EDUCATIE
Chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite, interzise în școli. Proiect al Ministerului Educației
Ministerul Educației a propus un Ordin pentru aprobarea unei noi listei de alimente și băuturi nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Este practic o cerință a Ministerului Sănătății care are în vedere scăderea incidenței în rândul copiilor a obezității, diabetului zaharat, afecțiunilor cardiovasculare sau boli neoplazice.
Astfel, alimentele nesănătoase ar putea fi interzise total în școli, la fel și băuturile, urmând să potă fi comercializată doar apă plată sau minerală.
Chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite, interzise în școli. Proiect al Ministerului Educației
“Având în vedere că nutriția este o știință în continuă dezvoltare, alimentația oferită în colectivități pentru creșterea și menținerea stării de sănătate în rândul copiilor și adolescenților impune ca ghidurile naționale și recomandările oficiale să fie actualizate periodic, având la bază rezultatele celor mai recente studii și cercetări științifice.
Din această perspectivă, în urma analizei cerințelor Ordinului MS. nr 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care staula baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, s-a constatat ca este necesară actualizarea recomandărilor privind aportul de nutrienți pentru copii și adolescenți”, arată reprezentanții Ministerului Educației.
Astfel, pentru a scădea numărul de cazuri de boli netransmisibile, printre care obezitatea și diabetul zaharat, în școli vor fi interzise mâncărurile nesănătoase, cum ar fi chipsuri și “prăjeli”, dar și sucurile carbogazoase îndulcite.
Tabeluri de alegeri alimentare
Principalele modificări aduse prin noul proiect de ordin sunt Introducerea ”Tabelului de alegeri alimentare”, în care s-au exemplificat alimente și meniuri care pot fi servite mai frecvent sau ocazional sau nu pot fi servite copiilor, în special pentru anumite grupe de alimente cum sunt lapte și derivate, carne, fructe și legume, cereale și produse din cereale, oleaginoase și leguminoase.
De asemenea, este vorba de actualizarea, respectiv completarea ”Necesarului de energie, macro- și micronutrienți și apă. Va fi înlocuit și ”Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenți” și a listelor cu echivalențe alimentare, cu: ”Definirea porțiilor pe grupe alimentare și necesarul zilnic estimativ al numărului de porții pentru alcătuirea meniului la copii şi adolescenţi”.
Ce vor mănca copiii?
Conform propunerilor făcute de Ministerul Educației, alimentele și băuturile oferite copiilor din colectivități sunt împărțite în tabele, conform grupelor alimentare: fructe și legume, cereale, produse din cereale și amidonoase, lapte, derivate din lapte și alternative, carne, produse din carne și alternative.
În fiecare tabel al grupelor alimentare, alegerile alimentare sunt clasificate ca „A se servi cel mai des”, „ A se servi ocazional” și „A nu se servi”, astfel:
„A se servi cel mai des”:
- Alimentele din această categorie sunt cele mai sănătoase opțiuni cu adaos minim de grăsimi, zahăr sau sare și surse bogate de nutrienți esențiali dezvoltării optime.
- Alimentele din această categorie sunt recomandate a fi servite cel mai des, la toate mesele și gustările, în cantități adecvate în funcție de vârstă.
„ A se servi ocazional”:
- Alimentele din această categorie conțin cantități mai mari de grăsimi, zahăr sausare adăugate și/sau cantități reduse de nutrienți esențiali.
- Nu este permisă servirea mai mult de trei porții de alimente pe săptămână calculate cumulat din toate listele, din această categorie.
„A nu se servi”:
- Alimentele din această categorie conțin cantități foarte mari de grăsimi, zahăr sau sare adăugate și/sau cantități reduse de nutrienți esențiali.
Practic, la categoria “A se servi cel mai des” sunt fructe și legume proaspete; fructe și legume congelate fără adaos de sare sau zahăr; sosuri de legume sau fructe fără adaos de sare sau zahăr; legume și fructe gătite; mâncare pentru copii 1-3 ani din fructe sau legume la borcan fără adaos de sare și zahăr; legume conservate (conservă sau borcan) fără lichidul de conservare; sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/ sare.
La capitolul “A nu se servi” apar:
- suc de fructe îndulcit;
- legume și fructe prăjite în baie de ulei/ pane;
- compot de fructe în sirop sau cu îndulcitori artificiali;
- legume și fructe ambalate cu sos;
- piure de fructe cu adaos de zahăr;
- mâncare pentru copii 1-3 din fructe sau legume la borcan cu adaos de sare și/sau zahăr.
Fulgi de ovăz și hrișcă sau quinoa, da, pizza, popcorn gata ambalt sau rondele de orez aromate, nu
Tabelul conține și cereale, produse din cereale și amidonoase, iar aici cele mai servite măncăruri pot fi, printre altele, pe lângă pâine și chifle, și lipie, tortilla sau aluat de pizza, din cereale integrale.
Cartofii vor putea fi doar piure sau fierți, în niciun caz prăjiți în baie de ulei. De asemenea, se recomandă doar produse din făină integrală și cereale integrale.
La capitolul “A nu se servi” apar:
- pâine îndulcită sau sau aromată; pizza congelată.
- cereale, orez sau paste aromatizate/ condimentate și preambalate (de exemplu cu: usturoi, ierburi, pui, legume), orez instant
- cartofi prăjiți în baie de ulei
- cartofi ambalați (de exemplu: chipsuri)
- prăjituri din comerț, plăcinte, produse de patiserie, cornuri, gogoși;
- biscuiți, prăjiturele graham, brioșe cu ciocolată sau bucăți de bomboane;
- batoane de granola sau de cereale glazurate.
- popcorn ambalat pentru cuptor cu microunde;
- rondele de orez aromate; rondele din orez alb.
- cereale cu ciocolată/miere;
- fulgi de ovăz îndulciți preambalați.
Mai jos vedeți tabelul de alegeri alimentare:
Foto: pixabay.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Cum văd politicienii clujeni candidatura ca independent a lui Nicușor Dan la Președinția României. Propunerea a venit de la Cluj
Președintele Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) Cluj-Napoca, Valentin Naumescu, salută anunțul de luni al primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, de a candida ca independent la Președinția României, în condițiile în care propunerea a fost făcută în urmă cu 10 zile, când Dan a primit un premiul la Cluj din partea ICDE. Cluj24 a chestionat și politicienii clujeni despre anunțul primarului Bucureștiului.
”Da, Nicușor Dan președinte! Un anunț excepțional de bun pentru România în această seară. Avem candidat, avem ce vota!
Sunt exact 10 zile de când, în timpul vizitei domniei sale la Cluj, pentru primirea Premiului ICDE-România Europeană 2024, i-am propus dlui Nicușor Dan să candideze la Președinția României. I-am făcut această propunere la două ore după ce CCR a anunțat invalidarea alegerilor prezidențiale!
A doua zi, pe 7 decembrie, s-a format spontan, tot la Cluj, Coaliția România Europeană (alcătuită din peste 30 de semnatari, asociații civice și persoane din diferite domenii) care a preluat ideea și i-a acordat susținere publică pentru această candidatură.
De ce este susținut Nicușor Dan?
De ce îl susținem pe Nicușor Dan pentru funcția de Președinte al României?
– Pentru că este serios, integru și credibil
– Pentru că nu este un produs al partidelor politice (nu „l-a făcut partidul om”, cum bine se spune în popor)
– Pentru că tot ce a realizat în viață a făcut prin mintea și puterile lui
– Pentru că i-au plăcut școala, cartea, învățătura (medalia de aur la olimpiada internațională de matematică în 1987 și 1988, studii postuniversitare și doctorat în Franța, la Sorbona)
– pentru că a câștigat de două ori alegerile, ca independent, la București (2020 și 2024), chiar împotriva marilor partide
-Pentru că este modest, calm, rațional
-Pentru că are bun simț
-Pentru că știe să comunice simplu și cu naturalețe cu alegătorii de toate tipurile
-Pentru că are o viziune europeană, prooccidentală, democratică, pe care o susținem pe deplin
-Pentru că este competent în exercițiul public
-Pentru că poate coagula opțiunile politice centriste.
-Pentru că România și românii ar fi mândri să aibă un asemenea Președinte”, a spus, luni, Naumescu.
Lista celor peste 30 de semnatari ai Coaliției pentru România Europeană
· ICDE (Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană)
· Inițiativa Timișoara
· Asociația Împreună pentru A8, Iași
· Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just)
· Diaspora 360°, Nürnberg
· Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
· Platforma CentrulPolitic.ro
· Asociația #ActivAGPitești
· univ. dr. Valentin Naumescu
· univ. dr. Corneliu Bjola
· univ. dr. Raluca Moldovan
· univ. dr. Octavian Țîcu
· univ. dr. Diana Botău
· univ. dr. Cristi Danileț
· Thomas Tolnai
· Mihai Emilian Ivanov
· Romeo Stavăr-Vergea
· Mihai Marc
· Tana Foarfă, autor centrulpolitic.ro
· Avocat dr. Dragoș Lucian Ivan
· Eugen Tischler
· Cristian Pop
· Ionel Apostol
· Bogdan Eduard Pleșcan
· Doru Creț
· Laurențiu Ștefănescu
· Oscar Manto
· Marius Dragomiroiu
· Cristian Popa
· univ. dr. Lucian Leuștean
· Andrei Enghiș
PNL Cluj: Prioritatea o constituie formarea unui Guvern cât mai rapid
Prim-vicepreședintele PNL Cluj, senatorul Mircea Abrudean, spune că liberalii nu au luat, încă, o decizie referitoare la susținerea unui candidat la prezidențiale.
”E nevoie de o analiză serioasă, cu responsabilitate și luând în considerare contextul politic actual, precum și semnalul clar dat de români pe 24 noiembrie.
Cred că e prematur să vorbim de o persoană, ci mai degrabă de un profil de prezidențiabil, clar e nevoie de cineva capabil să unească românii în jurul unui proiect de țară, cu o puternică viziune proeuropeana.
În acest moment prioritatea o constituie formarea unui Guvern cât mai rapid și un program de guvernare orientat spre reforma statului și a clasei politice, care să genereze credibilitate și stabilitate!”, a spus Abrudean.
PSD Cluj: Nicușor Dan s-a grăbit, pune un anumit tip de presiune pe partidele de dreapta
Prim-vicepreședintele PSD Cluj, deputatul Remus Lăpușan, nu crede că popularitatea lui Nicușor Dan este la fel de mare în restul țării cum este la București.
”Probabil că a văzut o oportunitate de moment și în acest context și a anunțat candidatura. În același timp cred ca abia la începutul anului se va discuta mai serios pe acest subiect întrucât până atunci se vor anunța și alte candidaturi.
În București, probabil că se bucura de o popularitate crescută, însă în restul țării nu cred ca lucrurile stau la fel de bine. În același timp cred că s-a grăbit și pune un anumit tip de presiune pe partidele de dreapta și nu cred ca este tocmai momentul potrivit”, a spus Lăpușan.
AUR Cluj: Nicușor Dan, o struțocămilă
Coordonatorul AUR Cluj, senatorul Cristian Șipoș, consideră că Nicușor Dan este ”un fel de struțocămilă, nu reprezintă nici așa-zisele partide de dreapta, nici așa-zisele partide de stânga”.
”E opțiunea dansului, are dreptul să își depună candidatura. Nu cred că o să mulțumească nici așa-zisele partide de dreapta, nici așa-zisele partide de stânga.
Deși are cel mai bun atac din Superligă, cu 33 de goluri marcate, CFR Cluj este cu ochii pe eventuali atacanți care s-ar preta stilului de joc impus de Dan Petrescu. Primul vizat este un albanezo-elvețian de la Poli Iași, Florian Kamberi.
Conform Fanatik, acesta ar putea face pereche în atac cu Louis Munteanu, care nu se simte prea bine ca vârf. Kamberi are 1,89m și este puternic, apt să se bată în careul advers, exact ceea ce-și dorește „Bursucul”.
Un albanezo-elvețian, în VIZORUL celor de la CFR Cluj. Este ATACANT și are 1,89m
Atacantul are 29 de ani și a venit în România liber de contract de la Slaven Belupo. A marcat de două ori pentru Poli Iași.
„E atacant, număr 9, jucător de forță, de viteză, bun în duelurile aeriene. E diferit de Louis Munteanu. E pe stilul pe care l-au avut mereu cei de la CFR. Ei joacă 4-1-4-1.
Poate îl trag în partea stângă (n.r. – pe Louis Munteanu) dacă îl aduc pe acest jucător de la Iași. Se potrivește pe stilul lui Dan Petrescu”, a adăugat Nicolae Dică.
EVENIMENT
ANAF dezminte informațiile potrivit cărora, din 2025, va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor
Recent, în spațiul public a circulat informația potrivit căreia, începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor. ANAF dezminte și o cataloghează ca FAKE NEWS.
„ANAF dezminte categoric informațiile vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora, ”începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”. Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de capital, etc., dacă prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, alte surse) se depăşeşte pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară.
ANAF dezminte informațiile potrivit cărora, din 2025, va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor
Contribuția de 10% se datorează la o bază anuală de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcţie de nivelul cumulat al veniturilor, respectiv de încadrarea venitului cumulat în cele trei intervale. De exemplu, dacă veniturile din dobânzi reprezintă singura sursă de venituri a contribuabilului în anul 2024, iar aceasta se ridică la 25.000 lei anual, CASS datorată este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%) sau dacă veniturile din dobânzi se ridică la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorată este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%).
Atenție! Este important de subliniat că nu se percep contribuții pentru sumele existente în conturile bancare, ci doar pentru dobânzile generate de aceste sume, dacă veniturile totale din investiții depășesc plafonul legal. Regimul actual de plată a CASS pentru veniturile din investiții (inclusiv dobânzi) este instituit din anul 2018.
ANAF încurajează contribuabilii să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greșite. Pentru informații fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela Call Center la numărul 031.40.39.160”, se arată în comunicatul ANAF.
EVENIMENT
Organizatorii Sports Festival, ce va avea loc la Cluj-Napoca, trag un semnal de ALARMĂ: NU cumpărați bilete de oriunde
Organizatorii Sports Festival trag un semnal de alarmă, avertizând persoanele interesate de evenimentele din cadrul festivalului să nu cumpere bilete decât de pe site-ul autorizat.
„Atenție! Entertix.ro este singurul partener de ticketing autorizat al Sports Festival. Biletele achiziționate din alte surse, precum viagogo.com nu vă garantează accesul la evenimentele noastre.
Organizatorii Sports Festival, ce va avea loc la Cluj-Napoca, trag un semnal de ALARMĂ: NU cumpărați bilete de oriunde
Biletele oficiale pentru evenimentul cu Ronaldinho de pe 14 iunie 2025, se pun în vânzare pe 17 decembrie, de la ora 14:00, exclusiv pentru cei pre-înregistrați”, au transmis organizatorii.