Connect with us

EVENIMENT

Ce înseamnă STARE DE URGENŢĂ în România. Ce mai avem dreptul să facem si ce măsuri vor fi luate

Publicat


coronavirus

Potrivit reglementărilor legale, prin instituirea stării de urgenţă pot fi luate foarte multe măsuri. Se poate interzice, de exemplu, circulaţia oamenilor, pot fi rechiziţionate bunuri, pot fi făcute razii, se pot face evacuări, presa poate fi suspendată, se poate institui pază militară, se pot închide frontierele etc. Totuşi, măsurile trebuie să vizeze cauza pentru care a fost instituită starea de urgenţă şi nu trebuie să fie măsuri disproporţionate. Oricum, decretul preşedintelui, care ar urma să prevadă măsuri generale, va trebui să fie contrasemnat de premier, iar în 5 zile, să fie aprobat de parlament. Preşedintele va desemna şi autorităţile care se vor ocupa de starea de urgenţă şi care vor stabili, ulterior, măsurile care se impun.

Specialiştii consultaţi de www.cluj24.ro ne oferă câteva detalii despre ce poate şi ce nu poate face preşedintele în decretul legat de starea de urgenţă.

„Deocamdată nu s-a instituit starea de urgenţă. Decretul va fi publicat doar luni. Art 3 din Ordonanţa 1/1999, pe de o parte, la litera a), vizează în general aspecte de securitate naţională, dar nu este cazul acum. La litera b) avem situaţii legate de calamităţi, dezastre, unde cred că o să se încadreze decretul preşedintelui. Cred că pe această literă b) o să se instituie starea de urgenţă. Aşa e logic. Apoi, la art 4 se spune că, legat de drepturi, exerciţiul unor drepturi poate fi restrâns. Adică, nu că se restrâng toate drepturile, cu unele excepţii, ci doar că unele drepturi pot fi restrânse. Dacă situaţia o cere, cu respectarea art 53 din Constituţie, înseamnă că măsura trebuie să fie proporţională cu urgenţa. Adică, sigur că o să ia măsuri care să înlăture pericolul medical. Art 14 ne spune că măsurile, respectiv drepturile restrânse vor figura în decret. Eu cred că preşedintele se va limita la nişte chestiuni generice. Adică, o să se refere la dreptul la liberă circulaţie, de exemplu, dreptul la întrunire, la asociere etc, drepturi care au legătură cu acest pericol medical. De asemenea, măsurile poate să le scrie relativ generic, pentru că nu este specialist, urmând ca autorităţile care preiau exerciţiul puterii publice să adopte măsurile concrete. Preşedintele doar o să desemneze autorităţile care se vor ocupa cu gestionarea situaţiei”, a declarat, pentru www.cluj24.ro, Ovidiu Podaru, specialist în drept constituţional.

O opinie similară are şi fostul senator Eckstein Kovacs Peter, fost consilier prezidenţial.

„Decretul trebuie să cuprindă obligatoriu motivele pentru care s-a instituit starea de urgenţă, teritoriul pe care se aplică, termenul în care este în vigoare –maximum 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire. Decretul trebuie să cuprindă drepturile şi libertăţile ale căror restrângere se dispune, în anumite limite constituţionale, şi desemnarea autorităţilor militare şi civile îndrituite să execute prevederile decretului, precum şi competenţele în limitele cărora le exercită. Eu nu aplaud restrângerea unor drepturi fundamentale ale omului. Contează foarte mult ce va cuprinde decretul preşedintelui, care dintre drepturile fundamentale va înţelege să le restrângă –probabil cel de întrunire, cel de circulaţie. Dar cred şi sper să nu fie cuprinse în decret drepturi precum interzicerea presei, rechiziţionarea de bunuri sau dispoziţii cu privire la împărţirea alimentelor. Celălalt lucru care va conta enorm este cum se va aplica. Şi aici, autorităţile militare şi civile au un cuvânt de spus şi sper că se vor lua doar acele măsuri care sunt într-adevăr necesare într-o astfel de situaţie de calamitate, de boală, şi nu vor fi atinse acele drepturi care nu au legătură intrinsecă cu situaţia cauzată de coronavirus. Măsurile trebuie să vizeze cauza stării de urgenţă, pentru că starea de urgenţă se poate dispune şi în caz de război sau de atentat la democraţie. Aici este vorba de calamitate şi cred şi sper că se va încadra în măsurile specifice calamităţii”, a declarat, pentru www.cluj24.ro, Eckstein Kovacs Peter.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, că de luni va institui starea de urgenţă în România.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Patru din zece abonamente mobile vor fi 5G la nivel global. Peste un miliard de oameni vor avea acces la noua tehnologie

Publicat

Câteva date ale Raportului de Mobilitate al Ericsson (Ericsson Mobility Report) arată că până în anul 2026, patru din zece abonamente mobile vor fi 5G, ceea ce ar putea însemna un număr de 3,5 miliarde, în întreaga lume. Până la finalul acestui an, se estimează că numărul abonamentelor 5G va ajunge la peste 200 de milioane, la nivel global.

„IoT esenţial, destinat aplicaţiilor care solicită livrarea datelor într-o durată de timp specificată, va fi introdus în reţelele 5G. Acest lucru va face posibilă o gamă largă de servicii cu limită de timp pentru consumatori, companii şi instituţii publice din diferite sectoare, cu reţele 5G publice şi dedicate.

China, țara cu cele mai multe abonamente 5G

Cloud gaming-ul este o altă categorie de aplicaţii emergente. Capabilităţile combinate oferite de reţelele 5G şi tehnologiile edge compute vor permite serviciilor de streaming de jocuri de pe smartphone-uri să concureze cu o calitate a experienţei (QoE) egală cu cea de pe PC sau consolă, deschizând drumul pentru jocuri inovatoare, captivante, bazate pe mobilitate”, se arată în Ericsson Mobility Report.

Conform cercetării, din cele peste 200 de milioane de abonamente de 5G care vor exista în acest an în lume, aproape 80% se vor înregistra în China.

Sursa: agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO&VIDEO Antrenamentul oficial al CFR-ului înaintea meciului cu ȚSKA Sofia. Vezi ce spune Marius Bilașco despre întâlnirea cu bulgarii

Publicat

Campioana României, CFR Cluj, întâlnește joi ȚSKA Sofia, în etapa a patra a grupei A din Europa League. Marius Bilașco, antrenorul din acte al lui CFR Cluj pentru meciul cu bulgarii a susținut joi o conferință de presă.

În meciul tur, „feroviarii” s-au impus cu 2-0. După patru meciuri jucate, campioana României a obținut patru puncte și ocupă poziția a treia în grupă.

De remarcat a fost prezența fotbaliștilor Paulo Vincius și Ciprian Deac la antrenamentul de dinaintea meciului cu ȚSKA Sofia.

Cei doi se numără printre cei mai experimentați jucători din lotul CFR-ului când vine vorba de partidele europene.

Declarația lui Marius Bilașco

„Este o postură în care eu am mai fost, așa s-a întâmplat și la ultimele meciuri din campionatul trecut, când antrenorul principal era infectat cu coronavirus. Conducerea a decis ca eu să vin cu un plus pe banca tehnică. Sper că așa va fi!

Vom vedea dacă vom rămâne în aceeași formulă. Vedem după acest meci, deși eu sper ca lucrurile să intre pe făgașul normal cât mai curând posibil”

Este un meci important și, ca să mai sperăm la ultimul duel cu Young Boys, avem nevoie de o victorie.

Sau măcar să obținem același rezultat ca elvețienii cu Roma. Aparent, pare o partidă ușoară pentru noi, dar ar fi periculos să considerăm astfel.

Când joci fără presiune, e mai ușor să joci decât atunci când ești conectat la miza unui meci”, a afirmat antrenorul CFR-ului pentru meciul cu formația din Bulgaria.

ȚSKA Sofia și-a schimbat antrenorul

Marius Bilașco a concluzionat că singura noutate legată de vicecampioana Bulgariei este schimbarea antrenorului, iar jucătorii trebuie să treacă peste despărțirea de Dan Petrescu și să obțină victoria în cea de a cincea etapă din grupa A din Europa League.

Video cu conferința de presă

Citește mai departe

EVENIMENT

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii: „Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 va începe cel mai devreme în primăvară”

Publicat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat miercuri că vaccinarea întregii populații împotriva COVID-19 va începe cel mai devreme în primăvara anului viitor. Primele categorii de oameni vaccinați vor fi cei din domeniul sănătății, dar și persoanele din grupele de risc.

„România este o parte a acordurilor încheiate cu UE pentru procurarea de vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2. Din cauza cererii extrem de ridicate, se pare că acest vaccin trebuie să ajungă în ţările membre ale UE într-un mod etapizat.

Vaccinul necesită condiții speciale de transport pentru a fi eficient

Toate statele vor primi în acelaşi timp tranşe. Primii vaccinaţi vor fi lucrătorii din sectorul sanitar şi persoanele din grupe de risc. Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile vor fi folosite la cel mai înalt grad de eficienţă şi siguranţă şi să respecte toate reglementările internaţionale.

Ministerul Sănătăţii are o strategie de vaccinare în România şi există etape prevăzute, precum şi o reţea de stocare şi distribuţie. Noul vaccin pe care îl vom aplica pentru SARS-CoV-2 necesită condiţii speciale de transport şi depozitare şi aceste lucruri vor fi, cu siguranţă, bine gestionate”, a declarat miercuri Horaţiu Moldovan, în cadrul dezbaterii dedicate Zilei mondiale SIDA.

Sursa: agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Înmatriculările mașinilor noi și second-hand au scăzut în România, în comparație cu anul trecut

Publicat

Numărul înmatriculărilor de mașini noi în România a înregistrat o scădere de peste 25% în acest an, față de 2019. Tot în scădere sunt și mașinile second-hand înmatriculate la noi în țară, acestea fiind cu 15% mai puține în comparație cu anul precedent.

Datele au fost obținute în urma unei analize a Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), bazată pe statistica Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Modelele Dacia, pe primul loc la înmatriculări

Astfel, s-a constatat că în intervalul ianuarie – noiembrie 2020, au fost înmatriculate pe plan local 110.377 de autoturisme noi, în comparaţie cu 147.789, în primele 11 luni din 2019.

Mărcile de mașini care au avut cele mai multe solicitări de înmatriculare au fost Dacia, Renault, Volkswagen și Hyundai.

Sursa: agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate