ACTUALITATE
Ce SALARII câștigă clujenii. Sunt mai MICI cu 1.000 de lei față de București
Cele mai mari salarii din România sunt în București-Ilfov, Cluj și Timiș.
București-Ilfov este pe primul loc în topul celor mai bine plătiți angajați din țară. Aici, venitul mediu lunar este de 4.500 de lei net. Județele Cluj și Timiș sunt pe următorul loc, aici salariul mediu net fiind de 3.500 de lei.
La polul opus sunt Vrancea, Vaslui și Dolj, unde salariile medii depăesc ușor 2.500 de lei net, potrivit eJobs, care a lansat Salario, comparatorul de salarii cu peste 130.000 de date salariale.
Vezi și Trei bancheri din România, câștiguri uriașe: peste 1,3 milioane de euro anual. Salarii lunare de peste 100.000 de euro
Cine câștigă cele mai mari salarii
Cele mai mari salarii nete lunare introduse în comparatorul de salarii depășesc 22.000 de lei și vizează funcții de management ca director general, manager de vânzări sau director economic.
Cele mai bine plătite domenii sunt IT Software, Achiziții și IT Hardware.
La celălalt capăt al clasamentului, cel mai slab plătiți sunt românii care lucrează în Au pair/Baby sitting/ Curățenie, Confecții și Office/Back-office/Secretariat.
„Datele ne arată că transparența salarială aduce cu sine numai beneficii de ambele părți, și pentru angajați, și pentru angajatori. Astfel, anunțurile de recrutare care afișează salariul atrag cu 40% mai mulți candidați relevanți, deci ajută companiile să-și eficientizeze procesele de recrutare.
De cealaltă parte, prin Salario vrem să venim și în întâmpinarea candidaților, care au nevoie de un astfel de instrument în momentul negocierii salariului, când își schimbă jobul sau vor să știe dacă sunt plătiți în linie cu piața”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Economist, inginer de proiectare, asistent manager, inginer software și programator Java sunt pozițiile pentru ale căror salarii românii manifestă cel mai mare interes, fiecare dintre acestea având peste 2.000 de căutări în baza de date salariale.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Programul comemorării eroilor – martiri ai Revoluției din 1989 de la Cluj-Napoca. Să nu îi uităm niciodată!
Asociațiile de revoluționari și urmași ai eroilor – martiri organizează, sâmbătă, 21 decembrie, manifestări de cinstire și comemorare a celor morți în Revoluția Română din 1989 de la Cluj-Napoca.
Programul comemorărilor este următorul:
-ora 10 – Podul Astoria – depunere de coroane de flori
-ora 11 – Piața Unirii, la Monumentul Stâlpi Împușcați, depunere de coroane de flori
-ora 12 – Cimitirul Eroilor, de pe Calea Turzii. Slujbă religioasă de comemorare și depunere de coroane de flori cu onor military
Organizatorii manifestărilor anunță, de asemenea, că se vor mai depune coroane de flori în Cimitirul Mănăștur, pe Calea Moților nr. 102, la Troița din Piața Mărăști.
În Revoluția din decembrie 1989 de la Cluj-Napoca și-au pierdut viața 26 de persoane, care au fost împușcate în mai multe zone din oraș, iar alte zeci au fost rănite.
EVENIMENT
Dar din dar se face RAI! „Peluza Vișinie” de la CFR Cluj vine în AJUTORUL unor familii cu mulți copii
„Peluza Vișinie”, facțiunea suporterilor de la CFR Cluj nelipsită de la partidele de acasă ale favoriților, se implică în acțiuni umanitare. De sărbători, „Peluza Vișinie” face apel pentru ajutorarea unor familii defavorizate cu mulți copii.
„Dar din dar se face rai! CFR-iști, haideți să aducem împreună bucurie de sărbători!
Familia Potra locuiește în două case în satul Vechea din județul nostru. Cele două familii au 8 copii cu vârste cuprinse între 1 și 11 ani și din păcate nu beneficiază de instalație de apă, însă doresc să rezolve această problemă în primăvară. De asemenea, nu au dulapuri unde să pună hainele celor mici. Noi am dori să le dăm o mână de ajutor să achiziționeze cele necesare pentru un trai mai bun.
Dar din dar se face RAI! „Peluza Vișinie” de la CFR Cluj vine în AJUTORUL unor familii cu mulți copii
Așadar, toți cei care vor să îi ajute, pot face o donație pe contul Peluzei Vișinii sau pot aduce haine și jucării la meciul din 22 decembrie de acasă, împotriva celor de la Oțelul Galați. Vor exista puncte de colectare la fiecare tribună.
De asemenea, la acest meci vor exista cutii în care se pot face fizic donații. Din banii strânși se vor cumpăra dulapuri pentru haine și obiecte sanitare, dar și alimente. Haideți să arătăm ca frânarii au suflet”, se arată în postarea de pe Facebook.
Cont IBAN: RO90BTRLRONCRT0436929202
BTPay: 0757904992
Foto: Facebook
EVENIMENT
Ce conține pizza din restaurante sau de comandat? Până la 25 de aditivi alimentari și cantități uriașe de sare și zahăr
Pizza, unul dintre cele mai populare preparate servite în restaurante sau comandate online, ascunde detalii importante despre ingredientele și valorile nutriționale.
Un studiu realizat de InfoCons, în parteneriat cu declaratie-nutritionala.ro, arată detalii surprinzătoare despre ingredientele și valorile nutriționale ale pizzei servite în restaurante sau comandate online.
Analiza, care a inclus 100 de preparate din categoriile Pizza Capriciosa, Pizza Quattro Stagioni și Pizza Quattro Formaggi, scoate în evidență variații mari ale conținutului de aditivi alimentari, sare, zahăr și calorii.
Aditivi alimentari, până la 25 într-o singură porție!
Potrivit studiului, numărul de aditivi alimentari din pizza variază între 0 și 25. Printre cei mai des întâlniți se numără E330 (acid citric), E407 (caragenan), E621 (monoglutamat de sodiu) și E1422 (amidon modificat). Lista include și alte substanțe, precum E250 (nitrit de sodiu), E450 (difosfați) și E471 (digliceride).
De asemenea, studiul a identificat diferențe semnificative între preparatele analizate, atât în ceea ce privește numărul aditivilor, cât și frecvența utilizării acestora.
Sare și zahăr în cantități alarmante
Cantitatea de sare raportată la 100 g de produs variază între 0,63 g și 4,07 g. În cazul unei porții mari, de 1370 g, consumul de sare poate ajunge la 55,76 g, de peste 11 ori mai mult decât nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 g/zi.
Zahărul, deși mai puțin vizibil, este prezent în cantități cuprinse între 0,48 g și 4,78 g la 100 g de produs. Pentru o porție mare, acest lucru poate însemna până la 65,49 g de zahăr, mult peste limita zilnică recomandată de OMS, de 25 g.
Gramajul porțiilor de pizza analizate variază de la 100 g la 1370 g, iar valoarea energetică oscilează între 171,88 kcal și 423,71 kcal/100 g. O porție mare poate depăși astfel cu mult aportul caloric zilnic recomandat, mai ales dacă este consumată împreună cu alte alimente.
Semnal față de importanța informării consumatorilor
Conform Ordinului ANPC nr. 201/2022, operatorii economici trebuie să furnizeze informații clare și detaliate despre ingredientele și valorile nutriționale ale preparatelor comercializate. Studiul InfoCons subliniază necesitatea unei transparențe sporite pentru ca populația să poată face alegeri informate, mai ales în contextul stării generale de sănătate publică, marcată de un consum excesiv de sare, zahăr și alți aditivi alimentari.
Astfel, consumatorii sunt încurajați să citească cu atenție etichetele și informațiile disponibile în meniuri sau pe platformele de comenzi online, pentru a-și proteja sănătatea.
ECONOMIE
Linii de asamblare robotizate pentru o fabrică auto Tesla din Germania, produse și livrate de o firmă din Cluj
Autovehiculele Tesla, produse în cea mai nouă fabrică, din Germania, a gigantului american vor fi construite și cu ajutorul unor linii de asamblare proiectate în Cluj-Napoca.
Compania Neotronik Automation din Cluj se pregătește pentru livrarea unor linii de asamblare robotizate a unor componente principale dintr-un model Tesla care va fi produs începând cu acest an în fabrica Gigafactory Berlin-Brandenburg.
Aici este prima locație Tesla din Europa în care se produce acest tip de autovehicule și este cea mai avansată, mai sustenabilă și mai eficientă unitate de până acum.
”Liniile de producție sunt dezvoltate, proiectate și produse în Cluj de către inginerii si tehnicienii companiei Neotronik. Sunt linii ce cuprind mai multe procese tehnologice automatizate și dotate cu diferite tipuri de roboți.
În proiect au fost implicate companii furnizoare de proces și ansamble Tesla din Germania și Italia”, spune Florin Sabou, CEO Neotronik Automation.
Echipamente ”made in Romania”
Compania Neotronik Automation, înființată în urmă cu trei ani, este o companie românească integrator de tehnologie și produce linii automatizate sau stații automatizate de asamblare și testare pentru companii din domenii precum automotive, prelucrarea hârtiei, logistică sau materiale de construcții din Europa și Statele Unite ale Americii.
”Ne dorim să dezvoltăm cât mai multe proiecte pentru piața internațională, dar cu resursele specializate din România. Scopul nostru este să furnizăm tehnologie și echipamente automatizate ”made în Romania”, proiectate și produse aici.
Pas cu pas am reușit, prin calitatea angajatilor, să ne găsim un loc într-o piață și o activitate complexă. Sperăm să extindem echipa actuală cu alți ingineri și tehnicieni cu experiență în mecanică, electrotehnică, programare și automatizări”, completează Florin Sabou.
Gigafactory Berlin are 12.000 de angajați
Construcția fabricii Tesla din Berlin – Brandenburg a început în 2020 și a fost inaugurată în 22 martie 2022. Costul estimat al fabricii este de aproximativ 4 miliarde de euro.
Inițial, a produs 1000 de mașini pe săptămână, iar după un an, la 25 martie 2023, Gigafactory Berlin a atins o producție de 5.000 de mașini Tesla Y pe săptămână.
Fabrica are aproape 12.000 de angajați și se preconizează să ajungă la o producție de 1 milion de autovehicule pe an.