ACTUALITATE
Ce-i de făcut în SEPTEMBRIE prin Cluj. TOP 9 evenimente în a NOUA lună din an
E o nouă lună, a noua din an, așa că ți-am pregătit o listă cu 9 evenimente locale. Fie că vrei să încerci ceva nou sau ai deja întâlnire cu prietenii, la Cluj distracția continuă și, de multe ori, se îmbină și cu educația. Aruncă o geană și vezi ce te așteaptă în septembrie.
1. Târgul Art & Handmade, strada Traian 23, 10 septembrie 12:15 – 11 septembrie 20:15
Târgul artiștilor locali revine cu cea de-a doua ediție la Cluj-Napoca. Timp de două zile, vizitatorii vor putea susține micile afaceri, achiziționând produse de calitate și atent lucrate precum:
bijuterii și accesorii
articole vestimentare imprimate sau pictate manual
terarii și decorațiuni
articole din piele
cosmetice handmade ecologice
lumânări handmade
tablouri și ilustrații, dar suntem deschiși și pentru alte idei creative
Citește și FOTO. Târgul ARTIȘTILOR locali revine la Cluj. Când va avea loc și ce PRODUSE vor vinde
2. Vortex în avanpremieră, Cinema Victoria, 7 septembrie 20:00
Cel mai recent film al cineastului Gaspar Noé, „Vortex,” a avut premiera în 2021 la Festivalul de Film de la Cannes 2021 și spune povestea unui cuplu de seniori, afectați de demență.
Filmul îl are ca protagonist pe regizorul Dario Argento, ”Maestrul Horror-ului” giallo Italian, aflat la debutul său ca actor principal într-un film.
„Vortex” este o dramă psihologică imersivă, prezentată pe un ecran împărțit în două, un ”split-screen,” o formă adoptată de Gaspar Noé și în anteriorul său film, Lux Æterna (2019).
Prezentat în circuitul festivalurilor internaționale de film, a fost laureat cu premii precum Zabaltegi-Tabakalera Award la San Sebastián International Film Festival și Marele Premiu la Ghent International Film Festival în 2021.
Biletele se pot achiziționa de la Cinema Victoria sau cu un click aici.
3. Deco Days, Sala Polivalentă, 8 septembrie 11:00 – 11 septembrie 18:00
Deco Days e un eveniment dedicat comunității de design interior din România, aducând împreună designeri, afaceri, precum și publicul pasionat.
Brandul Mendola Fabrics a transformat evenimentul dintr-un eveniment de business dedicat exclusiv partenerilor, într-un concept adresat tuturor pasionaților de design interior. Prin Deco Days 2021, evenimentul a fost lansat sub conceptul de accelerator de design interior, concept care a angrenat invitații și participanții într-un periplu de activități: workshopuri, prezentări, tururi ghidate.
În 2022, Deco Days va aduce împreună branduri partenere renumite, designeri colaboratori talentați și activități interactive de tip workshop, prezentări. Deco Days 2022 va oferi o experiență senzorială complexă, de la care pasionații de design interior vor pleca cu un bagaj de inspirație, cu noi contacte și chiar colaborări.
La fel ca în 2021, nucleul evenimentului îl vor reprezenta amenajările complexe realizate de designeri de interior, pornind de la concepte tematice bine definite.
4. Festivalul Internațional de Carte Transilvania – ediția VIII, 15 septembrie 10:00 – 18 septembrie 21:00
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) revine cu cea de-a VIII-a ediție, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 15-18 septembrie 2022, cu mesajul „Promovăm România prin lectură!”.
FICT, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, susține cultura scrisă română și universală.
„La fel ca la precedentele ediții, ne dorim să sărbătorim Cartea și Cultura Scrisă prin evenimente inedite. FICT a reușit să strângă în jurul Cărții peste 50.000 de vizitatori la ediția din 2021, în ciuda situației sensibile prin care a trecut întregul mapamond în ultimii ani.
Asta ne arată că FICT este un eveniment de referință în peisajul cultural național și internațional, că lumea are nevoie de carte, de lectură. Mesajul de anul acesta, Promovăm România prin lectură, dorește să fie un îndemn, un semnal de alarmă, că românii trebuie să citească mai mult, că trebuie să împânzim rețelele de socializare cu cărți, nu doar cu fotografii cu cafele sau cu ce mai mâncăm.
Să arătăm ceea ce citim, căci dar din dar se face Rai. Și cartea poate să salveze vieți. Și o face!
Ca în fiecare an, ediția aceasta va aduce pentru iubitorii de carte din Cluj autori recunoscuți la nivel internațional, evenimente inedite, spectacole, expoziții, toate cu scopul de a atrage și tinerii spre lectură”, a declarat Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.
5. Concert Caritabil #ÎmpreunăPentruEfrem. Invitat special: GRIGORE LEȘE, Casa de Cultură a Studenților, 23 septembrie 19:00
Un concert caritabil, susținut de Grigore Leșe, va avea loc în data de 23 septembrie, ora 19:00, la Cluj-Napoca. Evenimentul se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, făcând parte dintr-o campanie de binefacere, cu strângere de fonduri pentru Ciprian Efrem Lupescu, un băiețel de patru ani, care a fost diagnosticat cu o formă de cancer sever și agresiv: neuroblastom, gradul 4, cu multiple metastaze în tot organismul.
Alături de Grigore Leșe, pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” vor urca renumiți artiști precum Adriana Irimieș, Mădălina Mureșan, Paula Hriscu, Oana Bozga Pintea, Veronica Macarie Moldovan, împreună cu grupul vocal „ARHEO”, Ansamblul folcloric „Românașul”, precum și Grupul tradițional al sătenilor din Negreni.
Toate fondurile adunate vor fi donate pentru sprijinul lui Efrem Ciprian Lupescu, în vederea continuării costisitorului tratament de lungă durată. Biletele se pot achiziționa la Cinema „Republica”, din Cluj-Napoca, precum și cu un click aici sau aici.
6. Noaptea Liliecilor, Grădina Botanică, 9 septembrie 17:00 – 22:00
După câțiva ani de pauză, în data de 9 septembrie 2022 (vineri), evenimentul „Noaptea Internațională a Liliecilor” revine în Cluj-Napoca, mai exact la Grădina Botanică Alexandru Borza, unde vizitatorii se vor bucura de:
– expoziție tematică despre lilieci (fotografii, panouri informative)
– prezentări / videoproiecții despre liliecii României
– traseu audio-vizual despre ultrasunetele liliecilor
– șansa de a vedea lilieci capturați în Grădina Botanică
– răspunsuri la întrebările pe care mereu ați vrut să le puneți despre lilieci
– materiale informative despre lilieci (pentru a fi luate acasă)
– activități pentru copii
Informații: contact@lilieci.ro, 0747 921 684
7. Music Bingo, L’Autre Café, 6 septembrie 20:00
Adună- ți gașca de prieteni pentru a recunoaște melodiile într-un joc de bingo pentru a primi premii. Atenție însă, Shazamul nu e inclus. Evenimentele Music Bingo au loc în fiecare marți la L’Autre Café.
Premiul 1: o sticlă de vin de la Chateau Cristi
Premiul 2: un rând de bere
Premiul 3: un rând de shot-uri
Regulament
- Echipele trebuie să fie formate din maxim 4 jucători
- Telefoanele mobile sunt interzise, cei surprinși riscă descalificarea întregii echipe. Telefonul nu face parte din echipă
Pentru rezervări sau înscrieri sună la 0741 245 311.
8. Concert Magda Puskas, Kârciuma • The Public House and Taste, 15 septembrie 19:00
Kârciuma The Public House & Taste, alături de Magda Puskas îți dă întâlnire pe terasă, la un concert pe care nu ai voie să îl ratezi.
Deci, nu sta pe gânduri, adună-ți prietenii și haide să trăiești o seara absolută de folk!
Prețul biletului e de 40 de lei.
Pentru mai multe informații și rezervări, apelează la 0747 756 673.
9. Conferințele Dilema veche la UBB, Facultatea de Studii Europene, 14 septembrie 18:00 – 16 septembrie 21:00
Între 14 și 16 septembrie, Conferințele Dilema veche revin la Cluj-Napoca. Tema acestei ediții este „Bogăția și sărăcia”, iar gazda va fi, ca de obicei, Universitatea Babeș-Bolyai.
Conferințele vor avea loc, câte două în fiecare zi de program, în sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene (strada Emmanuel de Martonne nr. 1), începând cu ora 18.00. Intrarea este liberă.
În ordinea susținerii conferințelor, invitații sunt: Radu Nechita, Bogdan Voicu, Anda Zahiu, Bogdan Glăvan, Emanuel Socaciu și Teodor Baconschi.
„Într-o lume din ce în ce mai dezbinată, Conferințele <<Dilema veche>> abordează temele cu adevărat controversate pentru a dovedi că acestea se pot discuta cu folos în cadrul culturii, civilizat, chiar dacă ferm, inteligent, informat. Problema raporturilor dintre bogați și săraci, dintre bogăție și sărăcie, este o milenară obsesie dureroasă, generatoare de frustrări, de gesturi nesăbuite, dar și de acțiuni benefice. Conferințele abordează această temă în stilul impus în cultura română de revista <<Dilema veche>>, mai ales prin deja binecunoscutele ei dosare, adică din mai multe perspective epistemice și ideologice.
Astfel, această ediție a Conferințelor noastre a invitat reputați filozofi, economiști, sociologi și teologi să-și exprime punctele de vedere asupra raportului dintre bogăție și sărăcie.
O ediție specială a Conferințelor <<Dilema veche>> în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sunt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci”, a spus Sever Voinescu, redactor-șef la Dilema veche și moderatorul conferințelor.
Sursa foto: unsplash
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia. Cum se “citea” vremea în satele clujene în “prima zi de iarnă”
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia, marcată anual în calendar pe 21 noiembrie, este prima mare sărbătoare după Lăsatul Secului Crăciunului.
Sărbătoarea, care este celebrată în Postul Crăciunului, este considerată și prima zi de iarnă.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia
În tradițiile populare românești, ajunul acestei sărbători este perceput ca un „timp sacru”, când, la fel ca la alte mari sărbători de peste an, se credea că se deschid cerurile, iar cei buni îl pot vedea pe Dumnezeu, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Se crede că în pragul Vovideniei se aude toaca din cer.
Prima zi de iarnă. Practici care arătau cum va fi vremea în anul următor
În multe zone ale țării, sărbătoarea este considerată „prima zi de iarnă”.
Astfel, în această zi existau diferite practici care puteau să arate cum va fi vremea în anul următor.
“Dacă sărbătoarea cade într-o zi cu soare, luminoasă, vara va fi secetoasă, iar daca va fi brumă și promoroacă, anul care vine va fi bun pentru recolte și pentru sănătate”, arată specialiștii clujeni.
Dacă ninge la Vovidenie, va fi iarnă grea.
Tradiții și obiceiuri în satele clujene
Specialiștii clujeni de la CJCPCT arată că, în această zi se dădea de pomană apă și lumânări, pentru a fi luminată calea morților în Cealaltă Lume, crezându-se că “lumina de veci” nu se va stinge niciodată.
Totodată, în satele românești exista un obicei în această zi de a duce la biserică și a sfinți un fuior de cânepă cu care, în timpul anului, erau șterși la ochi cei bolnavi.
Icoana „Intrarea Fecioarei în Biserică” păzește casa de tot răul
De asemenea, nu era casă de creștin în care să nu fie prezentă icoana „Intrarea Fecioarei în Biserică”, pictată pe lemn sau sticlă.
“Se credea că această icoană păzește casa de tot răul, ajută la prosperitatea familiei și a neamului”, arată etnologul Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania – Sărbători, credințe, rituri, mituri”, apărut cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
FOTO: „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”- icoană pe sticlă, autor călugărul iconar Ilarion Mureșan de la Mănăstirea clujeană Nicula
ECONOMIE
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.
”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”
PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.
Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.
Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.
Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină
Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.
În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.
„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.
Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.
„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
Care e situația la Cluj
„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.