Connect with us

EVENIMENT

Cât de bună e apa de la robinet la Cluj? Ce spun reprezentanții de la vârful Companiei de Apă Someș

Publicat


Este bună de băut apa de la robinet la Cluj? E mai bună, calitativ, în Mănăștur, Grigorescu ori în Gruia sau, din contră, în Centru, Mărăști, Gheorgheni? În ce cartier e apa cea mai bună?

De ce e ruginie apa după două-trei zile de repaus? Putem avea încredere în rezultatele analizelor de laborator care dau indicatori foarte buni pentru apa de la robinet?

cluj24.ro a dorit să afle răspunsurile la aceste întrebări – și nu numai -, iar pentru asta a dialogat cu Victor Lucian Croitoru, directorul de Relații Publice din cadrul Companiei de Apă Someș S.A.

Victor Lucian Croitoru, directorul Relații Publice din cadrul Companiei de Apă Someș S.A.

 

cluj24.ro: Este bună de băut apa de la robinet la Cluj?

Victor Lucian Croitoru: E o apă foarte bună. Și n-o spun doar eu, ca reprezentant al Companiei, ci sunt studii independente care arată asta.

Sunt destul de multe reclamații din partea clujenilor, conform cărora sunt diferențe privind calitatea apei în cartierele Clujului. Că în Mănăștur e mai bună decât în Mărăști ori în Someșeni sau că în Zorilor apa are un gust ciudat. Cum comentați?

Toți consumatorii Companiei de Apă Someș, de la intrarea în Cluj-Napoca până dincolo de Dej, primesc aceeaşi apă. Însă gustul este subiectiv şi pot exista diferenţe de percepţie privind apa potabilă distribuită de noi.

Pe de altă parte, rețeaua de distribuție a apei potabile din municipiul Cluj-Napoca este de tip inelar. Asta înseamnă că apa din cele șase zone din oraș este aceeași pentru fiecare consumator.

Și-atunci de unde vin nemulțumirile oamenilor referitoare la calitatea apei de la robinet?

Avem cele două surse de apa brută  lacul Tarnița din care apa brută este potabiliza la stația de tratare a apei de la Gilău (provenită din Lacul Tarnița) și sursa subterana Florești, care este doar un pic clorinadin Grigorescu.
Sursa de baza este lacul Tarnița, sursa Florești fiind o sur strategi de rezervă. În situațiile rare în care se face mentenaa la sistemul de alimentare cu apa din Tarnița, o parte din Cluj poate fi alimentat din sursa subtera Florești, care fiind apa de ancime este mai mineraliza și poate avea un gust or diferit.
Acestea durează cam două-trei ore, iar în perioada asta putem alimenta cu a din sursa subtera de la Florești.
Chiar dacă în rețeaua municipiului se distribuie apă de la sursa subterană Florești, aceasta, când ajunge la stația de pompare Grigorescu, este amestecată cu apa venită de la Stația de tratare Gilău, care provine, cum spuneam, din Lacul Tarnița.

Revenind la întrebare, în majoritatea timpului, consumatorul are aceeași apă, indiferent de cartier. Totuși, sunt situații, foarte puține și de scurtă durată, cauzate de lucrările de mentenanță de la Lacul Tarnița.

Acestea durează cam două-trei ore, iar în perioada asta putem alimenta cu apă din sursa subterană de la Florești.

Ei, de aici vine diferența de gust, pentru că apa din Lacul Tarnița, provenită dintr-o sursă de munte, nu este mineralizată, pe când cea din sursa Florești este foarte mineralizată.

Și e mai bună apa mineralizată provenită din sursa Florești? 

Nu spun că e mai bună, ci că are e un gust diferit. Dar gustul e subiectiv. Și mai trebuie luată în calcul și vechimea rețelelor de incintă sau a rețelelor interioare ale imobilelor care poate influența gustul apei.

Noi, din punctul de vedere al respectării parametrilor, n-am avut în istoric depășiri pe care Directiva Europeană a apei potabile le cere.

Sunt reclamații din partea clujenilor cu un numitor comun: de ce e ruginie apa după două-trei zile de repaus?

Sau, la fel, după ce revin acasă dintr-un concediu. Cum explicați această situație?

Sunt două situații. Prima: după o avarie, angajații Companiei trebuie să spele țevile cu apa de la hidrant din rețelele publice pe care s-a intervenit.

E posibil ca o mini turbiditate (tulburare) a apei   imediat după intervenție,  ca parametrii de calitate, respectiv de potabilitate sa fie influențați, iar câteva ore acest lucru antrenează particulele de rugină din interiorul conductelor.

A doua: vechimea rețelelor de incintă sau a rețelelor interioare ale imobilelor. Până acum, Compania de Apă Someș a atras, în total, în jur de 630 de milioane de euro pentru refacerea sau modernizarea rețelelor de apă și de canalizare în județele Cluj și Sălaj.

Din 1997, n-au fost trei sau patru ani în care Compania să nu facă investiții în infrastructură. Însă din păcate, apa de bună calitate ajunsă la intrare în bloc poate suferi modificări de gust din cauza vechimii rețelelor din clădire.

Ce spuneți dumneavoastră este că distribuiți apă de bună calitate, însă ea suferă modificări din cauza instalațiilor deteriorate sau chiar ruginite din blocuri. Așa e?

Da. Rețelele din unele blocuri din Cluj sunt foarte degradate. Mai ales în cazul imobilelor construite în anii ’70 – ’80. Chiar la mine în bloc instalația interioară este în situația asta.

Însă toate investițiile de modernizare a infrastructurii publice de alimentare cu apă realizate de Compania de Apă Someș devin inutile dacă nu se găsesc modalități de modernizare a rețelelor de incintă sau a rețelelor interioare din condominii și blocuri.

Și cum s-ar putea realiza asta?

Noi am încercat printr-un proiect legislativ cu câțiva ani în urmă, când am luat legătura cu mai mulți deputați și senatori de Cluj.

Inițiativa noastră a fost următoarea: asociațiile de proprietari să fie susținute financiar, printrun act normativ, pentru modernizarea acestor rețele. Că din bani europeni nu se poate face asta. Din păcate, inițiativa noastră n-a avut succes.

Putem avea încredere în rezultatele analizelor de laborator care dau indicatori foarte buni pentru apa de la robinet? Nu se pot falsifica?

Nici vorbă să fie falsificate. Nimeni nu-și asumă așa ceva! De altfel, Direcția de Sănătate Publică face monitorizare de audit și verifică și rezultatele noastre.

Încă o dată: exclus să fie falsificate! Iar buletinul este postat zilnic pe pagina noastră de web casomes.ro.

La final, spuneți-ne ce ar trebui să știe consumatorul și să nu arunce în chiuvetă sau în vasul de toaletă?

Compania de Apă Someș a derulat, și o face în continuare, o campanie de informare a consumatorilor intitulată: „Toaleta și chiuveta nu sunt tomberoane”.

Mesajul e următorul: nu trebuie să aruncați solvenți, carburanți, substanțe chimice, șervețele și ștergare de hârtie greu degradabile în apă, prezervative, scutece și lenjerie.

Nu se aruncă uleiuri, grăsimi și mâncăruri, mucuri, medicamente, seringi și bandaje, păr și materiale de igienă femei, pet-uri.

Aceste materiale și substanțe vor duce la refularea canalizării și vor polua mediul înconjurător. Și, până la urmă, tot noi, consumatorii finali, vom avea de suferit!

Un ghid practic care vorbește despre această campanie poate fi consultat AICI.

Dacă ai nelămuriri referitoare la relația contractuală dintre consumator și Companie, dar ai nevoie și de alte sfaturi, poți accesa GHIDUL CLIENTULUI și vei afla toate informațiile.

Compania deservește două județe cu 750.000 de consumatori

Compania de Apă SOMEȘ S.A. deservește opt municipii și orașe din județele Cluj și Sălaj (Cluj-Napoca, Huedin, Gherla și Dej, respectiv Zalău, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Jibou) și 281 localități rurale din județele Cluj, Sălaj și Mureș.

În total, Compania deservește aproximativ 750.000 de consumatori din cele două județe, din care în jur de 550.000 sunt din județul Cluj.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

Publicat

De

Iluminare treceri de pietoni

Trecerile pentru pietoni de pe drumurile județene vor fi iluminate corespunzător, prin sisteme moderne, anunță Consiliul Județean Cluj.

Joi, în cadrul ședinței CJ Cluj a fost aprobat proiectul care beneficiază de fonduri europene.

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

„Prin această investiție urmărim creșterea gradului de securitate a cetățenilor și a siguranței circulației rutiere, pe toate drumurile județene.

Marele avantaj al proiectului e legat atât de faptul că presupune folosirea banilor europeni, nerambursabili, cât și a unor tehnologii de ultimă generație care asigură un consum redus de electricitate”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Prin implementarea proiectului se va realiza iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni nesemaforizate marcate şi semnalizate, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică.

188 de treceri de pietoni vor fi iluminate în prima fază

Conform reprezentanților CJ Cluj, într-o primă etapă se va realiza iluminarea a 188 de treceri de pietoni de pe drumurile județene, instalarea a 376 de aparate de iluminat și a 376 de stâlpi noi.

Trecerile de pietoni vor fi, astfel, iluminate corespunzător, cu sisteme inteligente de tip led, care vor fi alimentate atât din rețeaua electrică existentă, cât și prin intermediul unui sistem fotovoltaic.

Totodată, pentru a asigura eficiența și optimizarea consumului de energie, vor fi instalați senzori de prezență care vor activa sau dezactiva iluminatul în funcție de necesitate.

Contribuția CJ Cluj este de 2,5 milioane de lei

Valoarea totală a proiectului este de peste 26,3 milioane de lei cu TVA inclus, din care peste 2,5 milioane de lei, cu TVA inclus, reprezintă contribuția Consiliului Județean Cluj.

Proiectul a fost depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, în momentul de față fiind în etapa de contractare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

AVANCRONICĂ. Sepsi Sf. Gheorghe – CFR Cluj. Clujenii sunt obligați să câștige pentru a urca pe podium

Publicat

CFR Cluj

Echipele de fotbal CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe se vor întâlni vineri, 29 martie, de la ora 20,30 pe stadionul Sepsi OSK unde vor disputa partida din etapa cu numărul doi din play-off-ul Superligii, deplasare în urma căreia feroviarii trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a urca pe podium.

CFR Cluj vine după o înfrângere suferită în Gruia împotriva echipei FC Universitatea Craiova cu scorul de 1 la 2.

Clujenii s-au văzut conduși încă din minutul 38 după golul marcat de Baiaram, avantajul a fost mai apoi dublat de Alexandru Mitriță, urmând ca în cele din urmă CFR Cluj să reușească doar reducerea din diferență prin fundașul Matei Ilie care a fost mai apoi eliminat pe finalul partidei.

După această prima partidă din play-off, CFR Cluj se află pe poziția a patra în clasament cu 27 de puncte.

Sepsi Sf. Gheorghe vine de asemenea după o înfrângere împotriva liderului din Superligă cu același scor de 2 la 1.

În partida de pe Arena Națională, Florinel Coman a deschis rapid scorul pentru FCSB, dar Debeljuh a restabilit egalitatea în urma unei lovituri de la 11 metri, dar cu 5 minute înainte de pauză,

Alexandru Băluță a marcat și a stabilit scorul final încă din prima repriză. După prima etapă din play-off, Sepsi Sf. Gheorghe se află pe locul al șaselea cu 22 de puncte.

Desfășurarea partidelor directe dintre CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe

Prima întâlnire dintre cele două echipe în actualul sezon a fost pe 5 octombrie și s-a încheiat cu victoria clujenilor care s-au impus la scor de neprezentare în fața lui Sepsi.

Pe lista marcatorilor în respectiva partidă s-au trecut PanagiotisTachtsidis, Mario Camora și Daniel Birligea.

În returul sezonului regulat, Sepsi Sf. Gheorghe s-a răzbunat pentru rezultatul din tur și s-a impus cu scorul de 2 la 1 pe teren propriu. Marcatori în partida retur au fost PanagiotisTachtsidis pentru CFR, în timp ce pentru gazde au marcat SherifKallaku și Vitalie Damașcan.

 „Ne așteaptă un meci greu cu o echipă foarte disciplinată și muncitoare”

Adrian Mutu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a declarat într-o conferință de presă premergătoare partidei cu Sepsi Sf. Gheorghe, că unii jucători vor fi indisponibili din cauza accidentărilor și deplasărilor de la meciurile echipelor naționale, dar are încredere în echipă că va reuși să obțină victoria.

De asemenea, acesta a spus că este conștient că va fi o partidă grea împotriva unei echipe disciplinate și muncitoare.

”Sepsi întotdeauna a fost o echipă incomodă în ultimii ani, o echipă greu de bătut mai ales acasă, foarte disciplinată și o echipă care iese în evidență prin forța grupului și drept urmare trebuie să fim foarte atenți pentru că ne așteaptă un meci complicat”, a declarat antrenorul clujenilor.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Percheziții ale polițiștilor la Turda. Falsuri și înșelăciuni la un centru pentru persoane vârstnice

Publicat

politist percheziții

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au efectuat, joi, 5 percheziții domiciliare, în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (15 acte materiale) și înșelăciune.

Percheziții ale polițiștilor la Turda. Falsuri și înșelăciuni la un centru pentru persoane vârstnice

”Perchizițiile au fost derulate la domiciliile a 2 persoane fizice, precum și la sediile a 3 persoane juridice, respectiv o instituție publică, un centru pentru persoane vârstnice și un operator economic din municipiul Turda.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 – 2023, o femeie, de 55 de ani, din Turda, funcționar în cadrul unei instituții, ar fi întocmit mai multe înscrisuri oficiale din domeniul de medicină, fără a avea acest drept, pe care le-ar fi remis unor persoane fizice și juridice.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, dar și alte bunuri de interes în cauză.

Cercetările au fost demarate de către Biroul de Investigații Criminale Turda, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, în urma sesizării făcute de reprezentanții unei instituții publice din municipiul Turda”, arată IPJ Cluj.

Amenzi de 27.000 de lei

În urma verificărilor efectuate, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj și cei ai Direcției de Sănătate Publică Cluj au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 27.000 de lei.

Pentru respectarea întregului cadru normativ care reglementează activitatea operatorilor economici, acțiunea a beneficiat sprijinul Biroului de Ordine Publică Turda, Secției 9 Poliție Rurală Turda, Serviciului Criminalistic, Serviciului Arme Exprozivi și Substanțe Periculoase, Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj-Detașamentul 4 Turda, Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj și Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Publicat

De

Ambulatoriu Spitalul de Boli Infecțioase

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infecțiose din Cluj-Napoca va fi reabilitat, își va extinde serviciile și va fi dotat cu noi echipamante medicale.

Fostul Centru de Diagnostic și Tratament, preluat de spital împreună cu Consiliul Județean Cluj, tratează zilnic 1.000 de pacienți.

Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Spitalul Clinic de Boli Intecțioase are în proiect de modernizare a Ambulatoriului Integrat, cunoscut și ca Centrul de Diagnostic și Tratament de pe Calea Moților nr. 19

„Suntem singurul oraș unde există un astfel de Ambulatoriu complex. Aici vin zilnic 1.000 de pacienți. Într-un aioan muresan,cluj,stiri de cluj,stiri de cluj ultima oran de zile, asta însemană aproape populația Clujului.

O investiție de 18-20 de milioane de euro ar aduce posibilitatea de a trata 2.000 de pacienți pe zi”, a declarat Ioan Mureșan, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

YouTube video

Bazine pentru tratamente de recuperare și centru de chirurgie avansată minim invazivă

Doar în 2023, Ambulatorul integrat a oferit peste 146.000 de tratamente medicale și a înregistrat  21.357 de spitalizari de zi.

„Avem în proiect să realizăm o extindere pentru serviciile de spitalizări de zi, dar și o extindere a Laboratorului de recuperare medicală. Vom avea două bazine pentru tratamentele de recuperare.

De asemenea, vom avea și un Centru integrat de chirurgie avansată minim invazivă, pe care medicii îl solicită insistent”, a declarat Ioan Mureșan.

Mai mult, ambulatoriul va fi reabilitat și va beneficia de dotări suplimentare, astfel încât să fie adus la cele mai înalte standarde.

Servicii medicale pentru copii și adulți

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca este cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din România.

Structura acestuia cuprinde 24 de specialități clinice medicale pentru adulți, 11 specialități clinice medicale pentru copii și 5 laboratoare medicale.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax