Connect with us

EVENIMENT

CFR 1907 Cluj, pe PRIMUL loc în Europa într-un clasament al Observatorului pentru fotbal

Publicat


cfr

Echipa CFR Cluj este pe primul loc în Europa într-un clasament al punctelor obţinute în raport cu cele aşteptate, alcătuit de Observatorul pentru fotbal (CIES), fiind luate în calcul meciurile de campionat ce au avut loc până pe 5 ianuarie 2022.

Pe primul loc dintre 32 de echipe

Studiul CIES a comparat punctele obţinute de echipele din 32 de campionate din Europa cu punctele aşteptate, potrivit unui model statistic care ţine cont de posesia mingii şi de şuturile trimise şi cele încasate (date InStat).

Analiza scoate în evidenţă marea eficacitate a lui Paris Saint-Germain, care a realizat o medie de 2,42 de puncte pe meci, faţă de 1,65 aşteptate (+0,77).

Doar trei dintre cele 518 analizate prezintă o diferenţă pozitivă între punctele obţinute şi cele aşteptate mai mare decât a lui Paris Saint-Germain: CFR Cluj (+0,96), echipa turcă Trabzonspor (+0,89) şi echipa elveţiană FC Zurich (+0,87).

Media punctelor obţinute de CFR Cluj este 2,71, în timp ce media punctelor aşteptate era de 1,75.

FCSB este pe locul 15 în Europa, cu o diferenţă pozitivă de 0,57 (media punctelor obţinute 2,24, media punctelor aşteptate 1,67).

Pe primele 10 locuri în acest clasament sunt:

Diferenţă Media punctelor obţinute Media punctelor aşteptate

1. CFR Cluj + 0,96 2,71 1,75
2. Trabzonspor +0,89 2,42 1,53
3. FC Zurich +0,87 2,22 1,35
4. Paris Saint-Germain +0,77 2,42 1,65
5. Puskas Akademia +0,76 1,94 1,18
6. AC Pisa +0,74 2,11 1,37
7. Hapoel Beer Sheva +0,72 2,50 1,78
8. AC Milan +0,71 2,21 1,50
9. Olympiakos Pireu +0,70 2,73 2,03
10. Viktoria Plzen +0,68 2,47 1,79

În Liga I, CFR Cluj şi FCSB sunt urmate de FC Voluntari, +0,47 (media punctelor obţinute 1,76, media punctelor aşteptate 1,29), FC Argeş, +0,30 (media punctelor obţinute 1,33, media punctelor aşteptate 1,03) şi Rapid Bucureşti, +0,29 (media punctelor obţinute 1,52, media punctelor aşteptate 1,23). Pe ultimele locuri sunt FC U Craiova, – 0,33 (media punctelor obţinute 0,90, media punctelor aşteptate 1,23), Universitatea Craiova, – 0,50 (media punctelor obţinute 1,52, media punctelor aşteptate 2,02) şi Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, – 0,51 (media punctelor obţinute 1,24, media punctelor aşteptate 1,75).

În Ligue 1, după PSG, formaţiile cele mai eficiente până acum în raport cu volumul lor de joc au fost Montpellier (+0,45), Nantes (+0,36) şi Nice (+0,24). La polul opus sunt Saint-Etienne (-0,48), Rennes (-0,36) şi Clermont Foot (-0,36).

Bayern Munchen este echipa cea mai dominatoare din punct de vedere al punctelor aşteptate (2,65 pe meci), urmată de Steaua Roşie Belgrad şi Ajax Amsterdam.

În Ligue 1, cea mai mare valoare a fost înregistrată pentru Rennes (1,99 puncte aşteptate pe meci), iar cea mai mică, pentru Metz (0,96). AGERPRES

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT între un autobuz, o autoutilitară și două autoturisme, în Cluj-Napoca. Doi bărbați duși la SPITAL

Publicat

Un accident a avut loc, marți, pe str. Teodor Mihali din Cluj-Napoca. Au fost implicate un autobuz, o autoutilitară și două autoturisme. Doi bărbați au fost duși la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit de puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Teodor Mihali din municipiul Cluj-Napoca.

FOTO. ACCIDENT între un autobuz, o autoutilitară și două autoturisme, în Cluj-Napoca. Doi bărbați duși la SPITAL

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SAJ, unde au găsit un autobuz, de la o școală de soferi, o autoutilitară și două autoturisme avariate. Precizăm faptul că nu erau persoane încarcerate în acestea.

Echipajul SAJ a consultat 5 persoane la locul accidentului, dintre care doi bărbați cu vârste de aproximativ 20 și 30 de ani vor fi transportate la spital pentru investigații și îngrijiri medicale.

