Connect with us

ACTUALITATE

Ce facem de Sfintele Paște?

Publicat


Obsesia unei întrebări?

De la debutul pandemiei Coronavirusului lumea creștină și-a pus o legitimă întrebare: ce se va întâmpla de Sfintele Paște?

După multe și îndreptățite căutări, după anumite ezitări și opinii pro și contra, bisericile creștine au optat pentru o marcare mai limitată a celei mai mari sărbători a creștinătății: Învierea Domnului.

Nu a fost simplă această decizie. Unele hotărâri din îndelungata istorie a creștinismului au marcat viața ecleziastică și pe slujitorii ei. Este suficient să ne amintim de Marea Schismă de la 1053-1054, de Reforma Religiosă din secolul al XVI-lea sau de opțiunile neoprotestante de mai târziu.

Se știe că Învierea este evenimentul central care a statornicit credința apostolilor în Hristos și piatra de temelie a creștinismului.

Înarmați cu această credință, vie, puternică și de netăgăduit Apostolii au putut să propovăduiască  credința în Dumnezeu.

Sărbătorile pascale  au devenit reperul fundamental al creștinilor care ”Mărturisesc un Botez, întru iertarea păcatelor”  și așteaptă, precum Isus, ”învierea morților Și viața veacului ce va să fie”.

Însă, un virus nevăzut, neauzit și (ne) perceptibil numai de cei infestați sau bolnavi (uneori nici de aceștia) vine să zdruncine rânduielile milenare ale Bisericii și să dezvolte interogații, fără răspuns, pentru credincioșii de pretutindeni.

Asemenea altor situații pandemice oamenii au avut și au atitudini și comportamente diferite, de la negare și ignorare la teamă, dorință de protejare și  apărare divină și medicală, prin vaccinuri, medicamente și izolare umană.

”A fi sau a nu fi. Aceasta-i întrebarea?”

Cunoscuta sintagmă, intrată în vocabularul cotidian implică definirea și autodefinierea oamenilor pe drumul vieții și existenței terestre, al alegerii între viață și moarte, între bine și rău, între Lumină și Întuneric.

A devenit atât de cunoscută și pentru mulți chiar banală. Unii nici nu mai știu că a fost exprimată de William Shakespeare pe la 1600. Dar iată că întrebarea genială a devenit celebră, tocmai datorită simplității sale profunde!

În Vinerea Mare din 2020, întrebarea revine în imaginarul nostru cu și mai multă semnificație și cu  forță  gândului mai mult sau mai puțin rebel sau cumpătat. Răspunsul trebuie căutat în sufletele noastre și/sau în faptele înaintașilor.

Oamenii, bolile și credințele

Bolile și epidemiile fac parte din existența oamenilor precum Apa și Aerul, Ziua și Noaptea, Lumina și Întunericul, Viața și Moartea, precum Sărbătorile și Ceremonialele religioase.

Să ne amintim că Exodul nu a fost doar o simplă plecare a vechilor evrei din Egiptul antic în Peninsula Sinai, ci și o vreme de suferințe, foamete și boli.

Și să ne mai amintim, în aceste zile, că Isus, după cum ne spune Evanghelia după Luca, a făcut una dintre minunile sale prin vindecarea celor zece leproși. Strigătele lor  „Iisuse, învăţătorule, ai milă de noi!” au rămas în memoria creștinilor.

Dar ceea ce ne aducem aminte mai puțin este că cei zece leproși erau izolați de semenii lor, și-l rugau cu glas tare de la distanță pe Isus să-i vindece.

Este limpede că bolile, suferințele și credințele au făcut parte din universul natural și uman. Dar, atunci când aceste realități au fost necunoscute, ignorate sau sfidate cu încăpățânare și fără luciditate oamenii au avut de suferit sau, mai rău, au părăsit Lumea și pe cei dragi sau apropiați.

Nu vrem să devenim apocaliptici, nici să-i abatem pe ”drept credincioși” din sau de la drumul lor. Dar poate unele exemple să-i facă  mai atenți, mai circumspecţi și mai preocupați pentru viața lor și a celor din jur.

Molima are rânduiala ei…

În timpul cruciadele, pelerinajelor la locurile sfinte de la Ierusalim, Roma, Constantinopole, Santiago de Compostela etc cohorte numeroase de oameni duceau cu ei nu numai credința nestrămutată în Hristos, ci și boli și epidemii.

De multe ori, primeau și transmiteau bacteriile și virușii epidemici. Mulți nu au mai ajuns la destinație, au pierit pe drum sau au  aglomerat hanurile, așezămitele monahale și lazaretele (spitalele).

Credința în miracole, moaște vindecătoare și leacuri ”băbești” nu le-au fost de cele mai multe ori de ajutor.

Cronicile și iconografia ne transmit imagini înfricoşătoare. Multe din aceste informații, chiar cu ”încetineala vremurilor de atunci”, ajungeau la cei care optau pentru astfel de activități și ceremoniale religioase, dar erau ignorate sau ascunse.

Între credința înțelepciunii și înțelepciunea credinței bolile și epidemiile nu făceau diferență.

În 1720 la Marsilia o ciumă năprasnică a decimat populația, iar de sărbători ”Toate clopotele au amuțit…din hornuri nu se mai înălța pic de fum de parcă nimeni n-ar mai locui acolo; totul era încuiat și interzis mai pretudindeni”.

Atunci când sfidăm…

În timpul holerei din  1832 , în joia  a treia din postul Paștelui era o vreme strălucitoare pe cerul Parisului. Holera care bântuia în Europa a fost total ignorată de parizieni, deși autoritățile au făcut numeroase apeluri la rețienere.

Aceste apeluri  au fost ignorate și socotite ca ”o născocire a poliției”. Holera era luată în derâdere, bulevardele, cafenelele, locurile de agrement, distracţiile, bisericile și locurile de rugăciune erau arhipline.

Aglomerarea umană a condus la o infestare masivă a oamenilor, care atunci când se priveau descopereau cu uimire ”fața albastru vineție” a semenilor lor.

Ce nu se prea știe despre Franz Ferdinand

Atunci când amintim de Franz Ferdinand spunem că a fost moștenitorul tronului Austro-Ungariei, asasinat, împreună cu soția sa, la Sarajevo la 28 iunie 1914, ceea ce a condus la declanșarea Primului Război Mondial.

A ajuns în poziția de moștenitor după sinuciderea vărului său arhiducele Rudolf, dar și după moartea tatălui său, Karl Ludwig, care, dintr-o excesivă convingere în imposbilitatea îmbolnăvirii a băut apă din Iordan.

O enterocolită rapidă și rebelă a dus la dispriţia arhiducelui. Istoria și-a urmat cursul trecând printr-un atentat și un război nimicitor…

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2020 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00. E sub cea de acum 4 ani

Publicat

De

Alegeri prezidențiale Cluj

Prezența la vot în județul Cluj, la primul tur al alegerilor pentru președintele României, a ajuns la 26%.

În continuare, prezența la urne este mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 14.oo votaseră 29,39% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00

În Cluj-Napoca, până la ora 14 au votat aproape 30% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 14.00 era de 34,68%.

În județul Cluj au votat duminică, 24 noiemebrie, și aproape 31.000 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 27%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diapora, se apropie de 5 milioane.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mircea Abrudean a votat pentru responsabilitate și siguranță, cu un candidat care și-a făcut slujba în interesul țării

Publicat

Abrudean

Secretarul general al Guvernului, liberalul Mircea Abrudean, a votat, duminică, la secția de votare nr. 231 de la Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Gherla, pe care l-a absolvit. 

”Am votat pentru responsabilitate, pentru siguranță, pentru o Românie sigură și prosperă, pentru echilibru, pace și pentru ca țara să fie condusă de un om care are toate calitățile necesare pentru a fi președintele României.

A demonstrat, de-a lungul carierei, că patriotismul nu se afișează doar pe panourile electorale și că și-a făcut slujba în interesul României. Sunt convins că asta va face în continuare. Am votat pentru băiatul meu care are 5 ani și să poată trăi în siguranță în țara aceasta și să-și găsească un viitor aici.

România are toate șansele să continue să se dezvolte pe parcursul euro-atlantic, cu ajutorul banilor europeni, cu ajutorul unui Guvern de dreapta și cu un președinte care are toate calitățile necesare: competență, patriotism, curaj, responsabilitate, integritate și omenie, nu în ultimul rând”, a spus Abrudean.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sorin Naș (S.O.S. România): Am votat cu candidatul interzis de sistem. Mi-am anulat, astfel, votul

Publicat

Naș

Președintele Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția de votare nr. 38 din Cluj-Napoca pentru alegerile prezidențiale.

”Am votat cu candidatul interzis de sistem, iar prin acest vot dat mi-am anulat votul. M-am asigurat, astfel, că votul meu nu va fi transferat către niciunul dintre ceilalți candidați care nu mă reprezintă în niciun fel”, a spus Naș.

Reamintim că liderul Partidului S.O.S. România nu a mai putut candida la alegerile prezidențiale în urma unei decizii a CCR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36

Publicat

De

Dosar penal vot Cluj

Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal pentru încălcarea prevederilor privind votul cu urna mobilă.

Vizați sunt doi membri ai secției de votare nr. 36 din Cluj-Napoca.

Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36

Potrivit IPJ Cluj, în jurul orei 8:00, la secția de votare nr. 36 din municipiul Cluj-Napoca, a fost semnalată o posibilă încălcare a reglementărilor privind utilizarea urnei mobile.

Potrivit primelor verificări, locțiitoarea președintelui secției de votare, o femeie, de 57 de ani, împreună cu un alt membru al secției de votare, s-au deplasat cu urna mobilă la un imobil, din cartierul Grigorescu, fără a informa forțele de ordine, context în care a fost exprimat un vot.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de nerespectare a regimului urnei de vot, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

6 amenzi date la Cluj pentru nereguli

De asemenea, potrivit IPJ Cluj, pe parcursul nopții și în cursul zilei de sâmbătă, au fost semnalate 12 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care una nu s-a confirmat.

Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru contravenții referitoare la procesul electoral, iar alte 3 sesizări sunt în curs de verificare.

ATENȚIE! Nu faceți propagandă electorală nici pe rețelele sociale

Polițiștii clujeni atrag atenția că persoana care continuă propaganda electorală după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:

  • Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
  • Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
  • Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.
  • Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
  • Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7:00 – 21:00, se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
  • Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
  • Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
  • Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
  • Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax