ACTUALITATE
Câte minivacanțe mai au românii în acest an. În 2024 vor fi 17 zile libere legale

Românii vor mai avea parte de două minivacanțe în acest an. De asemena, anul viitor vor fi 17 zile libere legale.
Următoarea minivacanță va fi în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. Vor fi patru zile libere, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Andrei și Ziua Națională, scrie Alba24.ro.
Câte zile libere mai au românii în acest an. În 2024 vor fi 17 zile libere legale
Data de 30 noiembrie – Sfântul Andrei pică joia, iar 1 Decembrie vinerea, astfel încât, alături de următoarele două zile de weekend, minivacanța este de patru zile.
Până la finalul anului, mai este și minivacanța sărbătorilor de iarnă. Crăciunul, 25 decembrie, va fi în acest an într-o zi de luni. Potrivit legislației actuale, este liberă și a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, marți.
Minivacanța de Crăciun 2023 va fi în perioada 23-26 decembrie, adică zilele de Crăciun, legate de weekendul anterior, 23-24 decembrie, ceea ce înseamnă 4 zile libere.
Următoarea minivacanță va fi în 2024, cea de Anul Nou.
Zile libere în 2024
- luni, 1 ianuarie – Anul Nou (vacanța de iarnă)
- marți, 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (vacanța de iarnă)
- sâmbătă, 6 ianuarie – Bobotează
- duminică, 7 ianuarie – Sfântul Ioan
- miercuri, 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire)
- miercuri, 1 mai – Ziua Muncii (vacanța de primăvară)
- vineri, 3 mai – Vinerea Mare (vacanța de primăvară)
- duminică, 5 mai – Paștele ortodox
- luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (vacanța de primăvară)
- sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
- duminică, 23 iunie – Rusaliile
- luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii (vacanța de vară)
- joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) / vacanța de vară
- sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
- miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
- joi, 26 decembrie – A doua zi de Crăciun
În cazul angajaților pentru care nu pot fi acordate zilele libere, fiind necesară continuarea activității, cum sunt cei din unități sanitare, unități de alimentație publică, de exemplu, Codul Muncii prevede compensare.
Angajatorii vor trebui să asigure timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, dacă angajatorul nu acordă zile libere, mai prevede legea.
Angajatorii care nu oferă liber sau compensațiile legale riscă amenzi.
Posibile minivacanțe în 2024
Pe lângă zilele libere stabilite prin Codul Muncii și restul legislației actuale, mai sunt posibile și alte minivacanțe ce ar putea fi stabilite de Guvern pentru a face „punte” între sărbători legale și weekenduri.
În funcție de decizia Executivului, acestea ar putea fi:
- Minivacanță de 1 Mai și Paște 2024, 1-6 mai: sărbătoarea de 1 Mai va fi miercurea. Vineri 3 mai, este liberă pentru că este Vinerea Mare. Urmează weekendul de Paște, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Ziua liberă-punte ar putea fi joi, 5 mai.
- Minivacanță de Sfânta Maria 2024, 15-18 august: sărbătoarea de Sfânta Maria, 15 august pică într-o zi de joi și, foarte probabil, se va face punte cu weekendul 17-18 august.
- Minivacanță de Crăciun 2024, 25- 29 decembrie: ziua de Crăciun, 25 decembrie pică miercurea, iar joi, 26 decembrie este a doua zi de Crăciun. A putea fi făcută ”punte” cu weekendul 27-29 decembrie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Atac al unui câine Amstaff, fără lesă și fără botniță, la Jucu, A mușcat un câine de talie mică, rămas fără un picior

Doi tineri din Jucu au trecut prin momente șocante după o întâlnire cu un câine din rasa Amstaff, care l-a mușcat pe câinele de talie mică al lor. Totul s-a petrecut sub privirile îngăduitoare ale stăpânului Amstaff-ului, care, ulterior, a fost amendat de Poliție. Acesta nu și-a ținut câinele în lesă și nici nu i-a pus botniță.
Totul s-a întâmplat la începutul lunii februarie, când cei doi au ieșit la plimbarea de seară împreună cu cățelul lor Spot, din rasa Jack Russell Terier, spre grădinița din comună.
”Ajunși în fata grădiniței am observat la o distanță de aproximativ 75 metri, un câine de talie mare, de culoare neagră, liber, fără stăpân în imediata apropiere, dar am și zărit un individ la vreo 40 metri de câine. În acel moment am decis să ne întoarcem către strada Căminului pentru a evita întâlnirea cu el. Am rămas pentru aproximativ 15 minute în zona vechiului Castel Kemeny, iar în tot acest timp ne-am uitat să vedem dacă câinele negru și stăpânul său mai sunt în zonă.
Când am vrut să ne întoarcem acasă, într-o zonă cu spațiu verde, a ieșit la aproximativ 30 metri în fața noastră din pădure, individul îmbrăcat în negru cu un buștean în spate alături de câinele negru de talie mare, văzut mai devreme”, povestește Sanda.
”Doar se joacă”
Aceasta l-a legat în lesă pe Spot și l-a întrebat pe bărbatul cu câinele negru dacă este mascul, dar nu a primit niciun răspuns.
”Am început să mă îndepărtez încet cu Spot către castel, iar prietenul meu i-a spus individului să-și lege câinele, dar patrupedul a venit către noi. L-am ținut pe Spot la picior, câinele a început să ne înconjoare, să ne de-a târcoale, dar prietenul meu se învârtea în fața lui, astfel încât să nu îi permită accesul la mine și la Spot.
Am strigat la individ să-l lege, dar nu a avut nici o reacție, a menționat că <<doar se joacă>>, chiar zâmbea, dar câinele lui era pe poziție de atac, nu scoatea nici un sunet, avea focus total pe noi. Individul a mai sugerat să-l iau pe Spot în brațe, dar din cultura noastră despre comportamentul câinilor știam că nu este un pas corect, așa că nu l-am ridicat pe Spot.
În momentul următor, câinele negru, de talie mare pe care l-am identificat ca fiind de rasă Amstaff sau metis, l-a prins pe Spot de partea din spate dreapta, l-a ridicat de la sol, dar nu s-a putut îndepărta pentru că era ținut în ham și lesă. Prietenul meu l-a prins pe Spot de partea din față (zona de piept), pentru că hamul a cedat și a ieșit pe cap, întreg. Abia în acel moment, individul a intervenit și în toată agitația, câinele negru i-a dat drumul lui Spot, dar l-a mușcat pe stăpân de mână”, a menționat tânăra.
Plângere la Poliție
Cei doi tineri s-au îndepărtat de locul atacului și au sunat la 112, anunțând că au un câine mușcat și că îl vor duce la Spitalul de urgențe veterinare al USAMV Cluj-Napoca.
Tinerii au fost sunați de polițiști cărora le-au relatat ce s-a întâmplat, iar în cursul serii au ajuns la Poliția Gherla unde au depus plângere în scris.
”În urma plângerii de la Politia Gherla, am fost informati în luna martie că individul cu câinele Amstaff a fost sanctionat contraventional”, a mai spus Sanda.
În urma atacului, Spot a fost internat în spitalul veterinar două săptămânii, medicii fiind nevoiți să îi amputeze un picior.
Iresponsabili care dețin câini periculoși
”Am dori să atragem atentia ca mai sunt persoane iresponsabile, care detin câini periculosi si care nu inteleg ca sunt responsabili de comportamentul lor. Aceste persoane trebuie sa asigure atât siguranta propiilor caini, cat si a celor din jur.
De asemenea, vrem să atragem atentia comunatii, că astfel de incidente pot avea loc oricunde si oricand”, a mai spus Sanda, revoltată de lipsa de reactie și implicare a stăpânului câinelui Amstaff.
Potrivit studiilor de specialitate, câinii din această rasă manifestă agresivitate ridicată față de câinii din alte rase de același sex
EVENIMENT
Electric Castle plantează 10.000 de puieți la Bonțida. Împădurire cu ajutorul fanilor festivalului

Electric Castle împreună cu Banca Transilvania organizează pe 12 aprilie o acțiune de plantare de puieți. Ținta pe care și-au propus-o organizatorii este de 10.000 de copaci, până acum fiind sădiți 6.000 la Bonțida.
„Am plantat deja 6.000 de puieți și urmează încă o acțiune de împădurire, alături de prietenii de la Banca Transilvania, pentru a fi și mai aproape de țelul nostru de 10.000 de copaci plantați în EC Village.
Pe 12 aprilie ÎMPĂDURIM EC Village – Electric Castle și-a propus să planteze, cu ajutorul fanilor, 10.000 de puieți
Vrei să dai o mână de ajutor? Hai să punem împreună rădăcinile unui camping mai verde”, anunță organizatorii.
EVENIMENT
Primăvară capricioasă la Cluj. Temperaturi oscilante și ploi în următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru intervalul 31 martie – 13 aprilie 2025.
La Cluj temperaturile vor avea variații semnificative, urmând ca acestea să scadă chair la – 2 grade Celsius în timpul nopții.
Primăvară capricioasă la Cluj
Potrivit meteorologilor, valorile termice se vor situa peste ceea ce ar fi caracteristic acestei perioade, până în data de 4 aprilie, cu medii ale maximelor de 14 -16 grade și ale minimelor de 2 – 4 grade. După acest interval, temperaturile vor scădea semnificativ, la 8 grade în timpul zilei și -2 grade în timpul nopții.
Aprilie vine tot cu ploi
Conform ANM, în a doua sâptămână de prognoză vremea se va ameliora sub aspect termic, astfel că maximele vor ajunge la din nou la 16 grade, iar minimele la 2 grade, valori estimate prin mediere regională. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în aproape toate zilele, iar local și temporar vor fi și cantități de apă mai însemnate

Dacă stai la bloc și vrei să-ți deschizi o afacere, trebuie să ții cont de anumite reguli, dar mai ales de vecini, atunci când spune legea.
Pentru a putea transforma un apartament în spațiu comercial, românii trebuie să țină cont de câteva reguli. Înainte de a începe o afacere, propietarul este nevoit să înființeze o societate și să stabilească un sediu social, scrie Fanatik.
Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI usturătoare
Mai mult decât atât, este necesar acordul scris al vecinilor direct afectați, atât în plan orizontal, cât și vertical, pentru a schimba destinația unui apartament, potrivit Legii nr. 196/2018, care reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari.
Articolul 40, alineatul (1) din această lege arată că „schimbarea destinației locuințelor se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați”.
Totuși, potrivit noilor prevederi, dacă la sediul social nu se desfășoară activități comerciale, avizul vecinilor nu mai este necesar. Râmâne doar ca administratorul firmei să completeze o declarație pe propria răspundere în acest sens.
Amenzi, dacă vecinii sunt deranjați
Gălăgia de la blocuri reprezintă, adesea, o problemă pentru locatari. În multe cazuri, oamenii se plâng de zgomot, iar amenzile nu sunt tocmai mici. Polițiștii intervin în cazul în care sunt chemați.
Legea 61/1991 prevede sancțiuni pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, precum și a ordinii și liniștii publice. Teoretic, orele de liniște sunt 22.00-8.00 și 13.00-14.00.
În cazul în care nu se respectă această regulă, iar oamenii legii sunt sesizați, sancțiunea constă într-o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Totuși, există o amendă și în cazul în care vecinii sunt deranjați și în afara acestor ore de liniște.
Este considerată tot contravenție, iar în acest caz, sancțiunea este ceva mai blândă. Amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Așadar, românii care locuiesc la bloc trebuie să țină cont în permanență de anumite reguli.