EDUCATIE
Chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite, interzise în școli. Proiect al Ministerului Educației
Ministerul Educației a propus un Ordin pentru aprobarea unei noi listei de alimente și băuturi nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Este practic o cerință a Ministerului Sănătății care are în vedere scăderea incidenței în rândul copiilor a obezității, diabetului zaharat, afecțiunilor cardiovasculare sau boli neoplazice.
Astfel, alimentele nesănătoase ar putea fi interzise total în școli, la fel și băuturile, urmând să potă fi comercializată doar apă plată sau minerală.
Chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite, interzise în școli. Proiect al Ministerului Educației
“Având în vedere că nutriția este o știință în continuă dezvoltare, alimentația oferită în colectivități pentru creșterea și menținerea stării de sănătate în rândul copiilor și adolescenților impune ca ghidurile naționale și recomandările oficiale să fie actualizate periodic, având la bază rezultatele celor mai recente studii și cercetări științifice.
Din această perspectivă, în urma analizei cerințelor Ordinului MS. nr 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care staula baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, s-a constatat ca este necesară actualizarea recomandărilor privind aportul de nutrienți pentru copii și adolescenți”, arată reprezentanții Ministerului Educației.
Astfel, pentru a scădea numărul de cazuri de boli netransmisibile, printre care obezitatea și diabetul zaharat, în școli vor fi interzise mâncărurile nesănătoase, cum ar fi chipsuri și “prăjeli”, dar și sucurile carbogazoase îndulcite.
Tabeluri de alegeri alimentare
Principalele modificări aduse prin noul proiect de ordin sunt Introducerea ”Tabelului de alegeri alimentare”, în care s-au exemplificat alimente și meniuri care pot fi servite mai frecvent sau ocazional sau nu pot fi servite copiilor, în special pentru anumite grupe de alimente cum sunt lapte și derivate, carne, fructe și legume, cereale și produse din cereale, oleaginoase și leguminoase.
De asemenea, este vorba de actualizarea, respectiv completarea ”Necesarului de energie, macro- și micronutrienți și apă. Va fi înlocuit și ”Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenți” și a listelor cu echivalențe alimentare, cu: ”Definirea porțiilor pe grupe alimentare și necesarul zilnic estimativ al numărului de porții pentru alcătuirea meniului la copii şi adolescenţi”.
Ce vor mănca copiii?
Conform propunerilor făcute de Ministerul Educației, alimentele și băuturile oferite copiilor din colectivități sunt împărțite în tabele, conform grupelor alimentare: fructe și legume, cereale, produse din cereale și amidonoase, lapte, derivate din lapte și alternative, carne, produse din carne și alternative.
În fiecare tabel al grupelor alimentare, alegerile alimentare sunt clasificate ca „A se servi cel mai des”, „ A se servi ocazional” și „A nu se servi”, astfel:
„A se servi cel mai des”:
- Alimentele din această categorie sunt cele mai sănătoase opțiuni cu adaos minim de grăsimi, zahăr sau sare și surse bogate de nutrienți esențiali dezvoltării optime.
- Alimentele din această categorie sunt recomandate a fi servite cel mai des, la toate mesele și gustările, în cantități adecvate în funcție de vârstă.
„ A se servi ocazional”:
- Alimentele din această categorie conțin cantități mai mari de grăsimi, zahăr sausare adăugate și/sau cantități reduse de nutrienți esențiali.
- Nu este permisă servirea mai mult de trei porții de alimente pe săptămână calculate cumulat din toate listele, din această categorie.
„A nu se servi”:
- Alimentele din această categorie conțin cantități foarte mari de grăsimi, zahăr sau sare adăugate și/sau cantități reduse de nutrienți esențiali.
Practic, la categoria “A se servi cel mai des” sunt fructe și legume proaspete; fructe și legume congelate fără adaos de sare sau zahăr; sosuri de legume sau fructe fără adaos de sare sau zahăr; legume și fructe gătite; mâncare pentru copii 1-3 ani din fructe sau legume la borcan fără adaos de sare și zahăr; legume conservate (conservă sau borcan) fără lichidul de conservare; sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/ sare.
La capitolul “A nu se servi” apar:
- suc de fructe îndulcit;
- legume și fructe prăjite în baie de ulei/ pane;
- compot de fructe în sirop sau cu îndulcitori artificiali;
- legume și fructe ambalate cu sos;
- piure de fructe cu adaos de zahăr;
- mâncare pentru copii 1-3 din fructe sau legume la borcan cu adaos de sare și/sau zahăr.
Fulgi de ovăz și hrișcă sau quinoa, da, pizza, popcorn gata ambalt sau rondele de orez aromate, nu
Tabelul conține și cereale, produse din cereale și amidonoase, iar aici cele mai servite măncăruri pot fi, printre altele, pe lângă pâine și chifle, și lipie, tortilla sau aluat de pizza, din cereale integrale.
Cartofii vor putea fi doar piure sau fierți, în niciun caz prăjiți în baie de ulei. De asemenea, se recomandă doar produse din făină integrală și cereale integrale.
La capitolul “A nu se servi” apar:
- pâine îndulcită sau sau aromată; pizza congelată.
- cereale, orez sau paste aromatizate/ condimentate și preambalate (de exemplu cu: usturoi, ierburi, pui, legume), orez instant
- cartofi prăjiți în baie de ulei
- cartofi ambalați (de exemplu: chipsuri)
- prăjituri din comerț, plăcinte, produse de patiserie, cornuri, gogoși;
- biscuiți, prăjiturele graham, brioșe cu ciocolată sau bucăți de bomboane;
- batoane de granola sau de cereale glazurate.
- popcorn ambalat pentru cuptor cu microunde;
- rondele de orez aromate; rondele din orez alb.
- cereale cu ciocolată/miere;
- fulgi de ovăz îndulciți preambalați.
Mai jos vedeți tabelul de alegeri alimentare:
Foto: pixabay.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Mașină răsturnată pe strada Constantin Brâncuși. Alte 3 autoturisme au fost avariate în accident
Un accident rutier a avut loc noaptea trecută pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca.
Din fericire nu au fost victime.
FOTO. Mașină răsturnată pe strada Constantin Brâncuși. Alte 3 autoturisme au fost avariate în accident
Echipajele ISU au găsit la fața locului un autoturism răsturnat pe plafon. De asemenea, alte trei autoturisme au fost ușor avariate în urma accidentului.
Nu au fost persoane care să necesite transportul la spital, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.
EVENIMENT
Curier speriat de BOMBE, la Cluj. Ce se afla de fapt într-un COLET ce trebuia livrat unei cliente
Angajatul unei cunoscute companii de curierat a avut parte, zilele trecute, de o experiență traumatizantă. Conform unei postări pe Facebook a unui internaut, acesta a tras o sperietură pe cinste în momentul în care trebuia să livreze un colet la o adresă din Cluj-Napoca.
În timp ce căuta printre pachetele din autoutilitară, a auzit un zgomot ciudat. Curierul a început să ia la rând pachetele, ca să vadă de unde provine acel zgomot. La un moment dat, a identificat sursa, un pachet de 50x30cm. Când a pus mâna pe el a simțit o vibrație persistentă. A sunat la dispecerat și a cerut sfaturi: „Am un colet care vibrează. Ce fac cu el?”. Persoana de la celălat capăt al firului i-a cerut să deschidă pachetul, compania asumându-și eventualele compensații financiare solicitate de destinatar.
Curier speriat de BOMBE, la Cluj. Ce se afla de fapt într-un COLET ce trebuia livrat unei cliente
Curierul a desfăcut cu mare atenție pachetul. În interior, printre alte jucării erotice, se afla un vibrator. Din cauza transportului nu tocmai liniștit, acesta s-a activat și a început să-și facă datoria. Curierul a mai avut puterea să glumească: „Dacă și ticăia, nu puneam mâna pe el nici la Dumnezeu! Chemam geniștii…”
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Ce SURPRIZE vă mai pregătesc ȚEPARII. Încă o metodă de ÎNȘELĂCIUNE la care trebuie să fiți atenți
Escrocii nu au limite. Poliția care urmărește infracțiunile cibernetice nu poate ține pasul cu ingeniozitatea acestora. Din păcate, mulți cetățeni naivi „pun botul”, cum s-ar zice, la acest gen de acțiuni.
Un cititor Cluj24 ne-a trimis pe adresa redacției un mail prin care era înștiințat de Poșta Română că are un colet în tranzit ce nu poate fi livrat pentru că ar trebui achitate ceva taxe. În corpul mail-ului se află o imagine cu un colet, activă. Aceasta cuprinde inclusiv un cod al așa zisului pachet.
Ce SURPRIZE vă mai pregătesc ȚEPARII. Încă o metodă de ÎNȘELĂCIUNE la care trebuie să fiți atenți
Mailul este venit de pe adresa newsletter@link.shefinds.com, deși pe imagine e sigla Poștei Române dar cu textul „Serviciul Poștal”.
Primul pas în cazul în care primiți un mail suspect e să-i verificați adresa de expediere. De regulă, aceasta este una care conține litere și cifre aleatorii, fără să includă numele companiei folosită ca momeală. Niciodată, dar niciodată să nu dați click pe link-uri ce nu prezintă siguranță, cu atât mai mult cu cât sunteți conștienți de faptul că nu ați făcut nicio comandă și nu așteptați pachet de undeva.
EVENIMENT
Vremea nu ține cu Trump. Ceremonia de inaugurare are loc în interior din cauza frigului din Washington DC
Ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, va fi mutată în interior, întrucât prognoza meteo pentru luni la Washington indică temperaturi foarte scăzute, a anunțat vineri presa americană, informație confirmată şi de viitorul preşedinte, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Prin urmare, depunerea jurământului, care ar fi trebuit să se desfăşoare pe treptele Capitoliului, va avea loc în interiorul Rotondei Capitoliului, la fel cum s-a procedat la ceremonia pentru al doilea mandat al fostului preşedinte Ronald Reagan.
”Prognoza meteo pentru Washington, D.C. cu un vânt friguros, poate insemna recorduri de temperaturi scăzute. Un front arctic mătură țara. Nu vreau să fie oameni răniți, afectați in orice fel”, a scris Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social.
Ca Reagan în 1985
”Am dispus ca Discursul de inaugurare, precum şi rugăciunile si alte intervenții, să se desfăşoare in Rotonda Capitoliului SUA la fel cum a procedat Ronald Reagan in 1985, atunci tot din cauza vremii foarte friguroase. Diversii demnitari şi oaspeți vor fi aduşi în Capitoliu”, a precizat el in continuare.
Viitorul preşedinte le-a transmis de asemenea susținătorilor săi că vor putea vedea ceremonia de inaugurare pe ecrane amplasate in interiorul Capital One Arena, o arena sportivă din Washington cu o capacitate de 20.000 de persoane.
Foto: Facebook – Donald Trump
sergiu
decembrie 16, 2024 la 5:34 pm
Doamne ce PAPAGALI..și pana acum ce a-ți păzit ???Chiar nu va este Rușine????