Conform primelor evaluări aceștia prezentau afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Emil Boc, despre investiția BMW la Cluj: Am fost criticat că am dat facilități, dar nu am greșit

Publicat

De

BMW join venture la Cluj

Mii de locuri de muncă vor fi înființate la Cluj-Napoca în urma semnării unui acord între compania de IT NTT Data și constructorul german de automobile. Despre investiția BMW la Cluj, primarul Emil Boc spune că este o confirmare a faptului că orașul este un centru de inovare.

Marți a fost anunțat că BMW Group şi NTT DATA Româna au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea şi implementarea soluţiilor IT de business.

Emil Boc, despre investiția BMW la Cluj: Am fost criticat că am dat facilități, dar nu am greșit

Compania germană a ajunțat că joint-venture-ul este planificat în Cluj-Napoca pentru că este un oraş în plină acensiune şi centru universitar.

Despre acest parteneriat, Emil Boc a declarat că este o „reconfirmare a calității Clujului de a fi un centru de inovare și IT de referință în Europa și în lume”.

„Este parte a strategiei Clujului, când am regândit de la zero strategia acestui oraș bazată pe economia cunoașterii, de a pune educația, cercetarea, inovarea, universitățile clujene în mijlocul strategiei noastre și nu am greșit…

După care politicile pe care le-am promovat de susținere a clădirilor verzi pentru a putea crea spațiu astfe încât IT-ul să se dezvolte. Și am fost criticat la un moment dat <<de ce le dai facilități la impozitul pe proprietate>>, și nu am greșit”, a spus Emil Boc la Ziua Live.

Câteva mii de locuri noi de muncă până în 2027

Emil Boc a mai spus că, din nefericire, a văzut că după perioada comunistă industria grea nu mai poate reprezenta principalul motor de dezvoltare al orașului, iar după consultarea specialiștilor s-a stabilit că avantajul competititiv al orașului se poate forma „în jurul minei de aur oferit de univerități”.

Acest joint-venture va angaja aproximativ 250 de dezvoltatori de software până la sfârşitul anului 2024 şi se intenţionează ca numărul acestora să crească la câteva mii de angajaţi până în 2027.

Companie înființată în 1945

Compania BMW, cu sediul la München, Bavaria, a fost înființată în 1916.A produs motoare de avioane până în 1945, iar în prezent produce automobile și motociclete de lux.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

ECONOMIE

O companie IT din Cluj-Napoca, PARTENERIAT cu gigantul auto BMW

Publicat

O companie IT din Cluj-Napoca, a încheiat un parteneriat cu gigantul auto BMW. BMW Group şi NTT DATA Romania semnează contractul de joint-venture: în prim-plan este dezvoltarea şi implementarea soluţiilor IT de business.

·         Joint-venture-ul este planificat în Cluj-Napoca, oraş în plină acensiune şi centru universitar.

·         Colaborarea va starta cu 120 de specialiști software.

·         Accent va fi pe dezvoltarea şi implementarea soluţiilor IT pentru regiunea europeană.

„BMW Group şi NTT DATA Romania au semnat un acord pentru înfiinţarea unui joint-venture (JV) în România. Astfel, BMW Group continuă să-şi extindă reţeaua globală de centre IT şi beneficiază de talentul şi experienţa în sectorul software. Contractul de joint-venture este supus revizuirii şi aprobării de către autorităţile relevante.

O companie IT din Cluj-Napoca, PARTENERIAT cu gigantul auto BMW

Joint-venture-ul beneficiază de experienţa extinsă a NTT DATA în dezvoltarea agilă de software şi de reţeaua sa excelentă în comunitatea IT locală din România. Noua locaţie din România are scopul de a sprijini BMW Group IT în Europa şi de a dezvolta proiecte şi inovaţii IT pentru producţie, dezvoltare, resurse umane, vânzări şi servicii financiare BMW.

„Cu NTT DATA, ne bazăm pe un partener puternic care are o reţea excelentă într-o regiune tehnologică dinamică şi ne permite să dezvoltăm competenţe software suplimentare într-un ritm accelerat şi într-o manieră ţintită.

În colaborare cu companii precum NTT DATA, putem stabili huburi IT puternice şi, prin urmare, putem oferi un răspuns la deficitul de experţi IT”, declară Alexander Buresch, director IT executiv şi vicepreşedinte executiv al BMW Group IT.

„Joint-venture-ul va angaja aproximativ 250 de dezvoltatori de software până la sfârşitul anului 2024”

„Sunt extrem de încântată să anunţ planurile noastre de a deschide împreună cu BMW Group un nou centru de dezvoltare software în Cluj-Napoca. Această colaborare îşi propune să sprijine producătorul auto în misiunea sa de transformare digitală”, declară Maria Metz, CEO al NTT DATA Romania.

Joint-venture-ul va fi înfiinţat la Cluj-Napoca. Orașul, cunoscut ca centru universitar, oferă un ecosistem puternic pentru inovaţie, cu antreprenoriat solid, companii de tip start-up şi un număr mare de talente pe scena tech.

Acest lucru creează un potenţial ridicat de creştere pe termen lung a joint-venture-ului. Se preconizează că joint-venture-ul va angaja aproximativ 250 de dezvoltatori de software până la sfârşitul anului 2024 şi intenţionează să crească la câteva mii de angajaţi până în 2027.

BMW Group şi NTT DATA colaborează într-o gamă largă de proiecte de peste 30 de ani. Semnarea contractului de joint-venture marchează următorul pas important în acest parteneriat.

Amprenta globală în IT şi dezvoltarea de software

BMW Group a avansat deja în digitalizarea întregii companii şi a proceselor sale interne şi externe. De câţiva ani, huburile IT şi software din Germania, SUA, Africa de Sud, India, Portugalia (joint-venture Critical TechWorks) şi China (LingYue Digital IT Co. Ltd. şi BA TechWorks) au consolidat competenţa în software a producătorului premium.

Ele contribuie semnificativ la dezvoltarea şi operarea soluţiilor IT inovatoare pentru BMW Group. Un total de peste 9.400 de angajaţi din întreaga lume lucrează deja în domeniul IT şi al dezvoltării software pentru BMW Group şi joint-venture-urile sale”, se arată în comunicatul primit de la NTT Data.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinci podiumuri pentru sportivii clujeni la Cupa Dan Căpitan. Băieţel cu Sindrom Down

Publicat

De

schi

Peste 120 de sportivi au luat startul de la cluburi cu tradiţie din Sinaia, Braşov, Petroşani, Straja, Miercurea Ciuc, dar şi sportivi nelegitimaţi, au participat, în fiecare dintre cele două zile ale weekendului trecut, la Cupa ‘Dan Căpitan’, din cadrul Mini Cupei României la schi alpin, desfăşurată pe Pârtia Buscat, din localitatea Băişoara (judeţul Cluj). 

Băieţel cu Sindrom Down

Deschizătorul concursului a fost Andrei Cupşa, un băieţel cu Sindrom Down de la Asociaţia Club Sportiv ‘Ambasadorii Speranţei’ din Timişoara, care va reprezenta România la Jocurile Paralimpice de Iarnă din 2026.

Judeţul Cluj a fost reprezentat de sportivii de la cluburile DARB Cluj, ACS Spando Cluj, Palatul Copiilor Cluj şi Transylvania Ski Club. Tinerii schiori clujeni s-au clasat de cinci ori pe podium în probele de slalom uriaş la categoriile U8 fete şi băieţi (Sara Timpau şi Dominic Creţu, de la DARB Cluj) şi U12 băieţi (Sebastian Cosma, DARB Cluj), şi s-au clasat în top 10 în întrecerile celorlalte categorii de vârstă.

‘Ne bucurăm că am reuşit să organizăm cea de-a cincea ediţie a Mini Cupei României din acest an, la Buscat, în condiţii bune de concurs. Am reuşit să-i facem acest cadou marelui profesor Dan Căpitan care a marcat schiul clujean, în primul rând, şi, implicit, şi schiul românesc.

A fost o ediţie la care am avut la start peste 120 de participanţi în fiecare dintre cele două zile. Este o mare onoare pentru noi, ca domeniu schiabil din Cluj, să avem la start participanţi din Sinaia, Braşov, Petroşani, Straja, Miercurea Ciuc şi să ne bucurăm de cei mai buni schiori din România. Este un mare plus faţă de anul trecut faptul că au fost mai mulţi clujeni la start, peste 30 de concurenţi din Cluj.

Academiile din Cluj prind curaj

Acest lucru ne arată că academiile din Cluj prind curaj şi îşi înscriu copiii pentru aceste concursuri naţionale, ceea ce este un lucru foarte bun. Ne bucurăm şi pentru podiumurile din acest an. Ele ne dau curajul să sperăm la şi mai multe în ediţiile viitoare şi la concurenţi tot mai buni’, spune Iancu Şerbănescu, fost membru al Lotului Naţional de Schi al României şi organizator al evenimentului.

‘Chiar dacă această iarnă a fost o ‘primăvară’ lungă, toţi cei implicaţi (organizatorii de etape) au reuşit cu succes ducerea la capăt a acestor concursuri. Buscat a oferit concurenţilor, la fel ca anul trecut, o experienţă unică cu o pârtie bine pregătită şi cu oameni implicaţi 100%. Copiii uimesc în fiecare zi, iar participanţii acestei etape au fost minunaţi, începând cu cei mai mici pitici care au luat startul prima dată în viaţa lor într-un concurs, cât şi cei mari. Aş putea spune că viitorul schiului românesc arată bine. Cât despre oamenii implicaţi, totul la superlativ! Ţin să mulţumesc pentru colaborare şi profesionalism Buscat resort Băişoara, Iancu Şerbănescu şi Buscat Academy.

Le mulţumesc pentru implicare şi colegilor mei profesori de la cluburile din ţară, precum şi celor care au asigurat cronometrarea concursului. Ne vedem la anul!’, spune Prof. Bianca (Stan) Munteanu, cofondator al Mini Cupei României, antrenor şi coordonator al Para Snow FRSB, ambasador onorific al Asociaţiei Club Sportiv „Ambasadorii Speranţei” Timişoara.

Cupa Dan Căpitan a fost etapa a V-a din Mini Cupa României

Mini Cupa României la schi este un proiect desfăşurat sub egida Federaţiei Române de Schi-Biatlon şi început în urmă cu patru ani, în cadrul programului ‘Construim, împreună pentru viitor’. Prin acest program se doreşte atragerea către schi a cât mai multor copii şi tineri. În acest an, competiţiile sunt structurate pe şase etape, cea de la Cluj fiind a cincea. Următoarea etapă se va desfăşura vor fi la Arieşeni, în judeţul Alba.

‘Cupa Dan Căpitan a fost etapa a V-a din Mini Cupa României, proiect fondat împreună cu Nicoleta Ioana Iubu, sub egida Federaţiei Române de Schi Biatlon, prin care se doreşte promovarea şi atragerea tinerilor sportivi către şi spre marea performanţă. Mini Cupa României se doreşte a fi baza mare a piramidei schiului alpin’, adaugă prof. Bianca (Stan) Munteanu.

Sportivii au concurat în două probe de slalom uriaş, pe pârtia roşie (dificultate medie), unde au fost montate între 17 şi 20 de porţi. Câştigătorii fiecărei zile au fost premiaţi.

Concursurile de schi alpin continuă la Buscat

Următorul concurs de schi organizat pe pârtiile de la Buscat va fi Cupa Transilvania, care se va desfăşura pe 9 martie.

Competiţia de slalom uriaş într-o singură manşă, ajunsă la cea de-a 11-a ediţie, este deschisă tinerilor schiori născuţi în anul 2009 şi mai târziu şi va fi structurată pe cinci grupe de vârstă: (Grupa 1 – fete / băieţi – născuţi în anii 2017, 2018, 2019, 2020, Grupa 2 – fete / băieţi – născuţi în anii 2015 şi 2016, Grupa 3 – fete / băieţi – născuţi în anii 2013 şi 2014, Grupa 4 – fete / băieţi – născuţi în anii 2011 şi 2012, Grupa 5 – fete / băieţi – născuţi în anii 2009 şi 2010). Pentru această competiţie nu se percepe taxă de participare.

Întrecerile continuă pe 10 martie, atunci când va avea loc Heits Apuseni Ski Cup, concurs de slalom uriaş deschis atât adulţilor, cât şi copiilor, amatori sau legitimaţi la cluburi sportive de profil. Competiţia este structurată pe şase categorii destinate copiilor (U8, U10, U12, U14, U16, U18 – slalom uriaş într-o singură manşă), trei categorii masculin (U26, U36, 36+ masculin – slalom uriaş în două manşe) şi o categorie feminin (Open feminin – slalom uriaş în două manşe).

Pârtii optime pentru schi şi preţuri reduse, în martie, la Buscat

Pârtiile şi instalaţiile de pe domeniul schiabil de la Buscat sunt deschise pe întreaga durată a lunii martie, iar administratorii anunţă că se schiază în condiţii optime conform următorului program:

– Luni – Vineri: 10:00 – 17:00 (cu excepţia zilei de marţi când sunt închise pârtiile pentru revizie tehnică);

– Sâmbătă – Duminică: 09:00 – 17:00.

Pe toată durata lunii martie preţurile skipass-urilor sunt reduse, astfel că pasionaţii sporturilor de iarnă vor achita tarifele din cursul săptămânii şi în weekend.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax