EVENIMENT
Caz RAR întâlnit, în România: Un medic a plătit din propriul buzunar o parte din costurile operației pentru un băiat bolnav de cancer, pe care urma să îl opereze chiar el
Un băiat de 14 ani, aflat în plasament la o familie din satul Vingard, județul Alba, a reușit să strângă banii necesari pentru a fi operat în Ungaria, cu ajutorul donațiilor.
Printre cei care l-au ajutat cu bani a fost chiar doctorul care urma să-l opereze, Dan Nicolau, care a pus de la el suma are lipsea pentru plata intervenției chirurgicale, scrie Alba24.
Daniel suferă de o boală rară, o formă de cancer osos. Imediat după operația de la Debrecen, Crăciuna Mureșan (61 de ani), ”mama” care are grijă de Daniel, a postat un video de mulțumire pentru toți cei care au ajutat.
Daniel a fost un copil abandonat care a avut norocul să ajungă în grija Crăciunei Mureșan, asistent maternal din Vingard, care i-a devenit cu adevărat mamă. Când s-a îmbolnăvit, aceasta nu a abandonat lupta, deși cheltuielile financiare erau mult peste puterile ei. A apelat la campanii publice de strângere de bani. Povestea lor l-a impresionat chiar și pe chirurgul Dan Nicolau, care a pus de la el suma lipsă la prima operație.
Daniel suferă de Sarcom Ewing, o formă de cancer osos care, în cazul lui, a dat metastaze și la plămâni. Șansa băiatului care locuiește în județul nostru, în satul Vingard, comuna Șpring, consta într-o serie de operații.
Una dintre ele era programată în luna ianuarie, la Centrul Medical Apolo din Debrecen, urmată imediat de o altă intervenție, în martie. Dar Daniel și Crăciuna ajunseseră fără resurse financiare.
Era nevoie de suma de 10.510 euro, bani pe care asistentul maternal în plasamentul căruia se află Daniel, nu avea cum să îi procure.
Datorită donațiilor făcute de oamenii mișcați de situația acestuia, suma a fost strânsă. Printre cei care au donat au fost și foarte mulți albaiulieni.
Studioul de design interior Design Yourself din Alba Iulia a găzduit chiar un mini târg de Crăciun, anul trecut. Suma strânsă în urmă vânzării decorațiunilor și a donațiilor a ajuns la Daniel.
”Dragi prieteni, cu ajutorul donațiilor voastre Daniel Lucaci va putea face operația cu laser impotriva cancerului la plamani. Această operație îi va inlătura fără durere și fără chimioterapie nodulii canceroși de pe plămâni„ – au transmis reprezentanții copilului.
Povestea lui Daniel:
La două zile după ce s-a născut, mama sa naturală l-a abandonat. Așa a ajuns în sistemul de protecție a copilului și ulterior a fost dat în plasament.
În 2016, Daniel acăzut cu bicicleta. Piciorul i s-a umflat. A mers la mai mulți medici și a aflat un diagnostic sumbru: cancer. Crăciuna Mureșan, de 61 de ani, din Vingard, își ia băiatul și-l aduce la Cluj, la Institutul Oncologic. Aici i se recomandă chimioterapia și începe lupta.
”În anul 2016, mai precis în luna Februarie, am cazut cu bicicleta si m-am lovit la picior. Nu am băgat de seama prea tare, pentru că înainte mai căzusem. De data aceasta, piciorul a început să ma doara tare si a devenit cald, mult mai cald ca celalalt. Deoarece această stare a durat mai mult timp, mama m-a dus la control, unde mi s-a facut un CT si unde mi s-a dat si diagnosticul, un diagnostic greu, pe care nu iti doresti sa il aiba nimeni. Aveam doar 11 ani și viața mea a devenit nespus de tristă. Am început sa iau contactul cu spitalele, sa încep tratamente și să lupt cu toata voința pentru viața mea” – Daniel.
Pe medicul român Dan Nicolau, Crăciuna l-a găsit pe internet, la o clinică din Debrecen. A ajuns la el cu copilul cu prilejul unor consultații pe care le-a făcut la Cluj-Napoca, iar acesta, mișcat de situația lor i-a spus că nu e nimic pierdut, cee ce le dă speranță. Mai mult decât atât, medicul a pus el restul sumei care lipsea după campania de ajutorare la care au apelat.
Daniel s-a operat întâi în luna august, anul trecut. „Ne-a dat el de la el banii care lipseau că nu-i aveam. Nici nu știu cum să-i pot mulțumi vreodată”, spune mama lui Daniel, citată de actualdecluj.ro.
„E prima persoană care ne-a ridicat tuturor moralul. Nu ne-a trimis vreun doctor la el, nu l-a recomandat nimeni din Cluj, ci l-am găsit pe internet, pe google. Am intrat pe facebook, acolo i-am scris și urma să aibă consultații la Cluj. Ne-a primit și ne-a redat tuturor pofta de a trăi. Speranța. Fiindcă eram pierduți, iar el ne-a ridicat. De-atunci trăim.De-atunci trăiește Daniel din nou.”
Doctorul Dan Nicolau operează cu succes și empatie foarte mulți bolnavi din România (printre care mulți copii) la clinica din Debrecen. Asta pentru că România nu l-a mai vrut. Când a ajuns la vârsta de pensionare, nu i s-a mai permis să continue, astfel încât a hotărât să plece.
Asta în timp ce o mulțime de pensionați prematur din sistemele publice sunt primiți înapoi la stat și cumulează salarii enorme cu pensii speciale.
Declarațiile medicului, citat de Actualdecluj.ro:
- N-a fost mare interes în jurul acestei practici cu laser asupra metastazelor pulmonare. Știam că va dispărea această metodă odată cu mine, dar este vorba de pacienți, în primul rând. În România era gratis, acum nu se mai practică deloc în sectorul public.
- În Ungaria costă 9000 de euro o intervenție, dar țineți cont că sunt metastaze bilaterale, uneori e nevoie de două operații. În Germania costă 40-50.000 de euro, iar în Marea Britanie costă 40-50.000 de lire.
Cea mai mare apăsare a mea, cea mai mare suferință, cel mai mare regret este că nu mai ajung oamenii în nevoie să se opereze. Să nu beneficiezi de acces la șansă e îngrozitor. - Am peste 400 de operații și peste 300 de pacienți de când sunt în Ungaria, am o evidență, iar supraviețuirea este de peste 70% pentru o durată de 5 ani. Vorbim de stadiul patru de cancer.
- Încerc să mișc mentalul colegilor referitor la acest stadiu 4. Mulți refuză, adică nu refuză, ci renunță la pacienții cu cancere în stadiul al patrulea, dar rezultatele demonstrează altceva. Când mai ai o șansă să-ți prelungești viața, cum să nu beneficiezi de ea? Cum să nu faci asta? Eu am mers în Ungaria, atunci când din Ungaria voiau să trimită pacienți la Cluj cu metastaze pulmonare, cu cancere de gradul 4.
- Rezultatele demonstrează că metoda e chiar utilă, prelungește viața mult mai mult decât știam eu din literatura de specialitate. Un pacient cu metastaze pulmonare, hepatice sau alte metastaze, intră pe tratament paliativ de imunoterapie, chimio, radioterapie și se exclude partea de rezecție tumorală, de extirpare a metastazelor.
- Studiile din toată lumea asta, nu doar ce fac eu, ci alții din lumea asta din Germania, din America, care abordează această patologie, au demonstrat că șansa de supraviețuire la 5 ani este de peste 60 la sută, iar dacă vorbim de paliație spunem 20%.
- Încă se fac dezbateri în România pe chirurgia metastazelor indiferent de localizare, e o dispută, nu s-a ajuns la un numitor comun. Peste 90% dintre pacienți mă apelează direct, nu cu solicitare din partea medicilor.
- Nu știu dacă e vorba de orgoliu aici, poate că tu ești medic și crezi excesiv într-o schemă terapeutică și ți-ai pierdut mobilitatea de a te informa și de a analiza toate posibilitățile. Cheia este la medicii oncologi. Dacă ei ar ridica această problemă, atunci s-ar putea face ceva.
- Am auzit medici care spun în cifre cât mai trăiește cineva. Eu ca și medic nu am făcut asemenea estimări niciodată. Fiecare știe ce contract are cu Dumnezeu, eu n-am avut un asemenea contract și nu pot să-i spun cuiva că trăiește 6 luni, 9 luni și așa mai departe.
- Nu renunț la nimeni. Câtă vreme există o șansă, faci orice!
Surse: alba24.ro; actualdecluj.ro
Citește Caz RAR întâlnit, în România: Un medic a plătit din propriul buzunar o parte din costurile intervenției chirurgicale pentru un copil bolnav de cancer, pe care urma să îl opereze chiar el pe Romania24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Dan Petrescu, după egalul CFR Cluj cu FCSB: Sunt foarte mulțumit de jucători, cum au jucat, dar nu sunt mulțumit de rezultat
Antrenorul echipei CFR Cluj, Dan Petrescu, se declară nemulțumit de egalul cu FCSB de duminică seara, dar mulțumit de jucători și de felul cum au jucat.
Petrescu a declarat la finalul partidei din Gruia că dacă CFR ar fi câștigat ar fi trecut pe locul 2
”În primele 60 de minute nu îmi aduc aminte de nicio ocazie a lui FCSB, ceea ce era un lucru minunat pentru noi, mențineam ce am făcut înainte, la meciurile trecute, nu am primit gol și nici nu am dat prea multe ocazii la adversar.
Dar ăsta e fotbalul. (…) Sunt foarte mulțumit de jucători, cum au jucat, dar nu sunt mulțumit de rezultat. E păcat că nu am câștigat pentru că am fi trecut pe locul 2”, a spus Petrescu.
Lotul CFR, echilibrat
Acesta a explicat că la 2-0 pentru CFR, încrederea jucătorilor săi a fost maximă, dar după ce au primit primul gol de la FCSB, iar Simao a greșit, s-au speriat.
”Avem multe meciuri în față, trebuie să ne gândim la următorul meci”, a mai spus antrenorul feroviarilor.
Dan Petrescu a lăudat prestația lui Loius Munteanu, autorul celor două goluri ale clujenilor, și a spus că este important ca jucătorul să rămână concentrate.
”Avem un lot echilibrat, sper că nu mai plece nimeni. Încercăm să intrăm în play-off, că ăsta trebuie să fie obiectivul, după care amui mult”, a conchis Dan Petrescu.
ECONOMIE
Ziua și RECORDUL pentru aur. Până la final de 2025 s-ar putea atinge PRAGUL de de 3.000 dolari/ uncie
Joi, prețul gramului de aur a urcat la un maxim 365,6995 lei, însă finalul săptămânii a adus un nou record de 370,5328 lei. Majorarea prețului s-a datorat creșterii cererii, iar uncia urcat vineri la 2.556,10 – 2.585,40 dolari.
Uncia s-a apreciat față de sfârșitul anului trecut cu circa 22%, împinsă înainte de intensificarea riscurilor geopolitice, achiziţiile făcute de băncile centrale, în special cele ale Indiei, Chinei sau Poloniei, dar și de deficitul fiscal al Statelor Unite.
Ziua și RECORDUL pentru aur. Până la final de 2025 s-ar putea atinge PRAGUL de de 3.000 dolari/ uncie
Investitorii și-au majorat în ultimele zile plasamentele în aur ca măsură de protecție înainte de ședința Rezervei Federale, care va desfășura marți și miercuri, unde s-ar putea decide tăierea dobânzii de referință cu un sfert sau o jumătate de punct procentual. În prezent, rata se află la un maxim al ultimilor 23 de ani de 5,25 – 5,50%.
Atingerea pragului de 2.600 dolari/uncie era anticipată pentru sfârșitul anului. În prezent, se estimează depășirea nivelului de 2.700 dolari la începutul anului viitor, pentru ca până la sfârșitul lui 2025 să fie atins pragul de de 3.000 dolari.
Tranzacțiile din piața valutară locală s-au efectuat pe parcursul întregii săptămâni în culoarul 4,973 – 4,975 lei/euro. Vineri, media monedei unice a fost stabilită la 4,9737 lei.
Evoluția leului nu a fost afectată de anunțul făcut de BNR, conform căreia datoria externă totală a României (publică şi privată) a crescut în iulie cu 3,5 miliarde euro și s-a majorat în primele șapte luni ale acestui an cu 10,2 miliarde euro și se ridică la 180,33 miliarde euro. Datoria publică a crescut cu 13% în perioada amintită și a ajuns la 86 miliarde euro.
Piața monetară a fost calmă, în condițiile în care lichiditatea ridicată a coborât indicii ROBOR foarte aproape de valoarea dobânzii pentru facilitatea de depozit a BNR, care a devenit de mai bine de un an principala rată directoare pentru bănci.
„Perechea euro/dolar a avut o evoluție descendentă”
Indicii s-au menținut la valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%.
Perechea euro/dolar a avut o evoluție descendentă până joi seară, când unele informații din presă și comentariile unui fost oficial al Fed. Acestea admiteau necesitatea unei reduceri agresive a dobânzilor, pentru a stimula economia, ceea ce a schimbat așteptările pieței.
De la un minim de 1,1005 dolari, atins joi, când BCE a decis să reducă principala rată directoare, cea pentru facilitatea de depozit, de la 3,75 la 3,50%, euro a crescut la 1,1071 – 1,1102 dolari, chiar dacă indicele general al sentimentului consumatorilor americani, măsurat de Universitatea din Michigan, a crescut de la 67,9 în august la 69 lunea aceasta. În piața locală, cursul dolarului a scăzut la 4,2884 lei.
Volatilitatea monedei elvețiene față de cea europeană a fost modestă, iar cursul ei s-a mișcat între 5,2830 și 5,3246 lei, cel de vineri fiind stabilit la 5,2884 lei. Media lirei sterline a fost stabilă, cea de la sfârșitul săptămânii fiind de 5,8899 lei.
Bitcoin a coborât miercuri sub pragul de 56.000 dolari, dar a revenit la finalul săptămânii peste pragul de 60.000 dolari. După ce a alunecat la jumătatea săptămânii sub pragul de 2.300 dolari, ethereum a urcat la sfârșitul ei la 2.400 dolari.
Radu Georgescu
POLITICA
Marius Lulea (AUR): România se confruntă, an de an, cu aceleași probleme: secetă și inundații
„România se confruntă, an de an, cu aceleași probleme: secetă care distruge culturile agricole și inundații care mătură gospodării întregi, lăsând în urmă vieți distruse și comunități devastate.
Totuși, tragediile care par să se repete ciclic nu sunt doar urmarea capriciilor naturii, ci și a indolenței și neglijenței guvernărilor care s-au succedat la putere după 1989, fie că vorbim de PNL, fie de PSD. În loc să investească în infrastructura hidrografică, să repare digurile și canalele de scurgere sau să finalizeze proiecte vitale pentru sistematizarea râurilor și pârâurilor, politicienii au preferat să își umple buzunarele și să direcționeze fondurile publice către propriile interese și cele ale grupurilor care i-au susținut.
Marius Lulea (AUR): România se confruntă, an de an, cu aceleași probleme: secetă și inundații
Totuși, tragediile care par să se repete ciclic nu sunt doar urmarea capriciilor naturii, ci și a indolenței și neglijenței guvernărilor care s-au succedat la putere după 1989, fie că vorbim de PNL, fie de PSD. În loc să investească în infrastructura hidrografică, să repare digurile și canalele de scurgere sau să finalizeze proiecte vitale pentru sistematizarea râurilor și pârâurilor, politicienii au preferat să își umple buzunarele și să direcționeze fondurile publice către propriile interese și cele ale grupurilor care i-au susținut.
Un exemplu concret al nepăsării și al incompetenței este șantierul Barajului Suhurlui, din județul Galați, un proiect ambițios care ar fi trebuit să asigure irigații pe 60.000 de hectare din Podisul Covurlui. Investiția, începută înainte de 1989, avea ca scop dezvoltarea unui sistem de irigații esențial pentru o zonă cu o agricultură vitală pentru România. Finalizarea lucrărilor era programată pentru 1992, însă, în mod șocant, guvernarea Petre Roman a decis abandonarea lucrărilor în 1990.
„Politicienii aflați la putere preferă să ignore aceste realități”
După 1989, toate guvernările ulterioare, fie de la PSD, fie de la PNL, au ignorat complet acest proiect. Nu doar că nu s-au continuat lucrările, dar locul a fost lăsat pradă hoților care au furat materialele, iar banii destinați investițiilor au fost, în mare parte, deturnați. Astăzi, barajul este o ruină, un peisaj sinistru care stă mărturie nepăsării celor care ar fi trebuit să se ocupe de dezvoltarea infrastructurii. Dacă Barajul Suhurlui ar fi fost finalizat, astăzi nu am mai vorbi despre culturi distruse de secetă sau despre inundațiile devastatoare care au afectat Galațiul.
Județul Galați dispune de o suprafață agricolă vastă. Și totuși, din cauza distrugerii sistemului de irigații, zeci de mii de hectare rămân necultivate în fiecare an, iar când sunt ploi torențiale, casele oamenilor sunt victime sigure în calea puhoaielor, așa cum s-a întâmplat și zilele acestea. Politicienii aflați la putere preferă să ignore aceste realități și să nu facă nimic concret pentru a rezolva problema. Iar când inundațiile vin, aceiași politicieni apar la fața locului, plâng pe umerii oamenilor afectați, fac poze și promisiuni, dar odată ce camerele de filmat se sting, problema rămâne nerezolvată.
Sistemele de irigații și infrastructura hidrografică sunt esențiale pentru a proteja atât terenurile agricole de secetă, cât și comunitățile de inundații. Însă guvernele care s-au perindat la putere după 1989 au preferat să folosească fondurile alocate pentru aceste proiecte vitale în interes personal sau pentru a asigura salarii mari și privilegii nemeritate celor din anturajul lor politic. În loc să finalizeze proiectele de infrastructură necesare, banii publici au fost deturnați sau folosiți pentru a satisface grupurile de interese care susțin partidele politice la putere.
„Românii sunt cei care plătesc prețul”
Seceta și inundațiile devastatoare nu sunt fenomene care nu pot fi gestionate. În alte țări, guvernele investesc constant în infrastructura de irigații și în sistematizarea cursurilor de apă, pentru a preveni astfel de dezastre. În România, însă, guvernările PSD și PNL au ales să ignore aceste necesități, concentrându-se în schimb pe menținerea propriilor privilegii.
Românii sunt cei care plătesc prețul acestor decizii politice greșite. Cei care au muncit o viață întreagă pentru a-și construi o gospodărie sau pentru a cultiva pământul se văd acum lipsiți de apărare în fața inundațiilor sau secetei, pentru că cei aflați la putere au refuzat să investească în proiectele care ar fi protejat aceste comunități.
Românii merită să trăiască într-o țară care îi protejează, nu într-o țară în care guvernele își amintesc de ei doar în momentele de criză”, a declarat prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea, inginer și expert constructor.
„Locul a fost lăsat pradă hoților”
Un exemplu concret al nepăsării și al incompetenței este șantierul Barajului Suhurlui, din județul Galați, un proiect ambițios care ar fi trebuit să asigure irigații pe 60.000 de hectare din Podisul Covurlui. Investiția, începută înainte de 1989, avea ca scop dezvoltarea unui sistem de irigații esențial pentru o zonă cu o agricultură vitală pentru România. Finalizarea lucrărilor era programată pentru 1992, însă, în mod șocant, guvernarea Petre Roman a decis abandonarea lucrărilor în 1990.
După 1989, toate guvernările ulterioare, fie de la PSD, fie de la PNL, au ignorat complet acest proiect. Nu doar că nu s-au continuat lucrările, dar locul a fost lăsat pradă hoților care au furat materialele, iar banii destinați investițiilor au fost, în mare parte, deturnați. Astăzi, barajul este o ruină, un peisaj sinistru care stă mărturie nepăsării celor care ar fi trebuit să se ocupe de dezvoltarea infrastructurii. Dacă Barajul Suhurlui ar fi fost finalizat, astăzi nu am mai vorbi despre culturi distruse de secetă sau despre inundațiile devastatoare care au afectat Galațiul.
Județul Galați dispune de o suprafață agricolă vastă. Și totuși, din cauza distrugerii sistemului de irigații, zeci de mii de hectare rămân necultivate în fiecare an, iar când sunt ploi torențiale, casele oamenilor sunt victime sigure în calea puhoaielor, așa cum s-a întâmplat și zilele acestea. Politicienii aflați la putere preferă să ignore aceste realități și să nu facă nimic concret pentru a rezolva problema. Iar când inundațiile vin, aceiași politicieni apar la fața locului, plâng pe umerii oamenilor afectați, fac poze și promisiuni, dar odată ce camerele de filmat se sting, problema rămâne nerezolvată.
„Românii merită să trăiască într-o țară care îi protejează”
Sistemele de irigații și infrastructura hidrografică sunt esențiale pentru a proteja atât terenurile agricole de secetă, cât și comunitățile de inundații. Însă guvernele care s-au perindat la putere după 1989 au preferat să folosească fondurile alocate pentru aceste proiecte vitale în interes personal sau pentru a asigura salarii mari și privilegii nemeritate celor din anturajul lor politic. În loc să finalizeze proiectele de infrastructură necesare, banii publici au fost deturnați sau folosiți pentru a satisface grupurile de interese care susțin partidele politice la putere.
Seceta și inundațiile devastatoare nu sunt fenomene care nu pot fi gestionate. În alte țări, guvernele investesc constant în infrastructura de irigații și în sistematizarea cursurilor de apă, pentru a preveni astfel de dezastre. În România, însă, guvernările PSD și PNL au ales să ignore aceste necesități, concentrându-se în schimb pe menținerea propriilor privilegii.
Românii sunt cei care plătesc prețul acestor decizii politice greșite. Cei care au muncit o viață întreagă pentru a-și construi o gospodărie sau pentru a cultiva pământul se văd acum lipsiți de apărare în fața inundațiilor sau secetei, pentru că cei aflați la putere au refuzat să investească în proiectele care ar fi protejat aceste comunități.
Românii merită să trăiască într-o țară care îi protejează, nu într-o țară în care guvernele își amintesc de ei doar în momentele de criză”, a declarat prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea, inginer și expert constructor.
CFR Cluj a întâlnit, duminică seara în Gruia, pe FCSB, într-un meci din etapa a 9-a a Superligii de fotbal. Clujenii erau pe 6 înaintea partidei, cu 13 puncte, în timp ce FCSB ocupa locul 13 cu 8 puncte, ambele echipe având un meci mai puțin. Meciul a fost decis de Louis Munteanu și două mari greșeli personale. Scor final 2-2, goluri marcate de Louis Munteanu (min.36 și 49), respectiv Băluță (min.59) și Dawa (min.87).
Echipe de start:
CFR CLUJ (4-3-3): M. Popa – Mogoș, Bolgado, Boben, Simao Rocha – Fică, Djokovic, Ad. Păun – Deac (cpt.), L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Hindrich – Camora, Abeid, Keita, Kresic, R. Filip, Artean, Lucaci, Tachtsidis, Korenica, Postolachi, Michael
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – FCSB, 2-2. Rezultat decis de Louis Munteanu și două GREȘELI personale
FCSB (4-2-3-1): Târnovanu – Pantea, M. Popescu, Dawa, Panțîru – Alhassan, Șut – Baeten, Olaru (cpt.), Miculescu – Fl. Tănase
Rezerve: A. Vlad – Crețu, Oct. Popescu, Ștefănescu, D. Popa, Băluță, Musi, Ngezana, Radunovic, Luis Phelipe
Antrenor: Elias Charalambous
A: Marian Barbu (Făgăraș – Braşov)
A1: Ovidiu Artene (Vaslui – Vaslui)
A2: Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe – Covasna)
Arbitru VAR: Ovidiu Haţegan (Arad – Arad)
Arbitru asistent VAR: Ferencz Tunyogi (Zalău – Sălaj)
R1: George Cătălin Roman (Timişoara – Timiş)
Stadion: CFR Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca – Cluj)
Obs. arbitri: Marcel Savaniu (Satu Mare – Satu Mare)
Prima repriză începe echilibrat, ambele echipe având pe rând posesia și efectuând un pressing susținut în terenul advers.
Primii care încearcă poarta sunt clujenii, prin Fică, în min.7. Tot ei mai au o ocazie mare în min. 25, când lovitura de cap a lui Kamara este prinsă în doi timpi de Târnovanu.
FCSB ține mai mult mingea dar CFR se apără exact. În min.36, Djokovic îl lansează excelent pe Rocha care trimite mingea în gura porții de unde Louis Munteanu o înțeapă în plasă printr-o execuție pretențioasă, pentru 1-0.
Repriza a doua începe perfect pentru clujeni care, în min.49 face 2-0 prin golul aceluiași Louis Munteanu, după încă o pasă excelentă a lui Rocha.
Apoi, la adăpostul scorului, CFR face pasul înapoi, permițându-i FCSB-ului să înscrie în min.59 prin Băluță, care speculează o gafă a excelentului, până atunci, Rocha.
Și ca suita erorilor să fie completă, în min.87, Popa scapă o minge din mâini și Dawa, pe fază, egalează, 2-2.
În minutele de prelungiri, Michael are o ocazie mare însă lovitura de cap trece pe lângă poartă.
A fost un meci decis de două greșeli personale, cu atât mai neașteptate cu cât au venit din partea unor jucători foarte buni.
Notele Cluj24:
M. Popa 6 – Mogoș 7, Bolgado 8, Boben 4, Simao Rocha 7 (dacă nu era gafa, primea 9) – Fică 7, Djokovic 7, Ad. Păun 7 – Deac 7, L. Munteanu 9, Kamara 7, Filip 6, Artean 5, Korenica, Postolachi, Michael