spunea că a fost bătut de agenții de pază de la VIP Guard Security și de jandarmi, a fost dus la UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca. Acesta este cercetat pentru ultraj după ce a lovit un jandarm.

”Pacientul prezenta mai multe contuzii, traumatisme abdominale si cranio-cerebrale și o stare postconsum de alcool.

După efectuarea investigațiilor și acordarea îngrijirilor medicale specifice UPU , pacientul a fost transferat în Blocul Operator, unde s-a intervenit chirurgical la nivel abdominal.

În prezent, pacientul este în stare stabilă, internat pe Sectia de Terapie Intensivă pentru monitorizare și tratament de specialitate”, au spus reprezentantii spitalului clujean.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Cei nouă care au salvat țara. Din răi au devenit eroi…

Publicat

tișe

Deseori m-am întrebat, văzând și cunoscând cât pot de mult acest neam, din ce aluat o fi fost plămădit. Care sunt trăsăturile lui esențiale, înnăscute sau dobândite?

Cum reușește acest popor să stingă mereu un foc cu alt foc, uitând de fiecare dată că amândouă ard la fel? Cum reușește să-și trăiască viața după fentele permanente și parcă niciodată nu învață? Cum de așteaptă, aplicând aceleași metode, să obțină rezultate diferite?

Cum se face că, de fiecare dată, mămăliga fierbe atât de mult încât, atunci când iese din oală, distruge tot fără nicio măsură sau echilibru?

Cum se face că instituțiile publice, atât de hulite ca fiind nedemocratice, pline de corupție și nepotisme, ajung mereu să decidă soarta nației și a democrației?

Moment ”salvator” al CCR

Așa se face că, zilele trecute, am trăit iar un moment „salvator” pentru națiunea noastră: interzicerea candidaturii unui candidat de către „cei nouă de la CCR”, un candidat care a pulverizat toate principiile și credința acestui neam.

Și imediat, amnezia colectivă a uitat întreaga credință în retorica de până acum cu privire la “ instituția celor nouă” și ca prin miracolul basmelor cu final fericit, cei nouă au devenit “fantastici “ în limbajul criticilor de serviciu .

Cei cu pensii speciale au devenit cei mai buni: au salvat democrația!

Cei cu pensii speciale au arătat că instituțiile statului funcționează.

Cei nouă, care până acum erau “deasupra legii”, au făcut dreptate.

Cei nouă, “numiți politic”, au luat o decizie dreaptă și legală.

Cei cu pensii speciale, care își apără prin decizii pensiile, huliți zi de zi și urâți de popor…

Au salvat țara

Cei nouă au salvat tara.

Și uite-așa, democrația s-a scris din nou. De către cine? De cei care, până ieri, erau huliți și acuzați în cor că o șterg cu buretele.”

Cei nouă au salvat țara. Dar cine o va salva data viitoare?”

Poate ca de data asta am fost salvați. Dar până când acești popor are nevoie de salvatori!?

Democrația trebuie păzită de popor . Nu putem rămâne spectatori la propria noastră soartă .

Sau poate ca precum în basmul citit de mine, binele a învins …Dar cine ne garantează că, de data asta, nu a fost decât o iluzie?!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Asocierea acidului uric cu îmbătrânirea sistemului imunitar, studiată de tinerii cercetători clujeni de la UMFIH Cluj

Publicat

UMFIH

Tinerii cercetători ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca au câștigat un proiect în care studiază dacă  îmbătrânirea ar putea fi influențată de nivelul de acid uric din organismul uman. Studiul se va face utilizând probe biologice de la un număr de 200 de pacienți selectați în cadrul Secției de Geriatrie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Echipa de cercetători a câștigat la finalul anului trecut competiția națională de tinere echipe (UEFISCDI) pe domeniul Biologie.

”De când am început  doctoratul, și pe parcursul cercetărilor postdoctorale, am lucrat într-un domeniu de cercetare ce investigează hiperuricemia. Ce face, ce consecințe poate să aibă asupra răspunsului inflamator în primul rând și, mai nou, studiem posibilele efecte asupra îmbătrânirii. Hiperuricemia (creșterea acidului uric seric peste valoarea considerată fiziologică) e o condiție metabolică ce afectează cam 10-20% din populație, fiind asociată cu diverse patologii cronice precum disfuncția renală sau sindromul metabolic, însă nefiindu-i atribuit vreun rol patologic sau inflamator direct.

Dar se știe că, dacă acidul uric depășește pragul de solubilitate în sânge sau în unele țesuturi, la un moment dat poate să precipite sub forma unor cristale de urat și să determine, la o minoritate din pacienți, apariția unei artrite, guta. Acesta a fost subiectul tezei mele de doctorat.

Pe parcursul acestui doctorat a ieșit la iveală că hiperuricemia poate să impacteze într-un mod oarecum silențios răspunsul nostru imun, precondiționând inflamator celulele imune circulante în sânge.

Relevanță pentru îmbătrânirea omului

Conform rezultatelor noastre, aceste celule care sunt expuse la nivele crescute de acid uric nu determină o inflamație puternică în absența vreunui alt agent inflamator.  Însă atunci când noi le provocăm cu un stimul, acestea răspund mai agresiv decât celulele care nu au fost expuse la acid uric.

În ultimii 7-8 ani, în colaborare cu mentorii noștri, prof. Leo Joosten și Mihai Netea de la Centrul Medical Universitar Radboud din Olanda, am lucrat pe ipoteza că hiperuricemia ar putea contribui la inflamație prin inducerea unor modificări epigenetice persistente la nivelul materialului genetic al acestor celule.

De aproximativ 2 ani am început să studiem asocierea hiperuricemiei și cu imunosenescența (îmbătrânirea sistemului imunitar) lucru care, ar putea avea relevanță, în ultimă instanță, pentru îmbătrânirea omului.

Astfel, s-a născut curiozitatea referitoare la ceea ce se întâmplă în cazul persoanelor de peste 65 de ani”, a declarat pentru Cluj24 directorul de proiect de la UMFIH, Tania Crișan.

Măsurarea îmbătrânirii

Potrivit acesteia, există anumite tehnici prin care cercetătorii pot măsura îmbătrânirea.

”Dacă ne uităm la ADN, anumite modificări la nivelul ADN-ului sunt asociate cu îmbătrânirea. Noi le numim ceasuri epigenetice de îmbătrânire. Apoi răspunsul imun în sine: variații ale felului în care celulele răspund la stimuli inflamatori sau infecțioși pot să se asocieze mai mult sau mai puțin cu îmbătrânirea.

Obiectivul proiectului actual este să determinăm aceste date biologice în această cohortă de 200 de pacienți geriatrici în colaborare cu Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Apoi dorim sa corelăm rezultatele ce țin de îmbătrânirea sistemului imunitar cu nivelul de acidul uric. Așadar, prima întrebare este legată de sistemul imunitar, dacă celulele care circulă în sânge și sunt responsabile de reacția împotriva infecțiilor sau de inflamație sunt mai mult sau mai puțin îmbătrânite din cauza acidului uric?

Apoi, vom studia eventualele corelații dintre acești parametri biologici cu evaluările geriatrice ale subiecților incluși în studiu deoarece se știe din studii recente că îmbătrânirea sistemului imunitar este implicată în îmbătrânirea de organ.

Dacă demonstrăm că ipoteza studiului este adevărată, și anume că acidul uric este asociat sau legat în mod cauzal de vreunul din aceste aspecte ce țin de senescență, atunci, relevanța acestui proiect ar fi că în viitor am putea să scădem concentrația acidului uric pentru a putea să influențăm procesul de îmbătrânire”, a explicat cercetătorul clujean.

Reducerea nivelului de acid uric

Tania Crișan a subliniat că vârsta biologică poate fi diferită de vârsta cronologică din motive încă necunoscute pe deplin. Pe baza cercetărilor anterioare în domeniu, proiectul de față pornește de la premisa că acidul uric ar putea fi unul din factorii care să contribuie la o îmbătrânire biologică accelerată.

” Este posibil ca anumite persoane, deși având factori de risc similari, să prezinte o vârstă biologică mai avansată din cauza nivelului de acid uric. Dacă vreo asemenea legătură va fi identificată, atunci e tentant să speculăm că o intervenție asupra nivelului de acid uric ar putea influența aceste procese legate de îmbătrânire.

Reducerea nivelului acidului uric se poate realiza relativ ușor, fie prin medicamente care inhibă producția sau cresc excreția acestuia, fie prin reducerea aportului alimentar.

În cazul în care vor fi identificate mecanisme prin care acidul uric provoacă modificări epigenetice, s-ar putea interveni pentru a atenua aceste efecte. Există modulatori epigenetici care ar putea avea aplicații în acest sens.

Sau, dacă aflăm că o anumită moleculă mediază tot acest proces, această moleculă ar putea fi țintită prin terapie.

La finalul proiectului, rezultatele cercetării vor fi publicate în articole științifice și vor fi prezentat la diverse conferințe.

Proiectul este în valoare de 500.000 de lei și va începe în luna septembrie 2025, având o durată de 2 ani.

Echipa de cercetători de la UMFIH

Echipa de tineri cercetători UMFIH Cluj-Napoca: asist.univ.dr. Tania Crișan – director de proiect, asist.univ.dr Lucreția Avram – cercetător postdoctoral, dr. Medeea Badii – cercetător postdoctoral, dr. Orsolya Tőkés Gaál – cercetător postdoctoral, dr. Georgiana Cabău – cercetător postdoctoral, asist.univ.dr. Valentin Nica – cercetător doctoral, dr. Ancuța Straton – cercetător doctoral, dr. Maria Muntiu – cercetător doctoral.

Tania Crișan – carte de vizită

Tania Crișan (foto sus) este cercetător la Departamentul de Genetică Medicală al UMFIH Cluj-Napoca. A absolvit universitatea clujeană, iar titlul de doctor în Științe Medicale l-a obținut la Universitatea Radboud din Nijmegen (Olanda).

Este specializată pe mecanismele bolilor inflamatorii și interrelația acestora cu factorii individuali de susceptibilitate genetică.

De-a lungul anilor a publicat multe articole științifice în reviste de specialitate.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate