ACTUALITATE
Ce înseamnă să mori de COVID. Mărturia cutremurătoare a unui medic care analizează morţi cu coronavirus. „Este cumplită situaţia familiilor”…

Medicul izbucneşte în plâns. Abia mai poate să-şi rotunjească cuvintele. Primele cuvinte ale discuţiei: „Sunt atât de tristă de tot ceea ce se întâmplă, sunt înlăcrimată. Azi, de exemplu, am avut patru decese COVID. Şi cu patru identificări… Parcă nu mai pot… Parcă nu mai pot, în contextul în care mi se pare că e luată în derâdere problema aceasta”.
Comorbidităţile puteau să le mai ducă 30 de ani
De şapte luni îi trec prin mâini morţi de COVID-19. E medic anatomopatolog. Şi e dramatic. E dramatic mai ales pentru familiile celor morţi…
„Eu interacţionez cu cazurile de deces şi cu familiile celor care au decedat cu COVID. Şi cu reacţii extrem de diferite şi de complexe din partea lor. La începuturile pandemiei erau foarte mulţi care nu doreau să accepte, spuneau că nu este adevărat, că nu au murit din cauză de COVID. Evident că toţi au decedat din cauză de COVID. Nu înţeleg oamenii că faza aceea cu comorbidităţile asociate e aşa… Comorbidităţile puteau să le mai ducă 10, 20, 30 de ani. Nu din cauza comorbidităţilor, nu comorbidităţile i-au dus spre deces. Cred că fiecare dintre noi, la un moment dat, vom avea un prieten apropiat, pe cineva din familie care va trece prin această situaţie. Şi nu va trece prin situaţia de a fi pozitiv şi asimptomatic, ci prin situaţia de a fi nevoit să fie internat, să aibă nevoie de oxigen, să aibă nevoie de internare în terapie intensivă. Şi de acolo încolo, nu mai ştiu ce se întâmplă…”, mai spune medicul anatomopatolog.
Nu mai pot comunica cu familia
Ceea ce nu se vede, nu se ştie, nu se simte e drama celor rămaşi. Care nu-şi pot lua rămas bun de la cel dus…
„Este cumplită situaţia familiilor acestor pacienţi. Pentru că ajung în spital, sunt bine, pot să comunice un pic cu familiile, dar la un moment dat nu mai pot comunica. La un moment dat trebuie să fie puşi pe oxigen. Nu mai pot să comunice cu familia. Dacă ajung în terapie intensivă, poate că trebuie să fie intubaţi. Chiar nu mai pot comunica absolut deloc. Şi la un moment dat mor oamenii aceştia… Familiile nu ştiu ce s-a întâmplat cu cel sau cea care a decedat. Cei din spital nu mai puteau să facă faţă, să comunice. E o situaţie care nu a mai fost absolut niciodată. Mor oameni cu COVID. Cineva trebuie să vină să-i identifice în spital. Dar dacă familia e pusă în izolare, nu poate să vină familia. Trebuie să fie îngropaţi fără să poată să fie familia de faţă. E cumplit”, mai povesteşte, printre lacrimi şi suspine, medicul.
Ce înseamnă să mori de COVID
Poate că mulţi ne-am imaginat cum e să murim. Ce se întîmplă după, cum va fi înmormântarea, cine şi cât o să plângă… Dar în cazul morţilor din cauza COVID-19, totul e altfel. De neimaginat.
„Ce înseamnă să mori de COVID. Înseamnă că nu mai ai parte de nimic din ceea ce ar fi fost creştineşte, omeneşte… Ai murit în secţie, eşti procesat –acesta este cuvântul-, eşti pus într-un sac, formolizat, adus în morgă, identificat, după aceea pus într-un alt sac, pus într-un sicriu sigilat. De la morgă te duce direct în groapă şi ţi se face o slujbă după. Dacă familia ta este în izolare, nu poate să participe la înmormântare… În principiu, conform legii, cazurile confirmate nu se analizează. Dar am avut cazuri pe care le-am autopsiat. Şi am făcut şi partea de examen histopatologic. E ceva ce n-am mai văzut nicăieri ca modificări pulmonare şi pe toate organele”, mai spune medicul.
Nu poţi să-ţi iei adio
Alte lacrimi, alte suspine. E greu pentru medicul care povesteşte. Dar cum o fi pentru aparţinătorii celor duşi?
„Nu ştii cum e să-ţi vină acolo aparţinătorul şi tu să-i spui că trebuie să-l dai în sac, fără să-l poţi îmbrăca. E cumplit, e cumplit, e cumplit… Şi nu pot să fac altceva şi aş vrea din tot sufletul să-i ajut pe oamenii aceştia să poată să treacă mai uşor şi mai bine. Şi eu nu fac decât să le îngreunez situaţia prin care trec ei. Pentru cei care înţeleg… Dar sunt foarte mulţi care nu înţeleg de ce trebuie să facă asta. E greu… Încerc să-i ajut cât pot… Nu mai am loc în frigider… Nu mai pot… Povestea este absolut cumplită şi înfiorătoare. Şi sunt atât de supărată pe cei care nu cred şi pe cei care nu se protejează, şi pe cei care nu ne protejează. Ştii ce înseamnă să vină cineva din familie şi să-i spui că nu-l poate îngropa creştineşte?!… Că nu poate, că e încă infectat. Să nu-şi poată lua acel la revedere şi adio…”…
(MaAv)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
PS Benedict Bistrițeanul, ales episcop al Sălajului. A fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales joi pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în demnitatea de Episcop al Sălajului.
Funcția a rămas vacantă în decembrie 2024, după ce, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a decis suspendarea Episcopului Petroniu.
Pe același post a candidat și arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, din județul Alba, în familia preotului Ioan și a preotesei Elena-Mărioara Vesa, primind la botez numele Valentin-Cosmin. Este cel de-al doilea copil al familiei, mai având un frate pe nume Marius-Ioan, inginer de profesie.
Cine este Benedict Bistrițeanul
Intrat în viața de mănăstire, a fost tuns în monahism în data de 17 ianuarie 2015 la Mănăstirea Nicula, primind numele Benedict, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei).
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului chiar în ziua în care a împlinit 36 de ani, pe 13 februarie 2020. Hirotonia a avut loc zece zile mai târziu, pe 23 februarie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
La momentul hirotoniei, Preasfinția Sa a afirmat că își dorește să fie prieten al tinerilor și că se va „osteni din răsputeri pentru acest lucru”.
Studiile și activitate academică
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și a urmat studii la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția (2009-2011), precum și la Instituto Teologico „Sant’Antonio Dottore” din Padova, Italia (2011-2012). Deține două titluri de doctor, obținute la universitățile din Cluj-Napoca și Padova.
Autor a numeroase cărți, studii și articole, Preasfinția Sa este un bun cunoscător al limbilor clasice – siriacă, greacă și latină –, precum și al celor de circulație internațională, precum engleza, franceza și italiana. Din 2013, este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.
În prezent, este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Sursa: Basilica. ro

Luni, 31 martie, pe Cluj Arena se va disputa derby-ul Clujului, un meci așteptat între cele două echipe ale orașului, „U” și CFR. Clubul oaspete a primit aproape 1.500 de bilete, cantitate ce ar putea fi suplimentată cu încă 900, dacă va exista cerere.
„Așteptarea a luat sfârșit! Acum vă puteți achiziționa bilete în galeria noastră pentru 𝐃𝐄𝐑𝐁𝐘-𝐔𝐋 𝐂𝐋𝐔𝐉𝐔𝐋𝐔𝐈.
CFR Cluj a primit aproape 1.500 de bilete la DERBY-ul Clujului. De unde se pot cumpăra
După pauza competițională, cea de-a doua etapă a play-off-ului Superligii ne aduce din nou împreună pentru un duel important! Luni, pe 31 martie, de la ora 20:30, vă așteptăm în număr cât mai mare să ne susțineți pe Cluj Arena în derby-ul cu „U” Cluj!
Clubul organizator a oferit un număr de 1.464 de locuri disponibile, situate în inelul inferior al Peluzei 2, urmând a suplimenta acest număr cu încă 895 de locuri în inelul superior în cazul epuizării locurilor oferite inițial.
Prețul unui bilet în galeria noastră este de 25 de lei, achiziționarea putând fi făcută atât online, accesând link-ul de mai jos, cât și la casele din Gruia. Dacă alegeți să vă achiziționați fizic biletele, plata poate fi făcută doar cash.
𝐁𝐈𝐋𝐄𝐓𝐄 𝐎𝐍𝐋𝐈𝐍𝐄, AICI
Programul caselor de bilete din Gruia:
VINERI (28 MARTIE) – 12:00 – 17:00
LUNI (ZIUA MECIULUI) – 13:00 – 18:00”, anunță clubul.
EVENIMENT
Traficant de droguri din Cluj, arestat preventiv. Vindea substanțe interzise inclusiv minorilor

Un bărbat de 36 de ani a fost arestat preventiv de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, fiind suspectat de comercializarea de droguri de mare risc, inclusiv către minori.
Poliția Română a desfășurat o acțiune de amploare împotriva traficului de droguri și a operațiunilor cu substanțe psihoactive în Cluj-Napoca.
„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj – Napoca, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 36 de ani, cercetată pentru trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”, a comunicat IPJ Cluj.
Vindea droguri inclusiv minorilor
Potrivit anchetatorilor, în perioada martie 2024 – martie 2025, suspectul ar fi comercializat substanțe interzise, precum 3-CMC (cunoscut sub numele de „cristal”) și 2MMC consumatorilor din județul Cluj, inclusiv minori, la prețul de 100 de lei per plic.
„Din cercetările efectuate a reieșit că, în intervalul martie 2024 – martie 2025, persoana cercetată ar fi procurat, manipulat, deținut, oferit cu titlu gratuit și comercializat substanțe interzise (3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal și 2MMC) către consumatori, inclusiv minori, din județul Cluj, cu 100 de lei pentru un plic”, a mai arătat IPJ Cluj.
Arestat preventiv pentru 30 de zile
În urma unei percheziții desfășurate pe 26 martie 2025 la domiciliul suspectului, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca au ridicat mai multe probe relevante pentru dosar.
Procurorii DIICOT au dispus reținerea suspectului pentru 24 de ore. Pe 27 martie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a fost sesizat cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.
Pe durata întregului proces penal, suspectul beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform prevederilor legale.
Bruxelles Expres
VIDEO. Daniel Buda: UE să nu ia bani de la agricultură pentru înarmare. E important să avem parte și de securitate alimentară

Eurodeputatul PNL de Cluj, Daniel Buda, susține că UE are nevoie și de securitate alimentară, nu numai de cea militară și pledează ferm pentru ca bugetul agriculturii să nu piardă niciun euro care să fie dat pentru înarmare.
Declarațiile lui Buda au fost făcute la Bruxelles la podcastul Contraste de pe Cluj24 realizat de Florin Danciu.
”În primul rând vorbim de ceea ce înseamnă necesitatea alocării unor resurse financiare adecvate și suficiente pentru sectorul agricol și acest lucru l-am subliniat inclusiv în ședința de grup pentru că pentru noi este extrem de important, evident, să avem parte de securitatea militară, dar este la fel de important să avem parte de ceea ce înseamnă securitatea alimentară.
Acest lucru presupune un buget suficient pentru fermieri deoarece activitatea lor este extrem de vulnerabilă, este extrem de supusă unor intemperii, supusă unor fluctuații de prețuri și așa mai departe. Foarte multe provocări au de înfruntat fermierii și atunci, sigur că vrem mai mulți bani”.
Ferească-vă Dumnezeu să luați banii de la agricultură
”Există aici o dezbatere legat de ceea ce înseamnă unificarea fondurilor din agricultură și coeziune să fie pusă pe modelul Planului Național de Recuperare și Reziliență către statele membre, ceea ce ar însemna ca fermierii să nu mai aibă predictibilitatea cu privire la sumele pe care le pot accesa. Acest lucru din capul locului îl excludem.
Ferească-vă Dumnezeu să luațibanii de la agricultură și să îi puneți într-un singur fond pentru că asta ar însemna moarta sectorului agricol.
Fermierii depind de aceste resurse financiare pe care le primim de la nivelul Uniunii Europene. Și sigur că în alt context evident nu vreau ca acești bani care sunt destinați a agriculturii să fie folosiți în alte direcții de finanțare al oricăror nevoi pe care le are Uniunea Europene, inclusiv spre înarmare”.
”Avem nevoie de bani și să-i ferească Dumnezeu să facă ceva cu fondurile pentru agricultură”.