Connect with us

EVENIMENT

Ce servicii pot fi acordate la distanță, fără să fie nevoie de card de sănătate. Noi reglementări, în contextul epidemiei

Publicat


Executivul a aprobat două acte normative care reglementează condiţiile de acordare a serviciilor medicale în sistemul de sănătate în trimestru II al anului 2021. Actele normative asigură cadrul legal pentru decontarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale contractate, potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

De asemenea, până la data de 1 iulie 2021 vor fi elaborate şi aprobate actele normative necesare pentru punerea în aplicare a unor noi reglementări, potrivit reprezentanților CANS.

 

Consultaţiile

 

Actele normative aprobate de Guvern asigură cadrul legal pentru decontarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale contractate, precum și reglementările aplicabile în contextul epidemiei cu virusul SARS-CoV-2, pentru trimestrul II al anului 2021, printre care se numără următoarele

– Consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped, pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare.

– Consultaţiile medicale la distanţă se acordă şi se validează fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia; toate celelalte servicii medicale vor fi validate cu cardul de sănătate.

– Consultaţiile la distanţă din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare, precum şi cele de îngrijiri paliative în ambulatoriu se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere. Pentru toate celelalte consultaţii este necesar biletul de trimitere.

 

Ce pot face medicii de familie

 

– Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu menţiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice şi a unor formulare specifice este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

– Medicii de familie iniţiază tratamentul specific şi în absenţa unei scrisori medicale emise de medicul din ambulatoriul de specialitate/spital pentru medicamentele notate cu * din Lista de medicamente compensate şi gratuite, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008.

– Medicii de familie pot emite prescripţie medicală în continuare pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului de către medicul specialist – scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere, şi pentru medicamentele care se prescriu de către medicii specialişti în conformitate cu limitările de prescriere prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 720/2008.

– Pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, documentele pot fi transmise prin mijloace electronice de comunicare sau pot fi depuse în numele asiguratului de orice persoană. Mijloacele electronice de comunicare se pot folosi şi pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate necesare asiguraţilor.

Ce documente, care au fost prelungite deja, își pierd valabilitatea de la data de 31 martie

O serie de documente, a căror valabilitate a fost prelungită în repetate rânduri pe perioada stării de alertă, îşi vor pierde valabilitatea în data de 31 martie, fiind necesară o nouă evaluare a medicului specialist pentru emiterea de noi documente:

– biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare;

– biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice;

– recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;

– deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive.

 

Perioada de valabilitate

 

Conform reglementărilor în vigoare, perioada de valabilitate a acestor documente este următoarea:

– Biletul de trimitere pentru specialităţi clinice are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Excepţii:

* Pentru toate bolile cronice, biletele de trimitere pentru specialităţile clinice şi pentru îngrijiri paliative în ambulatoriu au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice.

* Biletul de trimitere pentru specialităţi clinice recomandate de medicul de familie, care are evidenţiat „management de caz”, are o valabilitate de 90 de zile calendaristice.

– Biletul de trimitere pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare are o valabilitate de maximum 60 de zile calendaristice de la data emiterii.

– Biletul de trimitere pentru specialităţi paraclinice are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Prin excepţie:

* Pentru toate bolile cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice este de până la 90 de zile calendaristice.

* Biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice – examinări histopatologice şi citologice are termen de valabilitate 90 de zile calendaristice.

* Biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice recomandate de medicul de familie/medicul de specialitate din ambulatoriu, care are evidenţiat „management de caz”, are o valabilitate de 90 de zile calendaristice.

* Biletul de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice de înaltă performanţă (RMN, CT, scintigrafie şi angiografie) are valabilitate 90 de zile.

 

Precizări

 

– Recomandarea medicală pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive îşi pierde valabilitatea dacă nu este depusă la casa de asigurări de sănătate în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Precizări:

* În situaţia pacienţilor cu stome permanente, pentru obţinerea dispozitivelor de protezare stomii, prescripţia medicală se depune împreună cu cererea la casa de asigurări de sănătate o singură dată pentru un interval de maximum 12 luni consecutive.

* În situaţia pacienţilor cu incontinenţă urinară permanentă, pentru obţinerea dispozitivelor de incontinenţă urinară, prescripţia medicală se depune împreună cu cererea la casa de asigurări de sănătate o singură dată pentru un interval de maximum 12 luni consecutive.

 

* Pentru echipamentele pentru oxigenoterapie

 

şi ventilare noninvazivă prescripţia medicală se depune împreună cu cererea la casa de asigurări de sănătate o singură dată pentru un interval de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav.

– Decizia de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical are un termen de valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data emiterii de către casa de asigurări de sănătate, cu excepţia următoarelor situaţii:

* Decizia de aprobare pentru procurarea dispozitivelor de protezare stomii şi incontinenţă urinară este valabilă pentru perioada prevăzută în prescripţia medicală, care nu poate fi mai mare de 90/91/92 de zile calendaristice sau maximum 12 luni consecutive, după caz. Decizia de aprobare pentru procurarea dispozitivelor de protezare stomii şi incontinenţă urinară este însoţită de o anexă cu 3 taloane sau 12 taloane, după caz, corespunzător perioadelor lunare, pentru perioada prevăzută în prescripţia medicală.

* Decizia de aprobare pentru închirierea fotoliilor rulante este valabilă pentru perioada prevăzută în prescripţia medicală, care nu poate fi mai mare de 90/91/92 de zile calendaristice.

* Pentru echipamentele pentru oxigenoterapie decizia de aprobare este valabilă pentru perioada prevăzută în prescripţia medicală, respectiv maximum 90/91/92 de zile calendaristice sau maximum 12 luni consecutive, după caz.

* Pentru aparatele de ventilaţie noninvazivă decizia de aprobare este valabilă pentru perioada prevăzută în prescripţia medicală şi nu poate fi mai mare de 90/91/92 de zile calendaristice sau maximum 12 luni consecutive, după caz.

* Decizia de aprobare pentru închirierea fotoliilor rulante, aparatelor pentru administrarea continuă cu oxigen şi ventilaţie noninvazivă este însoţită de o anexă cu 3 sau 12 taloane, după caz, corespunzător perioadelor lunare, pentru perioada prevăzută în prescripţia medicală.

 

Noile măsuri asigură accesul nediscriminatoriu

 

„În condiţiile determinate de evoluţia situaţiei epidemiologice, aceste noi măsuri asigură accesul neîntrerupt şi nediscriminatoriu al asiguraţilor la servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale necesare pentru diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea bolilor, inclusiv a celor cu impact major asupra stării de sănătate”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.

Reglementările fac obiectul celor două acte normative aprobate de guvern în data de 25 martie 2021: Hotărârea de Guvern care prevede prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 140/2018 şi Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru abrogarea unor prevederi din OUG nr. 70/2020.

Sursa: CNAS

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Puterea stă în votul tău! (PE)

Publicat

votul

În 24 noiembrie voi, dragi clujeni, ați decis că schimbarea stă în votul vostru. Ne-ați arătat asta prin votul copleșitor acordat la Cluj singurului candidat cu adevărat de dreapta, Elena Lasconi, prin cele 105.733 de voturi acordate candidate USR. Județul Cluj este pe locul 1 la nivel național în susținerea pentru Elena Lasconi. Vă mulțumim!

Lupta continua. Duminica aceasta a fost doar primul pas. Pe 1 și 8 decembrie este responsabilitatea noastră, a tuturor, de a duce România acolo unde îi este locul, să păstrăm drumul proeuropean și pro-NATO.

De aceea, avem nevoie de votul tău și peste 5 zile, la alegerile parlamentare. Votează USR pe 1 decembrie, pentru că de tine depinde pe ce drum o ia România!

USR, un partid pentru toți românii

Vechile partide au eșuat în conducerea țării. Un Parlament puternic, cu deputați și senatori competenți, profesioniști în domeniile lor de activitate, este cheia pentru ca România să pornească pe drumul schimbării și al prosperității pentru toți cetățenii săi.  USR are soluții la problemele reale cu care țara și românii se confruntă.  România are nevoie de un lideri puternici, ca Elena Lasconi, și de o echipă puternică, ca USR, care să pună interesul românilor pe primul loc.

La Cluj Elena Lasconi se bazează pe o echipă puternică: Oana Murariu – președintele USR Cluj este singurul parlamentar din Cluj care s-a luptat pentru o justiție corectă pentru toți românii și deschide lista USR Cluj pentru Camera Deputaților. Ciprian Rigman continuă lista, fiind profesor de istorie în Turda, dedicându-și viața profesională pentru formarea copiilor dumneavoastră astfel încât să devină oameni buni, onești, muncitori și care să se lupte din România pentru viitorul nostru, al tuturor.

Vocea antreprenorilor

Vocea antreprenorilor este bine reprezentată în parlament de Viorel Băltărețu, poziția a 3-a pe listă. În ultimii 4 ani din calitate de deputat a pus presiune pe autorități pentru marile proiecte de infrastructură ale Clujului. La Senat lista este deschisă de Ciprian Rus, expertiza în domeniul digitalizării fiind absolut necesară pentru asigurarea respectului autorităților față de cetățeni. Prin digitalizare putem scăpa de dosarul cu șină și de depunerea declarațiilor online la etajul 2.

Mergeți la vot pe 1 decembrie și votați echipa USR Cluj, singura șansă pentru ca Elena Lasconi, viitoarea președintă a României, să poată forma un guvern de dreapta.

O Românie pentru toți nu doar pentru unii

Într-o Românie pentru toți, nu doar pentru unii, schimbarea trebuie să vină de la cetățeni. Votul tău din 1 decembrie poate aduce această schimbare.

Pentru că puterea este la tine! Duminica ce a trecut ne-am amintit că Rusia este mai aproape de noi ca niciodată, atât din cauza războiului, cât și prin influența exercitată în alegeri. Votul este o responsabilitate față de viitorul nostru, al tuturor. Votul tău va decide viitorul copiilor tăi. Împreună putem face bine România! Hai la vot pe 1 și pe 8 decembrie!

CMF 11240015

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elevul clujean Tudor Timaru, locul I și medalia de aur la campionatul Național de Floretă U15

Publicat

De

Tudor Timaru

Tudor Timaru elev în clasa a VIII-a B la Liceul Internațional de Informatică Spectrum din Cluj-Napoca, a devenit campion național la floretă masculin U15.

Tânărul campion se antreanează la A.C.S Atlas Invictus Cluj, club care a obținut rezultate speculoase la acest campionat.

Elevul clujean Tudor Timaru, locul I și medalia de aur la campionatul Național de Floretă U15

Tudor Timaru a scris istorie, cucerind titlul național cu o victorie extraordinară de 15-3.

”Această victorie răsunătoare este rodul unei munci asidue, a unei pasiuni debordante și dedicări fără margini. Tudor ne demonstrează, încă o dată, că munca constantă și ambitia sunt cheia succesului”, arată reprezentanții școlii unde învață campionul.

Rezultate de exepție pentru clubul sportiv clujean

Clubul A.C.S Atlas Invictus a obținut rezultate excepțional la Campionatul Național de Floretă la U14

Astfel, echipa de băiați a obținut locul II și medalia de argint, iar cea de fete locul III și medalia de bronz. Mai mult, Maracz Laszlo a obținut locul VI și Catrinel Dubău locul VIII la proba individuală.

Foto: Liceul Internațional de Informatică Spectrum, A.C.S Atlas Invictus

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Dr. Florian Nicula: Programul de guvernare al S.O.S. România prevede măsuri importante pentru sănătate

Publicat

Nicula

Dr. Florian Nicula, candidatul Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, ocupantul primului loc la Senat, vorbește în podcastul ”Test de sinceritate” de pe Cluj24 realizat de Vasile Măgrădean despre activitatea sa de medic oncolog, care a atras proiecte importante cu fonduri europene pentru programe de screening pentru cancer, dar și despre campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Referindu-se la clădirea centrului medical EPIC (Educație, Prevenire, Informare și Control în domeniul cancerului) din Gilău, Nicula a spus că este un simbol pentru activitatea mea sa de peste 30 de ani în Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

”În toți aceşti 30 de ani am reuşit să construim la final acest centru, finanțat din două proiecte europene. E vorba de în jur de 26 de milioane de euro investiție în acest proiect care s-a încheiat anul trecut, în decembrie 2023”, a spus Florian Nicula.

Acesta a precizat că s-a înscris în S.O.S. România din cauza închiderii acestui centru și acestui tip de activități de prevenire pentru cancer.

”În acest centru s-au făcut peste 80.000 de teste preventive, 6.000 pe lună când s-a închis centrul în decembrie 2023. Au fost găsite 8.000 de femei purtătoare de leziuni incipiente de cancer şi s-au salvat tot atâtea vieţi de femei.

Închiderea unui astfel de centru eu nu pot s-o accept şi strategia actuală care a Ministerului Sănătății iarăşi nu pot s-o accept. Ăsta e motivul pentru care am intrat în politică, pentru a duce schimbări pe linie de sănătate publică”, a explicat candidatul Partidului S.O.S. România.

Program de guvernare S.O.S. România

Ca viitor senator, acesta își propune inițieze proiecte care au legătură cu domeniul sănătății.

”Am participat la elaborarea programului de guvernare al S.O.S. România, el trebuie detaliat. Acolo sunt două, trei principii elementare, dar o reformă sanitară înseamnă mult mai mult.

Trebuie articulate o serie de măsuri foarte importante, trebuie vorbit despre spitale, despre managementul lor defectuos, despre infecțiile intra spitaliceşti care sunt acum pe rol, nu putem, în circuitele vechi din spitalele vechi, să asigurăm o igienă corespunzătoare.

În afară de asta salariile medicilor, s-a spus că au salarii mărite, au avut, dar de atunci au trecut mult timp am ajuns aproape tot acolo de unde am plecat, iar cadrele medicale și celălalt personal suport din spital sunt salarizate mizerabil în momentul de faţă.

Infirmiere de exemplu nu avem, orice femeie preferă să spele o scară de bloc pe 3000 de lei decât să asiste un bolnav care ridică o serie de probleme ca să îl îngrijeşti”, a mai spus dr. Florian Nicula.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabin Sărmaș o susține pe Elena Lasconi în turul II: „Sunt singurul care poate și vrea să o ajute”/ Avalanșă de reacții negative

Publicat

sabin

Sabin Sărmaș, deputat de Cluj și candidat independent la alegerile parlamentare, a stârnit controverse în rândul electoratului său, printr-o declarație neașteptată: o va susține pe Elena Lasconi în turul II al alegerilor prezidențiale.

Fost deputat PNL, în prezent neafiliat și candidat independent la Camera Deputaților, Sabin Sărmaș și-a exprimat public sprijinul pentru Elena Lasconi în turul II al alegerilor prezidențiale, catalogându-l pe contracandidatul acesteia, Călin Georgescu, drept „un misogin sonat”.

„Cu cine votez în turul II? Mi s-a părut că am fost clar, dar m-am înșelat. Vreau Elena Lasconi președinte. Nu numai că votez eu și familia cu Elena Lasconi, ci îmi pun la bătaie orice fărâmă de energie ca să opresc ascensiunea unui misogin sonat la Cotroceni”, a declarat Sabin Sărmaș.

„Sunt singurul care poate și vrea să o ajute”

Într-un discurs virulent, Sabin Sărmaș a criticat liderii celorlalte formațiuni politice, inclusiv pe Emil Boc și pe Vasile Dîncu, acuzându-i că nu vor susține cu adevărat candidatura Elenei Lasconi. El se declară singurul candidat capabil să o ajute cu adevărat pe Elena Lasconi să ajungă președinte.

„Sunt singurul care poate să apere Clujul de microbul nebuniei care vorbește să suntem microcipați prin suc, sunt singurul om politic din Cluj care poate și vrea să o ajute pe Lasconi să ajungă președinte. Doar nu vă imaginați că Boc, cel care și-a pus oamenii să amendeze panourile lui Lasconi și ale mele se va duce la primarii PNL să-i pună să scoată voturi pentru Elena. Doar nu vă imaginați că Dîncu și căruța de pesediști vor merge la țară să încerce să aduce voturi pentru Elena Lasconi”, a mai spus Sabin Sărmaș.

„USR Cluj a votat cu două mâini decizia lui Drulă de a o mătrăși pe Elena”

De asemenea, el a lansat acuzații dure la adresa USR Cluj, afirmând că organizația locală a fost complice în „mătrășirea” Elenei Lasconi de pe listele pentru alegerile europarlamentare.

„Și sper că nu vă imaginați că USR Cluj poate să tragă pentru Elena Lasconi. USR Cluj, care a votat cu două mâini decizia lui Drulă de a o mătrăși pe Elena de pe lista de europarlamentari pentru că aducea prejudicii partidului. USR Cluj, a cărui singură grijă a fost să mă atace pe mine, nu pe Boc, nu pe PSD. Lasconi a cerut pe 1 decembrie să nu fie lăsată singură. Știe, săraca, cel mai bine ce înseamnă să tragă singură la o campanie în timp ce lupii din propriul partid așteaptă să își rupă gâtul.

„O să facă ce au făcut și până acum: o să-i pună tălpi”

Două exemple: atacul Clotildei Armand la adresa Elenei Lasconi, de asemenea, mesajul plin de patos al lui Claudiu Năsui. Elena Lasconi știe foarte bine ce se va întâmpla în cazul în care va fi președinte dacă în Parlament va avea oameni care o disprețuiesc pentru lucrurile în care ea crede. O să facă ce au făcut și până acum: o să-i pună tălpi. De aceea, pe 1 decembrie, votați Sabin Sărmaș, singurul parlamentar din Cluj cu arme și muniții alături de singurul candidat de bun simț pentru președinție. Transmiteți familiei i tuturor prietenilor: Elena la Cotroceni și Sabin în Camera Deputaților”, a conchis acesta.

Val de reacții în comentarii

Declarațiile lui Sărmaș au generat o avalanșă de reacții pe rețelele sociale, majoritatea critice. Alegători care l-au susținut până acum i-au reproșat că a trădat valorile promovate anterior și că implicarea sa în sprijinirea Elenei Lasconi va duce la pierderea încrederii electoratului său, care îl vedeau, asemenea lui Călin Georgescu, drept un independent anti-sistem.

  • „Bine Sabine. Știi vb aia, dacă tăceai, filozof rămâneai? Hop, a mai plecat un vot. Cu respect”;
  • „Nu e lupta ta cea dintre Lasconi si Georgescu. Te vor rezolva din ștampilă mulți. Eu unul te-aș fi votat acum sigur îi voi da votul unuia de la AUR”;
  • „Schimba descrierea. Ai fost votat de 37.017 clujeni. Mno’ amu’ daca mai strangi 10.000 ești Stăpânul Inelelor”.
  • „Te votam… dar se pare că ai mai pierdut un vot… succes”;
  • „Ești exact ca ei. Este bine ca aflăm ce gândești. Pa voturi”;
  • „Penibil, aveam pretenții dar se pare ca pana la urma cei care au spus ce au spus despre tine, au avut mare dreptate. -2 voturi”;
  • „Te-am votat la primari, te-am susținut cu semnătura mea dar după discursul acesta nu te mai votez. Trebuia să fiți imparțial cu votul președintelui. Adio Sabin Sărmaș, pentru mine sunteți istorie”;
  • „Elena Lasconi = Usr + PNL + PSD!!! Adică aceasi mizerie de 35 de ani !!!! Îmi pare rău că te-am votat la primăria Cluj!!! De la mine nu o sa mai ai vot niciodată! Sper cel puțin 10% din votanți tăi să facă la fel ca mine!!”.

Votanții lui Sărmaș, foc și pară după declarații

Pe de altă parte, mulți comentatori i-au reproșat lui Sărmaș ipocrizia și volatilitatea pozițiilor politice.

  • „Până acum ziceai că Lasconi e victima perfectă și că nu prinde turul 2. Acum o susții? Ai pierdut voturile noastre. Mai bine îți vedeai de treabă!”;
  • „Cât de ipocrit poți să fii, spunând că USR Cluj, nu va lupta la prezidențiale pentru omul lor? Cât de ipocrit poți să fii, spunând că Boc nu va merge la primarii PNL, să scoată voturi pentru „Lenuța”, date fiind noile declarații ale lui Bolojan? Dacă până acum ți-ai manipulat ușor electoratul, acum…….. ți-ai dat foc, la tot bagajul, greu făcut până în acest moment!”.

Câte voturi trebuie să strângă un independent ca să intre în Parlament?

Pentru a intra în Parlament, un candidat independent trebuie să obțină un număr de voturi egal cu coeficientul electoral din circumscripția în care candidează, adică numărul total de voturi împărțit la numărul de mandate din acea circumscripție.

În cazul județului Cluj, dacă ne uităm la numărul de alegători pe listele permanente care au fost duminică la vot, la primul tur al alegerilor prezidențiale, este vorba despre 272.402 votanți. Cum județul Cluj are un număr de 10 deputați, Sabin Sărmaș trebuie să scoată cel puțin 10% din voturile exprimate în județul Cluj, respectiv, dacă ne raportăm la numărul de votanți de la alegerile parlamentare, circa 27.240 de voturi. Județul Cluj nu a trimis niciodată un parlamentar independent la București.

Cum se redistribuie voturile candidaților care nu trec pragul electoral?

Mandatele rămase neocupate în urma alegerilor (voturi primite de partidele și alianțele politice care nu trec pragul electoral) sunt redistribuite la partidele care au reușit să intre în Parlament. Calculele se fac în funcție de coeficientul electoral – numărul total de voturi valabil exprimate într-o circumscripție, împărțit la numărul de mandate atribuite acelei circumscripții.

În prima etapă, mandatele se alocă în circumscripții (județe și municipiul București) pe baza coeficientului electoral. Fiecare partid care a trecut pragul electoral obține un număr de mandate proporțional cu voturile primite. După atribuirea mandatelor în circumscripții, există de obicei mandate rămase nealocate. Aceste mandate sunt redistribuite la nivel național între partidele și alianțele care au trecut pragul electoral. Redistribuirea se face printr-un sistem proporțional care ia în considerare voturile obținute de fiecare partid la nivel național, pentru a asigura reprezentarea proporțională.

USR Cluj: „Nu vă risipiți votul pentru independenți”

Într-o conferință de presă de marți, 26 noiembrie, Ciprian Rus, candidat USR Cluj la Senat, a făcut un apel la clujeni să nu își irosească votul pe candidați independenți și partide fără șanse să intre treacă pragul electoral de 5%.

„Orice fărâmițare a votului, indiferent din ce motive, poate să ne trimită în situația în care să avem riscul să se facă o majoritate pro-extremistă în Parlament. Dacă nu vă doriți acest lucru, nu vă risipiți votul, indiferent că sunt voturi pentru independenți sau pentru anumite partide.

Dacă independenții nu vor face pragul, acele voturi se vor redistribui și vor ajunge, într-un final, în coșul unor partide care susțin candidați extremiști. Dacă susțineți partide mici și nu vor face pragul, se va întâmpla la fel”, arată Ciprian Rus.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax