ACTUALITATE
Ce condiții va avea Elena Udrea în Penitenciarul de femei de la Târgșorul Nou. Televizor în celulă, un spațiu de minimum 4 mp
Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) , Cosmin Dorobanțu, reacționează la atacurile sistematice ale Elenei Udrea la imaginea poliției penitenciare, cu scopul de a scăpa de închisoare, după ce a contribuit, timp de 10 ani, la sărăcirea unor generații de români, printre care se află și familiile polițiștilor de penitenciare.
Aceasta va fi extrădată din Bulgaria, unde a fost prinsă în timp ce fugea din țară, și își va ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare în Penitenciarul Ploiești – Târgșorul Nou.
”Este adevărat că nu avem un sistem penitenciar așa cum și-ar dori politicienii infractori dovediți de justiție, însă banii publici furați timp de 10 ani de Elena Udrea și de clientela politică din anturajul acesteia, ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție și de muncă din penitenciare și, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian.
Din păcate, am avut o clasă politică din care a făcut parte și fostul ministru Elena Udrea, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai României, ci și educația și sănătatea românilor. Efectele le vedem astăzi”, a spus Dorobanțu.
Acesta a precizat că, în continuare, Elena Udrea nu renunță la prejudicierea poliției penitenciare, chiar din calitatea sa de infractor dovedit și condamnat, lansând în spațiul public românesc, inclusiv în spațiul public din afara granițelor țării, acuzații nefondate despre posibile condiții inumane și degradante din penitenciarele românești.
”A devenit o cutumă printre politicienii infractori să lanseze acuzații false despre condițiile din penitenciare, pentru a scăpa de pușcărie”, a arătat președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Carantină de 21 de zile
Cosmin Dorobanțu a explicat că, după ce va fi predată de autoritățile din Bulgaria, Elena Udrea va fi depusă la Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou, în vederea efectuării perioadei de carantinare-observare, timp de 21 de zile, într-o cameră ce îi va asigura un spațiu minim de 4 mp, deoarece fenomenul supra aglomerării nu este atât de accentuat ca în unitățile penitenciare destinate persoanelor condamnate de gen masculin.
În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul și personalitatea Elenei Udrea, se efectuează examene medicale, se desfășoară activități de educație sanitară și se evaluează nevoile educaționale, psihologice și sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenție și asistență.
La finalizarea acestei perioade, Elenei Udrea i se stabilește Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică prin care se precizează activitățile și programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deținerii.
”Având în vedere domiciliul acesteia, Elena Udrea va continua executarea pedeapsei și după cele 21 de zile aferente perioadei de carantinare–observare, tot în Penitenciarul Ploiești-Târgșorul Nou. Având în vedere criteriile legale de stabilire a regimului de executare, aceasta va fi încadrată de către Comisia din penitenciar la un regim inițial, ce ar putea fi închis sau semideschis.
Udrea poate să muncească dacă vrea
Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia va lua în calcul statutul Elenei Udrea de persoană care necesită protecție, fapt ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deținute compatibile pe criterii de educație, profesie sau funcție avută anterior arestării.
Totodată, statutul de persoană care necesită protecție presupune participarea la toate activitățile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protecție, atât din punct de vedere al demnității umane cât și al siguranței proprii”, mai arată Dorobanțu.
Specificul Penitenciarului Ploiești-Târgșorul Nou este reprezentat de celule concepute pentru cazarea la comun a persoanelor private de libertate femei.
”Din punct de vedere al spațiului asigurat Elenei Udrea, garantăm opiniei publice că va fi optim pentru respectarea unui spațiu minim individual de 4 mp pe toată perioada executării pedepsei de către fostul ministru.
Apă caldă zilnic
Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deținută să aibă acces permanent la apă potabilă și zilnic la apă caldă, acces nerestricționat și permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, și a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate.
Spațiile de deţinere sunt amenajate, astfel încât să permită iluminatul natural şi artificial precum şi aerisirea optimă a acestora.
În fiecare cameră sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere şi bănci iar în baie rafturi pentru păstrarea încălţămintei.
Celelalte bunuri de folosinţă îndelungată sunt păstrate la magazia penitenciarului unde deţinutele au acces conform programului stabilit.
Grupurile sanitare sunt dotate cu chiuvetă, duș, oglindă, etajeră şi vas WC, compartimentate astfel încât să asigure intimitatea persoanelor custodiate.
Cabinele de toaletă sunt despărţite de grupul sanitar prin intermediul uşilor PVC, având asigurată ventilaţie naturală printr-o fereastră.
Accesul la apă potabilă este asigurat permanent, prin racordarea Penitenciarului Ploiești-Târgșorul Nou la o sursă autorizată proprie. Calitatea apei, este certificată periodic prin buletine de analiză, scopul fiind acela ca valorile să corespundă normelor în vigoare.
Apa caldă este distribuită în cadrul tuturor secțiilor de deținere, zilnic, în intervalul orar stabilit prin programul aprobat de directorul locului de deținere.
Plimbare în aer liber
Elena Udrea va avea puse la dispoziție articole de cazarmament (saltea, lenjerie de pat, pătură și pernă), conform normativului existent și valabil pentru toate persoanele condamnate din sistem.
Elenei Udrea i se va asigura zilnic plimbarea în aer liber timp de minimum două ore, în curți de plimbare amenajate. Dacă fostul politician nu va opta să presteze muncă ori să participe la alte activități în afara camerei, perioada minimă de plimbare în aer liber va fi de 3 ore, indiferent de regimul de executare.
Activitățile zilnice vor fi organizate de administrația locului de deținere, astfel încât să poată fi alocat un interval cât mai mare de timp în afara camerei de deținere.
Televizor în celulă
Hrana Elenei Udrea se va realiza în baza unui meniu diversificat pentru fiecare normă de hrană, cu menționarea normelor asigurate la mic dejun, prânz și cină. Meniurile sunt avizate de către medicul şef, acestea fiind afișate, zilnic, în cadrul fiecărei secții de deținere.
Asigurarea menținerii legăturii cu mediul de suport este realizată prin intermediul vizitelor, comunicărilor on-line si prin apeluri telefonice efectuate prin intermediul telefoanelor amplasate în interiorul camerei. Mai mult, Elena Udrea va beneficia de televizor amplasat în camera de deținere, precum și de publicaţii, emisiuni radiofonice şi televizate.
Dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri al Elenei Udrea este garantat, fără discriminare în ceea ce priveşte situaţia ei juridică sau regimul de executare. Dreptul la asistenţă medicală include intervenţia medicală, asistenţa medicală primară, asistenţa medicală de urgenţă şi asistenţa medicală de specialitate.
Condiții mai bune ca bătrânii din azile
Dreptul la îngrijiri include atât îngrijirile de sănătate, cât şi îngrijirile terminale. Asistenţa medicală, tratamentul şi îngrijirile în penitenciare se asigură, cu personal calificat, în mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar.
Elena Udrea va beneficia, în mod gratuit, de medicamente, îngrijiri și tratament medical”, a transmis președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Acesta consideră că Elena UDREA va beneficia, în închisoare, de condiții mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copii din orfelinate și bolnavii din spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
UBB Cluj, prima din România și în top 150 mondial în clasamentul internațional UI GreenMetric World University Rankings 2024
Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) se clasează pe primul loc în România și intră pentru prima dată în top 150 la nivel global în clasamentul internațional UI GreenMetric World University Rankings 2024, publicat în luna decembrie. Mai exact, UBB ocupă locul 122 la nivel mondial dintr-un total de 1477 de universități evaluate, consolidându-și totodată poziția de lider național.
Clasamentul UI GreenMetric evaluează universitățile în funcție de o serie de criterii esențiale pentru sustenabilitate, precum impactul infrastructurii universitare asupra mediului, consumul de energie și contribuția la combaterea schimbărilor climatice, managementul deșeurilor, consumul responsabil de apă, transportul verde, dar și rolul universităților în educația și cercetarea privind sustenabilitatea de mediu.
Instrument util
„Ne bucurăm pentru acest rezultat important, care reflectă eforturile noastre constante în direcția sustenabilității. Clasamentul GreenMetric este, totodată, un instrument extrem de util pentru măsurarea și compararea performanțelor UBB la nivel național și internațional în ceea ce privește contribuția noastră la protejarea mediului.
Faptul că am reușit să ne îmbunătățim poziția internațională în ultimii ani, într-un context în care numărul universităților participante a crescut constant, este o dovadă clară a angajamentului UBB pentru a aduce un impact pozitiv asupra mediului”, declară prof.univ.dr. Szász Levente, prorector UBB responsabil pentru calitate și antreprenoriat.
CULTURA
FOTO. ”Alin, file din poveste”. Șeful CJ Cluj, Alin Tișe, și-a lansat cartea ”Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a lansat, joi, a doua carte, ”Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”, volumul beneficiind și de o pagină în revista de cultură ”Tribuna”, care apare sub egida instituției.
Volumul a fost prezentat și lăudat de mitropolitul Clujului, IPS Andrei, de episcopul Benedict, de directorul ”Tribuna”, Mircea Arman și de directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Năstasă-Kovacs, care l-au felicitat pe Alin Tișe pentru noua apariție editorială.
Lucian Năstase-Kovacs a făcut o comparație, în cuvântul său, cu poemul eminescian ”Călin, file din poveste”, și a spus că cel de-al doilea volum al președintelui CJ Cluj, poate fi numit ”Alin, file din poveste”.
Religia care unește tot ce e viu
Alin Tișe a explicat sensurile noului volum, spunând că, într-o lume dincolo de timp și spațiu, unde toate religiile îşi găsesc rădăcinile, ”există o forță mai veche şi mai profundă decât orice: Religia Iubirii”.
”Aceasta nu are temple de piatră sau cărți sfinte scrise de mâna omului, ci sălăşluieşte în inimile tuturor ființelor.
Este religia care unește tot ce e viu, transcende granițele dintre lumi şi vindecă inimi rănite, călăuzind sufletele spre lumină.
Legenda spune că această religie a început cu Fluturele Dor și Floarea de Apă, două suflete care s-au căutat dinaintea începutului timpului. Fluturele Dor era spiritul libertății, un călător neo- bosit, purtat de vânt prin lumi necunoscute, mereu însetat de iubirea absolută.
În schimb, Floarea de Apă era esența liniştii, curgând în pace pe râurile eternității, căutând să-şi înțeleagă rostul in nemărginirea universului.
Fluturele, în zborul său necontenit, a simțit pentru prima dată un dor nesfârşit când a zărit-o pe Floarea de Apă plutind grațios pe un lac cristalin.
Deşi erau atât de diferiți, ceva nespus îi lega. Fluturele îşi dorea să o atingă, să-i simtă răceala purificatoare, însă vântul îl împingea tot mai departe. Dorul său a crescut atât de intens, încât aripile i-au devenit de lumină. Într-un moment de grație, a in- țeles că nu apropierea fizică conta, ci iubirea pură pe care o simțea. Iubirea care transcende forma, timpul şi spațiul.
Religie fără preoți
Floarea de Apă, simțind atingerea gândurilor Fluturelui, a fost la rândul ei copleşită de o iubire ce i-a luminat esența. În loc să plutească, a început să radieze deasupra lacului, fiecare picătură din ea devenind un ecou al iubirii absolute. A înțeles că doar prin această iubire pură, orice suflet işi găseşte împlinirea.
Astfel, din uniunea lor spirituală s-a născut Religia Iubirii, o religie fără preoți, fără reguli, fără ziduri. Doar o singură învăţătură: iubirea pură este esența a tot ce există, și ea poate schimba destine, poate vindeca cele mai adânci răni şi poate transforma lumea Este iubirea care nu cere, ci oferă. Iubirea care vindecă inimi și deschide porți spre înțelegeri mai profunde
(…)
Iubirea lor a devenit povestea fiecăruia dintre noi, căci în inima fiecărui suflet se află o Floare de Apă ce așteaptă să fie descoperită şi un Fluture Dor care îşi caută răspunsul”, a spus Alin Tișe.
EVENIMENT
VIDEO. Un stâlp de curent izbit de o mașină a lăsat fără parcări locatarii unui bloc din Cluj-Napoca. Ce spun pompierii
Un stâlp de curent izbit de o mașină a creat o problemă pentru locatarii unui bloc de pe Aleea Cioplea din Cluj-Napoca. Solicitați să intervină la fața locului, cei de la Electrica și pompierii au izolat zona cu benzi reflectorizante și au plecat.
Problema e că acele benzi care restricționează accesul au blocat și parcările locatarilor iar aceștia nu mai au unde-și lăsa mașinile.
VIDEO. Un stâlp de curent izbit de o mașină a lăsat fără parcări locatarii unui bloc din Cluj-Napoca. Ce spun pompierii
Contactat de Cluj24, ISU Cluj a transmis că zona a fost izolată pentru siguranța mașinilor și a persoanelor, până ce stâlpul în cauză va fi înlocuit. Când va fi aceasta, doar cei de la Electrica pot da un răspuns, așa că locatarii sunt sfătuiți să ia legătura cu compania.
EDUCATIE
FOTO. Premieră la concursul „Aptitudini clinice” al UMFIH Cluj. Au participat și studenți francezi la Farmacie
Facultatea de Farmacie a organizat, cu ocazia Zilelor UMF, concursul „Aptitudini clinice”, un eveniment cu tradiție organizat de disciplina Farmacie clinică și Organizația Studenților Farmaciști.
Ediția din acest an a concursului de la UMFIH – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj, a reunit șase echipe de studenți din anul V, dornici să-și pună în valoare abilitățile clinice dobândite în timpul facultății.
Premieră la concursul „Aptitudini clinice” al UMFIH Cluj. Au participat și studenți francezi la Farmacie
Toți cei 18 studenți participanți au făcut față cu brio provocării, care a constat în analiza unui caz clinic complex, al unui pacient cu polimedicație.
Au dat dovadă de implicare, gândire critică și abilități de lucru în echipă, fiind atenți la formularea argumentelor care au stat la baza soluțiilor propuse pentru optimizarea terapiei pacientului.
În premieră, au participat la concurs și studenți ai programului de studiu în limba franceză.
După încheierea concursului și anunțarea câștigătorilor, discuțiile au continuat în cadrul unui workshop, studenții fiind interesați să afle care sunt soluțiile cele mai potrivite pentru rezolvarea problemelor asociate terapiei medicamentoase.