Connect with us

ECONOMIE

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,7% în ianuarie 2021 față de 2020

Publicat


Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,7% în ianuarie 2021, prin comparaţie cu ianuarie 2020. Consumul privat creşte uşor în ianuarie, ajutat de produsele nealimentare. Consumul de carburanţi a rămas pe minus.

Cifra de afaceri din comer­ţul cu amănuntul, cel mai relevant indicator pentru evoluţia consu­mului pri­vat, a continuat să crească în ianuarie 2021, însă într-un ritm în decelerare la +1,7% faţă de ianuarie 2020.

„Vânzările de car­bu­ranţi au scăzut”

Principalul motor de creştere au fost vânzările de produse nealimentare, care au crescut cu 5,8% an/an în ianuarie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au avansat cu 1,5% în ia­nuarie 2021, prin comparaţie cu ian­uarie 2020, în vreme ce vânzările de car­bu­ranţi au scăzut cu 5,9% în ianuarie 2021.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transil­vania scrie, într-o analiză, că evo­luţia consumului din ianuarie 2021 vine pe fondul persistenţei crizei sanitare şi intrării într-un nou ciclu economic.

„Consumul privat ar urma să crească cu 4,2% în 2021”

„Statisticile indică decelerarea dinamicii anuale şi evoluţia sub ritmul potenţial pentru a noua lună consecutiv în ianuarie, pe fondul persistenţei crizei sanitare şi tranziţiei spre un nou ciclu economic”, scrie Andrei Rădulescu.

Consumul privat, cea mai importantă ramură a PIB, ar urma să crească cu 4,2% în 2021 şi cu 4,4% în 2022, potrivit prognozei BT.

„În scenariul macroeconomic central BT (revizuit recent) prognozăm creşterea consumului privat cu ritmuri anuale de 4,2% în 2021 şi 4,4% în 2022, după ajustarea estimată la aproximativ 4% an/an din 2020 (determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc).”

Veniturile la bugetul de stat din TVA sunt în cea mai mare măsură dependente de consumul privat. Frâna din ianuarie se reflectă şi în execuţia bugetară pe prima lună din 2021. Astfel, statul a încasat din TVA 6 mld. lei în ianuarie 2021, în scădere cu 9,4% faţă de ianuarie 2020. Cu toate acestea, Ministerul de Finanţe spune, în nota care însoţeşte execuţia bugetară din ianuarie, că rambursările de TVA mai mari cu 1 mld. lei faţă de rambursările de TVA din aceeaşi perioadă a anului trecut au adus scăderea încasărilor la bugetul de stat din TVA.

Guvernul vrea să colecteze la buget, potrivit legii bugetului, 69,7 mld. lei din TVA în 2021, o creştere de 16% faţă de cât a colectat în 2020.

După o contracţie de 4% a consumului privat în 2020, guvernul speră la o relansare a consumului în 2021 la un plus de 3,7%. Datele de la INS arată că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut din iunie 2020, însă consumul privat nu a mai putut să recupereze căderea de două cifre din aprilie-mai.

În ianuarie 2021 însă cifra de afaceri a retailerilor a încetinit creşterea la 1,7%.

Spre comparaţie, în decembrie 2020 afacerile din retail au avut un avans de 3,4% faţă de decembrie 2019, în noiembrie de 3,3%, în octombrie de 4,1% şi în septembrie de 4,6%. Luna august a avut un rtim anual de creştere mai mic, de 1,6%, după ce în iulie atinsese 4,7%. Cea mai mare scădere a fost în aprilie 2020, când vânzările au fost cu aproape 20% mai mici decât în aprilie 2019. În mai, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 5,3%.

În consecinţă, pe tot anul 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut faţă de anul 2019 ca serie brută cu 2,2%. Evoluţia din 2020 a venit datorită creşterii vânzărilor de produse neali­mentare cu 5,6% şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 5%. Comerţul cu amănuntul al car­buranţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8% în 2020, prin comparaţie cu 2019.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cursă aeriană directă Cluj-Napoca – Chișinău, peste doi ani

Publicat

De

Cursă Chișinău

Municipiul Cluj-Napoca ar putea fi legat de capitala Republicii Moldova, Chișinău, de o cursă aeriană directă, proiectul având șanse să fie finalizat în termen de doi ani.

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat în cadrul ”Aviation Event”, eveniment care a avut loc la Cluj-Napoca și care a reunit specialiști în aviație din peste 20 de țări, că așteaptă o creștere a traficului turistic dintre cele două orașe.

Cursă aeriană directă Cluj-Napoca – Chișinău, peste doi ani

”Sperăm ca peste 2 ani să avem o cursă direct Cluj-Napoca – Chișinău. Negocierile pentru o nouă destinație durează destul de mult. Există un trafic de business și sunt mulți studenți din Republica Moldova în Cluj, dar nu există suficient trafic turistic.

Colaborând cu Aeroportul Chișinău, cu agențiile de turism și autoritățile locale, sperăm să reușim acest zbor”, a spus Ciceo.

La rândul său, administratorul Aeroportului Chișinău, Sergiu Spoială, a declarat că zborul ar putea fi operat de compania Tarom.

”Dacă se dorește o astfel de rută, se va realiza cu siguranță. Termenul de doi ani este unul realist”, a precizat Spoială.

Citește mai departe

EVENIMENT

Adrian Mutu, după eșecul CFR Cluj cu Universitatea Craiova: Nu merita să pierdem, e un rezultat injust

Publicat

De

Adrian Mutu

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Adrian Mutu, a declarat după eșecul din meciul de sâmbătă din play-off pierdut acasă cu Universitatea Craiova, că feroviarii au avut o primă repriză extraordinară.

”Nu am ce să le reproșez băieților, sunt mulțumit de ei, au avut atitudine, au încercat, au creat ocazii.

Poate mai multe ocazii sau mai mult noroc, pentru că situații am avut.

Și ei au avut un portar în zi mare, a scos mingi incredibile.

Am simțit un sentiment de injustiție al fotbalului, dar acesta este fotbalul. Cred că nu meritam să pierdem, e un rezultat injust, dezamăgitor, dar mergem înainte”, a spus Mutu.

Mai atenți în faza defensivă

Acesta a subliniat că, la final, tabele de marcaj vorbește.

”Ăsta e CFR-ul pe care vreau să îl văd, cum a fost în prima repriză, cu joc combinativ, de atac și frumos ochiului, pentru că așa merită un club de calibrul CFR.

Trebuie să fim mai atenți în faza defensivă și, câteodată, mai norocoși”, a mai spus anntrenorul Adrian Mutu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu pe strada Uliului din Cluj-Napoca la o casă cu 3 etaje. Pompierii au stabilit cauza izbucnirii focului

Publicat

strada Uliului

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au intervenit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică pentru a stinge flăcările care au cuprins acoperișul unei case de locuit de pe strada Uliului din municipiul Cluj-Napoca.

”La fața locului s-au deplasat patru autospeciale pentru stingerea incendiilor, unde au găsit acoperișul imobilului cu 3 nivele cuprins de flăcări pe o suprafață de aproximativ 100 mp.

Intervenție de peste 2 ore pe strada Uliului

Pompierii au acționat mai bine de două ore pentru stingerea flăcărilor și lichidarea tuturor focarelor ascunse, fiind împiedicată propagarea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite.

Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar în urma cercetărilor preliminare s-a stabilit că, cel mai probabil, incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a imobilului de pe strada Uliului”, au precizat pompierii ISU Cluj.

strada Uliului

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesajul mitropolitului Clujului, IPS Andrei, la începutul Postului Paștilor: Postul Mare este o ȘANSĂ

Publicat

Postul Mare catedrala

ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a adresat credincioșilor un mesaj la începutul Postului Paștilor, Postul Mare.

„Luni, 18 martie 2024, începem Postul Paștilor. Unora li se pare o mare greutate postirea. De fapt, postirea pe măsura puterii fiecăruia este o șansă. Cu pântecele plin nu poți cugeta la cele dumnezeiești.

Cei sănătoși postim toate cele șapte săptămâni din post, iar copiii, bătrânii și bolnavii postesc și ei cât pot. Pentru că postul pe măsura fiecăruia ajută trezviei duhovnicești. Postul de bucate trebuie neapărat să fie însoțit de postul de răutate pentru că, altfel, n-are valoare.

Mesajul ÎPS Andrei la începutul Postului Paștilor: Postul Mare este o ȘANSĂ

Cine nu poate posti tot postul are și un mod de compensare. În acest sens, Tito Colliander zice: „Te mănâncă limba să pui o întrebare? N-o pune! Ți-e foarte poftă să bei două cești de cafea? Nu bea decât una! Ai chef să te uiți pe fereastră? Nu te uita. Ai dori să mergi într-o vizită? Rămâi acasă”. Sunt și alte renunțări care te ajută să faci o postire eficientă.

Iar postului îi asociem și alte fapte absolut necesare. Citim mai des în Sfânta Scriptură, participăm la slujbe și ne spovedim sincer. Și nu uităm un lucru de mare importanță: milostenia, asistența-socială. Ne zice Dumnezeu, prin Isaia proorocul: „Nu știți voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine” (Isaia 58, 6-7).

Toate acestea făcându-le vom ajunge pe 5 mai 2024, în ziua de Paști, să fim mult mai buni.

Vă dorim un post binecuvântat și cu folos”, a transmis ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax