ACTUALITATE
Ce studii au politicienii și cum își „înfloresc” CV-urile – interviu cu Valeriu Nicolae, fost ministru al Muncii în guvernul Cioloș
Valeriu Nicolae a fost ministru al Muncii în Guvernul lui Dacian Cioloș. Are 50 de ani și este inginer, activist social și publicist. Acesta face dezvăluiri despre modul în care se obțin funcțiile în diferite domenii din România, despre industria diplomelor de licență, masterat și doctorat și concluzionează sumbru ceea ce se întâmplă.
Ziare.com: Valeriu Nicolae, urmarind CV-urile cu probleme ale politicienilor, pe care le expui pe facebook, am observat doua lucruri: tiparul si reteaua. Asa este, avem un tipar si o retea?
Valeriu Nicolae: Exact, despre asta este vorba. Este foarte evident. Sunt trei facultati principale, trei pe bani si doua care nu sunt pe bani, dar acestea care nu sunt pe bani le permit acestora, dupa ce primesc diplomele de la facultatile pe bani, sa faca masterate sau doctorate, validand de faptul acest parcurs, ca si cum studiile lor ar fi legitime.
„Facea in acelasi an trei masterate, doua facultati, un doctorat”
Ziare.com: Care sunt facultatile implicate in retea?
Valeriu Nicolae: Cele care apar in mod frecvent sunt Unviersitatea Ecologica din Bucuresti, Vasile Goldis din Arad, Valahia din Targoviste, dar mai apar si Sibiul sau „bombele” pe bani din Bucuresti. Dar ce este cu adevarat socant cat de multi „studiaza” la facultatile acestea. Sa nu uit de Institutul Social-Democrat Ovidiu Sincai, o nenorocire de institut certificat pe genunchi de Guvernul Nastase.
La inceputul infiintarii, marea majoritate a celor care urmau masteratul cand institutia nu era atestata, probabil primeau asigurari de la domnul Nastase ca nu va fi o problema. Apoi alte mega-ciudatenii. Spre exemplu, locurile la inginerie nu se ocupa tot timplul, dar constati o multime de ingineri din politica facuti la Bioterra sau la Ecologica.
„Cata impostura e acolo”
Un caz de care m-am preocupat este al unui personaj care facea in acelasi an trei masterate, doua facultati, un doctorat, asta in timp ce era si angajat full-time, iar facultatile pe care le urma erau in orase diferite, distanta intre ele de minim 500 km. Eu am tot crezut ca poate un asemenea caz ar fi o exceptie, dar nu, pentru ca descopar ca este un model.
Am mai crezut ca poate Alina Gorghiu este o exceptie, ea a facut masterate fara numar, era consiliera la AVAS, agentia ocupata cu improprietaririle, era deputat, dar si un doctorat. Ma gandeam cata impostura e acolo, dar nu, se poate si mai mult decat atat.
Sa numesti oameni in institutiile statului pe baza unor diplome neacoperite de expertiza, luate in conditii dubioase. Apoi, lipsa de reactie a domnului Iohannis care „patroneaza” Romania educata. PNL, de asemenea, este o mizerie, nu mi-a venit sa cred cata impostura este si in CV-urile lor. As spune 1 din 5 care nu are un astfel de CV dubios. Mai mult, la fel de socant, oamenii acestia isi etaleaza impostura in vazul lumii.
Parca ne spun cat suntem de prosti ca ei pot urca pe scara sociala, sinecuri politice babane, cu aceasta reteta. E socant si cand te gandesti cum sunt ei de fapt in viata reala, daca impostura in CV-urile astea dubioase este atat de evidenta si de nerusinata.
O alta chestiune aberanta care se repeta este daca te uiti la firme/companii. Tiparul e asa: au o firma care nu are nimic, firma da o gaura statului, radiaza firma si brusc devin directori pe la consilii judetene, prin ministere si apoi deputati. Drumul e apoi direct in Parlamentul Romaniei.
Un caz pe care il urmaresc acum este un domn care, la 40 de ani, toata experienta lui era terminarea unui liceu industrial, avusese o firma care daduse o gaura statului roman de sute de mii de lei, apoi fusese pentru un an jumatate director de Bingo. Si brusc devine director general de Consiliul Judetean.
„Este vorba despre capturarea statului”
Ziare.com: In toata aceasta poveste sunt totusi si profesorii, apoi cei care le scriu lucrari pentru ca totul sa fie aparent legal.
Valeriu Nicolae: Oamenii astia cu diplome din „industrie” sunt agramati, semidocti, si spun asta dupa zeci de ore de video. Au doctorate si masterate la SNSPA sau la ASE. Te gandesti cum e posibila o astfel de dimensiune a imposturii. Te mai gandesti cum e posibil vazand nivelul omului de impostura cum sa aiba in CV masterat la SNSPA?! Dar te luminezi vazand cine sunt cei care predau SNSPA, ii vezi cum sunt toata ziua la Antena 3. Te doare sufletul, mintea nu intelege cum e posibil.
Ziare.com: Ca sa simplificam, de fapt, vorbim de o adevarata industrie. Avem omul care face aceste masterate, doctorate, facultati, nu pentru a-si pune diploma in rama, ci ei se pregatesc, bifand facultatile din retea, sa ocupe institutiile statului. Avem, ceea ce Emilia Sercan numeste in investigatiile ei jurnalistice, „capturarea statului”?
Valeriu Nicolae: Este clar despre asta vorba. Despre asta scriu: avem un stat capturat. O alta institutie care apare recurent in aceste CV-uri ale imposturi este Crucea Rosie. Oameni care devin presedinti/vicepresedinti la Crucea Rosie. Pe vremea lui Mircea Geoana, sotia lui, Mihaela Geoana, era sefa si numeste presedinte la filiala Buzau, la nici 25 de ani, un prostovan de te doare minte. Nu facuse nimic pana la cei 25 de ani ai sai, dar tata l-a aranjat si l-a facut deputat in Parlament. A trecut prin 5 partide.
„ (Firma are) un rulaj de mai putin de doua saorme pe zi”
Spre exemplu, ca sa intelegeti grozavia, era, la un moment dat, in PMP si a votat cot la cot cu PSD legile justitiei pentru ca tata era condamnat. L-a scapat pentru ca atunci s-a votat un amendament in baza caruia tata a facut 3 ani si jumatate cu suspendare.
Sau, daca vorbim de PNL, tata primar la Otopeni, iar fiul, ZERO experienta in orice, si este acum la 29 de ani deputat in Parlamentul Romaniei. Si vorbim de PNL. Nu am gasit un singur penelist intre CV-urile studiate care sa fi facut ceva in privat, nu neparat remarcabil, dar macar sa nu fi dat o gaura statului. Acum cateva zile, dau peste o persoana – directoare de marketing la o firma fara niciun angajat, era propria ei directoare de marketing.
Apoi pe altul, scrie ca are firma cu tot cu Consiliul de Administratie, scrie in CV ca el face strategie in Consiliul de Administratie, dar cand te uiti la firma observi ca avea, intr-un an, rulaj de mai putin de doua saorme pe zi. Rulajul pe o luna era de 70 de euro, si el era director general intr-o firma fara angajati. Era propriul lui director general. Te ingrozesti cu cat te uiti mai atent.
„Se legalizeaza punerea lor in functii de conducere”
Ziare.com: Cate CV- uri ai cercetat pana acum?
Valeriu Nicolae: Cred, 120 pana acum, din astea maxim trei sunt acceptabile. Sincer, nu as angaja pe nimeni dintre acestia la firma mea.
Ziare.com: Daca vorbim asadar de o „industrie” a capturarii statului prin intermediul diplomelor care sa legalizeze punerea acestora in pozitii de conducere, daca vorbim de institutii de stat, sau trimiterea lor direct in Parlamentul Romaniei, cand ai remarcat, din studiul CV- urilor imposturii, ca s-ar fi pus bazele „sistemului”?
Valeriu Nicolae: Cei mai cumpliti sunt anii 2004 – 2010 – 2011. Sunt cei mai „fructuosi”, sunt anii cu masterate si doctorate la greu. Cu cat verifici mai amanuntit, mergi pe fir la ANAF, Finante, vezi legaturile. Daca vorbim despre inceputuri, lucrurile explodeaza in vremea lui Nastase, dar se agraveaza in perioada lui Tariceanu. Apogeul e totusi in vremea lui Oprea, pe cand acesta era ministru la MAI. E o jale. Bubuie institutele Mihai Bravu si Carol I. Toti se duc pe capete acolo, toti „studiaza” pe banda rulanta studiile de Securitate.
„Parca ar fi niste diplomati de mana a 5-a a unei tari bananiere”
Ziare.com: Industria asta a generat oameni care au capturat institutii ale statului. Apoi avem alegerile care sunt intr-un singur tur. Toate acestea au adus Romania in aceasta situatie. Stat capturat. Care sunt solutiile?
Valeriu Nicolae: Daca USR-PLUS nu ar fi atata de prosti, nu ticalosi, nu cred ca sunt ticalosi, ar putea castiga alegerile pe un mesaj de genul aceasta. Expui toate aceste CV-uri ale imposturii care explica situatia in care este astazi Romania corupta. In loc sa faci comentarii, hai sa nu zic ridicole, cel mult neutre, pentru ca sefii USR, dar si Plus, parca ar fi niste diplomati de mana a 5-a a unei tari bananiere care vor sa intre in OSCE. Vorbesc foarte serios.
Daca te uiti la ce declara Dan Barna, Dacian Ciolos, Dragos Tudorache, Vlad Voiculescu, Claudiu Nasui, Dragos Paslaru, sunt niste banalitati fara efect politic. Ai putea sa ai un discurs puternic, o tema puternica precum aceasta – sa expui impostura care costa enorm Romania.
„Noi toti am fost niste idioti”
Ministrul Marcel Vela este de asemenea un impostor, a absolvit cea mai tare „bomba” din Romania, facultatea din Lugoj, Iosif Dragan, si el, culmea, era si profesor, preda un curs in Bucuresti, fiind primar in Caransebes. Socant. El preda in Bucuresti. Isi trece in CV scoala de subofiteri cand de fapt el a facut Armata obligatorie pe aceea vreme. Si eu am facut Armata, asa era atunci, daca erai la facultate, executai la termen redus, TR-ist, si te faceau automat subofiter. E o nebunie.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, iarasi, CV-ul este siderant. Omul face o facultate de teatru care nu era acreditata, la Universitatea Ecologica, dar Licenta si-o ia de la Facultatea din Iasi acreditata. In CV-ul lui nu gasesti nimic care sa aiba legatura cu cultura, in afara unui „ansamblu folcloric”, dar mai gasesti si faptul ca a fost seful OTV la Suceava.
Are legaturi cu Gheorghe Flutur, dar ZERO legaturi cu Cultura, a fost un producator mediocru de televiziune de hazna OTV, dar si al o alta televiziune locala care, cu doar un an inainte de numirea lui la minister, a avut 144 de contracte cu statul. Intre 2018 – 2019, au innebunit cu toti acolo in zona, toti primarii au platit reclama.
Daca urmaresti materialele video de pe acel canal sunt niste ode cu nimic mai prejos de odele din vremea lui Ceausescu, ode inchinate lui Flutur, spre exemplu. Flutur si-a numit patru oameni care au CV de te doare mintea, plus acest senator si ministru al Culturii.
Amenintari cu iz legionar
Ziare.com: Nu exista nicio reactie din zona politica, pe de o parte PNL cu probleme de CV, sau USR-ul?
Valeriu Nicolae: Deocamdata eu nu mai beau ceai, am alergie la poloniu.
Ziare.com: Ai primit amenintari?
Valeriu Nicolae: Am primit amenintari de la niste pusti de la PNL, legati de Burduja, amenintari absolut prostesti, cu iz de legionarism, pentru ca am indraznit sa ma leg de mesia de la PNL. S-au strans vreo 20 si spuneau chestii super arogante si super stupide, prostesti. Dar si amenintari de la golani de tot felul. Am scris despre asta, dar si m-am amuzat. Totusi, de 13 ani ma lupt in Ferentari, nu se compara cu amenintarile astea. Sunt niste amatori fata de ce mi-a fost dat mie sa vad.
Deranjant este faptul ca il ai pe Nicusor Dan care nu spune nimic. Nici el nu si-a publicat CV-ul, dar omul asta vine pe o platforma de cineste si onoare, dar, fratica, ai tema asta a imposturii in fata ta. Dar el e tot timpul cu Violeta Alexandru, o fi doamna buna in ce face, dar CV-ul ei e o problema impostura.
Vulnerabilitatile politicienilor
Ziare.com: Nimeni din zona politica nu preia aceasta tema grava pana la urma?
Valeriu Nicolae: Nimeni, pentru ca toti au vulnerabilitati. Adica, exista vulnerabilitati, deocamdata, eu am insistat la cei de la USR sa isi publice si ei CV. Sunt doi care nu si le-au publicat inca. Sper ca Nicusor Dan sa isi publice, desi stiu ca CV lui este in regula, dar mai este un deputat care are probleme majore in CV.
Apoi, seful de comunicare nu are cel mai dragut CV posibil. Dar asa spune un lucru – Dacian Ciolos este cel mai decent om politic pe care il stiu, insa aceasta decenta politica a lui e absolut exagerata, devine prostie politica cu costuri politice mari pentru alianta. Bunul simt al lui care il face sa nu intre in scandaluri politice e dezastruoasa pentru alianta.
Nu vreau sa uit un alt aspect. Daca vorbim de Crucea Rosie. Fiecare filiala are presedinti, dar daca vezi cine sunt oamenii, de fapt, legati de baroni, de toate caracterele sinistre din politica, cine sunt presedintii si vicepresedintii numiti la Crucea Rosie si care au CV-uri de te doare mintea.
„Aceste organizatii primesc donatii enorme”
Ziare.com: Pentru ca ai invocat numele Crucea Rosie, care este o organizatie internationala, ai primit vreun punct de vedere, o pozitie fata de problema asta a imposturii presedintilor? Pentru ca ai avut o postare publica in acest sens.
Valeriu Nicolae: In prezent, Crucea Rosie Romana este condusa de Principesa Margareta. Cei din bordul international mi-au spus neoficial, mai stiu si eu oameni, ca aceste organizatii nationale, filiale, sunt independente. Problema este ca aceste organizatii primesc donatii enorme si in contextul asta pentru mine e clar ca sunt controlate politic.
Baiatul asta despre care am scris, Adrian Mocanu, mi se pare incredibil si socant ca a putut fi vicepresedinte la Crucea Rosie Romana, si vicepresedinte al filialei Buzau. Ca sa nu mai vorbim ca si Catarama este si el vicepresedinte.
„Noi toti am fost niste idioti”
Ziare.com: Tabloul pe care l-ai descris este socant. In spatiul public, lucrurile sunt stiute oarecum, am vazut postarile tale, au fost articole, doar ca atunci cand toate astea sunt adunate intre coperti iti arata dimensiunea terifianta a coruptiei, un intreg lant, un sistem.
Valeriu Nicolae: Mai arata ca noi toti am fost niste idioti. Eu ma consider un idiot ca nu am stat sa verific. Ca nu am mers pe firul acestor povesti, dar de fapt noi toti. Daca ma uit pe CV Olgutei Vasilescu – este o super impostoare, al lui Manda, impostura. La Marcel Ciolacu la fel. Incepe sa lucreze la 37 de ani, pana atunci nu a facut nimic, a fost somer. Avea si el nevoie de o pozitie. Se angajeaza intr-o companie puternica, in privat.
O perioada de un an si un pic. Compania cade in cap financiar, in timp ce totusi se umple de contracte cu statul. In acelasi timp, Ciolacu paseaza contractele cu statul unui prieten care e consilier judetean. Brusc se intampla ca fiica prietenului sa devina deputata in parlament, cea mai tanara deputata, fara nicio experienta, termina inginerie, dar e numita consiliera la ASF. Socant. Buzau e o nenorocire pentru ca nu am gasit niciun politician care sa nu fie la limita mafiotilor.
„Romania e condusa de impostori”
Ziare.com: Avem, din 2004 pana acum, aceasta industrie infloritoare a diplomelor, doctoratelor, masteratelor – cu consecinte in aparatul de stat, capturarea lui legala, iar pana astazi sunt peste 15 ani. Putem spune ca Romania e condusa de impostori?
Valeriu Nicolae: Da, este clar. Romania e condusa de impostori. Nu e ce cred eu, e dovedit, daca iei CV-urile parlamentarilor si ale celor din institutii, acestia sunt impostori in propriile lor CV-uri. Nu e o chestiune de dubiu. Cum e sa fii director, sa faci facultatea la Sibiu, la Brasov si la Bucuresti, in acelasi timp, si tu sa stai in Salaj. Si nu e singur caz.
Alina Gorghiu facea o facultate la Iasi si una la Pitesti. Simteau nevoia sa se plimbe, sa exploreze Romania. Pe toti acestia ii apuca brusc studiul si pleaca in toata Romania, nu le place in orasul lor sa studieze, si aleg destinatii la opt ore de condus dus-intors fata de domiciliul lor.
„Arhiva netului pastreaza totul”
Ziare.com: Avem pe o parte Romania condusa de impostori, capusata, capturata, pe de alta parte, prin proiectele pe care le derulezi tu, in Ferentari, spre exemplu, te confrunti cu Romania care traieste in saracie extrema, unde politicul/guvernare nu misca un deget pentru a rezolva problemele sociale.
Valeriu Nicolae: Da, nu ma duc doar in Ferentari. Acum, spre exemplu, merg in Arges – sunt sate intregi, comunitati, in saracia extrema, iar daca te uiti la deputati de Arges, iti vine sa vomiti. Judetul Dambovita, spre exemplu, cumplit. Despre cei despre care am vorbit sunt totusi oameni cu mare putere in Romania, apar in fiecare zi la televizor, influenteaza opinia publica.
Seful celui mai mare partid, fosta sefa a celui de-a doilea mare partid din Romania. Alina Gorghiu a mai incercat sa isi schimbe detalii in CV, doar ca arhiva netului pastreaza totul. Sau, seful PSD din Parlament, face o facultate de sport, in timp ce e, desgiur, si director general la firma sa fara niciun angajat, un bar, termina facultate, intra in PSD, singura experienta fiind facultatea si barul. Ghici unde e angajat? Director executiv la Aeroportul International din Timisoara. Romania educata. Ma gandesc ca serios nu ar trebui sa mai beau ceai.
„Sunt facultati de toata batjocura”
Ziare.com: Cand a inceput aceasta „cercetare”?
Valeriu Nicolae: M-am apucat prin 2017, am propus tema asta USR-ului. Nu s-a intamplat nimic. Am tot repetat asta, asa ca m-am apucat de ea. E multa frustrare. Am realizat un site nutotei.ro, sunt toti acolo, cu toata documentarea, am salvat toate documentele, ca poate le vin idei, tot ce e document ANAF, Finante.
Ziare.com: Daca ai fi intr-un film american, acum s-ar autosesiza niste insitutii ale statului.
Valeriu Nicolae: Da. Exact, doar ca nu suntem. O sursa mi-a trimis CV de judecatori si procurori, o buna pare a terminat facultatile astea de toata batjocura, masteratele si toate nebuniile. Cine sa se sesizeze sau autosesizeze? Noi vorbim despre SNSPA de ASE si altele.
Ziare.com: Folosesti un limbaj al exasperarii.
Valeriu Nicolae: Da, cand trec prin toate aceste CV-uri ale imposturii, pur si simplu, ma oripilez. Am pe unul care face doua masterate, unul pe Drept european, si unul pe Comunicare, pana sa le inceapa nu facuse nimic, dar devine mare sef in partidul lui Oprea, si brusc se duce la un curs de management spitalicesc care tine doua luni, il termina in iulie, si brusc in iulie devine director general al unui spital.
Ziare.com: Ai vorbit cu acesti oameni? Au ceva de spus? Vorbim de constiinta omului, de cum se raporteaza la faptul ca impostura este totusi publica? Vad o problema in asta?
Valeriu Nicolae: Am avut o discutie cu Violeta Alexandru, a zis ca am dreptate, dar asta e. Apoi cu un altul care s-a declarat vinovat, promitand ca va indrepta lucrurile in CV, nu a facut-o, o alta persoana din PSD ingrozita de impostura din propriul partid, dar cu un CV-cu grad de impostura mai mic decat partidul.
Oamenii astia isi trimit copii la studii in strainatate pe bani, vor veni si vor prelua tot ei. Noua clasa politica.
„Sunt vomitivi”
Ziare.com: Ce e de facut?
Valeriu Nicolae: Sa vorbim masiv despre asta. Sa expunem. Sa fortam schimbarea.
Ziare.com: Crezi ca e indeajuns?
Valeriu Nicolae: Problema oamenilor destepti si cu bun simt este ca au tendinta sa creada ca nu pot schimba nimic. Eu cred ca nu e asa. Daca in Bucuresti am fi, spre exemplu, 300 – 400, tot am putea schimba ceva. Trecand prin CV-urile astea am si somatizat. Cand am trecut prin CV-ul lui Moraru din Buzau, m-a durut stomacul, mi-a venit sa vomit. Sunt vomitivi. Trist e ca multi dintre impostori vorbesc public despre anticoruptie, educatie, de meritocratie, de zeci de ani, si cand te uiti in CV-urile lor te apuca jalea.
Sursa: Ziare.com
Foto: Institutul Cultural Român
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Compania de Apă „Someș” anunță că în vederea efectuării unor lucrări de remediere ale unor avarii la rețeaua publică de alimentare cu apă, care necesită intervenție imediată, se întrerupe furnizarea apei potabile pe unele străzi din Cluj-Napoca.
Data efectuării lucrării: 08 Octombrie 2024
Localitatea/Localitățile: Cluj-Napoca
Marți, 8 octombrie, se întrerupe furnizarea APEI în Cluj-Napoca. Care sunt străzile
Strada/lista străzilor afectate: Str. Țebei între str. Octavian Goga și B-dul 1 Decembrie 1918; B-dul 1 Decembrie 1918 între str. Gavril Muzicescu si str. Țebei;
Ora estimată pentru reluarea serviciului: 17:00
Sunt români care au lucrat în străinătate și au ieșit sau ies la pensie în perioada următoare. Aceștia trebuie să știe anumite lucruri legat de impozitarea acelor venituri dacă revin în România.
Răspunsuri legate de acestă temă au fost oferite de către Daniel Jinga, director KPMG în România, conform HotNews.
Dacă primești PENSIE din altă țară, trebuie să plătești IMPOZIT? Ce spun experții
Persoanele aflate în astfel de situații trebuie să depună Declarația unică.
Ce venit declară (în Declarația unică 212) un cetățean român care obține pensie plătită de un stat UE? Ce poate deduce din acest venit?
În conformitate cu art. 130 Cod fiscal, veniturile obținute din străinătate (inclusiv cele din pensie) sunt supuse declarării și plății impozitului pe venit, dacă persoana care obține aceste venituri este considerată rezidentă fiscal în România.
În cazul în care venitul din pensie este deja taxat în țara-sursă cu care avem încheiată o Convenție pentru evitarea dublei impuneri și Convenția nu acordă drept exclusiv de taxare statului-sursă, România va recunoaște un credit fiscal care va fi dedus din impozitul datorat sau va scuti acel venit de la impozitare, conform metodei de evitare a dublei impuneri prevăzute în Convenția respectivă.
Faptul că acest venit este deja impozitat în țara-sursă nu înseamnă că este dublu impozitat și în România. În general, dar în funcție și de metoda de evitare a dublei impuneri prevăzută în Convenție, atât timp cât impozitul plătit în țara-sursă este mai mic decât cota de impozitare de 10% din România, rezidentul fiscal român va plăti impozit în România doar pe diferența cotelor de impozit.
Este important de precizat că la calculul impozitului pe venitul din pensii este impozabilă doar suma care depășește plafonul de 3.000 de lei pe lună.
EVENIMENT
FOTO. Cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA Cluj, se deschide pe 1 noiembrie
MINA Museum of Immersive New Art va inaugura un nou spațiu permanent la Cluj-Napoca pe data de 1 noiembrie 2024, aducând publicului din regiune o experiență artistică inovatoare. Aflat într-o clădire industrială modernizată, cu o suprafață totală de 4.000 de metri pătrați, ce include atât zone interioare, cât și exterioare, MINA Cluj va fi un centru de referință pentru arta digitală și tehnologiile emergente, devenind cel mai mare spațiu de acest fel din Europa!
MINA Cluj, spațiu susținut de Banca Transilvania, este un proiect ambițios, ce aduce împreună arta digitală, tehnologia de ultimă generație și experiențele interactive într-un mediu dedicat tuturor vârstelor. Este realizat de echipa MINA, din care fac parte echipele Le Petit și One Night Gallery, la care se alătură și echipa Form din Cluj. Clădirea renovată de pe strada Orăștie nr. 10 din Cluj-Napoca include un spațiu imersiv impresionant de 600 de metri pătrați – mai mare cu 50% decât cel din București, o zonă specială pentru instalații de new media art și un spațiu dedicat celor mici, oferind experiențe educative și interactive pentru copii.
FOTO. Cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA Cluj, se deschide pe 1 noiembrie
„Suntem entuziasmați să extindem conceptul MINA în Cluj, un oraș cu o bogată tradiție culturală și un public deschis către inovație. MINA oferă o platformă unde arta și tehnologia se întâlnesc pentru a crea experiențe de neuitat. Spectacolele și instalațiile noastre sunt concepute să atragă și să inspire vizitatori de toate vârstele,” declară co-fondatorii MINA.
MINA București, care a aniversat recent un an de activitate cu peste 300.000 de vizitatori, și proiectul itinerant MINA Pop Up, ce a înregistrat 60.000 de vizite în doar 6 luni, confirmă succesul acestui concept inovator, care se extinde acum și în Cluj, aducând noi experiențe imersive publicului din regiune.
Spațiul imersiv va prezenta o varietate de spectacole multimedia care permit publicului să exploreze universul artiștilor clasici și contemporani, dar și experiențe educative care ne duc în locuri îndepărtate și greu accesibile, precum misterele cosmosului și alte lumi extraordinare. Pe lângă zona imersivă, MINA Cluj include și un spațiu dedicat instalațiilor new media art, un loc în care artiști emergenți și consacrați pot explora noi medii de expresie artistică bazate pe tehnologie. Vizitatorii vor putea interacționa cu lucrări care utilizează tehnologii de ultimă oră, explorând granițele artei contemporane.
MINA Kids, un spațiu de joacă interactiv dedicat copiilor cu vârste între 3 și 12 ani, oferă experiențe educative și distractive care încurajează creativitatea și învățarea prin tehnologie. Copiii vor putea explora lumea digitală într-un mod captivant, interacționând cu diverse instalații interactive care le dezvoltă abilitățile și imaginația.
“MINA Cluj marchează un nou capitol important pentru dezvoltarea scenei de new media art în România și nu numai. Mulțumim partenerilor noștri care ne-au sprijinit în crearea acestui centru dedicat artei digitale și inovației, oferind publicului din Cluj o experiență unică în regiune”, declara co-fondatorii MINA.
Despre MINA Museum of Immersive New Art
MINA, Museum of Immersive New Art, este un concept unic în România care aduce împreună arta și tehnologia într-un mod inovator. Cu locații permanente în București și Cluj, și prin proiectul itinerant MINA Pop-Up, care a vizitat orașe precum Iași și Timișoara, MINA oferă experiențe interactive și educative pentru toate vârstele, într-un mediu senzorial unic.
În noiembrie 2024, MINA Cluj va deveni cel mai nou spațiu al MINA Museum of Immersive New Art, dar si unul dintre cele mai mari centre de artă imersivă din Europa.
Fiecare spațiu MINA este echipat cu tehnologie de ultimă generație și oferă o varietate de show-uri imersive, de la proiecții spectaculoase de artă clasică și contemporană până la explorări educative ale misterelor naturii și ale universului. Prin această abordare multidisciplinară, MINA își propune să promoveze inovația, să creeze experiențe care inspiră și să deschidă noi frontiere în educație, artă și tehnologie.
O nouă generație de muzee, un nou apetit pentru cultură
Muzeele imersive reprezintă una dintre reușitele culturale majore ale ultimilor ani, reinventând modul în care pictura, arhitectura, dar și alte domenii, sunt prezentate publicului. Expozițiile digitale ale secolului 21, spectacolele de sunet și lumină, aduc o nouă abordare a artei printr-o scenografie emoțională și captivantă. Datorită numărului mare de vizitatori, aceste expoziții sunt adesea itinerante, iar numărul centrelor de artă digitală este în continuă creștere, devenind un punct de atracție important în peisajul cultural global.
EVENIMENT
Proiect de lege: Indemnizațiile pentru creșterea copiilor, MAJORATE pentru familiile cu mai mult de un copil
Un proiect de lege înregistrat la Senat prevede ca indemnizațiile lunare pentru familiile cu mai mult de un copil să fie majorate, iar cuantumul maxim va fi de 9.000 de lei, față de 8.500 de lei, cât este în prezent.
„Prin prezentele intervenții legislative ne propunem să încurajăm rata natalității și stimularea familiilor tinere să aibă mai mult de un copil. Astfel, modificările propuse prevăd o majorare cu 25% a cuantumului indemnizației lunare pentru al doilea copii, iar pentru al treilea copil și următorii, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 35%”, potrivit unui proiect pentru modificarea art.2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
Proiect de lege: Indemnizațiile pentru creșterea copiilor, MAJORATE pentru familiile cu mai mult de un copil
De asemenea, având în vedere inflația prognozată pentru finalul anului 2024, inițiatorii propun și o actualizare a cuantumului maxim al indemnizației cu aproximativ 6%, aceasta neăpuitând depăși valoarea de 9.000 de lei, față de 8.500 lei în prezent.
Semnatarii proiectului propun intrarea în vigoare a modificărilor începând cu anul următor publicării în Monitorul Oficial, astfel încât resursele financiare necesare să fie cuprinse în legile bugetare anuale.
Inițiativa este semnată de 28 de parlamentari PNL.
Primă cameră sesizată este Senatul, camera Deputaților fiind for decizional.