Connect with us
"

EDUCATIE

Cine e eleva cu media zece de la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca

Publicat


În vârstă de 19 ani, Alexandra Bande, face parte din cercul select al elevilor care au obținut media zece la examenul de bacalaureat din județul Cluj.

Rezultatul ei este cu atât mai remarcabil, întrucât ea practică handbalul de performanță de la vârsta de zece ani, iar în prezent a reușit să facă pasul către echipa mare a Universității Cluj.

Tânăra a absolvit Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca și a urmat profilul de științe sociale.

În paralel, ea a reușit să îmbine viața dură a unui sportiv de performanță cu cea de elev. Puțini sunt cei care reușesc să facă față unei zi în care ai școală de dimineață, iar după-masa ai antrenamente.

Practic, doar seara mai ai timp la dispoziție să îți faci temele. „Cu sinceritate profundă spun că nu a fost tocmai uşor să şi fac performanţă în sport, deoarece sportul presupune deplasări, antrenamente, cantonamente, meciuri şi multe alte lucruri care uneori nu creează climatul necesar studiului”, a afirmat sportiva într-un interviu acordat ziarului sportulsălăjean.ro.

Astfel, Alexandra Bande a reușit să demonteze preconcepția că sportivii nu sunt capabili să performeze când vine vorba de învățătură, din moment ce ea a obținut nota perfectă la limba și literatura română, istorie și georgrafie.

„Eu am fost focusată şi pe handbal, pe care îl practic de 8 ani de zile şi în egală măsură şi pe şcoală, pentru că după cum bine ştiţi proverbul românesc, <Dacă ai carte, ai parte>”, a dezvăluit tânăra absolventă.

Cu toate că gurile rele afirmă că subiectele examenului de bacalaureat au fost mai accesibile față de cele din anii anteriori, Alexandra le contrazice, afirmând că efortul individual al fiecărui elev influențează notele pe care le obțin.

„Este necesar ca pentru un astfel de examen să fii conştient că nu este suficient ceea ce recepţionezi în clasă, trebuie muncit şi acasă, asta în cazul în care eşti suficient de determinat şi ambiţios, ca în momentul afişării rezultatelor să fii mândru de ceea ce ai realizat”, a spus aceasta.

Totuși, handbalul rămâne unul dintre cele mai importante capitole din viața tinerei. „Consider că sportul nu te dezvoltă doar fizic, ci şi psihic.

Dezvoltă mecanisme de gândire, noi aptitudini, cum să faci faţă presiunii, să gândeşti în situaţii limită, de asemenea te învaţă ceea ce se numeşte spiritul de echipă, munca în echipă. Practic, îţi oferă o supraeducaţie”, a concluzionat handbalista.

Citește tot interviul AICI

Foto: Alexandra Bande / Facebook

 

 

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Elevii continuă protestele: ,,Guvernul trebuie să priceapă că scenariile sunt pentru teatru, iar educația are nevoie de decizii”

Publicat

Protestele desfășurate astăzi în fața Guvernului de către reprezentanții elevilor au scos la iveală nemulțumirea acestora cu privire la lipsa deciziilor din partea autorităților în ceea ce privește următorul an școlar. Elevii cer un plan concret, în condițiile în care a mai rămas doar o lună până la începerea anului școlar, moment în care încă există dubii legate de o potențială întoarcere fizică în băncile școlii, ori continuarea orelor în mediul online.

Antonia Pup, fosta președintă a Consiliului Național al Elevilor din România, a declarat pentru Cluj24.ro că, deși nu se mai află în poziția de reprezentant al elevilor din țară, salută decizia asociațiilor de a sancționa derapajele Ministerului Educației și Cercetării, inițiativă exprimată de aceștia prin protestele avute loc astăzi în fața Guvernului. Aceasta este de părere că astfel de inițiative manifestate prin protest sunt eficiente întrucât ,,pornesc de la firul ierbii”.

,,Guvernul trebuie să priceapă că scenariile sunt pentru teatru. Educația are nevoie de decizii”, a declarat fosta președintă a elevilor, subliniind faptul că elevii din România nu pot fi tratați drept o masă de manevră.

Ce s-a întâmplat cu legea prin care elevii defavorizați trebuiau să priească un laptop sau o tabletă?

În ceea ce privește școala online, Antonia Pup a mărturisit că prima experiență din perioada stării de urgență și până la finele anului școlar a lăsat un gust amar (cu referire în special la elevii care nu au avut acces la internet sau dispozitive pentru a se conecta la ore), iar pentru ca școala online să se desfășoare în condiții optime din această toamnă, este nevoie ca Guvernul să aloce bani Ministerului Educației și Cercetării pentru distribuirea dispozitivelor de tip tabletă sau laptop, lucru care până acum nu a fost realizat, după cum a declarat fosta reprezentantă.

Aceasta a completat că în schimbul promisiunilor făcute, ,,Guvernul încearcă să restrângă mișelește dreptul elevilor la un dispozitiv de tip tabletă sau laptop, garantat prin lege, modificând-o în Parlament.”

Elevii vor răspunsuri concrete, nu scenarii

Prin vocea reprezentanților, elevii cer guvernanților, pe lângă un plan concret referitor la anul școlar 2020-2021, o serie de măsuri printre care se numără lipsa toleranței față de profesorii care refuză orele online, formarea competențelor digitale de bază acolo unde este cazul, cu decontare din partea statului român, precum și prezentarea scuzelor autorităților pentru stângăcia cu care a fost gestionată situația elevilor dezavantajați care nu au avut posibilitatea financiară de a participa la cursurile online.

Narcisa BUD

Citește mai departe

EDUCATIE

Înscrierea online la facultăți, soluție inovativă ,,descoperită întâmplător”? Studenții de la UBB au păreri diferite

Publicat

Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, înscrierile la facultăți s-au desfășurat în mediul online. Mai mult, admiterile facultăților care s-au desfășurat pe bază de concurs de dosare au fost tot în mediul online. Astfel, anul 2020 a fost primul din istorie când toate demersurile pentru a studia la o facultate au fost făcute online (exceptând cele la care concursul de admitere a fost sub forma unui examen scris). Menționăm aici faptul că unele facultăți foloseau procesul de înscriere online și înainte, dar în altă măsură. 

Pentru a evita deplasările lungi și aglomerația de la centrele unde viitorii studenți trebuiau să se înscrie la facultate, universitățile din România au luat decizia ca aceste procese să se desfășoare exclusiv în mediul online. Astfel, cozile de sute de metri la care studenții urmau să aștepte cu orele nu au mai existat. Toate aceste decizii au fost luate în contextul pandemiei de coronavirus.

Soluție inovativă implementată forțat din cauza unui virus ucigaș

Înscrierea și concursurile de dosare online pot fi o soluție de viitor? Părerile sunt împărțite. Unii studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu care am luat legătura sunt încântați de această soluție, iar alții sunt sceptici.

,,Consider că de acum ar putea să fie și înscriere online o soluție pe lângă cea fizică mai ales pentru studenții străini. Este și o soluție bună pentru a evita statul la coadă în special pentru cei care nu au răbdare”, a spus Alexandra, proaspăt admisă la Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca.

Un alt student este de părere că ar trebui să fie posibilă și o admitere online, dar și una clasică, iar viitorii studenți să aleagă felul în care vor să se înscrie la facultate.

,,Este o soluție pentru cei ce vor să evite cozile, drumul la Cluj și să economisească niște bani. Ar trebui păstrat acest proces, dar nu exclusiv. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie în paralel cu înscrierea fizică”, este de părere Narcisa.

Înscrierea online, un proces cu erori care trebuie corectate

Navigând pe comunități cu viitori studenți, am observat faptul că mulți se plângeau. La unele facultăți, sistemul de înscriere online avea mari probleme. De la taxe de înscriere luate de două ori din contul bancar, până la imposibilitatea de a încărca unele documente. Narcisa Andronic, ,,boboacă” la Facultate de Jurnalism din Cluj-Napoca ne-a vorbit despre problemele pe care unii dintre viitorii studenți le-au întâmpinat în procesul de înscriere online, fiind de părere că această soluție nu este chiar una potrivită sau cel puțin nu până când unele erori se vor repara.

,,Poate sunt tradiționalistă, însă această modalitate nu mi se pare tocmai cea mai potrivită. Poate este considerat că un pas spre viitor, spre a evolua din punct de vedere tehnic și științific, însă în această manieră mereu pot există erori și dificultăți de înțelegere, iar anumiți candidați a fi respinși doar pentru că nu s-au încadrat în timp, în cerințe ori nu au înțeles bine ce le era solicitat”, a spus Narcisa Andronic.

Cât de dificil a fost procesul de înscriere la facultate online?

Curioși de dificultatea procesului de înscreire la facultate, am luat legătura cu mai mulți studenți în cauză. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva păreri în urma procesului de anul acesta.

,,Admiterea de anul acesta mi s-a părut o modalitate mai ușoară și mai sigură atât pentru candidați cât și pentru oamenii care s-au ocupat de acest lucru. Din punctul meu de vedere, a fost cea mai bună decizie de a ne înscrie la facultate chiar dacă la început părea destul de “complicat”. Pentru mine a fost destul de ușor deoarece m-am uitat la tutorialelor făcute de cei de la FSPAC, facultatea pe care am ales-o, și acest lucru m-a ajutat destul de mult. Fiind o persoană destul de organizată, mi-am scanat documentele înainte de ziua înscrierii iar în momentul în care m-am înscris mi-a fost mult mai ușor”, crede Alexandra.

,,Nu a fost nici greu, nici ușor. Unele detalii pot fi mai bine puse la punct, mereu este loc de mai bine. Dar a fost relativ ușor, ne-a ușurat muncă într-o oarecare măsură, deși partea cu scanatul documentelor pus pe mulți în dificultate”, spune Narcisa.

,,Procesul de admitere de anul acesta mi s-a părut puțin dificil, întrucât există mereu îndoiala și întrebarea “Oare am făcut bine? Oare s-a trimis?”, fiind într-o continuă nesiguranță. Pe lângă acestea, a fost complicat când a fost necesară scanarea documentelor, deoarece unele nu mi-au fost acceptate, fiindcă îmi ieșise de pe aplicația pe care le-am încărcat de culoare alb-negru și erau necesare a fi color. Ca să nu mai vorbim despre faptul că nu puteam încarcă pe platforma anumite documente și a fost nevoie să cer ajutorul prietenilor mei”, ne-a spus Narcisa Andronic.

Concluzii

Procesul de înscriere online ar putea fi o soluție de viitor, dar acest lucru ar însemna că este nevoie de o revizuire a procesului și de a corecta toate erorile aferente. În plus, în urma discuțiilor avut cu studenții, se pare că soluția de tip hibrid este la modă și ar fi cea mai bună. În acest fel, viitorii studenți pot alege dacă se înscriu online sau merg pe metoda clasică.

Răzvan DAN

Foto: Unsplash

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat a absolvit facultatea la 97 de ani

Publicat

Giuseppe Paterno, un italian în vârstă de 97 de ani, a absolvit facultatea Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității din Palermo zilele acestea. Astfel, italianul a egalat recordul pentru cea mai bătrână persoană din istorie care reușeste să termine o facultate. Până la performanța lui Giuseppe Paterno, autralianul Allan Stewart deținea acest record, fiind chiar la a patra facultate absolvită. 

Giuseppe Paterno

La 97 de ani, Giuseppe Paterno s-a confruntat cu multe provocări de-a lungul vieții: sărăcie în timpul copilăriei, război și, mai recent, pandemia cauzată de noul coronavirus. Însă acum a trecut examenul care l-a consacrat drept cel mai în vârstă absolvent universitar din Italia, potrivit Reuters.

Acesta reușise să termine liceul abia la vârsta de 31 de ani și nu a renunțat la visul său de a termina și o facultate. Acesta avea 90 de ani când s-a înscris la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității din Palermo.

„Am înțeles că e puțin cam târziu să urmez o linie de studiu de trei ani dar mi-am spus hai să văd dacă o pot face”, a spus Giuseppe Paterno.

Allan Stewart

Australianul Allan Steward a fost primul om din lume care a absolvit o facultate la vârsta de 97 de ani, devenind astfel cel mai bătrân din istorie. Acesta a urmat cursurile la distanţă ale Facultăţii de Stomatologie din Sydney şi se prezenta doar la examene, fiind a patra facultate pe care a terminat-o.

,,Cred că am făcut destul şi vreau să iau viaţa mai uşor, să mă apuc de grădinărit şi îmi vizita familia în mod regulat. Cel puţin , pentru moment, aşa voi face”, spunea bărbatul după absolvire.

Foto: Reuters

Citește mai departe

CULTURA

Pentru tine pui iubit/ Nici azi noapte n’am durnit. Un mare folclorist clujean. O sală din BCU Cluj îi poartă numele

Publicat

„Pentru tine pui iubit/ Nici azi noapte n’am durnit/ Făr’ tot la tin’ m’am gândit/ Nici la noapte n’oi durni/ Că tot la tin’ oi gândi”. Sunt versuri populare adunate de marele folclorist Ion Muşlea, în cartea sa „Şcheii de la Cergău şi folklorul lor”). Iar în semn de omagiu, o sală a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Cluj-Napoca îi poartă numele. Se împlinesc 54 de ani de la moartea sa.

 

În imagine e cartea „Şcheii de la Cergău şi folklorul lor”, 1928 (arhiva www.cluj24.ro), cu dedicaţia lui Ion Muşlea pentru Adrian Fochi şi cu ex-librisul celui din urmă.

 

„Pe Valea Secaşului, la 16 kilometri Sud de Blaj, se găseşte un sat, deosebit de cele din ţinut prin faptul că locuitorilor lui nu li se spune nici Români, nici Saşi, nici Unguri ori Săcui, ci Şchei; deosebit şi prin faptul că ei, vorbind româneşte, aparţin bisericii lutherane.

Satul se numeşte Cergăul Mic, ori „Şcheiesc”, şi e astăzi cea mai interesantă aşezare de Bulgari românizaţi din Ardeal”, mai spunea Ion Muşlea în cartea sa „Şcheii de la Cergău şi folklorul lor.

*Ion Mușlea (29 septembrie 1899, 27 iulie 1966), folclorist, licențiat al Facultății de litere a Universității din Cluj, se specializează în folclor la Paris la „École roumaine en France” şi „L’École des langues orientales vivantes”.

Printre altele, lucrează la Biblioteca Universității Cluj, la Muzeul Etnografic al Ardealului şi la Muzeul limbii române, în jurul lui Sextil Pușcariu. În cadrul Societății etnografice române, prezintă comunicarea „Șcheii de la Cergău și folclorul lor”. A publicat numeroase cărţi şi studii despre folclor.

*Adrian Fochi (26 octombrie 1920, 5 octombrie 1985), folclorist, etnolog și cercetător.

(Ma.Av)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate