EVENIMENT
Ce spune Nelu Tătaru despre declarația pe proprie răspundere completată de părinți înainte de școală: Nu avem pretenţia ca părintele să se erijeze într-un medic
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, consideră că părinţii vor trebui să completeze declaraţia pe propria răspundere atunci când copiii lor vor merge la şcoală, documentul fiind necesar la triajul epidemiologic.
„Când intrăm într-un spital, când intrăm într-o unitate medicală, când intrăm într-o unitate balneară, cum a fost astăzi, fiecare dintre noi completează o declaraţie pe propria răspundere. La fel şi pentru copii, când merg la şcoală, atât pentru binele copilului fiecăruia dintre noi, cât şi pentru ceilalţi copii, ar trebui să completăm această declaraţie, în care spunem dacă acesta, în ultimele zile, a prezentat nişte semne. Cred că este un lucru elementar şi un lucru de siguranţă pentru fiecare dintre noi. Haideţi să nu complicăm această declaraţie”, a spus Tătaru.
El susține că autorităţile nu au pretenţia ca părinții să se erijeze în medici prin completarea informaţiilor din declaraţie.
„Nici nu am avut pretenţia ca părintele să se erijeze într-un medic, dar să ne dea nişte simptome pe care le-a avut în ultima perioadă, pentru ca cel care face acel triaj observaţional, la început, să aibă un reper în desfăşurarea acestui triaj observaţional, pentru a-l completa pe cel epidemiologic”, a explicat ministrul.
Sursa: a1.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. A început renumărarea voturilor la Cluj. Circa 75 de persoane vor număra peste 350.000 de voturi
Renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale în județul Cluj a început la ora 10 la Cluj Arena. Circa 75 de persoane vor număra cele peste 350.000 de buletine de vot.
Biroul Electoral Județean Cluj a început, vineri dimineață, la ora 10, renumărarea votuilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale în județ.
Sacii cu voturi au fost aduși cu microbuze CTP de la judecătoriile din Turda, Dej, Gherla, Huedin și Cluj-Napoca, la Cluj Arena, unde are loc renumărarea.
75 de persoane vor număra este 350.000 de voturi
Renumărarea se realizează de către aproximativ 75 persoane de la statistică și personal tehnic auxiliar, în prezența membrilor BEJ și sub coordonarea președintelui și locțiitorului.
„Renumărarea va fi realizată conform deciziei 205 a BEC de personalul auxiliar și de către cei de la statistică. Vor supraveghea membrii BEJ, care își vor desfășura activitatea sub coordonarea președintelui și locțiitorilor. Astăzi la ora 10 începem, prima tură de saci au sosit, am adus sacii, așa cum i-am depozitat, pe judecătorii. Acum vin sacii de la Turda, urmează Huedin, Gherla, Dej și Cluj-Napoca. Am pregătit toate mesele ca la ora 10 să începem acest proces de renumărare. Sunt în jur de 70-80 de persoane care vor realiza renumărarea”, a declarat judecătorul Adrian Popescu, președintele BEJ Cluj.
Nu este permisă prezența observatorilor
La renumărare nu va fi permisă prezența observatorilor independenți.
„Noi vom ajuta, vom observa. Așa cum v-am spus și conform deciziei BEC, pot participa doar persoanele indicate mai devreme. Nu pot participa alte persoane pentru că în această etapă, dispozițiile sunt derogative de la Legea electorală, care s-a aplicat până acum. Au fost solicitări de a participa și din partea unei asociații. În acest sens, o să avem o decizie a BEC-ului că nu pot participa alte persoane decât cele indicate anterior”, a mai arătat Popescu.
Renumărarea, finalizată sâmbătă
Potrivit estimării președintelui BEJ Cluj, renumărarea voturilor va fi finalizată în cursul zilei de sâmbătă. Numărarea va fi oprită după miezul nopții și reluată mâine.
„Noi sperăm ca până mâine, cel târziu la prânz, să finalizăm acest proces de renumărare. Este o activitate dificilă, pentru că ceea ce facem acum a fost realizat înainte de 774 de secții înmulțit cu numărul membrilor, noi suntem doar câteva zeci de persoane, dar sperăm că ne vom mișca bine.
Nu vom număra non-stop, vom încerca să numărăm cât mai multe astăzi, vom sta probabil până după miezul nopții, dar nu cred că este eficient să rămânem până după o anumită oră. Până la urmă, scopul este să le numărăm corect, pentru că asta s-a și cerut, renumărarea să reflecte realitatea. Dacă facem treaba asta peste 24 de ore, s-ar putea să iasă alte cifre decât cele înregistrate. Ele sunt sub supravegherea membrilor BEJ, care sunt membri ai partidelor politice”, a mai arătat judecătorul.
În total, vor fi renumărate 353.570 de buletine de vot din județul Cluj, atât cele valabil exprimate, în număr de 347.922, cât și voturile nule – 5.639.
Amintim că joi, judecătorii Curții Constituționale au luat o decizie fără precedent în România și au cerut Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor, proces care este acum în desfășurare.
Dragi clujeni, Țara noastră trece acum prin momente grele. Președintele absent, Klaus Iohannis, ne vorbea acum câțiva ani despre mai multe Românii: una era cea din fața Palatului Cotroceni, cealaltă – cea din fața Palatului Victoria.
Lucrurile nu s-au schimbat prea mult în timp: acum avem România din piațetele din marile orașe, versus România TikTok.
De fapt, țara noastră este una singură, cu angoasele și speranțele sale, cu încredere în viitorul său (deși înainte era mai bine), cu o clasă muncitoare numeroasă (fie că sunt angajați ai companiilor multinaționale sau funcționari ai instituțiilor statului), cu o societate civilă întărită și cu un spirit civic în formare. Un raport al Organizației Națiunilor Unite (World Happiness Report, 2024) poziționează România pe locul 32 între 143 de state ale lumii în ceea ce privește fericirea resimțită de locuitorii săi. În loc să ne revendicăm fiecare câte o Românie, ar trebui ca noi, cei aflați în poziție de decizie, să ne propunem ca, prin acțiuni publice, țara noastră să fie anul viitor cel mult pe locul 31 în clasamentul mondial al fericirii!
Asta este ceea ce ne dorim noi, cei de la Partidul Social Democrat: România fericită!
Fericirea unui popor vine din lucruri mărunte, dar mai ales din lipsa grijii față de ziua de mâine, din stabilitate, predictibilitate, respect resimțit din partea instituțiilor statului.
Fericirea unui popor nu vine din promisiuni deșarte, ci din fapte concrete. Din spitale moderne care funcționează pentru oameni, din școli care oferă educație de calitate pentru viitoarele generații, din drumuri sigure și din locuri de muncă bine plătite.
Din respectul pentru tradițiile noastre și pentru cei care au construit această țară cu muncă cinstită.
România fericită este o Românie unită, unde nu există granițe între rural și urban, între tineri și vârstnici, între diferite categorii sociale. Este țara în care fiecare om simte că este valoros și respectat, că munca sa este apreciată, iar vocea sa contează.
Noi, cei din Partidul Social Democrat, știm ce înseamnă să lucrezi pentru oameni. Am demonstrat prin fapte, nu doar prin vorbe, că putem guverna pentru binele tuturor românilor, indiferent de vârstă, profesie sau locul în care trăiesc. Suntem aici pentru a aduce stabilitate, respect și un viitor mai bun pentru fiecare familie.
Dragi clujeni,
Pe 1 decembrie, votați pentru solidaritate, pentru unitate și pentru o Românie fericită. Votați pentru un viitor construit pe încredere și fapte concrete. Votați PSD Cluj, partidul care luptă pentru oameni și pentru viitorul țării!
La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români, oriunde v-ați afla! Să rămânem uniți, să ne respectăm tradițiile și să construim împreună o țară de care să fim mândri!
CMF:11240017
CULTURA
FOTO. Expoziție în premieră la Cluj-Napoca. Amulete magice și reprezentări iconografice cu vrăjitoare din Transilvania
Expoziția „Altera mundi. Vrăji, farmece și credințe din Transilvania secolului al XIX-lea” a fost deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
În premieră, sunt expuse artefacte folosite în ritualuri magine, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, în principal în cadrul comunităților de romi nomazi, dar și câteva zeci de reprezentări iconografice ale vrăjitoarelor din cadrul bisericilor transilvănene.
FOTO. Expoziție în premieră la Cluj-Napoca. Amulete magice și reprezentări iconografice cu vrăjitoare din Transilvania
„Deschidem o expoziție care valorifică, în primul rând, o colecție veche care a fost achiziționată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în perioada interbelică, dar care datează pe la sfârșitul secolului al XIX-lea.
O colecție de unelte utilizate în ritualuri magice, de amulete și talismane care a fost realizată de arheologul și etnograful mahiar- transilvănean Téglás István – o personalitate care a documentat obiceiurile și practicile magice din Transilvania de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Sunt expuse atât unele obiecte originale, cât și suporturile pe care Téglás István și-a prezentat această colecție. Obiectele în sine, probabil, nu le veți găsi foarte spectaculoase, pentru că multe dintre ele sunt absolut comune, cu excepția monedelor sau a amuletelor. Marea valoare a colecției e dată de faptul că arheologul a documentat utilizarea lor în practici magice.
Pentru că obiectele sunt mici, am decis de a însoți colecția cu aceste planșe, îmbogățite cu reprezentări iconografice de artă sacră din Transilvania și din vecinătate. Este vorba de colecția de imagini realizată în urma cercetărilor de aproape două decenii ale prof. dr. Ioan Pop-Curșeu și conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai”, a spus Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei
Documantar cu imagini ale vrăjitoriei
La vernisajul expoziției, care a avut loc joi seara, a fost prezent și cineastrul Rareș Stoica, autor al filmului documentar suport din cadrul expoziței.
Este vorba de un documentar de tip „talking head” care a fost făcut în cadrul unui proiect axat pe imagini ale vrăjitoriei. Acest film este bazat pe interviuri cu personalități care cercetează magia și vrăjitoria, printre care Camelia Burghele, invitată și ea la acest vernisaj.
„Pentru mine, acest film a fost doar pregătirea pentru realizarea filmului ‘Straja’, un film de ficțiune din genul fantastic, cu accente horror. Astfel, unele din obiectele pe care le-am folosit în film sunt expuse astăzi aici, alături de incantațiile folosite”, menționează regizorul.
România, țara celor 4.000 de vrăjitoare
Cercetătoare și autoarea Camelia Burghelea a avut un moment special în cadrul vernisajului, ținând „o lecție” putem spune, despre legătura dintre trecutul și prezentul vrăjitoriei.
„Niciodată vrăjitoria nu a fost mai prezentă și mai valorificată ca în zilele noastre. Conform studiului Reuters din mai 2019, România este țara celor 4.000 de vrăjitoare.
Din 2019 la București activează o adevărată academie a vrăjitoarelor, sub forma ‘Școlii Naționale de Farmece și Ghicit’, fondată de Ioana Sidonia, fiica Mariei Câmpina – una dintre cele mai cunoscute vrăjitoare din România. Asistăm la crearea unui hub românesc al magiei, având disponibilă chiar o listă a vrăjitoarelor din România, pe județe. Magia nu mai cunoaște frontiere, devenind un fenomen global și puternic digitalizat”, accentuează Camelia Burghele.
Imaginile “vrăjitoarelor” imortalizate în bisericile din România
Povestea patrimoniului cultural ține de antropologie, de lumea satului, de zona credințelor populare, a folclorului. Magia face parte din etnologie și are legătură directă cu studiile practicilor etnice dintr-o comunitate.
Acest aspect a fost tratat minuțios și de prof. dr. Ioan Pop-Curșeu și conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu.
„Cercetarea noastră am început-o acum 20 de ani când eram amândoi la finalul tezelor noastre de doctorat pe care le-am făcut în Franța, respectiv Geneva. Eu îmi făceam teza pe chestiuni de iconografie și studiam teatralitatea picturii murale religioase ale secolelor XV- XVII. Fotografiind foarte multe picturi, normal că am văzut și multe judecăți de apoi. Dat fiind faptul că soțul meu lucra pe etnologie românească, am ajuns din întâmplare să descoperim această temă de cercetare care s-a dovedit a fi o adevărată mină de aur.
Am găsit niște figuri ale vrăjitoarelor și ne-am întrebat oare câte de multe există. De acolo a început o călătorie absolut extraordinară! Am văzut peste 2.000 de biserici în România. Soțul meu a făcut cercetare pe manuscrise, unde se vorbește de vrăjitoare, dacă pictorii de biserici avuseseră acces la texte vechi despre condamnările vrăjitoarelor, pentru că nimeni nu pictează așa, că are chef de a reprezenta vrăjitoare în iad. Printre păcătoșii reprezentați în picturi erau mereu ele: fermecătoarele, strigoaice, luătoare de mană, luătoare de lapte. Erau imortalizate cu șerpi care sug de la sânii acestor vrăjitoare care fură laptele de la vacile oamenilor sau călare pe un drac, trase în țeapă sau cu un drac deasupra oalei cu laptele pe care l-au sustras ilicit.
Pentru această expoziție am ales imaginile unde sunt mai ușor de identificat, unde sunt asociate cu oala, cu donița, cu șuștarul care se mulge pentru a completa vizual piesele fizice expuse”, a declarat conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai pentru Cluj24.
„Am ajuns la 216 reprezentări vrăjitorești”
Colecția celor doi cercetători arată că în Transilvania la finalul secolului al XIX oamenii trăiau într-o lume puternic impregnată de magie. Astfel, practicile magice de asigurare a sănătății, de alungare a duhurilor rele, de găsire a dragostei erau parte a vieții cotidiene a țăranilor.
„Atât dimensiunea reală a acestor imagini pe care le-am inventariat, cât și imaginea obiectelor din colecția expusă subliniază că practicile respective erau ascunse, ținute în secret și lumea nu prea vorbea deschis despre ele, ceea ce face mai dificilă reconstituirea contextului cultural în care se desfășurau.
În cartea noastră sunt imagini de pe tot cuprinsul României, deja am ajuns la 216 monumente sau opere de artă analizate care conțin reprezentări vrăjitorești. Pentru această expoziție le-am selecționat și structurat cumva în șapte nișe: a munților Apuseni, după care Țara Codrului, Maramureșul istoric și Oltenia. Una dintre cele mai semnificative e cea din Dobricu Lăpușului unde sunt cele mai multe reprezentări de vrăjitorie din întreg arealul românesc”, a declarat prof. dr. Ioan Pop-Curșeu.
Practicile vrăjitorești, mai prezente în zonele de munte
Prima carte a soților Curșeu „Iconografia vrăjitoriei în arta religioasă românească. Eseu de antropologie vizuală” a fost lansată în 2020.
Urmează lansarea celei de-a doua ediții, pentru că între timp cei doi cercetători au mai găsit peste 30 de reprezentări ale vrăjitoarelor în lăcașuri de cult din toată țara.
„Cu cât avem mai multe mostre, cu atât ne putem da seama, din punct de vedere științific, cât de importante au fost ele pentru comunitățile de români, indiferent de regiune.
De exemplu, sunt zonele de munte unde practicile vrăjitorești au fost dintotdeauna mai prezente. Acum, cum spunea și Camelia Burghele, credința a scăzut și nici nu se mai pictează ‘judecăți de apoi’. Mai sunt câteva mai noi pe care le veți putea vedea în carte, de exemplu cea a lui Paul Bătăiosu din cadrul Bisericii din Hașdeu conține o vrăjitoare de-a dreptul înnebunitoare”, a declarat conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai pentru Cluj24.
Expoziția va fi deschisă în perioada 27 noiembrie 2024 – 19 ianuarie 2025, la Muzeului Etnografic al Transilvaniei de pe strada Memorandumului nr. 21 din Cluj-Napoca.
Paula Mariuța
Primăria Cluj-Napoca instituie restricții de circulație în centrul municipiului, cu ocazia desfășurării manifestărilor de 1 Decembrie.
Cu ocazia evenimentelor de „1 Decembrie – Ziua Naţională a României”, vor avea loc restricții de circulație în următoarele zone din:
Piața Mihai Viteazul
- în data de 1 decembrie 2024, în intervalul orar 9.30 – 11.30, va fi restricţionată circulaţia rutieră pe latura de Nord a pieţei, de la Podul Traian, până la intersecţia cu strada George Bariţiu;
- pe latura de Sud a Pieţei,va fi restricționată circulația de la intersecţia cu strada Regele Ferdinand până la intersecţia cu strada David Ferenc, în intervalul orar 10.00 –11.00 (cu excepția CTP , în intervalul orar: 10.00 – 10.15).
Piața Unirii
- din data de 30 noiembrie 2024, ora 6.00, până în data de 2 decembrie 2024, ora 23.00, restricționarea circulației rutiere pe banda trei de pe latura de Est a Pieței Unirii, când situația o impune.
Bulevardul Eroilor
- în data de 1 decembrie 2024 restricţionarea circulaţiei rutiere (când situaţia o impune), în intervalul orar 11.00 – 13.30, pentru defilarea plutoanelor şi eliberarea parcărilor de pe Bulevardul Eroilor din data de 1 decembrie 2024, în intervalul orar 00.00 – 15.00;
- în data de 1 decembrie 2024, în intervalul orar 15.00 – 22.00 – restricţionarea circulaţiei rutiere (când situaţia o impune) pe următorul traseu: strada Napoca – Piaţa Unirii (latura de Sud şi Est) – Bulevardul Eroilor.
Piaţa Avram Iancu
- în data de 1 decembrie 2024, restricţionarea circulaţiei rutiere (când situaţia o impune) în intervalul orar 11.00 – 13.30, cu eliberarea parcărilor de pe latura de Vest a Pieţei Avram Iancu și a Pieței Ștefan cel Mare din data de 30 noiembrie 2024, ora 22.00;
- în data de 1 decembrie 2024, restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de Sud a pieței în intervalul orar 13.30 – 15.30;
- în data de 1 decembrie 2024, restricţionarea circulaţiei rutiere (când situaţia o impune) în intervalul orar 19.00 – 21.00;
- eliberarea tuturor parcărilor de pe strada Dorobanţilor (până la Tribunal Militar Cluj), din data de 30 noiembrie 2024, ora 22.00, până în data de 1 decembrie 2024, ora 13.30.