EVENIMENT
CFR Cluj și U BT luptă pentru același TITLU la Gala Sportivul Anului. Care sunt celelalte nominializări de la Cluj
Ministerul Sportului va organiza în această lună prima ediție a Galei Sportivul Anului, un eveniment de anvergură prin care vor fi celebrate rezultatele deosebite ale sportivilor români de pe parcursul anului 2022. Nominalizările de la cele 14 categorii includ sportivi care au dus tricolorul pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor mondiale.
CFR Cluj și U BT Cluj, sportivul nevăzătăr Alex Bologa, antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj Dan Petrescu, dar și o competiție sportivă internațională organizată la Cluj-Napoca sunt pe lista nominalizărilor la Gala Sportivul Anului.
CFR Cluj și U BT luptă pentru același titlu la Gala Sportivul Anului. Care sunt celelalte nominializări de la Cluj
Prima ediţia a Galei Sportivul Anului va avea loc pe 26 ianuarie, la Opera Naţională Bucureşti, cu participarea unor nume sonore, atât din sport, cât şi din alte domenii, precum şi a oficialilor de cel mai înalt nivel.
Pe lângă David Popovici și canotoarea Simona Radiș, care au făcut istorie în sportul românesc în anul 2022, printre sportivi, echipe și evenimente de anvergură sunt și nominalizări de la Cluj.
Astfel, echipa de fotbal CFR Cluj și echipa de baschet U BT Cluj sunt nominalizate la aceeași categorie. Este vorba de „Echipa anului – sporturi de echipă masculin”, unde mai concurează pentru titlu și echipa de handbal Dinamo Bucureşti.
De asemenea, judoka Alexandru Bologa, sportiv legitimat la Centrul Olimpic Național din Cluj-Napoca, care este nevăzător, este nominalizat la categoria „Sportivul anului în sport paralimpic”.
Și antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a primit o nominalizare. Se va „lupta” pentru titlul de „Antrenorul Anului” cu Antonio Colamonici (canotaj) și Adrian Rădulescu (nataţie).
Nu în ultimul rând, Campionatul European U 21 de tenis de masă de la Cluj-Napoca este pe lista scurtă la categoria „Evenimentul anului în sport / Cea mai bună organizare a unei competiţii internaţionale în România”.
„Noul an vine cu noi obiective importante şi ne dorim ca rezultatele de excepţie de anul trecut să deschidă calea pentru unele la fel de bune în 2023. De aceea, vrem ca 2023 să ia startul cu o recunoaştere a meritelor deosebite ale sportivilor români de pe tot parcursul anului trecut, cel mai bun an al sportului românesc din ultimele decenii.
Această realitate, care ne-a adus atâta bucurie tuturor, are în spate munca, sacrificiile, eforturile şi devotamentul unor oameni care merită aprecierea şi recunoştinţa noastră. Este momentul lor. Să le fim alături şi să-i onorăm!”, a declarat Eduard Novak, ministrul Sportului.
14 trofee vor fi înmânate la Gala Sportivul Anului
Ministerul Sportului îşi propune ca acest eveniment să aducă cinste campionilor români şi să devină o tradiţie, sub umbrela diversităţii, echităţii, a proiectelor de ţară pentru viitor, a unei Românii sănătoase.
În cadrul evenimentului vor fi acordate trofee la 14 categorii, pe baza rezultatelor obţinute de sportivi pe parcursul anului 2022. Selecţiile la cele 14 categorii şi desemnarea câştigătorilor sunt realizate de partenerul Ministerului Sportului la acest eveniment, Asociaţia Presei Sportive din România, care numără aproape 300 de membri. Câştigătorii vor fi anunţaţi la evenimentul din 26 ianuarie.
Lista nominalizărilor la cele 14 categorii:
- Sportivul Anului: David Popovici (înot), Cătălin Chirilă (canoe), Constantin Popovici (sărituri în apă);
- Sportiva Anului: Simona Radiş (canotaj), Loredana Toma (haltere), Bianca Ghelber (atletism);
- Antrenorul Anului: Antonio Colamonici (canotaj), Adrian Rădulescu (nataţie), Dan Petrescu (fotbal);
- Antrenoarea Anului: Mihaela Melinte (atletism), Iulia Becheru (înot), Mihaela Lăcătuş (box);
- Sportivul anului în sport paralimpic: Alexandru Bologa (judo nevăzători), Eugen Pătru (paratir arc olimpic), Robert Tămîrjan (paratriathlon).
- Sportiva anului în sport paralimpic: Camelia Ciripan (tenis de masă), Elena Topliceanu (paratir cu arcul), Ioana Ţepelea (tenis de masă);
- Evenimentul anului în sport / Cea mai bună organizare a unei competiţii internaţionale în România: Campionatele Europene de înot juniori Otopeni, Campionatul European U 21 tenis de masă Cluj-Napoca, Campionatele Europene de lupte U 17 Bucureşti;
- Echipa anului – sporturi de echipă masculin: CFR Cluj (fotbal), U BT Cluj (baschet), Dinamo Bucureşti (handbal);
- Echipa anului – sporturi de echipă feminin: Rapid Bucureşti (handbal feminin), ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe (baschet feminin), CSM Volei Alba Blaj (volei feminin);
- Echipa anului – sporturi individuale masculin: Marius Cosmiuc şi Sergiu Bejan (canotaj – Barca de duble rame), Darius Movileanu şi Eduard Ionescu (tenis de masă), Ştafeta înot 100 m liber (juniori)
- Echipa anului – sporturi individuale feminin: Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar (canotaj – Barca de dublu vâsle feminin), Barca de 8+1 feminin (canotaj), Denisa Tîlvescu şi Ioana Vrînceanu (Barca de dublu rame);
- Premiul special al Ministerului Sportului / Legenda sportului: persoana care va primi trofeul va fi anunţată la Gală;
- Tinere talente feminin: Elena Zaharia (tenis de masă), Amalia Niţă (box), Bianca Costea (înot).
- Tinere talente masculin: Andrei Istrate (tenis de masă), Vlad Stancu (înot), Mihai Denis (lupte).
Foto: Facebook/ U BT Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Amendă MAXIMĂ pentru toaletarea abuzivă a 9 arbori la Cluj-Napoca. Emil Boc: E o bătaie de joc
Două firme care au contract cu Primăria Cluj-Napoca au fost amendate în urma toaletării necorespuzătoare a arborilor la 3 asociații de proprietari.
Amenda a fost anunțată de primarul Emil Boc, vizibil iritat de modul în care au fost sluțiți copacii. Mai mult, Primăria a dispus ca firmele amendate să planteze câte 18 arbori pentru fiecare din cei 9 ciuntiți la ”toaletare”.
VIDEO. Amendă MAXIMĂ pentru toaletarea abuzivă a 9 arbori la Cluj-Napoca. Emil Boc: E o bătaie de joc
Emil Boc a anunțat, miercuri, ”toleranța zero” față de procedurile abuzive și nelegale de toaletare a arborilor din municipiul Cluj-Napoca.
Asta după ce 9 arbori, aparținând de 3 asociații de proprietari au fost toaletați abuziv, pe banii clujenilor. Arborii sunt pe străzile Liviu Rebreanu nr. 60, Băișoara nr. 1 și Albac nr. 23.
”Primăria municipiului Cluj-Napoca condamnă ferm modul necorespunzător în care au fost realizate lucrările de toaletare a arborilor în cadrul a 3 asociații de proprietari din municipiul nostru. Aceste acțiuni reprezintă o batjocură la adresa arborilor, a mediului și o risipă inadmisibilă a banului public”, a transmis Emil Boc.
Arbori ciuntiți cu bani de la Primărie
Toaletările au fost efectuate de firme contractate de primărie, însă rezultatele sunt departe de standardele de calitate cerute de legislație și de profesionalismul așteptat, arată primarul.
”Astfel de practici nu vor fi tolerate în municipiul Cluj-Napoca. Pentru a remedia situația și pentru a preveni pe viitor astfel de incidente, firmele implicate au primit amenda maximă prevăzută de lege, în valoare de 3.000 lei”, a spus Boc.
De asemenea, primarul a dispus plantarea a 18 arbori noi cu baloți, pe cheltuiala firmei, pentru fiecare dintre cei 9 arbori afectați.
Mai mult, lucrările realizate necorespunzător nu vor fi decontate, întrucât acestea ”reprezintă o sfidare la adresa banului public”.
Boc amenință și cu rezilerea contractelor
Primăria a emis și notificări privind rezilierea contractelor pentru firmele implicate, în cazul în care astfel de abateri se vor repeta.
”Solicităm respectarea legii și profesionalism în prestarea serviciilor publice. Banul public trebuie folosit eficient, iar cetățenii orașului trebuie să beneficieze de lucrări de cea mai înaltă calitate. Avem toleranță zero față de abaterile de la legalitate, profesionalism și respect față de mediu. Toți cei care nu înțeleg aceste principii nu își au locul în orașul nostru. Vom continua să monitorizăm cu strictețe toate lucrările publice, asigurându-ne că acestea respectă standardele de calitate și legalitate. Orice neregulă va fi sancționată ferm și prompt”, a mai spus primarul Cujului.
EVENIMENT
VIDEO. Percheziții la Cluj, într-un dosar de înșelăciune. 31 de persoane au înșelat statul. Prejudiciu de peste un milion de lei
3 mandate de percheziție au fost puse în aplicare miercuri dimineața, într-o cauză penală care vizează comiterea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, participație improprie la fals intelectual si înșelăciune.
Sunt vizate persoane care au încasat, ilegal, pensii mai mari.
VIDEO. Percheziții la Cluj, într-un dosar de înșelăciune. 31 de persoane au înșelat statul. Prejudiciu de peste un milion de lei
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, cu sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Serviciului Criminalistic si luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, în județul Cluj.
Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, în perioada decembrie 2021- iunie 2022, 31 de persoane fizice, folosind înscrisuri sub semnătura privată, ar fi indus în eroare reprezentanții unei asociații culturale, devenind astfel membri ai asociației iar, ulterior, în perioada ianuarie 2022 – martie 2024, folosindu-se de această calitate necuvenită ce le-ar fi conferit un spor la indemnizația de pensie, în cuantum de 50%, ar fi indus în eroare o instituție.
Prin aceste acțiuni, persoanele în cauză ar fi încasat sume pe nedrept, cauzând astfel un prejudiciu de peste 1,1 milioane de lei.
CULTURA
Colindatul de ceată bărbătească, păstrat și în zona de munte a Clujului, singurul obicei de iarnă înscris în lista UNESCO
Se împlinesc 11 ani de când Colindatul de ceată bărbătească din România și Republica Moldova a fost înscris în prestigioasa listă a Patrimoniului cultural imaterial UNESCO.
În județul Cluj, în zona de munte, această tradiție continuă să fie păstrată sub denumirea de „Corindatul Junilor”, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Colindatul de ceată bărbătească, păstrat și în zona de munte a Clujului, singurul obicei de iarnă înscris în lista UNESCO
Corindatul Junilor este singurul obicei românesc din perioada sărbătorilor de iarnă înscris pe lista UNESCO, în anul 2013, și este un simbol al identității noastre culturale. Originile colindatului de ceată bărbătească se leagă de celebrarea solstițiului de iarnă, având probabil rădăcini romane.
”Organizarea cetei, alegerea conducătorului și sacrificiul simbolic amintesc de Saturnalii. În timp, acest ritual străvechi s-a îmbogățit cu semnificații creștine, devenind un obicei care îmbină elemente precreștine și creștine”, arată specialiștii clujeni de la CJCPCT.
Obiceiul are și multe funcții esențiale, cum ar fi vestirea sărbătorilor, urarea de belșug, întărirea identității sociale, caracterul augural și spectaculos, dar și promovarea patrimoniului cultural.
Foto: Corindatul junilor, Mărișel, județul Cluj – Arhiva CJCPCT Cluj
EVENIMENT
VIDEO. ”Cârtițele” care vor săpa tunelurile pentru metrou, descărcate în portul Constanța. Sunt pregătite să vină la Cluj
”Cârtițele” care vor săpa tunelurile pentru metroul de la Cluj, și care au fost testate în China, au fost descărcate în portul Constanța.
Mașinăriile au ajuns marți în România și vor fi transportate spre localitatea Florești, județul Cluj, acolo unde vor începe practic săpăturile.
VIDEO. ”Cârtițele” care vor săpa tunelurile pentru metrou, descărcate în portul Constanța. Sunt pregătite să vină la Cluj
Cele două mașinării, de dimensiuni foarte mari, au început să fie descărcate de pe vaporul Tian Qi încă de marți. Tunnel Boring Machine (TBM), cântăresc peste 250 de tone fiecare.
Componentele TBM-urilor au început să fie urcate pe trailere uriașe și vor porni pe cale terestră spre Cluj în cadrul unui transport agabaritic. Acesta este așteptat să ajungă la Florești după mijlocul lunii decembrie.
”Cârtițele” sunt așteptate în Florești, pe șantierul unde se construiește stația Teilor, cea de-a 2-a a metroului Clujului.
Stația Teilor se află în dreapta străzii Eroilor pe partea de coborâre, în zona fostei ferme de pui, unde s-a decopertat o bună parte din deal și se pregătește terenul pentru groapa de 20 de metri în care vor fi coborâte cele două ”cârtițe”.