Connect with us

ACTUALITATE

Ce facem de Sfintele Paște?

Publicat


Obsesia unei întrebări?

De la debutul pandemiei Coronavirusului lumea creștină și-a pus o legitimă întrebare: ce se va întâmpla de Sfintele Paște?

După multe și îndreptățite căutări, după anumite ezitări și opinii pro și contra, bisericile creștine au optat pentru o marcare mai limitată a celei mai mari sărbători a creștinătății: Învierea Domnului.

Nu a fost simplă această decizie. Unele hotărâri din îndelungata istorie a creștinismului au marcat viața ecleziastică și pe slujitorii ei. Este suficient să ne amintim de Marea Schismă de la 1053-1054, de Reforma Religiosă din secolul al XVI-lea sau de opțiunile neoprotestante de mai târziu.

Se știe că Învierea este evenimentul central care a statornicit credința apostolilor în Hristos și piatra de temelie a creștinismului.

Înarmați cu această credință, vie, puternică și de netăgăduit Apostolii au putut să propovăduiască  credința în Dumnezeu.

Sărbătorile pascale  au devenit reperul fundamental al creștinilor care ”Mărturisesc un Botez, întru iertarea păcatelor”  și așteaptă, precum Isus, ”învierea morților Și viața veacului ce va să fie”.

Însă, un virus nevăzut, neauzit și (ne) perceptibil numai de cei infestați sau bolnavi (uneori nici de aceștia) vine să zdruncine rânduielile milenare ale Bisericii și să dezvolte interogații, fără răspuns, pentru credincioșii de pretutindeni.

Asemenea altor situații pandemice oamenii au avut și au atitudini și comportamente diferite, de la negare și ignorare la teamă, dorință de protejare și  apărare divină și medicală, prin vaccinuri, medicamente și izolare umană.

”A fi sau a nu fi. Aceasta-i întrebarea?”

Cunoscuta sintagmă, intrată în vocabularul cotidian implică definirea și autodefinierea oamenilor pe drumul vieții și existenței terestre, al alegerii între viață și moarte, între bine și rău, între Lumină și Întuneric.

A devenit atât de cunoscută și pentru mulți chiar banală. Unii nici nu mai știu că a fost exprimată de William Shakespeare pe la 1600. Dar iată că întrebarea genială a devenit celebră, tocmai datorită simplității sale profunde!

În Vinerea Mare din 2020, întrebarea revine în imaginarul nostru cu și mai multă semnificație și cu  forță  gândului mai mult sau mai puțin rebel sau cumpătat. Răspunsul trebuie căutat în sufletele noastre și/sau în faptele înaintașilor.

Oamenii, bolile și credințele

Bolile și epidemiile fac parte din existența oamenilor precum Apa și Aerul, Ziua și Noaptea, Lumina și Întunericul, Viața și Moartea, precum Sărbătorile și Ceremonialele religioase.

Să ne amintim că Exodul nu a fost doar o simplă plecare a vechilor evrei din Egiptul antic în Peninsula Sinai, ci și o vreme de suferințe, foamete și boli.

Și să ne mai amintim, în aceste zile, că Isus, după cum ne spune Evanghelia după Luca, a făcut una dintre minunile sale prin vindecarea celor zece leproși. Strigătele lor  „Iisuse, învăţătorule, ai milă de noi!” au rămas în memoria creștinilor.

Dar ceea ce ne aducem aminte mai puțin este că cei zece leproși erau izolați de semenii lor, și-l rugau cu glas tare de la distanță pe Isus să-i vindece.

Este limpede că bolile, suferințele și credințele au făcut parte din universul natural și uman. Dar, atunci când aceste realități au fost necunoscute, ignorate sau sfidate cu încăpățânare și fără luciditate oamenii au avut de suferit sau, mai rău, au părăsit Lumea și pe cei dragi sau apropiați.

Nu vrem să devenim apocaliptici, nici să-i abatem pe ”drept credincioși” din sau de la drumul lor. Dar poate unele exemple să-i facă  mai atenți, mai circumspecţi și mai preocupați pentru viața lor și a celor din jur.

Molima are rânduiala ei…

În timpul cruciadele, pelerinajelor la locurile sfinte de la Ierusalim, Roma, Constantinopole, Santiago de Compostela etc cohorte numeroase de oameni duceau cu ei nu numai credința nestrămutată în Hristos, ci și boli și epidemii.

De multe ori, primeau și transmiteau bacteriile și virușii epidemici. Mulți nu au mai ajuns la destinație, au pierit pe drum sau au  aglomerat hanurile, așezămitele monahale și lazaretele (spitalele).

Credința în miracole, moaște vindecătoare și leacuri ”băbești” nu le-au fost de cele mai multe ori de ajutor.

Cronicile și iconografia ne transmit imagini înfricoşătoare. Multe din aceste informații, chiar cu ”încetineala vremurilor de atunci”, ajungeau la cei care optau pentru astfel de activități și ceremoniale religioase, dar erau ignorate sau ascunse.

Între credința înțelepciunii și înțelepciunea credinței bolile și epidemiile nu făceau diferență.

În 1720 la Marsilia o ciumă năprasnică a decimat populația, iar de sărbători ”Toate clopotele au amuțit…din hornuri nu se mai înălța pic de fum de parcă nimeni n-ar mai locui acolo; totul era încuiat și interzis mai pretudindeni”.

Atunci când sfidăm…

În timpul holerei din  1832 , în joia  a treia din postul Paștelui era o vreme strălucitoare pe cerul Parisului. Holera care bântuia în Europa a fost total ignorată de parizieni, deși autoritățile au făcut numeroase apeluri la rețienere.

Aceste apeluri  au fost ignorate și socotite ca ”o născocire a poliției”. Holera era luată în derâdere, bulevardele, cafenelele, locurile de agrement, distracţiile, bisericile și locurile de rugăciune erau arhipline.

Aglomerarea umană a condus la o infestare masivă a oamenilor, care atunci când se priveau descopereau cu uimire ”fața albastru vineție” a semenilor lor.

Ce nu se prea știe despre Franz Ferdinand

Atunci când amintim de Franz Ferdinand spunem că a fost moștenitorul tronului Austro-Ungariei, asasinat, împreună cu soția sa, la Sarajevo la 28 iunie 1914, ceea ce a condus la declanșarea Primului Război Mondial.

A ajuns în poziția de moștenitor după sinuciderea vărului său arhiducele Rudolf, dar și după moartea tatălui său, Karl Ludwig, care, dintr-o excesivă convingere în imposbilitatea îmbolnăvirii a băut apă din Iordan.

O enterocolită rapidă și rebelă a dus la dispriţia arhiducelui. Istoria și-a urmat cursul trecând printr-un atentat și un război nimicitor…

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2020 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AUR solicită sesizarea Curții Constituționale: Nicușor Dan blochează formarea unui nou Guvern!

Publicat

Aur nu participă la ceremonia de învestire a președintelui

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis președintelui Camerei Deputaților o solicitare oficială de sesizare a Curții Constituționale a României (CCR), în vederea constatării existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Președintele României și Parlamentul României.

Conflictul privește întârzierea nejustificată a desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, în condițiile în care Guvernul interimar condus de Cătălin Predoiu se apropie de limita celor 45 de zile prevăzută de Constituție pentru exercitarea interimatului. România este condusă, astfel, de un executiv cu atribuții restrânse, lipsit de legitimitate și capacitate reală de acțiune în fața provocărilor actuale.

Consultările demarate pe 28 mai nu au urmărit desemnarea unui premier, ci s-au axat pe stabilirea unor măsuri de austeritate pentru români.

AUR a refuzat să participe la consultări

AUR a refuzat să participe la consultările de pe 28 mai, întrucât era evident că aceste consultări nu aveau un caracter serios, Nicușor Dan declarând în mai multe rânduri că nu va dialoga decât cu partidele considerate de acesta ca fiind „pro-europene”, iar asta s-a întâmplat zilele următoare, fapte care au confirmat lipsa de voință în exercitarea imparțială a atribuțiilor constituționale.

Această tergiversare deliberată a numirii unui prim-ministru a generat un blocaj instituțional major, afectând grav funcționarea autorităților statului și subminând principiul colaborării loiale între instituții, consacrat de Constituție.

AUR denunță conflictul juridic de natură constituțională

Astfel, conflictul juridic de natură constituțională decurge din exercitarea discreționară a atribuțiilor prezidențiale, prin simularea unor consultări fără finalitate și refuzul de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. Această conduită contravine obligației Președintelui României de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, precum și funcției de mediator între puterile statului.

În aceste condiții, considerăm că neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către Președintele României constituie o încălcare gravă a echilibrului instituțional și a statului de drept. România nu își poate permite un vid de putere într-un moment în care este nevoie de un Guvern legitim și funcțional.

AUR solicită Președintelui Camerei Deputaților să își exercite atribuțiile și să sesizeze Curtea Constituțională, pentru a pune capăt acestei stări de incertitudine și pentru a restabili echilibrul constituțional.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Sebastian Burduja: După 1 iulie, continuăm cu sprijin pentru consumatorii vulnerabili

Publicat

Pană majoră de curent în Florești

Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin pentru facturile la energie după 1 iulie, odată cu liberalizarea pieței, mecanismul general de plafonare a prețurilor la energie urmând să fie înlocuit cu o abordare mai direcționată, mai eficientă și mai corectă social, spune ministrul Energiei, citat de Agerpres.

„România nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Suntem obligați să utilizăm și soluții pe termen scurt pentru cei mai vulnerabili – așa cum sunt deciziile de plafonare a prețurilor – alături de strategii pe termen mediu și lung, inclusiv pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor. (…) În data de 11 iunie 2025, a fost pus în consultare publică Proiectul de Ordonanță de urgență privind introducerea unui mecanism de sprijin pentru consumatorii casnici de energie electrică aflați în situația de sărăcie energetică. Mecanismul general de plafonare a prețurilor la energie va fi înlocuit cu o abordare mai direcționată, mai eficientă și mai corectă social”, se precizează în document.

Persoanele cu venituri reduse vor primi ajutor pentru plata facturii

Astfel, persoanele care se încadrează în anumite praguri de venit sau condiții sociale vor primi un sprijin lunar sub formă de tichet pentru plata facturii la energie electrică. Conform sursei citate, se acordă sprijin pentru o persoană singură cu un venit lunar de maxim 2.574 lei, echivalent cu salariul minim pe economie, familiilor cu mai mulți membri, cu un venitul net lunar/membru de maxim 1.784 lei, precum și familiilor numeroase, cu mai mult de 3 copii, celor monoparentale sau persoanelor cu dizabilități ori afecțiuni grave.

„Am spus de la început că niciun român care are cu adevărat nevoie nu va fi lăsat în urmă. Iar acum punem în practică acest angajament printr-un mecanism nou și corect de sprijin, țintit către cei vulnerabili. Este un sistem prin care ajutorul public merge exact acolo unde contează cel mai mult: în casele românilor care nu-și permit să plătească energia din veniturile proprii”, se mai arată în raport.

Fonduri de 14 miliarde de euro atrase în doi ani

Sebastian Burduja a subliniat că duminică se împlinesc doi ani de când a preluat conducerea Ministerului Energiei, acesta fiind motivul pentru care prezintă un „bilanț de ministru”. Potrivit acestuia, în cei doi ani de mandat au fost atrase 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru producție, stocare, rețele, toate componentele sistemului energetic național.

„Aceste fonduri au mobilizat finanțări private de încă pe-atât. 30 de miliarde euro pentru energia României de astăzi și mai ales de mâine. Este singura cale pentru a fi proprii noștri stăpâni, cu energie sigură și facturi mai mici. A fost nevoie de un restart. Iar acest restart a venit. În 2 ani cât în 10. În anul 2024 am conectat la Sistemul Energetic Național 1.251 MW, mai mult decât între 2016 și 2023 la un loc. Iar anul acesta, până la 31 mai 2025, încă 594 MW produc energie și livrează în rețea. În total peste 1800 MW, cât în aproape un deceniu. Acest raport nu este despre mine. Este despre o echipă minunată și rezultatele ei. Este despre o Românie care vrea mai mult, merită mai mult și poate mai mult”, a mai scris ministrul.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Peste 5 milioane de lei, alocați de Primăria Cluj-Napoca cultelor religioase, din bugetul local

Publicat

catedrala

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat, în ședința din 13 iunie, alocarea a 5.250.000 de lei din bugetul local, finanțare nerambursabilă pentru cultele religioase din municipiu.

Finanțarea va fi folosită pentru lucrări de construcție, reparații și restaurări la lăcașuri de cult și imobile aparținând cultelor religioase.

Biserica Ortodoxă, principala beneficiară

Cultul ortodox primește cea mai mare sumă – 3.500.000 de lei, direcționată în principal către:

  • 000 lei pentru continuarea lucrărilor la centrul misionar;
  • 000 lei pentru realizarea mozaicului în Catedrala Mitropolitană și restaurarea iconostasului.

Sprijin și pentru alte culte

Finanțare consistentă au primit și alte culte religioase importante din oraș:

  • Cultul greco-catolic – 500.000 lei, pentru construcția complexului Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu
  • Cultul reformat – 500.000 lei
  • Cultul unitarian – 400.000 lei, sumă destinată reparațiilor fațadei clădirii de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 7, unde funcționează Liceul Teoretic Brassai Samuel
  • Cultul romano-catolic și franciscan – 260.000 lei
  • Cultul penticostal – 90.000 lei

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Primarul sportiv. Emil Boc, flotări, cros și antrenament de arte marțiale la Sports Festival

Publicat

Primarul Clujului, Emil Boc, a participat la activitățile din cadrul Sports Festival, care a avut loc în acest sfârșit de săptămână, în zona Parcului Central și a Aleii Stadionului din Cluj-Napoca.

Într-un clip postat pe rețelele de socializare, edilul este filmat făcând 15 flotări la unul dintre standurile festivalului, urmate de un scurt antrenament de arte marțiale, sub îndrumarea unui instructor.

Forma sa fizică nu a trecut neobservată, fiind încurajat de antrenorul de la stand: „Foarte bine, domnul primar, foarte bine. Deja puteți face orice sport. Se vede că practicați.”

„Vă invit să faceți sport și mișcare în fiecare zi!”

Primarul a transmis un mesaj de încurajare pentru toți cetățenii: „Zeci de sporturi pot fi practicate în aceste zile la Cluj-Napoca, în zona Parcului Central, la Sports Festival. Felicitări organizatorilor pentru acest eveniment de excepție! Vă invit să faceți sport și mișcare în fiecare zi!!!”

Amintim că Emil Boc a participat duminică și la Crosul Supereroilor, eveniment caritabil desfășurat în cadrul Sports Festival, unde a alergat alături de sute de clujeni pentru a susține cauza Via Transilvanica.

Sports Festival a transformat din nou Clujul într-o capitală a sportului, cu activități dedicate tuturor vârstelor și nivelurilor de pregătire, de la demonstrații, inițieri gratuite, până la competiții și sporturi inedite.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate