Connect with us

ACTUALITATE

“Certificat Covid Global de Imunizare” cu sau fără vaccin, propus de un cercetător clujean. Ține cont de anticorpii după COVID

Publicat


09 atw talk st&cun 470x470 (2)

Un model de Certificat de sănătate pentru uz internațional, la nivel global, ce indică inclusiv starea de imunitate față de Covid-19 este propus de un cercetător clujean cu dublă cetățenie, română și americană. Acesta a prezentat și criteriile, testele specifice ce stau la baza eliberării “Certificatului Covid Global de Imunizare” cu sau fără vaccin.

Potrivit lui Adrian Toader – Williams, certificatul ar trebui să fie eliberat, desigur numai în caz că se va impune ca necesitate absolută în prevenirea transmiterii coronavirusului și a altor viruși.

”Este un certificat menit să protejeze populația nu să încalce libertatea cetățenilor și demnitatea umană. Datele referitoare la pandemie, dinamica și comportamentul noului coronavirus ne oferă la acest moment destul de multe detalii spre a începe să avem o abordare mult mai logică, umană, prietenoasă și chiar științifică, eficientă în a preveni răspândirea noului coronavirus și a bolii Covid-19.

Acest proces și modul de lucru se va îmbunătății cu aplicabilitate la nivel individual o dată cu obținerea rezultatelor directe, în timp, periodic, obținute în urma testelor individuale. Vom știi astfel mai clar comportamentul virusului în raport cu situațiile particulare de sănătate și datele demografice”, a spus clujeanul.

O adresare corectă a situației, în mod științific, bazată pe teste individuale, o abordare la nivel de individ, personal și cu respect ar reclădi și încrederea populației în sistem, alungând astfel din teoriile conspiraționiste care până acum, prin modul cum se acționează, sunt doar alimentate.

”Dar, se pare că suntem cam limitați la adresa respectului față de semeni. Nu prea se ia în calcul demnitatea umană. Nici efectul stresului creat asupra populației atât de problema medicală în sine precum și modul cum autoritățile în care ne-am pus încrederea gestionează situația. Stres cumulat care, la rândul lui, participă la agravarea comorbidităților, agravarea cazurilor de Covid și creșterea numărului de decese. Vrem binele sau răul populației?”, s-a întrebat cercetătorul clujean.

Evidențe în susținerea propunerii

Adrian Toader Williams, doctor în bioeconomie, cercetător american de origine română, membru activ al Academiei Internaționale de Științe, aduce evidențe că “Certificatului Covid Global de Imunizare” cu sau fără vaccin necesită a fi eliberat pe baza criteriilor de imunitate măsurată nu asumată și fără să forțeze, astfel, procesul de vaccinare a populației, vaccinare care nu poate fi obligatorie în lumea civilizată a Mileniului III.

”E una să încurajezi, iar cel care crede se va vaccina ca opțiune, alta să constrângi. Unii nu pot să se vaccineze, sunt alergici. Cu toate acestea, mulți alergici sunt rezistenți la coronavirus dezvoltând cantități mari de anticorpi neutralizanți trecând prin boală fără să știe. Actualmente, aceștia nu primesc certificat verde covid pentru ca nu s-au îmbolnăvit, deci sunt realmente pedepsiți că sunt sănătoși. Sunt discriminați.  Suntem în Mileniul III, la ce să ne mai așteptăm?”, susține Toader Williams.

Populația și-a pierdut încrederea

Încrederea în autorități, în specialiști, în stat, în Guvern a scăzut nu numai în România dar în general în țările dezvoltate, în Europa dar și în SUA. Protestele, ample, repetate, vocea străzii indică acest lucru.

Unele situații, cum ar fi gestionarea pandemiei, devin destul de evidente și abuzive. Restricționarea liberei circulații, condiționarea accesului la locul de muncă, a activităților sociale, modul de a impune vaccinarea și a forța populația să se vaccineze în loc de a lua în considerare factorul imunitate la propriu, toate acestea sunt un atac dur la adresa libertății persoanei, la adresa societății, la adresa demnității umane.

Recâștigarea încrederii, cheia însănătoșirii societății

Această propunere de “Certificat Covid Global de Imunizare” cu sau fără vaccin, are la bază o analiză amplă pentru care nu trebuie să fii mare savant și nici epidemiolog cu renume, ci doar să vrei să faci ceva pentru concetățenii tăi, pentru țara ta, pentru semenii tăi, pentru specia umană. Propunerea este făcută public aici fiind adresată publicului larg spre dezbatere, de ce nu.

Este adresată ca scrisoare deschisă factorilor de decizie, autorităților din România, partidelor politice aflate acum la guvernare, PSD, PNL, UDMR, USR și AUR, autorităților din Statele Unite ale Americii, Comisiei Europene, Parlamentului European, Organizației Mondiale a Sănătății, și tuturor celor care vor să audă și să ia seamă. Este menită să ofere în mod cuprinzător unele informații ce posibil au scăpat celor responsabili să gestioneze această criză sanitară, pandemia.

Criză ce s-a ramificat, degenerat în criză socială, economică, financiară de proporții care, dacă nu punem stop imediat orgoliilor și intereselor personale sau de grup, vor crea cratere și sechele de neimaginat, pagube imense inclusiv celor care ar avea interes să profite de o astfel de situație.

Dacă asta se dorește, să nu uităm niciodată că Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru în timp ce faptele celor responsabili nu se vor lăsa neobservate și “nepremiate”.

”Invit specialiștii să dea multă atenție, în mod urgent, datelor cuprinse aici precum și altor date oferite de comunitatea științifică și să cântărească bine, foarte bine toți factorii, spre a alege cel mai mic rău. Să nu uităm de efectele dăunătoare ale restricțiilor impuse asupra mentalului colectiv, asupra condiției sociale create, asupra evoluției economiei, asupra sistemului de educație și ecoul acestora în următoarele decenii.

Deocamdată, din cele ce se pot observa, Certificatul Verde Covid este cerut mai mult de dragul de a restricționa populația, de a i se răpi libertatea. Nu există un set de criterii clare, științific solide care să justifice necesitatea certificatului și nici nu există criterii logice, clare, care să reglementeze condițiile pentru eliberarea acestuia.

Pentru acest motiv, diferite țări aplică în mod diferit atât în interiorul lor cât și la trecerile de frontieră diferite reguli. Este cât se poate de evident că la nivel Global nu se depune suficient efort spre a reglementa situația crizei sanitare / sociale. Dar iată că, mulțumită Guvernului de la Sofia, Bulgaria ne dă primul răspuns.

Să învățăm de la bulgari – Bulgaria arată lumii că logica primează nu birocrația și supunerea oarbă Directivelor și Regulamentelor Europene

Să mulțumim Guvernului Bulgariei, care a pus pe hartă Bulgaria ca prima țară, care cu demnitate a dat dovadă independență, de curaj, acționând pentru bunăstarea poporului și dragostea sa de libertate. Guvernul de la Sofia și-a asumat responsabilitatea, conform unui anunț făcut de către ministrul Sănătății al Bulgariei, Stoicho Katsarov.

03 bg stoicho katsarov crop (3)

Acesta anunța pe 9 noiembrie 2021, ca Bulgaria va introduce începând cu 11 noiembrie ca drept condiție pentru eliberarea Certificatului Verde Covid și rezultatul testelor ce indică prezența anticorpilor neutralizanți IgG de cel puțin 150 BAU/mL.

Această decizie s-a dovedit a fi foarte bună dacă observăm că în perioada rezonabil imediată, de mai bine de 5 săptămâni, nu au fost creșteri ale numărului de infectări și de cazuri raportate zilnic așa cum scepticii s-ar fi așteptat.

Vedeți graficul ce indică această evoluție a infectărilor și cazurilor de covid în Bulgaria cu concentrare asupra perioadei 11 noiembrie- 19 decembrie 2021.

De menționat de asemenea că purtare măștilor în acea perioadă și perioada de dinainte a fost estimată la 48-51%.

04 bulgaria mix graph 2021 12 19 edit4(ramaverde)crop

Au trecut 38 de zile, perioadă în care dacă persoanele ce prezintă anticorpi neutralizanți nu ar fi avut suficientă protecție antivirală ar fi fost logic să observăm o creștere sau o descreștere mai înceată a numărului de infectări și cazuri raportate de Covid. Dar nu numai că nu a fost o creștere dar descreșterea incidenței de Covid este destul de abruptă, similară cu celelalte descreșteri pe o perioadă ce ar fi permis eventualele contaminări, transmisii ale virușilor, incluzând perioada de incubare și dezvoltarea simptomelor de Covid-19.

Nu sunt creșteri, deci putem concluziona că includerea drept criteriu pentru eliberarea certificatelor verzi a prezenței anticorpilor neutralizanți IgG cu un titru de cel puțin 150 BAU/mL a fost foarte bună.

În graficul următor putem observa că avem o creștere a cazurilor în perioadă imediată sărbătorilor de iarnă, această creștere fiind ușor explicată dat fiind sărbătorile de iarnă când foarte multe persoane cer testări pentru a putea călători, astfel iată o creștere a numărului de infectări și cazuri tocmai datorită schimbărilor climatice, simptome de răceală și intenții de călătorie ale persoanelor care s-au prezentat pentru a fi testați. Astfel au apărut ca de obicei și raportările.

05 bulgaria cazuri7zilemedia capt2022 01 02modro2cropfrmredarrow

Această situație reală din Bulgaria, stat membru al Uniunii Europene, ar trebui să fie o dovadă vie că nu e chiar așa cum spun cei de la “Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor” (The use of antibodytests for SARS-COV-2 in the context of Digital Green Certificates (europa.eu) , o agenție a Uniunii Europene, precum și agenția americană “Center of Disease Control and Prevention” (Overview of Testing for SARS-CoV-2 (COVID-19) | CDC) .

Știind poziția Uniunii Europene, a conținutului Regulamentului Parlamentului European nr. 953 din 2021, în speranța că autoritățile din România nu doar execută dar și contribuie la perfecționarea Regulamentelor Europene, am înaintat o adresă către autoritățile din România.

Am sugerat, astfel, ideea ca prezența anticorpilor neutralizanți, singura dovadă științifică a trecerii prin boală, să fie luată în calcul pentru eliberarea certificatelor verzi Covid, considerând de fapt că, așa cum larg se estimează, între 20% și 80% dintre cei care au trecut prin boală nu au raportat, nu au fost luați în evidență. Această masă largă de oamenice deține un anumit nivel de imunitate, bineînțeles nu foarte bine cunoscut, nu primesc certificat. Răspunsul, primit prin email, a fost cel redat mai jos.

06 guvern raspuns capt crop del underline

Ce pot spune referitor la acest răspuns? România se supune orbește Regulamentului European, pe când Bulgaria știe să-și apere interesele propriilor cetățeni, atât sănătatea precum și libertatea lor.

Bulgaria, prin consiliul lor de specialitate, a determinat ca nivel minim de anticorpi neutralizanți IgG necesar pentru a primi certificat verde covid un titru de cel puțin 150 BAU/mL.

În România nu se poate. Nici măcar să încercăm și în acest caz am obține, așa cum am spus de repetate ori, date valoroase în ceea ce privește dinamica virusului și gestionarea pandemiei în mod civilizat. Aflăm de la bulgari. Europa află de la bulgari. Lumea întreagă învață.

Pandemia ca vehicul politic

În România, membrii Parlamentului, în loc să adreseze problematica impusă de pandemie din punct de vedere medical, folosesc această criză sanitară drept oportunitate politică, o tablă de șah unde concesiile politice sunt jucate în detrimentul celorlalte “piese de șah”, cetățenii plătitori de taxe și impozite.

Se discută intens de a impune un certificat verde Covid care să limiteze și să condiționeze accesul cetățenilor inclusiv la locul de muncă, un act cu atingere gravă la adresa drepturilor fundamentale ale omului dar și un atac brutal asupra demnității umane.

Mai mult de atât, în loc să se prezinte corect criteriile medicale epidemiologice spre a preveni răspândirea noului coronavirus, se adresează în mod implicit forțarea vaccinării, multitudinea testărilor ridicol repetate și cine anume va plăti, câți bani va plăti statul pentru câte testări. Partidele politice pe această cale satisfac electoratele, care sunt deja divizate în vacciniști și anti-vacciniști.

Cum poți avea încredere în legiuitori, în administrația publică, în guvern? Toți spun una acum, apoi alta și fac total ce nu trebuie. Ce administrație poate funcționa corect atunci când își schimbă miniștrii de N ori pe an pe motive politice? Dacă dezvoltarea unei națiuni ține de culorile politice atunci și libertatea noastră, sănătatea noastră încep a fi colorate din ce în ce mai mult spre negru.

În interesul populației nu al industriei farma

Aici, în această adresă publică, soluții spre reglementarea acestei crize sanitare sunt propuse lăsând pe cei de specialitate să-și aducă aportul, să implementeze cele propuse, să actualizeze datele problemei spre eficientizarea punerii unui sfârșit pandemiei. O lecție care necesită a fi bine învățată acum din această criză care a îngenunchiat civilizația umană. Viitoare situații de urgență, pandemii, vor putea fi astfel mai bine gestionate după o lecție bine învățată, să vedem și aspectul pozitiv al acestei situații de criză.

Ne interesează controlul pandemiei nu a populației. Ne interesează nu numai prezența imunității dar și gradul de imunizare a persoanei, adică nivelul de anticorpi neutralizanți IgG, lucru care nu se discută până acum în contextul certificatelor verzi covid.

Se pune accent pe vaccinare cu toate că este dovedit faptul că o persoana vaccinată poate fi vector al transmiterii virușilor. Viruși care sunt propagați pe diverse alte căi, precum muștele de casă, diverse insecte și gândaci, șoareci, șobolani și chiar praful purtat de vânt, arată studiile de specialitate.

Pandemia provocată de acest virus, noul coronavirus, dovedit periculos, continuă să provoace o serie de daune nu numai medicale dar și sociale ce par să scape de sub control. Situația este cu atât mai agravată datorită unei gestionări deficitare a situației la nivel mondial. O serie de informații sunt contradictorii.

Datele oferite de specialiști, de cercetători, de oamenii de știință și din cele ce se pot observa cu ochiul liber se bat toate cap în cap. Informările oferite de către producătorii de vaccinuri, de medicamente, nu pot fi luate în considerare decât ca notă informativă. Toată lumea dorește să-și vândă marfa. Istoria ne arată că punerea pe piață a unor produse dovedite mai târziu a fi extrem de periculoase, imediat sau în timp. Mai cu seamă că FDA a aprobat în regim de urgență vaccinurile iar cât privește efectele acestora pe termen lung nu se poate cunoaște.  Vom afla peste ani, câteva generații de acum.

Conform multor autori de specialitate, între 20% și 80% dintre cazurile de Covid sunt asimptomatice, nedeclarate, nedocumentate. Aceasta se datorează faptului că persoanele afectate nu au știut că sunt infectate, nu au avut nici un simptom, avut forme ușoare de boală și nu a fost cazul să se adreseze medicilor iar dacă au fost izolați la domiciliu ca fiind contacți direcți a bolnavilor documentați, organele sanitare (DSP) nu le-au efectuat testul pentru a determina situația acestora, fie în lipsă de timp fie neglijență.

Multe dintre aceste persoane sunt alergice. Când vezi o astfel de hârtie (vezi mai jos) pe care trebuie să o semnezi, și după ce ai fost la un pas să mori, alergic fiind la ce nu te aștepți, nu mai vrei să fii înțepat de nimeni cu nimic. Numai cine a trecut prin asta înțelege.

07 alergii crop marcat crop frame

Totuși, astfel de persoane alergice au trecut prin boală nedocumentate și sunt pedepsite , restricționate de a avea o viață cât de cât normală. Libertatea și demnitatea le sunt sub atac.

Multe persoane au avut rezultate negative la toate testele PCR. De curiozitate, bănuind ca e imposibil să nu fi fost expuse, testele de anticorpi neutralizanți IgG au dat cifre de ordinul miilor. Sunt situații când organele sanitare (DSP) nu au venit să testeze persoanele de contact în timp ce acestea erau în izolare, fiind contacte directe ale altor persoane confirmate pozitiv.

Deci, din motive birocratice, extrem de multe persoane sunt efectiv restricționate. Pedepsite că au imunitatea puternică? Pedepsite că nu sunt clienți fideli vaccinurilor? Pedepsite că nu au făcut reclamații când sistemul sanitar era deja depășit?

Certificat global fără vaccin

Vă aduc aminte că începând cu data de 11 noiembrie 2021, Guvernul de la Sofia a introdus ca eligibilitate pentru eliberarea certificatului verde Covid rezultatul testelor ce indică prezența anticorpilor neutralizanți IgG cu un titru de cel puțin 150 BAU/mL, de altfel singura dovadă științifică de expunere și trecere prin boală, fie simptomatic fie asimptomatic, fie vaccinat sau nu. În perioada imediat următoare, respectiv peste cinci săptămâni, nu au fost înregistrate creșteri de noi infectări și cazuri noi de covid, ba chiar descreșteri semnificativ rapide.

Astfel, Bulgaria dovedește lumii, dovedește agențiilor americane (CDC) și europene, dovedește Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) că se poate și altfel contrar recomandărilor așa zis oficiale, așa zis ca știri adevărate. De menționat este faptul că aceste știri “adevărate” sunt destul de relative ba pot fi chiar false în contextul unei nebuloase de căutări permanente și a diverselor interese economice.

Astfel, conform datelor recente, clare, ce vorbesc celor care vor să și audă, venite de la vecina României, din Bulgaria, o țară care se respectă, foarte primitoare și mult vizitată de către români putem observa un lucru bine știut. Da, într-adevăr, nu se cunoaște data infectării chiar dacă cunoaștem titrul și să zicem că acesta se află deasupra valorii de 150 BAU/mL. Legea în Bulgaria în mod rezonabil menționează acordarea certificatului pentru o perioadă de 90 de zile. Desigur această valoare de 150 BAU/mLpoate fi pe calea ascendentă, ceea ce oferă protecție îndelungată, sau descendentă. Descendența de obicei are loc mai încet, spre deosebire de viteza de producție a anticorpilor neutralizanți IgG indicată ascendent de obicei într-un timp mai scurt. Așa cum se observa în graficul de mai jos, unde curba anticorpilor neutralizanți este trasată cu roșu, contează foarte mult momentul când testarea pentru IgG are loc.

Spre a putea genera un “Certificat Covid Global de Imunizare” pe care ne putem baza, un certificat ce indică adevărata capacitate de protecție a persoanei în cauză, aceste teste și perioade între teste se va optimiza cu timpul, precum și valorile titrului de IgG.

08 covid evolutie infectie boala anticorpi testare(expl sign)7pcr t1 4.text corectatjpgcrop

Să luăm ca exemplu o persoană care cere un astfel de certificat și nu știm nimic despre aceasta, a trecut sau nu prin boală, este vaccinată sau nu. Primul test T1, făcut oricând pe scara orizontală a graficului de mai sus, va fi preferabil o combinație de IgG și PCR. Rezultatul poate fi:

  1. a) PCR nedetectabil sau negativ, IgG pozitiv, trecut prin boală, titru de 1400 BAU/mL. Considerăm (nu știm în mod precis) acum că persoana nu e contagioasă, o dată pentru că nu are virus detectabil plus datorită unei imunități ridicate. Dar nu știm exact. Aici e o mare dilemă! Anume, dacă după 2 ore sau a doua zi am efectua din nou testul PCR, este o mică posibilitate ca încărcarea virală să poată fi atins pragul detectabilității și acum știm că persoana este potențial contagioasă. Scoatem în evidență faptul că testele sunt relative, de aceea testul PCR este valabil numai 72 ore, și nu ne garantează nimic decât eventual pe moment. Nici vaccinul nu ne garantează nimic, iată persoane vaccinate că sunt contagioase sau se îmbolnăvesc, mult prea mulți chiar mor. Totul ține de probabilitate. Dar, un test T2 (vezi în grafic) mai îndepărtat la o lună să zicem, dacă valorile cresc înseamnă că boala a avut loc nu de mult timp și ne așteptăm la o protecție mai de lungă durată. Se cunoaște faptul că imunitatea natural dobândită durează de la 6-8 luni către posibil câțiva ani, după unii autori. În cazul Covid-19 urmează să aflăm.
  2. b) PCR detectabil sau pozitiv, IgG pozitiv, titru tot 1400 BAU/mL. Persoana este contagioasă, probabil la începutul primei infecții, deci conform graficului undeva în a 18- spre a 21-a zi, deci curând testul PCR va fi negativ. Dacă PCR e negativ, ne aflăm pe curba ascendentă, sau descendentă.
  3. c) PCR pozitiv, IgG negativ, persoana infectată se află la începutul bolii, simptomatice sau asimptomatice. Ne așteptăm la un test T2 , peste câteva zile până la trei săptămâni,ca PCR să devină negativ iar IgG să devină pozitiv, și dacă boala Covid nu se instalează persoana sănătoasă acum în posesia unui Certificat Covid Global de Imunizare poate călători liniștită. Desigur pe parcurs se poate contamina și prezenta oricând un test T3 cu PCR pozitiv, dar cu o imunitate ridicată și un stil de viață sănătos, persoana va fi bine. Distanța între teste se va stabili cu timpul de la o persoana la alta în funcție de curba personală a fiecăruia. Cu timpul testele PCR posibil că nu vor mai fi necesare.
  4. d) PCR negativ, IgG 1400 BAU/mL urmat de un test T2 cu IgG 1600 BAU/mL., clar că suntem pe curba ascendentă. T3 cu IgG 800 BAU/mL după un timp anume, putem vedea și estima chiar, urmărind curba, tendința logică a acesteia, determinând astfel când anume persoana necesită retestare pentru T4, T5… în funcție de răspunsul imun al fiecărei persoane.
  5. e) PCR negativ sau pozitiv, Testul T2 sau T3 sau T4 IgG crescut față de valoarea testului anterior, după mult timp poate indica o reinfectare în care cantitatea de anticorpi neutralizanți IgG a crescut drept pentru care o mai puternică imunitate este de așteptat cu un titru mult mai ridicat care pe curba descendentă să rămână puternică pentru o perioadămai lungă. Acesta se pare că va fi consecința reinfectărilor (după atâta timp, doi ani, șansele să fi fost toți infectați, trecuți prin boală cu toții, sunt extrem de mari) cu tulpina Omicron, dezvoltarea de anticorpi neutralizanți și o protecție împotriva unei boli care în viitorul imediat apropiat va fi categorisită ca boală endemică.
  6. f) În situația în care T1-T2-T3-T4 sunt efectuate asupra unei persoane vaccinate, situațiile de la punctele a, b, c, d, e, sunt asemănătoare cu excepția faptului că IgG poate fi mai ridicat, cu nivele mai mari după fiecare vaccin buster. Studii sunt acum în derulare spre a determina dacă mai multe bustere ar diminua capacitatea naturală a organismului de a genera anticorpi neutralizanți.

Aparent pare a fi complicat și scump. Nu este. Care este costul bolii? A stresului și a privării de libertate? Care sunt costurile tratamentelor? Care este costul necunoașterii? Prevenția este cel mai bun și eficient tratament. Cine plătește? Cine dorește. Statul ar putea să plătească toate testele, dacă dorește binele populației.

Cu timpul, Covid-19 va deveni o boală endemică (dacă nu cumva este și acum în unele zone, dar necesită a fi declarată după colectarea datelor) și nu ne va mai interesa PCR-ul, poate gradul de imunitate față de viitoare pandemii. Ce bine ar fi să fim imuni la răutate, invidie, indisciplină, lipsă de respect, minciună și bani.

Atribuțiile, acțiunile și ecoul acțiunilor noastre

Din cele ce putem observa cu ochiul liber și fără să necesite multe studii, clasa politică atât la nivel național precum și european, global, parcă se bucură de această confuzie și tensiune creată, profită chiar de segregarea populației. De ce spun asta? Iată că până acum la nivel central european nu au fost elaborate decizii, măsuri, regulamente, standarde de laborator spre a aduce la un numitor comun măsurarea titrului de anticorpi neutralizanți IgG, astfel să se poată elibera Certificate Verzi la toată lumea.

La toată lumea, din moment ce marea majoritate suntem deja trecuți măcar o dată prin boală iar acum avem de a face cu reinfectări cu tulpini noi. Deci, în acest sens nu ar mai fi nevoie de Certificat Verde Covid. Păi fără impunerea unui certificat cum ar putea determina oamenii să primească injecția miracol? Să fie doar o simplă neglijență în toiul unei pandemii pline de necunoscut?

Se ajunge la segregarea populației. Noi tabere divergente, grupe de opoziție sunt astfel create. Om împotriva omului, pro-vaccin și anti-vaccin, pro certificat și anti-certificat.

Dacă, pe deoparte liderii spirituali depun efort spre a reduce segregarea, frica, teama de necunoscut și nesiguranța zilei de mâine, a chema la unitate în spirit și simțiri, spre a diminua conflictele interumane, alții pe de altă parte procedează invers.

Cu pretextul protecției populației, a sănătății publice, se apelează la poliția sanitară înlocuind statul de drept cu statul polițienesc, al controlului și manipulării în masă, a încălcărilor drepturilor fundamentale ale omului cu pretextul apărării acestora. În acest mod un mediu instabil se creează la nivel social în mod sistemic, respectiv cu reverberații în viitorul generațiilor.

Se naște un climat social-economic vulnerabil ce așterne calea unor posibile agravări inclusiv amenințări armate din partea superputerilor pe fondul neputinței.

Cine este Adrian Toader Williams

Având dublă cetățenie, română și americană, cercetătorul american de origine română Adrian Toader Williams desfășoară activitatea sa atât în sudul Californiei, SUA, precum și în județul Cluj, România. Cercetătorul este dedicat științelor vieții și a unui climat socio-economic ce asigură condițiile de trai optime pentru oameni și demnitatea umană.

Dincolo de zona academică, Adrian Toader Williams este deschis colaborărilor. Ca președinte al Asociației „Life on Terra” și fondator al „Umaniterra”, două ONG-uri din Cluj-Napoca cu rezonanță internațională, acesta crede că omul, din poziția sa de cocreator, are responsabilitatea asupra Terrei și a condiției umane, a condiției de trai, a viitorului speciei umane.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT la 4,97 lei

Publicat

euro pixabay

Creșterea aversiunii față de risc a depreciat moneda unică și valutele de la marginea zonei euro, inclusiv leul.

După ce cursul euro a scăzut marți la 4,9686 lei, minimul ultimelor două luni, acesta a crescut la jumătatea săptămânii la 4,97 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,967 – 4,971 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT la 4,97 lei

Piața monetară a fost stabilă, în condițiile existenței unui excedent de monedă națională în piață, de circa 60 miliarde lei, care în loc să meargă în economie prin creditare, ajunge la BNR, pentru a profita de dobânda la facilitatea de depozit care este de 6%.

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,08%, cea mai mică valoarea începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,11%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a oprit la 6,12%, valoare apropiată de cea din 22 mai 2022.

Moneda americană s-a apreciat față de principalele monede,inclusiv euro, înainte de publicarea unor date economice fundamentale venite din partea economiei Statelor Unite.

„Euro a pierdut teren și în fața francului elvețian și a lirei sterline”

Îmbunătățirea redusă din februarie a încrederii consumatorilor din zona euro, ceea ce indică existența unor sentimente de pesimism, au depreciat moneda unică la 1,0796 – 1,0848 dolari, astfel că media monedei americane a crescut de la 4,5785 la 4,5955 lei.

Euro a pierdut teren și în fața francului elvețian și a lirei sterline, iar cursul acestora a crescut la 5,2225 lei, respectiv 5,8118 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut marginal la 299,4697 lei, în timp ce metalul galben a scăzut la 2.025 – 2.032 dolari.

În regiune, media monedei poloneze s-a depreciat la 4,3116 zloți/euro iar a celei maghiare la 391,26 forinți/euro.

Bitcoin a atins un nou maxim al ultimilor doi ani de 59.875 dolari și se apropie de maximul de 68.990,90 dolari atin în noiembrie 2021. Și celelalte criptomonede au profitat de avansul luat de principala monedă digitală. Ethereum s-a apreciat la 3.232 – 3.370 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Expoziție de SUPERCARS în Iulius Mall Cluj: Lamborghini Urus, Audi R8, Mercedes-Benz AMG și multe altele

Publicat

Culori îndrăznețe, design aerodinamic și mulți cai putere sub capotă îi așteaptă pe clujeni la Iulius Mall, în această săptămână. Best Rally Challenge a venit cu o expoziție pentru fanii mașinilor puternice, iar până pe 20 martie pasionații sunt așteptați să admire bijuteriile pe patru roți expuse în Iulius Mall.

Best Rally Challenge, evenimentul care aliniază la linia de start unele dintre cele mai puternice mașini, vine cu o expoziție auto în Iulius Mall, în cadrul căreia curioșii pot vedea o parte dintre mașinile momentului. Puterea, viteza și manevrabilitatea sunt printre cele mai importante caracteristici pentru mașinile din clasa supercars expuse până pe 20 martie 2024, în zona Zara din Iulius Mall.

Expoziție de SUPERCARS în Iulius Mall Cluj: Lamborghini Urus, Audi R8, Mercedes-Benz AMG și multe altele

Un model de Lamborghini Urus Performante, dar și un Lamborghini Aventador SVJ Limited Edition 1 of 800, care impresionează, atât prin designul distinctiv, cât și prin motorizarea puternică, un BMW 840 dotat cu M Aerodynamics Package și M Sport Pachet, un Audi R8 și un Mercedes-Benz AMG GT S Coupe sunt o parte dintre mașinile pe care curioșii le pot vedea în Iulius Mall.

Atmosfera, adrenalina și bucuria raliului se vor resimți în Iulius Mall, vineri, 1 martie, când moderatorii de la postul național Radio Impuls vor avea o emisiune live în cadrul expoziției. Evenimentul din Iulius Mall vine și cu surprize și giveaway-uri pentru cei care vizitează expoziția de mașini.

Vino în Iulius Mall și descoperă mașinile din clasa supercars!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Soluțiile lui Viorel Băltărețu

Publicat

Viorel Băltărețu USR

USR a organizat, miercuri, ultima dezbatere din cadrul alegerilor interne pentru desemnarea candidatului la Primăria Cluj-Napoca, între cei trei membri rămași în finală, Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

Candidatul la primărie va fi anunțat duminică, 3 martie, în cadrul adunării generale a USR Cluj-Napoca.

Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Prioritățile lui Viorel Băltărețu

Unul dintre cei trei finaliști, deputatul Viorel Băltărețu, care este și președintele USR Cluj-Napoca, a arătat care sunt soluțiile sale pentru dezvoltarea orașului.
”Construirea centurii ocolitoare în patru ani, construirea de școli, grădinițe și creșe în fiecare cartier, iar pentru acest proiect începem cu Bună Ziua și Borhanci. Voi susține un urbanism fără compromisuri și favoritisme”, a spus Băltărețu.

Acesta afirmat că va pleda pentru un smart city adevărat, ceea ce presupune ca 99% din administrația locală să fie digitalizată, iar colectarea și utilizarea datelor de interes public să se facă în folosul comunității.

USR, cea mai importantă forță a opoziției locale

Viorel Băltărețu USR

”Cluj-Napoca are nevoie de un Aqua park și de un patinoar tot anul, de parcări moderne în cartiere și park and ride la intrările în oraș. De asemenea, sunt pentru un mediu de afaceri competitiv, susținut și implicat în decizii”, a precizat Viorel Băltărețu.

Deputatul de Cluj a mai spus că USR este cea mai importantă forță politică de opoziție la Cluj, capabilă să soluționeze problemele cronice ale municipiului și să coaguleze în jurul ei pe toți clujenii care vor mai mult de la Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Publicat

„U” Cluj și Farul Constanța s-au întâlnit miercuri, 28 februarie, pe Cluj Arena în etapa a 28-a din Superliga României. Partida s-a încheiat cu victoria crucială obținută de clujeni, păstrând astfel reale șansele la calificarea în play-off.

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Masoero, Mitrea, Roger – Silaghi, Simion, Bic, Roguljic – Popa, Nistor

REZERVE: Iliev – Anselmo, Chintes, Doukoure, Fossati, Gheorghe, Ilie, Oancea, Pițian, Rus

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Farul Constanța: Buzbuchi – Boli, Larie, Popescu, Kiki – Vina, Queiros, Grameni – Ganea, Munteanu, Budescu

REZERVE: Musat – Banu, Cojocaru, Deaconu, Doicaru, Dussaut, Nedelcu, Rivaldinho, Sirbu, Stoian

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

ARBITRU: Istvan Kovacs

 „U” Cluj obține cele 3 puncte care o duc printre favoritele la ultimul loc de play-off

Prima repriză a început cu Farul Constanța protagonistă care beneficiază de o lovitură liberă în minutul 11 executată foarte bine de Vină, mingea fiind mai apoi deviată de atacantul Luis Munteanu care trimite puțin pe lângă poarta apărată de Gorcea.

Prima ocazie a gazdelor vine în minutul 19 când Simion a trimis o minge lungă pentru atacantul Daniel Popa care s-a luptat și a reușit să tragă periculos, dar Buzbuchi a intervenit salvator cu piciorul drept și păstrează tabela la 0-0.

Clujenii continuă atacurile și în minutul 29 Dan Nistor recuperează la 30 metri și balonul ajunge la Roguljic care trage în forță, dar Buzbuchi intervine din nou salvator și păstrează tabela neschimbată.

Scorul este deschis în minutul 34 când căpitanul Farului face o greșeală colosală în defensivă și Daniel Popa recuperează crucial, urmând să îi paseze lui Dan Nistor care îndeplinește o simplă formalitate și trimite balonul în poarta goală, scorul devenind 1 la 0 în favoarea clujenilor, acesta fiind și scorul pauzei.

Verificare VAR la o intervenție a lui Gorcea

Repriza secundă începe tot cu gazdele pe atac, în minutul 46 o deviere a lui Robert Silaghi îl lasă pe Ante Roguljic singur cu portarul constanțean, dar acesta intervine salvator și menține scorul 1 la 0.

Primul șut pe spațiul porții al Farului s-a lăsat așteptat până în minutul 48 când Budescu trimite în forță, dar Gorcea intervine fără prea mari probleme.

În minutul 83 o intervenție a portarului Gorcea a fost verificată la VAR, dar arbitrii au decis că intervenția portarului nu a fost destul de dură pentru a fi dictată lovitură de la 11 metri.

Ultima ocazie a partidei a aparținut Farului prin Ionuț Cojocaru care a avut o fază individuală în urma căreia a trimis spre poarta lui Gorcea, dar acesta intervine fără prea mari probleme și scorul rămâne 1 la 0 pentru clujeni care obțin a patra victorie din acest sezon pe teren propriu și ajung pe locul 6 cu 38 de puncte.

Cosmin Olaru

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax