Connect with us

EVENIMENT

Cât de bine stau orașele și cartierele din România la APĂ curentă și CĂLDURĂ? Ce loc ocupă Clujul

Publicat


calorifer agent termic

Conform indexului T.R.A.I., Sibiu (scor 97), Cluj-Napoca (scor 96,9) și Târgoviște (scor 96,2) sunt orașele unde locuitorii au raportat cel mai bun acces la apă curentă.  În ceea ce privește încălzirea termică, Cluj-Napoca (scor 87,2), Sibiu (scor 84,8) și Oradea (scor 82,9) sunt în topul orașelor unde sistemele de încălzire funcționează în parametri pe parcursul întregii perioade de iarnă. Totuși, datele de percepție arată că anumite orașe și cartiere au înregistrat îmbunătățiri semnificative în 2024 comparativ cu anul 2023, în timp ce altele au înregistrat scăderi.

„În 2024, percepția asupra serviciului de încălzire termică a înregistrat o creștere în peste 15 orașe din România, în timp ce în alte peste 20 de orașe s-a observat o scădere a satisfacției locuitorilor la acest capitol. Orașele Călărași, Giurgiu și Sfântu Gheorghe se disting prin cele mai mari îmbunătățiri față de 2023, în contrast cu Alexandria, Reșița și Slatina, unde percepția asupra serviciului de încălzire termică a scăzut semnificativ, conform datelor din indexul T.R.A.I. În ceea ce privește furnizarea apei curente, orașele Botoșani, Alba Iulia și Arad au raportat creșteri ale gradului de satisfacție în comparație cu anul anterior. La polul opus, Târgu Jiu, Alexandria și Focșani se află printre orașele cu cele mai mari scăderi ale percepției privind accesul la apă curentă în 2024 față de 2023” a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Orașele și cartierele în care românii declară că beneficiază sau nu de încălzire termică

În topul orașelor în care locuitorii sunt cei mai mulțumiți de sistemul de încălzire termică se află Cluj-Napoca, cu un scor de 87,2, urmat de Sibiu cu 84,8 și Oradea cu 82,9. Alte orașe precum Iași (82,1), Alba Iulia (79,6) și Brașov (79,5) completează lista celor mai bine cotate zone în această privință. La polul opus, cele mai mari dificultăți legate de încălzire sunt raportate în Călărași (56,4), Deva (56,5) și Drobeta Turnu Severin (58,7), urmate de Alexandria și Slatina, cu scoruri de 61, respectiv 62,6.

Cât de bine stau orașele și cartierele din România la APĂ curentă și CĂLDURĂ? Ce loc ocupă Clujul

Analizând criteriul „încălzire termică” și răspunsurile obținute la nivel de cartiere, cele mai bune rezultate sunt înregistrate în cartierul Universității din Oradea (94,7), Avantgarden din Brașov (93) și Ștrand din Sibiu (92,5). Cartierele Europa și Bună Ziua din Cluj-Napoca au, de asemenea, scoruri peste 92. De asemenea, Bucureștiul se remarcă în mod negativ, ocupând un loc fruntaș în topul zonelor care nu beneficiază de încălzire termică pe toată durata iernii, cu nouă din zece cartiere incluse în această listă.

Orașele și cartierele în care românii declară că beneficiază sau nu de apă curentă

Sibiul se află pe primul loc în topul orașelor cu acces constant la apă curentă, având un scor de 97, urmat de Cluj-Napoca (96,9) și Târgoviște (96,2). Alte orașe precum Brăila, Satu Mare și Brașov înregistrează scoruri de peste 95, indicând un nivel ridicat de satisfacție. În schimb, în Alexandria locuitorii au raportat un nivel de satisfacție mai redus, cu un scor de 83,2, urmat de Bacău și Zalău, unde accesul la apă înregistrează scoruri de 86,8 și, respectiv, 87,5 – valori ridicate, chiar dacă se situează în partea inferioară a clasamentului.

Printre cartierele cu cel mai bun acces la apă curentă se numără Fabric din Timișoara, Mazepa 2 din Galați, Centrul Istoric din Brașov și Moara de Vânt din Iași, toate având un scor de 100. Alte cartiere cu scoruri mari, de peste 99 puncte sunt Griviței din Brașov și Gara din Cluj-Napoca. În contrast, cartierele Stupini din Brașov și Episcopia Bihor din Oradea au cele mai mici scoruri, de 70,8 și, respectiv, 73,1, ceea ce indică probleme persistente în aceste zone.

Evoluția accesului la apă curentă și a încălzirii termice în cele mai populate orașe din România: București, Cluj-Napoca și Iași

În analiza percepției privind accesul la apă curentă, Bucureștiul, Cluj-Napoca și Iașiul – primele trei orașe ca populație din România – au înregistrat o scădere a scorului între 2023 și 2024. Acești indicatori măsoară gradul de satisfacție al locuitorilor, unde un scor apropiat de 100 reflectă o satisfacție ridicată și un serviciu constant. În București, scorul pentru apă curentă a scăzut de la 92 în 2023 la 86,3 în 2024, reprezentând o diminuare de 5.7 puncte. În Cluj-Napoca, scorul a scăzut de la 97,7 în 2023 la 95,4 în 2024 (-2.4), iar în Iași a scăzut de la 96 la 93.4 (-2.6).

Pe de altă parte, evaluarea percepției asupra sistemului de încălzire termică a adus rezultate mai stabile sau chiar ușor pozitive. În București, scorul pentru acest serviciu a crescut de la 63,4 în 2023 la 64,3 în 2024 (+0.9), sugerând o ușoară îmbunătățire a percepției asupra funcționării sistemului de încălzire. Cluj-Napoca și-a menținut același scor de 87,2 în ambii ani, indicând o percepție constantă a eficienței sistemului de încălzire, iar în Iași scorul a crescut de la 81,9 în 2023 la 82,7 în 2024 (+0.9).

Aceste scoruri, cu cât sunt mai apropiate de 100, reflectă o percepție favorabilă asupra disponibilității constante și a fiabilității serviciilor de apă și încălzire.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peluza Vișinie (CFR Cluj), PROTEST la gestul lui Deac de a arunca banderola de căpitan: Interesul clubului trebuie să PRIMEZE

Publicat

peluza

Pe lângă faptul că CFR Cluj nu se simte bine deloc nici în campionat, nici în Cupă, mai apar și așa-zise „scandaluri” care nu fac decât să agite spiritele în vestiar și în tribune. După cazul Munteanu, a apărut cazul Deac. Căpitanul CFR-ului ar fi aruncat banderola pe gazon în momentul schimbării survenite în meciul de cupă cu FC Argeș de marți.

Explicațiile acestuia n-au avut darul de a-i liniști pe  fani, care au ieșit în public cu un protest la adresa legendei clubului.

deac

Peluza Vișinie (CFR Cluj), PROTEST la gestul lui Deac de a arunca banderola de căpitan: Interesul clubului trebuie să PRIMEZE

„Ciprian Deac este unul dintre cei mai galonați fotbaliști și care va rămâne permanent în istoria acestui club. Este parte esențială din trofeele câștigate de CFR, precum și din meciurile europene consacrate cu rezultate mari împotriva unor adversari mult mai bine cotați!

Aseară (marți – nr) însă am asistat la un episod care nu face cinste nici lui și nici echipei, aruncând pe jos cu banderola de căpitan în momentul în care a fost înlocuit. Este singurul fotbalist care are garantat locul de titular meci de meci, inclusiv în meciul de aseară (marți – nr) în care au evoluat fotbaliștii utilizați mai puțin, deși este evident faptul că nu poate să mai susțină 90 de minute la un nivel înalt, în special pe poziția pe care este utilizat, poziție pe care, în fotbalul modern, viteza și ruperile de ritm primează.

Nu o spunem numai noi să ne aflăm în treabă, o spun persoane implicate în lumea fotbalului, în emisiunile dedicate sportului rege. Așadar, ne întrebăm și noi cum poate un fotbalist care are este utilizat meci de meci și care singur ar trebui să conștientizeze ceea ce este evident pentru toată lumea, să facă un asemenea gest când este schimbat?! Explicațiile de după sunt absolut hilare, Păun nefiind nici pe aproape de el, fapt surprins și de cei de la Digi Sport.

„Respectăm cariera imensă a jucătorului nostru”

Am tăcut în momentul în care au fost maziliți antrenori precum Șumudică (dubla cu Steaua Roșie Belgrad), Mandorlini (intervențiile din presă ale tatălui lui Deac pentru că acesta nu este titular) sau Mutu (ieșirea neasumată din pauza umilinței de la Hunedoara, fără vreo răbufnire, bineînțeles).

Respectăm cariera imensă a jucătorului nostru, tot ceea ce a făcut pentru CFR Cluj, dar interesul clubului din prezent trebuie să primeze, nu interesul său! Un jucător cu experiența și cariera lui Deac ar trebui să fie un model și să ajute echipa la nevoie, nu să aibă ieșiri necontrolate sau să îndepărteze anumiți antrenori care nu îl folosesc la greu, profitând de statutul pe care îl deține.

Ne dorim ca la acest club să primeze obiectivitatea și să joace cine merită să joace, fără să existe răbufniri la adresa celor care stabilesc primul 11, indiferent că este vorba de Petrescu, Mandorlini, Mutu sau cine va mai fi pe aici”, scrie pe pagina de Facebook „Peluza Vișinie”.

Ce a spus Deac

„Am fost nervos pe mine. Am văzut că vine Păun, nu știam că e schimbat și el. Am aruncat, e adevărat, dar eram supărat pe mine. E o mândrie să port banderola CFR-ului. Nu am cum să fiu supărat pe Mister. Nu am văzut că va fi schimbat, am lăsat banderola mai apăsat.

Mister, dacă mă schimbă în minutul 1, mă duc și îi strâng mâna. A făcut multe pentru CFR. Îmi doream mult să câștigăm, nu am fost mulțumit de mine. Nu traversăm cea mai bună perioadă. Ați văzut și în campionat, cu o victorie ești sus, cu un eșec ieși din primele 6”, a declarat Ciprian Deac.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu grav la Pata Rât, pe strada Cantonului, de la o locuință improvizată a romilor. Coloană de fum de zeci de metri

Publicat

incendiu

Un incendiu grav a izbucnit, joi dimineață, la o locuință improvizată pe strada Cantonului din Cluj-Napoca, unde locuiește comunitatea de romi de la Pata Rât, iar flăcările s-au extins cu repeziciune.

O coloană de fum de zeci de metri a putut fi observată de la mare depărtare.

Pompierii ISU Cluj au intervenit cu mai multe autospeciale.

Focul a fost declanșat, se pare, din cauza instalațiilor de încălzire improvizate ale locuitorilor.

UPDATE. 80 de persoane s-au autoevacuat

”Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin pentru a stinge un incendiu care a cuprins mai multe locuințe improvizate de pe strada Cantonului din Cluj-Napoca.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 200 de mp, fiind în mare parte lichidat, fără posibilitatea de extindere.

Forțele noastre caută eventualele focare ascunse, în urma acestui eveniment rezultând numai pagube materiale. Aproximativ 80 de persoane au reușit să se autoevacueze. La fața locului au fost trimise 3 autospeciale cu apă și spumă”, au precizat pompierii.

Sursa foto: Sergiu Răzvan și ISU Cluj

Citește mai departe

POLITICA

George Simion acuză presiuni pentru a opri ajutorul acordat sinistraților de la Pechea

Publicat

george simion

George Simion, președintele AUR, acuză autoritățile că încearcă cu orice preț să oprească ajutorul pe care AUR îl acordă locuitorilor din comuna Pechea (județul Galați) după inundațiile care au avut loc în luna septembrie.

Acuzațiile liderului AUR vin după ce Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi a fost în control pe șantierul pe care AUR construiește opt case pentru cei care au rămas pe drumuri, după inundațiile devastatoare.

George Simion acuză presiuni pentru a opri ajutorul acordat sinistraților de la Pechea

„Dragi prieteni, e noaptea minții. Guvernul și ITM nu au nimic altceva de făcut decât să vină aici. Ar fi trebuit să vină să construiască și ei alături de echipele AUR. Nu am văzut voluntari din alte părți. Acum ne controlează să avem contracte de voluntariat. Avem. Avem și șefi de șantier, și ingineri, și constructori, avem oameni cărora le mulțumim că sunt alături de noi. (…) Toate aceste presiuni trebuie să se oprească, pentru că totul are o limită. Nu e normal să vă puneți procurorii, să vă puneți instituțiile. Încercăm să terminăm aceste case până când vine iarna. Și așa o facem cum putem. Nu găsim materiale de construcții și utilaje aici. Amendă, sau o să ne facă dosar penal și pentru asta? (…) Am mai văzut abuzuri. Orice ar fi o să terminăm aceste case de care ne-am apucat aici, la Pechea. Potoliți-vă! Noi am făcut ceva ce voi nu ați făcut, deși aveți guvernarea. Nu puneți autoritățile statului și nu vă puneți câinii pe noi”, a spus George Simion, într-un videoclip postat pe contul său de Facebook.

Potrivit liderului AUR, sesizarea ar fi fost făcută de USR, același partid care a făcut plângere și pentru drumul reparat de către voluntarii AUR pe strada Băii din comuna Pechea.
„M-au întrebat cum stăm din punct de vedere al protecției muncii, dacă avem documente, dacă avem echipe de profesioniști, dacă lucrăm cu voluntari. Am spus adevărul, că lucrăm cu voluntari, avem contracte de voluntariat, fișe de instruire colectivă, fișa postului a voluntarului. Noi am considerat conform HG 300/2006 că este o organizare de șantier temporară. Au întrebat cine s-a urcat pe acoperiș, cum le-am făcut. Am zis că niște alpiniști, cu centuri, exact cum se lucrează, cu profesioniști”, a spus unul dintre inginerii care se ocupă de șantier, în conversația purtată cu liderul AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Joi, 31 octombrie, se întrerupe furnizarea APEI în Cluj-Napoca pe anumite străzi. Vezi LISTA

Publicat

alimentare apă

În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

Data efectuării lucrării: 31 Octombrie 2024

Localitatea: CLUJ-NAPOCA

Joi, 31 octombrie, se întrerupe furnizarea APEI în Cluj-Napoca pe anumite străzi. Vezi LISTA

Lista străzilor afectate:

Str. Viilor intre str. Observatorului si str. Louis Pasteur; CT 2 Zorilor; str. Observatorului intre str. Ceahlau si Calea Turzii – numerele pare; str. Jozsef Attila; str. Crangului; Calea Turzii intre str. Meteor si str. Gheorghe Doja; str. Eftimie Murgu; str. Iosif Vulcan intre Calea Turzii si str. Gheorghe Doja; str. Mikszath Kalman intre str. Eftimie Murgu si str. Constantin Nottara; str. Carmen Silva – partial; str. Trifoiului între str. Constantin Nottara si str. Nicolae Draganu; str. Ion Pop Reteganu; str. Drapelului; str. Becas; str. Stejarului; str. Socului; str. Pinului; str. Paltinis; str. Prislop; str. Fagului; str. Artarului; str. Alexandru Macedonski; str. Bradutului; str. Plaiuri; str. Lunetei intre str. Eftimie Murgu si str. Plaiuri; str. Alverna nr. 75; 77; 79; 81; str. Paltinului; str. Constantin Nottara; str. Saturn; str. A. E. Baconsky; str. Ponorului; str. Augustin Presecan; str. Ciresilor intre str. Louis Pasteur si str. Caisului;

Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 20:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax