CULTURA
Ce să faci la Cluj în ULTIMUL WEEKEND din noiembrie. TOP 9 evenimente. Duminica-n familie, cu teatru, sport, dans și sănătate

Ultimul sfârșit de săptămână din luna noiembrie a acestui an rezervă piese de teatru pentru adulți și copii, un concert pentru rockeri, activități pentru cei preocupați de sănătate, pentru iubitorii de dans, dar și pentru cei care vor să se bucure de o seară cu prietenii. De data aceasta, evenimentele de duminică se adresează în special familiilor cu copii, care vor avea ocazia de a participa la activități informative, culturale și sportive.
Sâmbătă, 26 noiembrie
Piesa de teatru „Dă-te din soare”, REACTOR de creație și experiment, 20:00 – 21:00
Reactorul pune în scenă un spectacol despre decalajul dintre generații, împreună cu un regizor dintr-o generație mai în vârstă. Între ședințe de zoom, drafturi de text eșuate și efortul de a purta un dialog real, totul devine un delir de forme teatrale, o căutare febrilă de răspunsuri la întrebări retorice.
„Cu spectacolul ăsta aș vrea să-mi închei niște socoteli, așa că m-am pus pe treabă și înmormântez: mentorul și moștenirile, teatrul politic militant, dramaturgia fragmentată, formele pretinse a fi noi. Din toată înmormântarea asta uriașă sper să se nască altceva, nu știm ce, vom vedea la următorul proiect. Până atunci invit spectatorii la o comedie autoironică despre chinul de a-ți depăși condiția”, a precizat Leta Popescu, regizoarea spectacolului.
Biletele se pot achiziționa:
- online: click aici
- din rețeaua Eventbook (Cinema Florin Piersic)
- de la Reactor (Strada Petőfi Sándor 4), cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile
Concert Coma, FORM Space, 20:00
Trupa Coma, fondată în București în 1999, revine sâmbătă la Cluj pentru un concert la FORM Space, unde iubitorii de metal vor face headbang pe cele mai îndrăgite piese.
Accesul este interzis minorilor. Bilete se achiziționează dând un click aici.
Ședință gratuită de evaluare a posturii, strada Aurel Vlaicu 184, 9:00 – 14:00
Clujenii sunt invitați sâmbăta aceasta la o ședință gratuită de evaluare a posturii cu posturograf (sau Global Postural System), un sistem de analiză avansată a posturii ce utilizează tehnici și metode noninvazive de diagnostic și de evaluare în domeniul recuperării medicale. Instrumentul include 2 unități de diagnostic și un software care efectuează identificarea posturii corpului, cifozelor, scoliozelor, inegalităților membrelor și a altor afecțiuni din această categorie.
„Cu totii avem de-a face cu sedentarismul, statul la birou, poziție de repaos incorectă. De aceea, inițiativa vine întru ajutorul tău și analizează tipul posturii, diferite dezalinieri ale coloanei vertebrale și a membrelor, gradul de oboseală a mușchilor, dezechilibrul între sistemul nervos simpatic și parasimpatic, piciorul plat sau scobit, genunchiul flexum sau recurbatum, asimetria centurilor scapulare și/sau pelvice, hiperlordoza și/sau hipercifoza, scolioza, cifoscolioza, dispoziția asimetrică a țesuturilor adipoase și moi, circulația venoasă și limfatică defectuoasă”, se arată în descrierea evenimentului.
Acesta se adresează tuturor celor care sunt interesați de sănătatea corpului și de starea posturală, de la oase până la mușchi. Participanții vor fi nevoiți să stea în picioare în timpul evaluării posturii.
„Beneficiezi de evaluare efectuată de un expert postural, obții o fișă de tratament și ți se vor explica problemele cu care te confrunți. La final, primești un program de recuperare personalizat despre cum să te menții sănătos”, adaugă organizatorii.
Programările se fac telefonic, la 0371 232 114 sau 0745 203 642 sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook HC Kinetic.
Quiz night, The Coffee Factory, 19:30
Dacă te-ai săturat de cluburi și multă aglomerație sau dacă vrei să îți petreci prima zi din weekend alături de prieteni, ești așteptat la un quiz night.
Rezervările se fac telefonic sau prin WhatsApp, la numărul de telefon 0746 922 507. Locurile sunt limitate.
„Pentru a participa la eveniment, trebuie să:
- formați o echipă, de minim 2 persoane, maxim 6
- alegeți un nume pentru echipa voastră
- quiz-ul se va desfășura în 8 runde a câte 10 întrebări/rundă
- răspunsul corect la o întrebare va aduce echipei 1pct, iar un răspuns parțial 0,5pct- fiecare echipă va primi câte o foaie de concurs pentru fiecare rundă
- în cazul în care 2 echipe au punctaj egal, va exista o rundă de baraj pentru departajare, la care va participa doar un reprezentant al echipei
- în timpul jocului nu este permisă folosirea dispozitivelor ce au acces la internet (folosirea acestora în timpul concursului va duce la depunctarea întregii echipe cu 10pct pentru fiecare abatere)”, transmit organizatorii
Duminică, 27 noiembrie
Recital de tango argentinian „Tango sin palabras”, Doamna T, 19:00 – 21:00
La sfârșit de toamnă, cafeneaua Doamna T așteaptă clujenii să facă parte dintr-o poveste de tango argentinian.
„Pian și bandoneon, cele mai frumoase lucrări ale genului, le veți putea asculta în interpretarea lui Robert și a Irinei. Cu o experiență scenică bogată, aceștia vor aduce în fața dumneavoastră o fărâmă din frumusețea și magia muzicii de tango”, anunță gazdele evenimentului.
Furnizori de servicii artistice ai Casei Regale, invitați alături de Cluj Tango Orchestra pe scenele Filarmonicilor din țară, și concertând sub apanajul Ambasadei Republicii Argentina în România, Robert și Irina formeză de mai bine de 7 ani un cuplu atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi.
Doamna T va răsfăța participanții cu cele mai bune băuturi și cele mai inedite bucate.
Intrarea este 50 de lei, iar locurile sunt limitate la 25. Rezervările se fac telefonic, la numărul 0753 043 112.
Tigrișori de Poveste, Cinema Dacia, 11:00 – 11:45
Cinema Dacia invită copiii la premiera spectacolului „Tigrișori de Poveste”, un spectacol de teatru de păpuși recomandat celor cu vârsta de peste 2 ani.
Biletul pentru copii e 20 de lei, cel pentru adulți e 30, acestea achiziționându-se de la fața locului.
Se pot face, de asemenea, rezervări, prin apel sau SMS la 0758 750 281 și 0751 032 302.
„În cazul în care nu mai puteți ajunge la spectacol, vă rugăm să anulați rezervarea până vineri la ora 18:00”, anunță personalul.
Piesa de teatru „Furtuna”, Teatrul Național Cluj-Napoca, 19:00 – 21:30
Dacă ziua ai mers cu copilul la teatru, pe seară te poți bucura și tu de o piesă, la Teatrul Național din Cluj-Napoca. „Furtuna”, de William Shakespeare, este destinată celor cu vârsta de peste 14 ani, biletele putând fi achiziționate cu un click aici.
„Din punctul meu de vedere <<Furtuna>> este piesa lui Shakespeare care se apropie, ca structură, cel mai mult de muzică. Muzica are o formă precisă, abstractă. Și de aceea pentru mine bagheta magică este și o baghetă de dirijor, cu care Prospero orchestrează furtuna de la început.
Când Prospero rupe bagheta, în teatru nu mai rămâne nimic. Dispare totul. Chiar și proiecțiile pe care el le orchestrează… E extraordinar acest sistem de oglindire în care exact aceeași situație se joacă și în farsă și în grotesc și în tragic și în politic.
Prospero este un savant, un poet, un artist și un exilat. În poveste este vorba și despre un pelerinaj interior: Prospero se schimbă, dorințele de răzbunare sunt eliminate, îi iartă pe vinovați. E o idee creștină; iertarea păcatelor nu se poate întâmpla decât în momentul când există regretul celor săvârșite”, a împărtășit regizorul Gábor Tompa.
Ghidul „Părinte informat, copil protejat!”, Bookstory, 16:00 – 18:00
Dacă vrei să afli mai multe despre siguranța auto a copiilor, purtarea ergonomică a acestora, alăptare și diversificare, prevenție în sănătate (calendarul controalelor medicale, schemele de vaccinare disponibile în țară) și asistență pedriatică telefonică, duminică va avea loc primul eveniment din campania „Părinte informat, copil protejat!”.
Mădălina Hîrbea, autoarea Ghidului părintelui informat și blogger DragaMama.ro, le va prezenta părinților informații utile despre sănătatea și siguranța copiilor și despre comunitățile care vin în sprijinul părinților din România.
„Ghidul părintelui informat” este disponibil gratuit pe blogul DragaMama.ro și a fost creat în colaborare cu medici și specialiști în sănătatea și siguranța copiilor.
Intrarea este gratuită, iar în limita stocului disponibil, participanții la eveniment vor primi o versiune tipărită a ghidului.
La sala de escaladă din Cluj-Napoca, „Gravity”, 30 de copii cu vârsta de peste 6 ani sunt așteptați pentru a face primii pași într-o nouă aventură, sub coordonarea instructorilor specializați în artele sportului vertical.
lui
Echipamentul asigurat include ham și cască de protecție, iar espadrilele de escaladă se închiriază pe mărimi.
Copiii vor fi organizați în subgrupe, pe vârste, iar comunicarea se poate face în română, maghiară și engleză. Mai multe detalii se pot solicita la telefon: 0744 930 900 (Kozma Àkos).
Copiii vor participa, totodată, la tombola TMF2022, cu produse oferite de Garmin Romania și Maramontsport. Pentru o bună organizare, participanții trebuie să se înscrie accesând formularul disponibil cu un click aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
FOTO. Dramă, pasiune și iubiri periculoase în luna octombrie, pe scena Operei Române Cluj-Napoca

Luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca povești fascinante, personaje complexe și trăiri unice.
Carmen este un personaj enigmatic, cu o personalitate fascinantă. Liberă și imprevizibilă, protagonista operei lui Georges Bizet își urmează propriile dorințe într-o societate dominată de reguli stricte. Don José se îndrăgostește iremediabil de Carmen, femeia seducătoare care cucerește privirile tuturor, și o urmează într-o lume plină de riscuri. Iubirea devine o obsesie care îl transformă într-un personaj marcat de gelozie și furie.
O reprezentație SOLD OUT, la care sunt așteptați toți admiratorii acestei opere: CARMEN, duminică, 1 octombrie, începând cu ora 18:30!
Baletul modern TÂNĂRUL ȘI MOARTEA prezintă destinul tragic al celor trei protagoniști. Compozitorul Constantin Rîpă oferă acestei producții un puternic caracter filosofic, care face referire la atitudinea de resemnare și care a manifestat interes pentru mari personalități culturale românești.
Te invităm vineri, 6 octombrie, începând cu ora 18:30, să asiști la o producție în care moartea este privită ca o consecință a sacrificiului de sine sau a intensității dragostei – o bogăție de semnificații sugerate prin pași de dans!
Vestul Sălbatic
LA FANCIULLA DEL WEST– o poveste despre iubire, minciună, situații dramatice și intrigi intense. Pătrundem împreună în atmosfera Vestului Sălbatic, unde Minnie – o femeie puternică, independentă – și Dick Johnson – un bandit al unei trupe de hoți – luptă pentru iubire, încălcând legea.
Într-o regiune precum Vestul Sălbatic, în care legea este dictată de arme și aventura plutește în aer, Jack Rance completează triunghiul amoros, reprezentând coloana vertebrală a justiției și echilibrului. Însă în spatele corectitudinii se ascunde un personaj tumultuos, care dezvoltă o obsesie pentru Minnie.
Va putea Jack să câștige în lupta pentru justiție și pentru inima femeii iubite?
Pătrunde în povestea operei LA FANCIULLA DEL WEST alături de cei trei protagoniști și află deznodământul alături de noi vineri, 27 octombrie și duminică, 29 octombrie, începând cu ora 18:30!
Nu ratați tururile ghidate, unde puteți afla totul despre ceea ce se întâmplă în spatele cortinei, precum și despre istoria sau arhitectura clădirii și a instituției lirice clujene în general!
EVENIMENT
Congresul de Stomatologie Transilvania are loc la Cluj-Napoca la jumătatea lunii octombrie

Cea de-a 14 ediție a Congresului de Stomatologie Transilvania va avea loc în perioada 12-14 octombrie la Cluj-Napoca.
„Dragi colegi, a mai trecut un an și a mai venit o toamnă frumoasă. Așa că este timpul să ne revedem la Congresul de Stomatologie Transilvania, eveniment așteptat în care ne dorim să găsim prelegeri și comunicări științifice interesante și cu aplicabilitate în cabinetele noastre. Congresul din acest an vă propune o temă de maxim interes: stomatologia reconstructivă.
Dincolo de orice alte preocupări și proceduri medicale aplicate pacienților noștri, tratamentele protetice, intervențiile de reconstrucție sau reparație sunt în centrul atenției noastre. Pacienții solicită mereu refacerea dinților cariați, reconstrucții maxilo-faciale și înlocuirea dinților pierduți.
Protetica este recunoscută ca fiind ”ministrul finanțelor” în stomatologie. Complexitatea manoperelor, implicarea deopotrivă a medicilor și a tehnicienilor dentari, implementarea noilor tehnici digitale, precum și exigențele de ordin funcțional și estetic ale acestor tratamente înseamnă costuri semnificative și un efort de echipă și de durată. Exigența pacienților este de multe ori cu un pas înaintea tehnologiilor.
Experiență împărtășită
Suntem în permanentă căutare de noi posibilități de creștere a performanței tratamentelor reconstructive și de a reduce costurile acestora, astfel încât accesibilitatea pacienților la aceste tratamente să crească odată cu gradul lor de satisfacție. Vom găsi la acest congres astfel de informații prin grija lectorilor invitați și a colegilor care ne vor împărtăși din experiența lor personală.
Peste puțin timp, vom avea ocazia să ne revedem, să discutăm despre preocupările noastre și despre îngrijorările noastre, să încercăm împreună să deslușim drumul spre care merge viitorul profesiei noastre.
Suntem un corp profesional puternic în care fiecare dintre noi are aceleași griji majore. O întâlnire în cadrul congresului pe teme de organizare și legislație specifică aduce oportunitatea de a pune întrebări și de a găsi răspunsuri.
Un congres desfășurat în format fizic este cea mai bună ocazie pentru a ne întâlni, a discuta și a crește gradul de încredere în viitorul profesiei noastre”, a anunțat prof. dr. Radu Septimiu Câmpian de la UMF Cluj-Napoca.

Tânăra Laura Roșca, găsită moartă pe plaja din Mamaia, va fi înmormântată, duminică, la Turda, trupul neînsuflețit al acesteia fiind redat familiei după ce a avut loc autopsia la IML în Constanța.
Cunoscută sub numele de DJ Lalla, tânăra de 34 de ani lucra la DJ la un post de radio din București.
O persoană a anunțat autoritățile că a găsit pe plajă mai multe obiecte care au aparținut fetei, și anume un telefon mobil, căşti audio şi o pereche de pantofi sport.
Citește și VIDEO. Tânără de 34 de ani din Turda, găsită MOARTĂ pe plajă la Mamaia. Fata a fost DJ
”În urma primelor verificări efectuate, anchetatorii spun că nu sunt suspiciuni că ar fi vorba de o crimă, astfel că se ia în calcul varianta sinuciderii.
Conform medicilor legişti, cauza morţii tinerei este înecul.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a anunţat pe 28 septembrie, că în jurul orei 10,20, poliţişti din cadrul Poliţiei staţiunii Mamaia au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe plajă, se află cadavrul unei persoane de sex feminin. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că aspectele sesizate se confirmă.
Cadavrul nu prezenta urme vizibile de violenţă”, arată Agerpres.
EVENIMENT
Invitaţie de la cluburile Rotary din Cluj-Napoca la “Promenada Inimilor 2023”. Vezi activităţile utile cardiacilor

Cluburile Rotary din Cluj-Napoca împreună cu Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii îi invită pe clujeni la “Promenada Inimilor 2023”, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Inimii.
„Cluburile Rotary din Cluj-Napoca, continuă și în 2023, programul „Promenada Inimilor”, proiect de amenajare a unui traseu accesibil, ce îşi propune păstrarea unui stil de viață cât mai sănătos, reamintind tuturor că activitatea fizică de minim 30 de minute pe zi este cel mai bun mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare.
În acest an s-au alăturat inițiativei “Promenada Inimilor” 38 de orașe din România și Moldova.
“La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci?” spune Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Fundației Române a Inimii.
Traseul din Cluj-Napoca are o lungime de 1 km, și se află în Parcul Central Simion Bărnuțiu. Evenimentul este organizat de 10 ani în Cluj-Napoca cu sprijinul doamnei Prof. Dr. Dana Pop și al domnului Prof. Dr. Dumitru Zdrenghea din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.
Lansarea traseului va avea loc în data de 30 septembrie 2023 la ora 10.30 prin organizarea unei plimbări împreuna cu rotarienii clujenii, la care sunt invitați să participe toți locuitorii oraşului Cluj-Napoca. Locul de întâlnire este Platoul Sălii Sporturilor Horia Demian.
“Calea către inimi sănătoase începe cu pașii noștri. În Săptămâna Mondială a Inimii 2023, promovăm prevenția. Împreună, pornim într-o Promenadă a Inimilor pentru un viitor mai sănătos” a declarat Ioana Corina Bocsan, Prof. Dr. in cadrul Facultatii de Medicina a UMF Cluj-Napoca și președinte a unuia dintre cluburile Rotary din Cluj-Napoca
Program inițiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, “Promenada Inimilor” a avut un succes răsunător şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare.