ACTUALITATE
CFR Cluj pierde primul meci din acest sezon, cu Dan Petrescu antrenor la prima partidă oficială de la revenirea în Gruia
FC Botoșani a învins, sâmbătă, CFR Cluj cu scorul de 1-0. Campioana României este la prima înfrângere în acest sezon.
CFR Cluj a luat bătaie din acest sezon, la primul meci cu Dan Petrescu revenit în poziția de antrenor al camnpioanei României.
Unicul gol al partidei a fost înscris de gazde în minutul 71, prin Herve Kage.
CFR Cluj rămâne pe primul loc în Liga 1, cu 21 de puncte.
Foto: Facebook CFR Cluj – Ionut Tabultoc/Sport Pictures
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Petrișor Peiu (AUR): Coaliția PSD-PNL-UDMR a furat viitorul țării! Gazul românesc ajunge în Germania! Noi cu ce ne alegem?
În contextul în care resursele naturale ale României sunt externalizate cu acordul actualei guvernări, senatorul AUR Petrișor Peiu trage un semnal de alarmă asupra faptului că gazul extras din Marea Neagră nu va fi valorificat în beneficiul țării noastre, ci va fi exportat către Germania, Ungaria și Austria. Consecințele acestei politici pun în pericol orice șansă de reindustrializare și dezvoltare economică pe termen lung.
”În 2027, va începe producția de gaze din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Timp de 5 ani, firma austriacă OMV va livra câte 1,5 miliarde mc anual (o treime din producție) către firma germană Uniper (deținută de statul german în proporție de 99%).
Acest contract indică limpede că gazul extras din Marea Neagră nu va rămâne în România, ci va fi vândut în Germania, Ungaria și Austria. Asta, în condițiile în care noi, românii, am plătit din buzunarul nostru pentru a construi impropriu numitele conducte BRUA și extensia Tuzla-Podișor, care nu fac altceva decât să înlesnească exportul acestei resurse vitale.
Vă reamintesc: Black Sea Oil&Gas extrage deja 1 miliard mc anual și totul ajunge, în final, la export.
Gazul nu este pentru România
Cu alte cuvinte, gazul din Marea Neagră NU este pentru România, el fiind direcționat integral, cu acordul guvernului PSD–PNL–UDMR, către alte țări.
Ce ne rămâne nouă? Doar redevențele. Atât. Este acesta un comportament demn de o țară care își apără interesul național? Sau mai degrabă de o colonie care exportă resurse brute, în loc să le valorifice aici, acasă?
Gazul din Marea Neagră ar fi fost șansa perfectă pentru a reporni petrochimia românească, pentru a reindustrializa țara și pentru a crea locuri de muncă bine plătite. Dar nu, în timp ce alte popoare își folosesc rezervele naturale pentru a se dezvolta, guvernul PSD–PNL–UDMR stă docil, incapabil și acceptă exportul resurselor minerale fără să clipească.
Pe hârtie, reindustrializarea rămâne doar o gogoașă electorală, o minciună de campanie. România va ajunge să importe îngrășăminte și produse din plastic făcute, culmea, din gaz românesc și va plăti sume uriașe pentru asta. Să nu uităm că jumătate din deficitul nostru comercial pe bunuri vine din importul de produse chimice!
Țara spre dezastru
Guvernul Ciolacu îngroapă și ultima speranță a industriei noastre chimice, dar și a centralelor electrice pe gaz. În loc să producă aici, pentru noi, aceste partide – PSD, PNL și UDMR – duc țara spre dezastru. Românii vor consuma plastice și îngrășăminte fabricate de germani, austrieci ori unguri din gaz românesc, în timp ce noi vom plăti prețuri astronomice pentru încălzire, deși sub picioarele noastre există suficiente rezerve de gaze naturale!
Și atunci cum să nu spun, răspicat, că PSD–PNL–UDMR au furat viitorul acestei țări? Au predat resursele României, dar vor să ne oprească de la a ne exprima liber în alegeri. Tocmai de aceea nu mai vor să facă alegeri – au de apărat afacerea secolului, cea prin care gazele noastre pleacă peste graniță, iar România rămâne cu praful de pe tobă.
Acesta este adevărul dureros: clasa politică de la putere a vândut resursele țării și a lăsat poporul român să plătească pentru propria lui subdezvoltare. Noi, AUR, în schimb, vom continua să spunem lucrurilor pe nume și să luptăm pentru ceea ce ne aparține de drept!”, a spus Petrișor Peiu, senator AUR.
ECONOMIE
România va depăși pragul de 1.500 km de autostradă în 2025. Peste 150 km vor fi dați în trafic
În anul 2025, pentru prima dată în istoria României, 157 de kilometri de autostradă și drum expres vor fi dați în trafic „cu siguranță”, arată o analiză a Asociației Pro Infrastructură.
Anul 2025 se anunță a fi unul bun pentru infrastructura rutieră, cu minim 157 de kilometri ce urmează să fie deschiși traficului rutier, arată într-o analiză Asociația Pro Infrastructură.
„Va fi un an bun în infrastructura rutieră chiar dacă va fi unul rău cu instabilitate politică, buget de stat găunos și tăieri de investiții. În 2025, prima dată în istoria sa, România are 157 kilometri de autostradă și drum expres care cu siguranță vor fi dați în trafic. În condiții normale, sunt șanse mari să ne apropiem pentru al doilea an consecutiv, ba chiar să trecem de borna 200 km”, transmite pe rețelele de socializare API.
Inaugurări-record în 2025
Într-un scenariu „super-optimist”, România ar putea ajunge să inaugureze, anul acesta, până la 280 de kilometri drumuri de mare viteză.
„Dacă toate planetele se vor alinia neverosimil la fel ca în 2024, scenariul super-optimist ne duce la 243 km și minunile la 280 km, cu antreprenori care să se autodepășească (din nou), să lucreze cu toată forța pe sute de milioane de euro fără să fie plătiți cu lunile, cu birocrație rezolvată rapid de stat și vreme foarte secetoasă minim jumătate de an”, mai arată organizația non-guvernamentală.
Ce tronsoane vor fi date în circulație?
Dintre loturile care cu certitudine vor fi finalizate în 2025 fac parte bucăți din A7 Buzău-Focșani, DEx12 Albota-A1, A1 Pitești-Curtea de Argeș, A0 Sud, dar și DEx4 de la Tureni, de 4,9 kilometri, construit de Asocierea Dimex – Con-A.
„Acum încep dezbaterile și calculele. Asul din mânecă îl are tot UMB. Întrebarea este câtă capacitate tehnică va avea (în special pe structuri), câți bani are guvernul, cât poate lucra constructorul pe caiet și care vor fi secțiunile unde se va concentra”, subliniază cei de la Asociația Pro Infrastructură.
De asemenea, cu șanse mari de finalizare anul acesta mai sunt și segmentele dintre Bacău Nord (Săucești) și Roman Nord (Săbăoani) sau dintre Focșani Nord și Adjud Sud (Domnești) și DEx6 Galați-Brăila.
Cu șanse 50-50 sunt cotate deschiderea ciotului de 4,47 km pe A0 Nord între A2 și DN3 și a celor 12,24 kilometri ai A3 Zimbor-Poarta Sălajului.
Șanse mici de deschidere a unui nou tronson al Autostrăzii Transilvania
Nu în ultimul rând, șanse mai mici, dar nu imposibile de finalizare au și loturile A3 Suplacu de Barcău-Chiribiș, unde termenul de execuție pe cei 26,35 km este de 18 luni, însă constructorul Erbașu încă nu are autorizație de construire: „Un efort excepțional este posibil dar improbabil pe un sector cu multe necunoscute și complicații care a văzut prima lopată dată de Bechtel în urmă cu, atenție, 20 de ani și jumătate”. Tot la capitolul „minuni” este amintit și lotul A1 Curtea de Argeș – Tigveni.
2025 marchează startul lucrărilor pe mai multe loturi
Anul 2025 va aduce startul lucrărilor pe ultimul tronson al A0 între A1 și DN1, A1 Sibiu-Pitești secțiunile 2 și 3, A3 Suplacu de Barcău-Chiribiș, A13 Boița-Făgăraș.
„Adăugăm șantierele nou-nouțe în 2025: A3 Chiribiș-Biharia dacă se finalizează la timp disputele din instanță dintre Selina/Trameco și CNAIR. Plus capetele din PNRR ale A8 dinspre Târgu Mureș, respectiv Moțca. Dacă se rezolvă la timp contestațiile și semnarea contractelor, in-extremis am putea vedea ceva în teren măcar pe unul din cele trei sectoare ale DEx16 Oradea-Arad.
Acest an ar trebui să ne aducă și centurile rutiere de la Biharia, Făgăraș, Zalău, Mizil și Comarnic. Și drumul de legătură A1-DN69 la nord de Timișoara”, au mai spus cei de la Asociația Pro Infrastructură.
Pragul de 1.500 km de drumuri de mare viteză va fi depășit în 2025
Anul 2024 s-a încheiat în România cu o rețea de drumuri de mare viteză de 1.269 kilometri în exploatare, cifră care ar putea depăși pragul de 1.500 de kilometri, potrivit scenariilor descrise de ONG.
U-BT Cluj a întâlnit, miercuri seara în BTarena, pe Hapoel Ierusalim, într-un meci din etapa a 14-a a BKT EuroCup. Clujenii se aflau pe locul 5 în grupă, acumulând 7 victorii și 6 înfrângeri. Duelul a fost condus de o brigadă alcătuită din Milivoje Jovcic (Serbia), Eduard Udyanskyy (Anglia) și Jurgis Laurinavicius (Lituania). După un act decisiv de coșmar, clujenii au cedat cu 79-91.
Hapoel Ierusalim este situată pe locul doi în grupă, israelienii câștigând 8 meciuri și pierzând alte 5. Hapoel are moralul ridicat, după ce a izbutit să o învingă pe Aris Salonic în etapa precedentă, scor 90-85.
În tur, U-Banca Transilvania a depășit-o în deplasare pe Hapoel cu scorul de 81-73. Din păcate, în acel joc desfășurat în Bulgaria s-a accidentat Patrick Richard.
U-BT Cluj – Hapoel Ierusalim, 79-91. Act decisiv de COȘMAR pentru clujeni
Înaintea partidei, Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania a spus:
„Evident că e un meci extrem de important pentru noi, nu mai sunt foarte multe șanse de a greși dacă vrem să avem un loc cât mai bun în vederea Play-Off-ului. Jucăm cu o echipă împotriva căreia ne luptăm direct pentru un loc cât mai sus în clasament. Sunt o formație cu mult talent, mai ales la nivelul fundașilor. Au cel mai bun marcator, Harper, care poate să facă diferența. Carrington și Zoosman sunt alți baschetbaliști foarte buni. Totuși, va juca U-Banca Transilvania cu Hapoel, nu împotriva a câtorva jucători.
Suntem într-un ritm bun, ne-am antrenat bine. Avem o mentalitate corectă și ne dorim să câștigăm acest meci. Jucăm acasă, așteptăm publicul în număr cât mai mare, sperăm să avem o sală plină. Absențele sunt aceleași, Guzman nu este refăcut. Evident, va lipsi și Pat Richard. A revenit Măciucă la antrenamente, deci va fi în lot. Alte probleme nu sunt, așteptăm cu nerăbdare meciul și să ne luptăm la fiecare posesie pentru a obține această victorie pe care ne-o dorim foarte mult. Va conta și că publicul ne va susține. Dacă nu jucăm un baschet de calitate, e greu să profităm de faptul că suntem acasă.”
Confruntarea din BTarena i-a adus față în față pe Zavier Simpson și Jared Harper, favoriții principali la premiul de MVP al sezonului în EuroCup, și pe Adam Mokoka și Khadeen Carrington, doi baschetbaliști foarte spectaculoși.
Începutul partidei n-a fost deloc pe măsura „reclamei”. Cele două tabere au ratat mult și au părut lipsite de idei, fiind cu mult sub forma obișnuită. Actul inaugural a fost „salvat” de prestația solidă a lui Carrington care, venit de pe bancă, a marcat 10 puncte și a dus scorul la 17-9 pentru Hapoel.
În secvența secundă, nici Simpson, nici Mokoka nu au fost cei care au dat replica pentru clujeni, ci DJ Seeley, care le-a adus în memorie fanilor alb-negri fazele decisive pe care le reușea în ediția precedentă.
Cu Orelik și Stephens în centrul defensivei, U-BT a oprit majoritate atacurilor adverse și se afla în control. Însă, finalul reprizei le-a aparținut oaspeților care, prin Harper și Carrington, au redus deficitul la o posesie: 37-35.
În urma unui act decisiv de coșmar, U-BT Cluj-Napoca a fost învinsă
După pauză, miza meciului și-a spus cuvântul și tensiunea s-a resimțit din ce în ce mai puternic, doi jucători fiind sancționați cu fault antisportiv și greșeală tehnică în decurs de 5 minute.
Seeley a continuat să demonstreze că este genul de jucător la care Orelik se referea în conferința de presă și a mai pus 8 puncte pe tabelă. Dar defensiva oaspeților a fost tot mai agresivă și aceștia au revenit la conducere, scor 61-59, cu un sfert rămas din joc, provocându-l pe Mihai Silvășan să își ia câteva secunde pentru reflecție.
Elevii săi au început cum nu se putea mai prost actul decisiv, cu un joc precipitat: greșeli în atac și lipsă de concentrare în apărare. În aceste minute finale, suporterii au avut oportunitatea, în sfârșit, să vadă duelul între Simpson și Harper.
Fundașul echipei din Israel s-a achitat excelent de responsabilitățile de conducător de joc, iar Hapoel s-a distanțat la 8 puncte, 78-70, cu puțin peste 200 de secunde rămase din meci.
Stephens a reaprins speranțele formației sale, cu un slam-dunk în forță, însă adversarii au fost mai alerți, au părut mai proaspeți și au obținut victoria: 91-79.
Clujenii nu stau bine în cursa pentru play-off
Cu acest rezultat, U-BT Cluj-Napoca a revenit la un procentaj al succeselor de 50%, având un bilanț de 7-7. În schimb, Hapoel Ierusalim s-a distanțat la două victorii de adversari: 9-5.
Liderii gazdelor au fost DJ Seeley (27 de puncte), Zavier Simpson (17 puncte) și Deshawn Stephens (11 puncte).
De partea cealaltă, învingătoarea a fost condusă de Khadeen Carrington (23 de puncte) și Jared Harper (21 de puncte).
În runda cu numărul 15, U-BT Cluj-Napoca se va deplasa pe terenul Umanei Reyer Venezia. În tur, ardelenii au revenit dramatic, în ciuda eliminării lui Silvășan, și s-au impus cu 86-78.
Sursa: GSP
CFR Cluj a anunțat miercuri transferul lui Andres Sfaiț de la Salernitana, un atacant care a debutat și la Echipa Națională a României U20.
Cluburile CFR 1907 Cluj și Salernitana au ajuns la un acord privind transferul jucătorului Andres Sfaiț, a transmis miercuri echipa din Gruia.
CFR Cluj a semnat cu un ATACANT de la Salernitana, internațional U20
În vârstă de 20 de ani, tânărul atacant clujean se întoarce în România după mai bine de 10 ani petrecuți în străinătate.
El a evoluat atât în competițiile de juniori, cât și în cele de seniori în Austria, pentru SV Grödig, și în Italia, pentru Salernitana
„Cu 69 de meciuri bifate în carieră, Andres a reușit să marcheze de 13 ori și să debuteze la Echipa Națională a României U20, având 7 prezențe în meciurile din U20 Elite League”, se arată pe pagina de Facebook a clubului CFR Cluj.