EVENIMENT
Ce să faci de Revelion în Cluj. TOP 9 petreceri cu muzică pentru toate gusturile, premii, dedicații, mâncare și multe altele
Mai e doar o zi până la Revelion, iar Clujul e plin de oferte de petreceri, multe dintre evenimente fiind deja sold out. Iată câteva dintre ele. Grăbește-te, nu mai sunt multe locuri disponibile.
Petrecere de Revelion, Visuin, 20:00 – 4:00
Visuin, locație aflată pe strada Universității 6, te invită la o petrecere de Revelion cu acces liber începând de la ora 20.
„E motiv de șampanie, rezoluții, întâlniri personale și puțin glam, de ce nu? Așa, de-nceput de an. E ultima noapte și-ntâia, iar undeva între e sărbătoare. Schimbăm doi cu trei și rotunjim până la infinite clipe bucuroase. Cu voi”, spun gazdele.
Numărul de rezervări e limitat. Sună la 0730 551 813 pentru a-ți asigura un loc la petrecere.
Petrecere steampunk, Planetarium, 22:00
Dacă ești în căutarea unei petreceri mai diferite, Planetarium organizează una cu tematică victoriană în seara de Revelion.
Ușile se deschid la ora 22, de acolo putând fi achiziționate biletele în valoare de 50 de lei.
Băuturile se pot cumpăra de la bar, iar cei care doresc să mănânce trebuie să vină cu preparatele de acasă.
Pentru a participa la eveniment, dresscode-ul este: „Steampunk, Victorian, Gothic, Fantasy”.
Personalul dispune și de un număr limitat de pălării pe care le va oferi gratuit participanților, dacă vor vrea să își completeze ținuta.
Raveolution, BlackBox Studios (Oașului 363), 20:00
Iubitorii de techno sunt așteptați la New Year Raveolution, o petrecere legendară techno din Cluj-Napoca, ce va reuni 8 DJ și producători din scena rave europeană.
Biletele se cumpără de la intrare, prețul fiind de 75 de lei de persoană. Accesul este interzis minorilor.
Participanții se vor bucura de un spectacol vizual, garderobă pentru lăsat hainele, bar și un sistem de sunet de 40 de kw.
Invitații speciali sunt:
Prohibition Party, Bruto, 20:00 – 4:00
În primul an de Bruto, personalul așteaptă clujenii la o petrecere de neuitat pentru a marca trecerea dintre ani.
„La bar vei găsi <<ceai și limonadă>>, așa cum e normal la un Prohibition Party.
Vei mânca preparate pe care nu le vei uita curând și vei dansa pe… vei dansa. Punct. Garantăm că nu vei sta jos (poate doar cât mănânci).
Ți-am pregătit și un colț cu multe blitzuri.
Dress-code-ul nu e musai, dar un touch din Great Gatsby sau Peaky Blinders sau ce te-a mai inspirat din anii 20’s este recomandat”, informează echipa Bruto.
Prețul unui bilet e de 600 lei. Bilete se pot achiziționa din Bruto, în timpul programului. Pentru mai multe detalii sună la 0752 581 309 (Andreea) sau 0731 370 667 (Dorina).
Petrecere în cosmos cu premii și dedicații, Hardward Pub, 20:00 – 8:00
Anul acesta a fost prea pe viteză și Hardward Pub a ajuns deja în cosmos. Muzica va fi asigurată de DJ Scroby, care promite un „playlist extraterestru de nemaiauzit”.
„Drept urmare, petrecerea de anul acesta o vom ține în cosmos alături de voi, extratereștrii. Elon Musk a promis că ajunge și el la petrecere, mai pe final ce-i drept. Deci, petrecerea de revelion e ON, în Hardward Pub.
Citește și Mesaje de Anul Nou 2023 * Felicitari de Anul Nou 2023 * Mesaje de Revelion 2023 * Mesaje haioase de Anul Nou 2023 * URĂRI de La Mulți Ani 2023
La ora 1:00 vă vom surprinde cu o tombolă cu premii, evident, maxim 30 minute. Nu va lipsi nici partea cea mai așteptată, dedicațiile cu dans și dat din plete (maxim două piese de persoană)”, transmit gazdele.
Open bar-ul promite următoarele:
- bere draught: Pilsner Urquell, Kozel DARK, Kozel LAGER, Azuga Weiss artizanală
- bere la sticlă: Peroni 0.33, Bârlog 0.33
- vin: Caloian (roșu, alb și roze)
- distilate la 40 ml: J&B, Jameson, Jagermeister, Smirnoff, Havana Club
- long drink-uri: Cuba Libre, Gin Tonic, Aperol Spritz, J&B mixed, Smirnoff mixed, Captain Morgan mixed, Fireball mixed
- șampania de la miezul nopții
- cafea, pepsi, 7up, mirinda, apă și suc natural
- fructe, dulciuri și snack-uri
Open buffet-ul include:
Aperitive:
- chifteluțe de pui cu mix de susan
- coșuleț cu brânză de capră și somon
- coșuleț cu gorgonzola și nuci
- minifrigărui caprese
- prosciutto crudo pe grisină
- bulete de cașcaval
- crochete de pui crispy cu salvie
- minichoux cu salată de boeuf
- minifrigărui cu brânzeturi și fructe
- pachețele de primavară cu legume
- ruladă din carne de porc cu bacon
- ruladă din piept de curcan cu fructe
- coșuleț cu humus și ardei copt
- minifrigărui chorizo
- coșuleț cu pastă de ton
- bruschete bresaola
- bruschete cu cremă de brânză fină și roșii cherry
- bruschete cu piept de pui
- bruschete cu somon
Salate:
- de cartofi cu ouă de prepeliță
- de vinete cu și fără maioneză
- fresh de crudități
- grecești
Preparate calde:
- pulpă de porc în sos de piper verde
- fâșii picante de vită
- file de păstrăv
- cașcaval pane
- chifteluțe de năut cu coriandru și verdeață
- cuș-cuș cu legume
- legume pe pat de orez
- tartă de cartofi
- salată de varză murată
Pentru un loc la petrecere e nevoie de rezervare (399 lei de persoană). Plata se poate face la bar, conform programului de funcționare. Pentru mai multe detalii, sună la 0264 439 359.
Oh dear, another year – Retro party, Cocteleria Urban Garden, 20:00 – 4:00
Sărbătorește noaptea dintre ani în ritmuri retro alături de Cocteleria Urban Garden.
„Te așteptăm cu mâncare (tip bufet), drink-uri delicioase și, bineînțeles, great vibes”, se arată în descrierea evenimentului.
Meniul all inclusive costă 300 de lei. Pentru informații și rezervări, sună la 0726 466 627.
Retro-REVELION ’23, My Way Retro Club, 21:00 – 5:00
O altă petrecere pe ritmuri retro va avea loc la clubul de pe Bulevardul Eroilor 9, unde prețul unui bilet este de 490 de lei.
În această sumă sunt incluse:
- un bufet suedez premium (all you can eat)
- un voucher pentru produse de bar în valoare de 170 de lei (cu ajutorul căruia se poate cumpăra orice din meniul normal)
- celelalte servicii specifice unei petreceri de club, menite să asigure o distracție pe cinste
Rezervările se fac doar prin achitarea integrală a biletului, iar relații suplimentare se pot obține exclusiv prin mesaj scris pe WhatsApp, la numărul 0733 329 330.
Biletele pot fi achitate și prin transfer bancar.
„Important: Participanții la Petrecerea de Revelion au intrare liberă la petrecerea din 1 ianuarie 2023!”, anunță gazdele.
„My Way” este singurul club disco din Cluj cu muzică retro „pură”, neremixată, într-un decor clasic.
Revelion 2023 cu Ceterașii de la Gherla, Amiral Events & Style – Sala Gold, 20:00
Echipa Amiral Events & Style invită clujenii să petreacă așa cum se cuvine trecerea în anul 2023.
„Așteptăm cu nerăbdare să vă primim într-un decor de poveste, să vă servim cu preparate alese și băuturi fine și să vă încântăm cu momente artistice deosebite oferite de Ceterașii de la Gherla, alături de soliștii Raul Oltean și Andreea Socaci”, se arată în descrierea evenimentului.
Pentru detalii suplimentare și rezervări, sună la 0740 037 301.
Meniul este după cum urmează.
Gustări reci:
- Piftie de purceluș și piure de sfeclă
- Cornet cu pastă de jumeri si boia afumată
- Baton de ciolan afumat în pastramă de porc
- Mini goujoan Amiral Events & Style în crustă crocantă și gem de ardei iute
- Coșuleț cu salată de boeuf
- Chips de semințe cu păstrăv afumat
- Terină din brânzeturi nobile si prune afumate
- Bulgăraș din brânză de burduf cu roșii în crustă de bacon
- Chifteluțe speciale
- Lipie cu brânză, usturoaie, cozi de ceapă verde, roșii uscate și bacon
- Frigărui cu telemea și roșii cherry
- Decor și trio de măsline
Gustări calde
- File de păstrăv cu piure de țelină afumată și nucă cu sos de usturoi și chivas
- Ceafă de porc la cuptor gătită în untură de rață și ierburi aromate cu sos de mere
- Medalion de curcan ardelenesc cu sos de gălbiori
- Ciorbă de perișoare
- Platou țărănesc
- Sărmăluțe tradiționale în pită de casă si ciolan afumat cu smântână și ardei iute
Garnituri
- Varză roșie călită
- Bulz ciobănesc
- Salată de castraveți murați
Nu vor lipsi nici tortul festiv, bufetul de final, candy bar-ul, bufetul de fructe, alunele și covrigeii.
Meniu băutură – All inclusive
- Whiskey: Chivas Regal 12yo, Jack Daniel’s
- Vodka: Grey Gosse
- Rom: El Dorado 12 yo
- Cognac: Davidoff
- Bitter: Jagermeister
- Whiskey Cream & Liquor: Bailey’s/Sheridan’s
- Bere: Carlsberg 0.33l / Carlsberg 0.33l NA
- Cidru: Summersby
- Apă minerală și plată
- Răcoritoare: Pepsi, Cola, Granini Nectar Portocale
- Cafea și specialități de cafea
- Vin la butelie Cramele Sarica Niculitel Caii de la Letea
- Prosecco: Nua
- Energizant Red bull
- Țuică de prune
- Spumant la intrarea in sală
- Cocktail-uri cu și fără alcool, long drinks, short drinks, shot-uri
La petrecere vor fi și un colț pentru fotografii și jocuri de lumini. Prețul meniului este de 400 de lei de persoană.
Rezervarea locurilor se face în baza achitării unui avans pe principiul „primul venit primul servit”.
Rockerii de la Țevi te așteaptă cu platouri de aperitive din partea casei, în cadrul unei petreceri de Revelion de neuitat.
„La ora 12 ciocnim un pahar de șampanie din partea casei!”, mai spune personalul.
În prețul rezervării unei mese intră mâncarea, o șampanie la fiecare masă și un shot de persoană. Pentru a rezerva o masă biletul este 100 de lei. Pentru mai multe detalii, sună la 0757 941 935.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative
În vară, presa prelua o informație din mass-media europeană legată de faptul că de la 1 octombrie 2024, așa numitele anvelope all-season vor fi interzise.
„Începând cu 1 octombrie 2024, șoferii se pot confrunta cu amenzi dacă nu respectă noile reglementări referitoare la anvelope. O regulă importantă este schimbarea cauciucurilor de două ori pe an. Deși anvelopele all-season oferă o opțiune convenabilă pentru a evita aceste schimbări, o nouă reglementare interzice anumite tipuri de anvelope începând cu aceeași dată”, scria Capital.
Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative
„Anvelopele de tip all-season nu sunt foarte sigure pe timpul sezonului rece, sunt de părere specialiștii. O serie de studii arată că șoferii aflați la volanul unor vehicule astfel echipate au produs mai multe accidente. Conform statisticilor, anvelopele de tip all-season reprezintă un compromis”, scria Evenimentul Zilei.
Cu alte cuvinte, anvelopele all-season nu că ar fi bune și vara și iarna, ele n-ar fi bune nici vara, nici iarna.
Conform presei, sursa acestei informații ar fi chiar Uniunea Europeană, care consideră că majoritatea accidentelor ar fi fost provocate din cauza echipării mașinilor cu acest tip de anvelope.
„Nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă”
Cluj24 a solicitat un răspuns singurului for din România abilitat să ia o asemenea decizie, și anume RAR:
„Primele ninsori aduc și primele întrebări despre ce pneuri trebuie montate pe autovehicule în sezonul rece, despre marcajele de pe anvelope sau despre data de la care acestea devin obligatorii. Vă înțelegem nelămuririle, pentru că în fiecare an sunteți bombardați cu informații nereale, menite să genereze panică printre cei care se tem că au omis să citească modificările legislative. Din acest motiv vă spunem noi tot ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă.
Pe scurt, dacă nu vreți să citiți până la capăt (deși vă recomandăm să o faceți), trebuie să știți că legislația din România nu s-a modificat! TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi <<mud>> și zăpadă <<snow>>), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională. Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.
Acum, mai în detaliu, reamintim că legea din România nu merge dincolo de marcajul format din literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor. Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S.
Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr. 5/2011.
„Nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece”
Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una dintre formele menționate.
Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu se aplică sancțiuni!
Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.
Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.
Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.
Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă).
În final, vă asigurăm că am citit și noi știrile despre “anvelopele care vor fi interzise din 2024”, dar rămâne cum am stabilit: vă anunțăm din timp când vor apărea noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule din România”.
Zvon sau nu, cert este că o asemenea știre are și o componentă comercială. Cui prodest? Cui folosește un asemenea gen de dezinformare? Evident, vânzătorilor de anvelope care, se pare, și-au crescut vânzările la categoria anvelope de iarnă…
ECONOMIE
Dragoș Damian: N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? Participă la un târg de cariere și fură de la competiție
CEO Terapia, Dragoș Damian, critică lipsa de investiție reală în formarea resursei umane de către companii și o practică frecventă: recrutarea agresivă de la competitori.
„N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? În învățământ dual? În burse și practică pentru studenți? În laboratoare scumpe în facultăți? Nici o problemă! Participă la un târg de cariere și fură de la competiție câți angajați ai nevoie!
Povești de adormit mediul de afaceri
Urmărește o conferință la care iau parte șefii departamentelor de resurse umane și vei realiza ce profesioniști desăvârșiți sunt. Stăpânesc cu măiestrie o mulțime de formulări complicate care te conving cât de mult timp și bani alocă pentru atragerea, retenția și dezvoltarea oamenilor din organizația lor, cât de mult se investește în resursa umană, ce beneficii cuprinzătoare sunt acordate.
Ce nu știi însă este că toate lăudăroșeniile lor sunt povești de adormit mediul de afaceri pentru că, singurul lucru pe care îl fac este să fure angajați de la competiție. Păi are cineva chef, bani și timp să investească în angajați? Are cineva chef, bani și timp să dezvolte un director financiar sau economic, un specialist de calitate, de la director la analist, un specialist în operațiuni industriale de la director la ingineri la supervizori la operatori mașini alfa-numerice, un specialist în planificarea producției, un specialist în lanțul de aprovizionare, un specialist de mediu?
Instructajul costă sute de mii de lei
Uite. Un director financiar se pregătește în 5-10 ani, instructajul costă sute de mii de lei. Specialiști de calitate și de operațiuni industriale nu există, ei trebuie luați de pe băncile facultății, durează 1-3 ani pregătirea lor, tot sute de mii de lei. Specialiști de planificare, de aprovizionare, de mediu, la fel, nu există, costă mii și mii de lei pregătirea lor.
Pentru pregătirea unor astfel de specialiști este necesară muncă asiduă în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă de pe băncile facultății, etc.
Mergem la competiție și furăm
Prostii! Timp și bani dați de pomană. Așadar, mergem la competiție și furăm. Luăm oameni gata pregătiți de fraierii din alte companii, care cred bazaconii de tipul învățământ dual preuniversitar și universitar sau pierd vremea în pregătirea angajaților prin parteneriate cu facultățile. Sunt unii angajatori fraieri care cred în rolul angajatorilor de a ajuta societatea să progreseze prin dezvoltarea generațiilor Y și Z.
Cât de fraieri pot fi?
Furtul de angajați este soluția perfectă pentru orice șef de resurse umane:
- Poți da salarii mai mari sau beneficii de altă natură pentru că nu te costă nimic pregătirea lor;
- Nu există nici o lege împotriva furtului de angajați, dimpotrivă, Codul Muncii „încurajează” furtul de angajați prin prevederi ambigue. Astfel încât poți fura 1, 2, 5, 10, 20 de angajați. Poți fura atâția angajați de la competiție până o închizi și tot nu pățești nimic, degeaba reclamăa unii aceasta practică;
- În plus:
- Bonus 1: merită să vezi fețele directorilor cărora le furi angajații, sunt de neprețuit supărarea și frustrarea lor după ce au consumat timp și bani cu munca susținută în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă încă de pe băncile facultății. Niște fraieri, merită să râzi de ei;
- Bonus 2: daca angajatul furat nu se inseră în organizația ta, îl dai afara fără probleme, fără să fi consumat timp și bani pentru a-l pregăti. Și rămâi cu satisfacția că ai destabilizat competitorul de unde l-ai furat, care trebuie să consume timp și bani ca să pregătească pe altcineva.
Singura cale ieftină, să furi angajați de la competiție
Așadar, fură un angajat de la competiție, fură 2, 5, 10.
Totuși, fii un pic prudent, respectă niște reguli de bază:
- mergi tot timpul la conferințe ca să arați publicului că de fapt ești un angajator de top care investește timp și bani în pregătirea resursei umane. Și mai bine, cumpăra un loc într-un anuar ”Angajatori de Top”, e maxim 5.000 de Euro, dă bine;
- folosește anunțuri pe situl propriu, târguri de cariere, platforme de recrutare, companii de plasare de forța de muncă și vânători de capete, astfel încât să eviți orice risc ca planurile tale să fie dezvăluite;
- lipește afișe de recrutare pe stâlpi sau plasează banere în jurul locației competitorului pe care îl asediezi ca să-i furi angajații, demonstrezi astfel că ai publicat la loc vizibil intenția de angajare.
Singura cale ieftină și rapidă de dezvoltare a organizației tale este să furi angajați de la competiție. Succes!”, a spus Damian.
ADMINISTRAȚIE
Trenul metropolitan, „undă verde” de la Consiliul Județean Cluj. Aviz favorabil în Comisia de Urbanism
Consiliul Județean Cluj a avizat realizarea trenului metropolitan, în ședința Comisiei de Urbanism de joi, 21 noiembrie.
Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU) din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil, cu condiționări, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului Tren Metropolitan Cluj.
Trenul metropolitan va rezolva problema mobilității urbane
„Pentru ca acest important proiect să poată merge mai departe, în sensul depunerii și obținerii finanțării europene, am decis să aprobăm, cu anumite modificări, documentația prezentată în comisie. Este necesar ca proiectul viitorului tren metropolitan să fie corelat cu toate proiectele de infrastructură publice și private aprobate deja pe traseul propus prin PUZ.
Această nouă investiție este una extrem de importantă din perspectiva rezolvării problemei de mobilitate urbană pentru cei aproximativ 500 de mii de clujeni care trăiesc și muncesc în Zona Metropolitană Cluj”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și al Comisiei CTATU.
Ultima etapă a fazei de proiectare
Elaborarea PUZ-ului aferent Trenului Metropolitan Cluj, ca etapă finală a fazei de proiectare, a fost necesară în vederea stabilirii reglementărilor urbanistice pentru realizarea obiectivelor noi propuse în cadrul acestui proiect de infrastructură, reguli care nu au fost cuprinse, anterior, în cadrul PUG-urilor aflate în vigoare.
Proiectul Trenului Metropolitan constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii de cale ferată existentă deja între localitățile Gârbău și Bonțida, via Cluj-Napoca, cu nu mai puțin de 23 de stații. Astfel, de-a lungul celor 48,8 km de traseu, vor fi amenajate noi peroane, un pasaj rutier subteran, trotuare, piste biciclete, parcări auto/moto/velo și stații de autobus.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Ciocolată Dubai, preparată de elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj. Va fi vândută la târgul de Crăciun
Elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj-Napoca au preparat, pentru prima dată, ciocolată Dubai, pe care o vor vinde în luna decembrie în cadrul târgului de Crăciun care va fi organizat în instituție.
Claudiu, Alex și Ramona, care sunt în clasa a X-a la specializarea Cofetărie-Patiserie, s-au ocupat de prepararea ciocolatei, asistați de profesorul de instruire practică și teorie Pompilia Lopes, care se ocupă de clasele de patiserie.
Rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus
”Noi tot timpul experimentăm la Samus rețete noi, poate și deoarece avem tot timpul ingrediente noi. Ne-am gândit să facem și ciocolată Dubai, pentru că este în trend și toată lumea vorbește despre ea.
Ne-am inspirat din rețetele de pe internet și am pregătit noi totul, inclusiv crema de fistic.
Am folosit trei rețete diferite de ciocolată, iar ultima ne-a ieșit cea mai bună.
Am folosit ciocolată neagră, pe care am amestecat-o cu ciocolată albă și am diluat-o cu frișcă din lapte, pentru a o putea topi. După care a urmat umplutura. Am prăjit separat cataiful în puțin unt, cam cum facem la pesmetul prăjit.
Separat am pregătit crema de fistic, care nu a fost ușoară.
Fisticul a trebuit decojit, opărit, am îndepărtat pielițele de pe el, după care l-am măcinat și amestecat cu lapte condensat, iar apoi l-am amestecat cu cataiful, dar am plusat și cu puțină esență de fistic, să se simtă mai pregnant gustul.
Am turnat amestecul între două foi de ciocolată, iar deasupra am făcut un strat colorat cu verde și am presărat, deasupra, bucățele de fistic, pentru decor.
Este o rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus”, a spus Pompilia Lopes pentru Cluj24.
Potrivit acesteia, ciocolata Dubai a fost prima tentativă de a pregăti ciocolată împreună cu elevii.
”Ce am constatat diferit este cataiful care face produsul mai crocant. Gustul final este deosebit, iar aromele sunt plăcute. Această rețetă nu are deloc zahăr”, a precizat profesoara de la Samus.
Experiență inedită pentru elevi
Claudiu a auzit de ciocolata Dubai de pe internet și consideră că participarea la pregătirea acesteia a fost o experiență care i-a plăcut.
”Am curățat fisticul, l-am opărit, l-am curățat de pieliță, după care l-am măcinat. Gustul final a fost foarte bun și mă bucur că a ieșit așa ceva din mâinile mele.
Am vrut să mă fac patiser pentru că îmi place meseria asta, să fac prăjituri și dulciuri”, a spus elevul.
Colegii săi, Alex și Ramona, nu auziseră înainte de ciocolata Dubai, dar recunosc că le-a plăcut să participe la crearea unui produs devenit celebru.
”Mie îmi place să fac preparate de cofetărie, prăjituri, în special cu mere sau brânzoici. Iar acum am trecut la ciocolată Dubai, iar gustul a ieșit foarte bun”, a precizat Alex.
Ramona are ceva mai multă experiență, după ce a fost anul trecut, printr-un program Erasmus, în Portugalia, într-un schimb de experiență de două săptămâni, unde a lucrat într-un restaurant.
”Îmi place să fac orice din domeniul cofetărie-patiserie, nu am unul preferat. Dar a fost interesant să lucrez la ciocolata Dubai, unde, printre altele, m-am ocupat de amestecarea cataifului la partea de prăjit”, a completat Ramona.
Cei trei elevi speră ca, după absolvire și după ce primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educației, să se angajeze într-o patiserie sau cofetărie din județul Cluj.
Produs nou pentru târgul de Crăciun
Directorul adjunct al Școlii Profesionale Samus, Teofana Sferle, a menționat că pentru târgul de Crăciun organizat în luna decembrie la școală, una dintre surprize va fi ciocolata Dubai, care va fi vândută de elevi.
”În fiecare an la târg vom avea produse realizate de către elevii noștri și abia aștept să vedem ce succes vom avea cu noul produs. Banii rezultați în urma târgului vor fi folosiți pentru finanțarea diferitelor activități. Mergem la un film sau la karting, de exemplu”, a spus Sferle.
O bucată de ciocolată Dubai Samus de 100 de g va fi vândută la târgul de Crăciun cu 20 de lei.
Copiii, angajați după absolvire
Școala Profesională Specială Samus pregătește elevi cu cerințe speciale pentru meseria de cofetar-patiser, urmând să fie făcute demersuri și pentru autorizarea meseriei de bucătar, care este foarte căutată acum pe piața muncii.
”Avem și resurse materiale și umane. În ateliere – școală avem trei spații diferite unde elevii învață, în cei patru ani de studiu, să pregătească diverse preparate culinare.
La finalul clasei a XII-a se organizează un examen de certificare a competențelor profesionale, elevii vor fi evaluați și vor trebui să gătească un preparat tras la sorți.
Copiilor le crește stima de sine când văd cât de bine le iese, din mâinile lor, un preparat bun”, a explicat Sferle.
Potrivit acesteia, sunt, deja, absolvenți de la Samus angajați în domeniul cofetărie- patiserie la firme de profil din Cluj-Napoca.