ACTUALITATE
Festivalul Internațional de Carte Transilvania aduce la Cluj 13 invitați speciali și scriitori de renume internațional
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în perioada 16-19 septembrie 2021 cu peste 40 de evenimente și 13 invitați speciali, din opt țări și scriitori de renume internațional.
„Este important ca publicul din România să cunoască scriitorii cu adevărat valoroși din întreaga lume. Invitații speciali ai acestei ediții sunt scriitori cu renume internațional, cu numeroase premii de prestigiu la activ, cu volume asupra cărora merită să ne oprim câteva momente, pentru a înțelege cu adevărat ce înseamnă calitatea lecturii”, a declarat Gabriel Bota, directorul festivalului.
Cine sunt invitații speciali
Geneviève Damas (Belgia)
Geneviève DAMAS (n. 1970), autoare dramatică belgiană, actriță (Prix du Théâtre – Meilleur acteur, 2004), regizoare, animatoare inspirată de evenimente teatrale, debutează ca romancieră în 2011 cu Si tu passes la rivière (ed. Luce Wilquin), care obține, în același an, premiul Victor Rossel, urmat în 2012 de Prix des cinq continents de la Francophonie.
Vor apărea mai apoi Histoire d’un bonheur (ed. Arléa, 2014), Benny, Samy, Lulu et autres nouvelles (ed. Luce Wilquin, 2014), Patricia (ed. Gallimard, 2017), Monsieur André (ed. Weyrich, 2018), Bluebird (ed. Gallimard, 2019), Jacky (ed. Gallimard, 2021).
Prezență vie și reprezentativă pentru literatura belgiană contemporană, Geneviève Damas este un cititor subtil al cotidianului, care refuză să ignore tabuurile.
Proza ei empatică dă glas celor „fără voce”, ființelor fragile confruntate cu realul în dimensiunile lui contradictorii: iubire, indiferență, cinism, prietenie, căldură, cruzime, egoism, prostie, în fapt, țesătura intimă a lumii.
În limba română au apărut:
- De te duci peste râu (traducere de Rodica Baconsky și Alina Pelea, ed. Școala Ardeleană, col. „Longseller”, 2018)
- Patricia (traducere de Rodica Lascu-Pop, ed. Casa Cărții de Știință, col. „belgica.ro”, 2019)
- Bluebird (traducere de Rodica Baconsky și Alina Pelea, ed. Casa Cărții de Știință, col. „belgica.ro”, 2020)
- Fericire (traducere de Alina Pelea, ed. Casa Cărții de Știință, în curs de apariție 2022)
Usha Akella (SUA)
Usha Akella este autoarea a șase cărți de poezie, o carte de pamflete și a scris / produs două drame muzicale. Cea mai nouă carte a ei, „I will not bear you sons” este publicată de presa feministă Spinifex Press, Australia, cu un discurs de Anne Waldman.
În martie 2021, a fost una dintre cele patru femei poete care au participat la un eveniment de poezie pentru ambasada mexicană din Delhi.
Ultima ei carte de poezie, „Așteptarea” a fost publicată de Sahitya Akademi, (cea mai înaltă autoritate literară din India) în 2019. A fost selectată ca ambasador creativ pentru orașul Austin pentru 2019 și 2015.
Peppe Millanta (Italia)
Peppe Millata nu este numele real al lui Peppe Millanta, dar până acum a devenit atât de obișnuit cu el încât răspunde dacă îi spui așa.
El este un povestitor inveterat și nepocăit, în ciuda numeroaselor referințe la realitate care i-au fost făcute încă de când era copil. După câțiva ani ca muzician stradal într-o trupă (Peppe Millanta & Balkan Bistrò), a absolvit Academia de Artă Dramatică Silvio d’Amico din Roma în dramaturgie și scenariu.
A scris și a pus în scenă numeroase piese de teatru și de câțiva ani s-a dedicat scrierilor de scenarii pentru produse de cinema și televiziune.
În 2018 a debutat cu romanul Zările lui Vinpeel, cu care a câștigat numeroase premii naționale, inclusiv Premiul John Fante (2018), Premiul Alda Merini (2018), a fost nominalizat la Strega Girls and Boys Award (2018) și selectat pentru Campiello Opera Prima Award (2018).
În 2017 a fondat Școala Macondo – Officina delle Storie, o școală de scris și citit dedicată artelor narative care funcționează în diferite părți ale Italiei.
În 2020 a fost lansată a doua sa carte, „Traseul norilor, mici busole pentru visători încăpățânați” (Ediciclo), un mic eseu dedicat norilor. În 2021 a scris și a găzduit programul QuotaMille pentru Rai Abruzzo, dedicat satelor situate la peste o mie de metri înălțime.
Romanul „Zările lui Vinpeel” a apărut, tradus de Gabriela Lungu, în anul 2021 la Editura Casa Cărții de Știință.
Marius Turda va purta un dialog cu Ciprian Mihali, profesor universitar, în cadrul „Întâlnirilor FICT”
Marius Turda (UK), profesor de istoria biomedicinei la Oxford Brookes University, a terminat Facultatea de Istorie în București, iar din 1997 și-a continuat studiile masterale și doctorale în străinătate, la Universitatea Central Europeană (CEU) și la Universitatea Oxford.
Domeniile sale de cercetare sunt istoria eugenismului, rasismului și ideologiile naționaliste din Europa Centrală și de Sud Est.
A publicat numeroase cărți, printre care Știință și etnicitate: Cercetarea antropologică în România anilor ’30, Editura Muzeul Municipiului București (2018); Ideea de superioritate națională în Imperiul Austro-Ungar, Editura Argonaut (Cluj-Napoca, 2016); Eugenism și modernitate: Națiune, Rasă și biopolitică în Europa, 1870-1950, Editura Polirom (Iași, 2014), Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump, Editura Polirom (2019).
Ciprian Mihali a predat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.
Autor a şase volume individuale sau împreună cu arhitectul Augustin Ioan, a publicat zeci de articole şi a tradus peste douăzeci de lucrări din filosofia francofonă a ultimului secol.
De altfel, anii 2000 au fost prin excelenţă anii cooperării academice internaţionale în spaţiul generos al Francofoniei. Între 2012 şi 2016 a fost ambasador al României în Senegal şi în alte şapte state din Africa de Vest, pentru ca din 2016 până în 2020 să lucreze la Bruxelles ca director pentru Europa de Vest al Agenţiei Universitare a Francofoniei.
Lotta Elstad (Norvegia)
Lotta Elstad este un autor și jurnalist norvegian cu sediul la Oslo. „Refuz să gândesc” (2017) este al treilea roman al ei și a fost publicat în limba română de editura Casa Cărții de Știință, tradus de Ana Suărășan.
„Câștigător al Premiul Oslo 2017 pentru cel mai bun roman, Refuz să gândesc este o comedie neagră și feministă de maximă actualitate, scrisă într-un stil original, specific autoarei, care, într-un interviu pentru Dagsavisen, recunoaște că îi place „contrastul dintre o temă dificilă sau serioasă și comedia. Doar așa este și viața.”
Lotta Elstad își face intrarea pe scena literaturii norvegiene într-un mod unic, printr-o personalitate și experiență aparte, fiind scriitor, jurnalist, istoric și editor de non-ficțiune.
După debutul din 2008, Lotta Elstad a publicat mai multe cărți aclamate pe plan internațional, dintre care însă niciuna nu a fost încă tradusă în limba română”, spune Ana Suărășan
Gonçalo Manuel Tavares (Portugalia)
Gonçalo Manuel Tavares este un scriitor portughez născut în august 1970 în Luanda, Angola. A publicat prima sa lucrare în 2001 și de atunci a primit mai multe premii importante.
Cărțile sale au fost publicate în peste 30 de țări, iar cartea „Ierusalim” a fost inclusă în ediția europeană a 1001 Cărți de citit înainte de a muri – un ghid al celor mai importante romane din toate timpurile.
În cadrul FICT, Gonçalo M. Tavares va susține conferința Despre fericire și alte frici – eveniment transmis Live;
Invitați: Cristina Moraru Petrescu, Gabriel Bota, Gonçalo M. Tavares;
Lansare de carte: Cântece. Apă, câine, cal, cap. Cântece mexicane animalești Gonçalo M. Tavares, traducere de Corina Nuțu, (Editura Școala Ardeleană, 2021, Colecția LongSeller);
Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, Invitat Special FICT 2021 într-o conferință deosebită „Despre raționalitate, fericire, sănătate mintală”
Daniel David este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.
Este preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj (2005-2012) şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (2000-2012).
În prezent (2009-) este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală.
De asemenea, a fost membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation.
Din 2016 este prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice şi directorul executiv al Institutului STAR-UBB. În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România.
Daniel David este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din România.
François-Xavier Bellamy (Franța)
François-Xavier BELLAMY (n. 1985) debutează ca scriitor cu eseul polemic Les Deshérités ou l’urgence de transmettre (ed. Plon, 2014), distins cu premiul d’Aumale al Academiei Franceze și cu premiul Les Écrivains combattants.
Revine pe scena literară, patru ani mai târziu, cu Demeure (ed. Grasset, 2018), scris în aceeași notă incisivă. Tânărul filosof și deputat european, deosebit de activ, își axează discursul – cu vădite și inevitabile parti-pris-uri – pe fascinația postmodernității autodevoratoare, schițează o lume a stereotipului de bandă desenată, într-o interesantă consonanță cu straniul presentiment al lui Saint-Exupéry, „2 miliarde de oameni (câți vor fi fiind azi?) nu mai aud decât robotul, nu mai înțeleg decât robotul, devin roboți!”
Cele două eseuri interpelează actualitatea, amenințată de orizontul apropiat al unei mathesis universalis. Ele aprofundează, exemplificând, analiza discernământului uman ce-și refuză sieși din lașitate, inconștiență, teamă de „incorectitudine politică”, indiferență, propria luare de poziție și, deopotrivă, încercarea de a regăsi valorile nerelativizate ale realității, de a le susține dăinuirea.
„Dacă nu ne-am reconsidera poziția, dacă am lăsa ca acest climat de sărăcie intelectuală și spirituală, născut din pasivitatea noastră, să se impună ar însemna că ori suntem vinovați, ori complici ai crimei împotriva propriei noastre umanități.
Mă întreb când vom admite, în sfârșit, necesitatea medierii și valoarea a ceea ce ne-a fost dat? Când vom renunța la ingratitudinea caracteristică spiritelor trufașe, care uită de unde le vine libertatea dobândită?
Când vom fi îndeajuns de modești ca să recunoaștem că suntem moștenitorii acestei avuții de dinaintea noastră, acumulată, pentru noi, timp de mii de ani, prin osteneala celor ce se împlineau astfel ca oameni?”
În limba română:
Dezmoșteniții. Transmiterea – extremă urgență, (traducere de Rodica Baconsky și Gabriela Denamur, ed. Casa Cărții de Știință, col. „Traducem lumea”, 2019)
Gilles Jobidon (Canada)
Gilles JOBIDON (n. 1950, Québec, Canada), prozator, poet, critic de artă, „regizor” de spații muzeale și expoziționale, a debutat târziu ca romancier, dar de la primul la ultimul roman apărut, toate au fost distinse cu premii.
- Încercând formule inedite de ficțiune împletită cu Istoria sau istoriile, Gilles Jobidon își plasează creația în proză sub semnul elementelor fundamentale, gândite ca față și revers:
La route des petits matins (ed. VLB, 2003) – apa, „ploaie, lacrimi, ceai, piscină, mlaștină, fluviu, mare, zăpadă”; - L’âme frère (ed. VLB, 2005) – aerul, „suflu, mișcare, imponderabilitate, spațiu, constrângere, opresiune”;
- Combustio (ed. Leméac, 2012) – focul, „pasiune, exaltare, lumină, umbră, distrugere, regenerare”;
- La petite B. (ed. Leméac, 2015) – aurul, „absolutul, frumosul, senzualitatea, căutarea nemuririi”, conjugate cu „pornirile sumbre, perversiunea, degradarea, morbidul”, o superbă poveste urmărind obsesia lui Baudelaire pentru transcendență;
- Le Tranquille affligé (ed. Leméac, 2018) – aur și lemn, „materie, creștere, verticalitate, expansiune, știință, reflecție”.
Romanul Le Tranquille affligé (2018), care a obținut Prix des cinq continents de la Francophonie, schițează atmosfera unei Chine în plină decadență în urma „războiului opiului”.
Cititorului inocent, lectura îi oferă aparența ingenuă a unei povești și regretul refuzului unui final idilic, topit în fumul de afion.
Cititorul malițios se va complace, la rândul lui, în jocul scriiturilor de frontieră, în efracțiile de registru lingvistic, în focul de artificii al palimpsestului, regăsind „mai multe realități în realitate”.
Sub titlul Seninul pustiit (traducere Rodica Baconsky și Alina Pelea, ed. Casa Cărții de Știință, col. „Traducem lumea”, 2020) romanul a apărut și în limba română.
Tony Mott (România)
Tony Mott (pseudonimul Antonetei Galeș) s-a născut în 1970 la Brașov. Debutează în 2008 cu ”Roșu”, editura Pastel, Brașov, un roman despre o întoarcere după 20 de ani în România post-comunistă a eroinei care emigrase ilegal. În 2010 apare la aceeși editură volumul de poezii ”Hohote&Clocote”.
Mai întâi timid, odată cu romanul ”Doi”, editura Tritonic, București, 2012, stilul autoarei devine din ce în ce mai pregnant în genul mystery&thriller. Încadrat de unii critici ca roman urban,”Doi” este romanul unei dispariții și motivelor care stau în spatele acesteia.
Seria Julieta este un thriller care se petrece în lumea medicală, miza fiind întâietatea pe piață a unor cercetări inovatoare.
Primul roman al seriei apare în 2014, ”Julieta avea un pistol”, editura Tritonic, București, și cel de al doilea, ”Un glonț pentru Julieta” în 2016. Odată cu seria Julieta, avem de-a face cu spionaj industrial și crime violente, în numele unor cercetări menite să prelungească viața. ”Nu dați cu pietre în Julieta” încheie seria.
Seria Gigi Alexa începe cu ”Iarna crimelor perfecte”, roman publicat în decembrie 2019 și aduce în prim plan Brașovul în care se petrece acțiunea. Explozia unei mașini într-un garaj generează o anchetă care descoperă că victimele sunt și călăi.
Cel de al doilea roman al seriei este lansat în septembrie 2020 și este un puzzle care face legătura între mai multe crime în timp ce te plimbă pe străzile din Brașov.
”Ultima vară otrăvită” este cel de-al treilea roman al seriei care va continua în primăvara 2022.
Fawzia Zouari (Franța)
- Fawzia ZOUARI, scriitoare, eseistă și jurnalistă de origine tunisiană, a publicat o serie de romane:
- La caravane des chimères (Olivier Orban, 1989), Ce pays dont je meurs (Ramsay, 1999),
- La retournée (Ramsay, 2002),
- La deuxième épouse (Ramsay, 2006)
- Le corps de ma mère (Joëlle Losfeld/Gallimard), recompensat cu Premiul Comar d’Or și cu Prix des cinq continents de la Francophonie în anul 2016.
În volumele sale de eseistică, tratează teme precum percepția portului islamic în Franța sau clivajele lingvistice și culturale dintre spațiul arabo-musulman și cel occidental: Pour en finir avec Shahrazad (Cérès, 1996), Le voile islamique (Favre, 2002), Ce voile qui déchire la France (Ramsay, 2004), Je ne suis pas Diam’s (Stock, 2015), Molière et Shéhérazade (Descartes et Cie, 2018).
Romanul Le corps de ma mère reînvie universul arhaic al copilăriei scriitoarei, surprinde structura profundă a unui sat tunisian din secolul trecut, coordonatele sociale, religioase, chiar amoroase ale unei civilizații arabo-musulmane riguros compartimentate.
Romanul a apărut și în limba română sub titlul Trupul mamei mele (traducere de Alexandra Ionel, ed. Casa Cărții de Știință, col. „La feminin”, 2020).
Scriitorul S.A. Cosby (SUA) se va întâlni cu publicul iubitor de carte în cadrul seriei de evenimente „Întâlnirile FICT”
S.A. Cosby este un scriitor american din partea de sud-est a statului Virginia. A absolvit Christopher Newport University cu o diplomă în limba și literatura engleză.
Și-a publicat lucrările în numeroase reviste și antologii. Prozele sale scurte au fost apreciate și răsplătite cu mai multe premii, printre care Premiul Anthony (2019). Când nu scrie, joacă șah.
Romanul său, „pustiul de asfalt” a apărut la Editura Crime Scene Press, tradus de Dan Doboș după ce a fost foarte bine primit de cititori și critici din întreaga lume, roman răsplătit cu Los Angeles Times Book Prize 2020, nominalizat la Premiul Gold Dagger, Premiul Anthony, Premiul Barry, Premiul Macavity, desemnat de Amazon cartea mystery & hriller a anului 2020.
Drepturile au fost vândute în 10 teritorii.
FICT își propune, prin evenimentele sale, să atragă atenția tinerilor asupra necesității lecturii, să promoveze responsabilitatea socială și culturală, diversitatea și implicarea civică.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident a avut loc, miercuri, pe str. Șomcutului din Dej, în Cluj. O mașină s-a răsturnat. Au fost afectate un stâlp și o țeavă de gaz. Un bărbat a primit îngrijiri medicale.
„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Șomcutului din municipiul Dej. Forțele noastre au găsit la fața locului un autoturism răsturnat, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT în Dej. Mașină RĂSTURNATĂ. Un stâlp și o țeavă de gaz afectate
Un bărbat de aproximativ 45 de ani, conștient și cooperant, este evaluat de către echipajul SAJ. Acesta prezintă, la o primă evaluare, afecțiuni ușoare. Bărbatul a refuzat transportul la spital. De asemenea, în urma accidentului au fost avariate un branșament de gaz și un stâlp”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
CERTIFICAT DE VIAȚĂ. Când trebuie să trimită actul pensionarii clujeni stabiliți în alte state. Altfel nu primesc pensia
Pensionarii clujeni care trăiesc pe teritoriul altor state, trebuie să trimită de două ori pe an un certificat de viață pentru a primi în continuare pensia.
Certificatul de viață este un document oficial care confirmă că o persoana care beneficiază de pensie din România nu a decedat. În cazul în care acest act nu este trimis, plata pensiei se suspendă Din anul 2024 a fost emis un model unic.
Certificat de viață: Când trebuie trimis
Potrivit Casei de Pensii Cluj, pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii nerezidenți aflați în plată au obligația de a transmite certificatul de viață, semestrial, din proprie inițiativă, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecarui an.
”Certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorităti legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de permanență, după caz, respectiv autoritatea trebuie să certifice acest fapt. Sintagma <<autorități legale>> se referă la instituții de pensii, autorități administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv oficii consulare sau birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare”, arată reprezentanții Casei de Pensii Cluj.
Astfel de protocoale sunt încheiate cu Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL), tot din Italia. Alte autorități care pot completa partea B a Certificatului de Viață sunt, de exemplu, medicul de familie, avocatul familiei, un consilier juridic sau primăria.
Certificat de viață: Cine nu îl trimite nu mai primește pensia
În situația în care certificatul de viață nu este depus în termenul prevăzut de lege, plata drepturilor de pensie va fi suspendată, începând cu luna următoare expirării datelor prezentat mai sus, respectiv 31 martie sau 30 septembrie a fiecărui an. Reluarea plății drepturilor de pensie se va face după transmiterea certificatului de viață, de la data suspendării, cu respectarea termenului general de prescripție.
Certificatul de viață se poate transmite prin poștă, la sediul Casei Județene de Pensii Cluj, str. George Coșbuc, nr. 2, Cod Poștal 400375, prin fax la 0264.450.080 sau prin e-mail la adresa certificateviata.cluj@cnpp.ro.
Prin Ordinul Președintelui CNPP nr. 874/2024, a fost aprobat un model unic al Certificatului de viață. Puteți descărca de AICI, modele bilingve, printre care română și maghiară, română și italiană sau română și germană.
EVENIMENT
FOTO. Un inventator de 76 de ani din Cluj, candidat la prezidențiale. Crede că îi poate bate pe Georgescu și Antonescu
Fostul inginer electronist și deputat Octavian Dan Căpățînă și-a anunțat intenția de a intra într-o competiție preliminară pentru președinția României.
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Cluj-Napoca, Căpățînă și-a prezentat programul de țară intitulat „România Creatorilor”, axat, printre altele, pe susținerea creatorilor, eliminarea birocrației și promovarea unirii cu Republica Moldova.
„Sunt un om adevărat, nu sunt o ficțiune. Am făcut ceva în viață, aveți CV-ul meu pe internet. La 28 de ani am realizat primul calculator românesc cu microprocesor, la doar un an după Steve Wozniak,” a declarat Căpățînă, subliniind experiența sa profesională. El a insistat că nu are legături cu regimul comunist sau cu structurile de securitate ale trecutului: „Nu sunt comunist, nu sunt securist, nu sunt informator. Toată viața am fost împotriva acestui sistem”.
Căpățînă intră în cursa pentru susținerea forțelor pro-europene
În vârstă de 76 de ani, Octavian Căpățînă propune o competiție internă între candidații din tabăra pro-europeană, democratică și pro-atlantică, pentru a identifica cel mai potrivit lider capabil să învingă „tabăra răului”, pe care o descrie ca fiind „anti-democratică, bezmetică, securisto-comunisto-KGB-istă”.
„M-am hotărât să încerc să candidez, de ce zic încerc să candidez? Eu presupun că e normal să fie o pre-competiție, un fel de preliminarii, așa cum e în America, și cei care suntem în tabăra pozitivă, democratică, pro-europeană, să participăm la niște preliminarii și unu se va dovedi că are aderența și posibilitatea de a învinge tabăra răului, iar toți ceilalți trebuie să participăm și să îl sprijinim pe acel candidat. Așa văd eu participarea mea”, a mai declarat Căpățînă.
Ce spune Căpățînă despre contracandidați?
Căpățînă a lansat critici dure la adresa actualilor și potențialilor contracandidați, afirmând că aceștia nu reprezintă interesele românilor.
„Cred că sunt printre cei care se pot lupta cu Georgescu, se pot lupta cu Simion, prin faptul că sunt un om real, nu sunt omul sistemului, nu sunt un alt securist introdus pe altă ușă, nu m-a cumpărat nicio agentură străină și am curajul să spun lucrurilor pe nume”, a arătat acesta.
Despre Călin Georgescu el a spus că „nu are toate țiglele pe casă”, în timp ce pe Crin Antonescu îl vede drept „o marionetă”.
„Georgescu, vă spun sincer, mi se pare că nu are toate țiglele pe casă, nu e… Nu sunt psihiatru, dar din cum vorbește și din ce vorbește, mie mi se pare că omul nu e chiar… El nu reprezintă interesele românilor, ci pe ale lui Putin, o spune foarte clar. Georgescu nu propune nimic. (…) Crin Antonescu nu este decât o marionetă a clasei actuale politice, care pradă țara de 30 de ani. Nu are nimic în cap, nici economic, nici juridic, nimic”, a spus Căpățînă.
El a arătat că va concura cu Nicușor Dan și cu Elena Lasconi pentru a fi ales candidatul care are capacitatea să câștige și în cazul în care nu el va fi desemnat câștigător, va susține un alt candidat pro-european și democratic.
Ce propune Căpățînă prin programul său de țară, „România Creatorilor”?
Programul său de țară, intitulat „România Creatorilor,” are ca pilon central sprijinirea celor care produc și creează. „Am un program de țară intitulat «România Creatorilor», vechi de 20 de ani. Eu am fel critic de a privi lumea și de mi-am propus, dacă tot critic, să văd cum aș putea eu să fac mai bine”, a explicat acesta.
Printre principalele obiective propuse prin program se numără eliminarea birocrației.
„Una din esențele acestui program este să îi punem pe primul loc pe creatori, pe cel care produce, pe cel care gândește, pe cel care face ceva și nu doar birocratul, care poate genera numai birocrație. Birocrația înseamnă frână. Una din ideile conducătoare în «România Creatorilor» este ce poate să facă guvernele și guvernanții? Cel mai bun lucru pe care îl pot face este să îl lase pe oameni să lucreze, să producă. Ce fac ei? Pun taxe, biruri și birocrație”, a mai arătat clujeanul.
Unirea cu Republica Moldova, un obiectiv declarat
Un alt obiectiv asumat de acesta din funcția de președinte este unirea cu Republica Moldova, despre care Căpățînă susține că poate fi realizată în trei pași.
„În situația în care ne aflăm astăzi, unirea s-ar face în trei pași: primul, trebuie să ne asumăm apărarea Moldovei, că nu are arme. În faza a doua, la negocieri, noi trebuie să cerem expulzarea armatei a 14-a, care a fost asumată de Elțîn la Ankara. Ei sunt datori să își retragă armata, dar o țin acolo ca să mențină în gheare Moldova. În pasul trei, pe măsură ce poporul acceptă unirea să se facă și unirea, este o restanță istorică a noastră și este normal să o promovăm și să nu ne fie rușine să o afirmăm”, spun el.
El este de părere că liderul Aur, George Simion este un „fals unionist” și „omul lui Putin”: „Mai există un fals unionist care spune că și el vrea unirea. El nu vrea unirea. George Simion (…) este un fals unionist, este omul lui Putin”.
Un stat în slujba făuritorilor
Octavian Căpățînă propune totodată o metamorfoză a statului român, pe care îl consideră ostil celor care produc și creează.
„Ideea principală din «România Creatorilor» este să metamorfozăm statul acesta, care este ostil celor care fac și produc și să îl eliberăm. Așa putem aduce înapoi oamenii care au imigrat de nesiguranță și de injustiție. Au plecat tinerii, exact forța activă, exact oamenii care ar fi adus plus valoare în România. Aș zice să nu mergem cu frâna de mână trasă, să îl lăsăm pe oameni să respire, să producă. După socotelile mele, dacă am reduce impozitul pe profit în mod semnificativ, per total, în bugetul statului, am aduna mai mulți bani”, a mai arătat acesta.
Candidatul arată că își bazează ideile pe experiența personală, acumulată în diverse domenii: „Am fost și într-un atelier mecanic, am strunjit, am frezat, am fost și într-un atelier de tâmplărie, am fost și în pădure, am fost și în construcții, de patru ani lucrez în construcții, în ciuda vârstei și în ciuda celorlalte preocupări, ca muncitor, nu-s meseriaș, cred că aș găsi metode să creștem foarte rapid PIB-ul pe cap de locuitor și aș aduce bani la buget destul pentru a îndestula educația, sănătatea, cultura și să nu avem pensii de mizerie”, a mai arătat acesta.
Ministerele, mutate din București în țară
Octavian Căpățînă propune o descentralizare radicală a instituțiilor statului, pentru a revitaliza regiunile și a elimina dependența de București.
„Descentralizarea poate fi influențată de președinte. Ce guvern, ce parlament s-ar opune mutării Ministerului Culturii la Iași? Nu cred că ar îndrăzni. E ceva normal, ei suferă de când s-a făcut unirea principatelor, că au rămas din capitală un oraș oarecare. Avem un sistem de comunicații destul de rămas în urmă, mie mi se pare că ar ajuta foarte mult dacă Brașov ar deveni centru feroviar, rutier și aerian al țării, așa cum e Frankfurt-ul. Acesta trebuie gândit așa încât din orice colț al țării să poți ajunge în patru ore la Brașov. De la Brașov la București trebuie să poți ajunge într-o oră, cu un tren de mare viteză. (…)
Mi s-ar părea foarte normal ca Ministerul Agriculturii să nu fie la București, ci la Ploiești, în centru câmpiei, unde se ajunge ușor din toate părțile. De asemenea, mi se pare foarte normal ca Curtea Constituțională să fie la Făgăraș, să stea magistrații acolo, să se uite la munți și să se gândească la legi, nu la afaceri. Toate sunt fezabile și o dată se vor și îndeplini”, a mai explicat Căpățînă.
Propuneri ieșite din comun
Candidatul mai propune valorificarea lânii, propunând inventarea, cu ajutor artiștilor populari, a unui covor românesc, care să devină un brand național. El mai spune că se va implica pentru recuperarea tezaurului de aur din Rusia și în promovarea unei bănci agricole pentru susținerea fermelor și procesarea în țară a produselor agricole.
El mai susține că România ar trebui să ceară revenirea Marii Britanii în Uniunea Europeană și că România ar trebui să doboare dronele care pătrund pe teritoriul țării. El vrea și o întărire a Armatei.
„Imaginați-vă că vine cineva pe o mătură să atace România, și noi nu ne putem apăra că legea nu are prevederi dacă vii pe o coadă de mătură. Nu, armata are obligația să apere teritoriul și așa trebuie să facă. Președintele trebuia să fie foarte ferm pe această poziție”, a arătat Căpățînă.
Inginer, cercetător și inventator
Potrivit informațiilor disponibile online, Octavian Dan Căpățînă (n. 1948) este inginer electronist, cercetător științific pr. în domeniul tehnicii de calcul, doctor în energie electrică și fost deputat român în legislatura 1990-1992, ales în județul Cluj pe listele partidului PUNR. S-a născut la Sibiu în 17 aprilie 1948, și a urmat școli din diferite localități, urmându-și părinții în încercarea de a scăpa de noile autorități comuniste. A absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnice București în 1971. În cadrul Parlamentului a fost membru în comisia Economică și de Apărare.
Are 3 brevete de invenție, inclusiv pentru proiectarea și realizarea primului calculator românesc cu microprocesor.
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit, miercuri, la un accident rutier petrecut la ieșire din Huedin, spre Șaula.
”În accident au fost implicate trei autoturisme. Două dintre acestea au fost găsite în afara părții carosabile, iar unul era răsturnat. Din fericire, în urma evenimentului au rezultat numai pagube materiale.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ”, au spus reprezentanții ISU Cluj.