Connect with us

ACTUALITATE

Castelul Banffy din Răscruci va putea fi vizitat zilnic. CJ Cluj aprobă REGULAMENTUL de funcționare

Publicat


Consiliul Județean Cluj se pregătește să deschidă porțile Castelului Banffy din Răscruci, cea mai nouă atracție turistică din județ. Acesta va putea fi vizitat zilnic în curând.

Consilierii județeni vor aproba, în ședința de joi, 27 iunie, regulamentul de funcționare a Castelului Banffy din Răscruci, inaugurat la finalul anului trecut. Documentul  stabilește regulamentulde acces, programul de funcționare, dar și sancțiuni pentru nerespectarea acestora.

Sute de vizitatori au trecut deja pragul castelului

Astfel, obiectivul restaurat cu peste 11,5 milioane de euro va putea fi vizitat de clujeni și de turiști zilnic, între orale 9 și 22.

Castelul este cel mai nou punct de atracție al județului Cluj. A găzduit recent o petrecere în cadrul TIFF.23, dar și Săptămâna Porților Deschise, evenimente care au atras sute de vizitatori.

Clădirea castelului a fost supusă unor ample lucrări de restaurare și recondiționare, iar parcul care îl înconjoară a fost amenajat cu spații verzi și alei.

Atât clădirea, cât și parcul castelului vor fi deschise pentru vizitarea turiștilor, dar și pentru organizarea de evenimente culturale. Castelul va funcționa sub formă de centru de evenimente culturale.

Regulamentul de funcționare

Vizitarea obiectivului turistic se face individual sau în grupuri, cu respectarea orarului de vizitare și a condițiilor impuse de regulament, în baza unei cereri prealabile adresate președintelui consiliului județean și aprobată de către acesta. Capacitatea maximă a obiectivului este de: 100 persoane în clădirea Castelului Bánffy, 50 persoane în clădirea administrativă C3 și 200 persoane în curtea obiectivului.

Orarul de funcționare al obiectivului turistic este de luni până duminică între orele 09:00 – 22:00.  Accesul ultimului vizitator individual sau grup poate avea loc cu cel puțin 45 de minute înainte de ora de închidere anunțată.

Regulamentul integral poate fi consultat aici.

Amenzi pentru nerespectarea regulamentului

Nerespectarea regulamentului constituie contravenție și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea dispoziţiilor art. 8 alin.(1) lit. a), b), c), d), e) și f), cu amendă de la 200 lei la 1000 lei.

b) nerespectarea dispoziţiilor art. 8 alin.(1) lit. g), h) și i) și alin. (2) lit. a), b) și c) cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Se deschide Ștrandul Durgău. Apele ajută la tratarea afecțiunilor reumatismale, de circulație şi ginecologice

Publicat

Ștrandul Durgău de la Salina Turda se deschide luni, 1 iulie. Apele sunt folosite din vremuri depărtate pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, de circulație periferică sau ginecologice.

Clujenii și turiștii vor putea vizita un nou obiectiv de relaxare și răcorire în zilele fierbinți de vară. Ștrandul Durgău de la Salina Turda își deschide porțile de săptămâna viitoare.

„Așteptarea a luat sfârșit. Se deschideee Ștrandul Durgău! Vă așteptăm cu mic, cu mare, începând cu 1 iulie 2024 la ștrand. Într-un spațiu curat şi îngrijit, plini de voioșie și cu zâmbetul pe buze, vă întâmpinăm în locul preferat al multora dintre voi! Așadar, luni, 1 iulie, ora 08.30, vă așteptăm la bălăceală, soare și muuultă voie bună!”, se arată pe pagina de Facebook a ștrandului.

O oază de sănătate

Ștrandul Durgău completează mixul de sănătate și relaxare oferit de Salina Turda. Începuturile tratamentului balnear la Turda datează din 1840 când, doctorul Iosif Hanko pune bazele stațiunii Băile Sărate Turda, prin amenajarea lacului Roman.

Lacurile de la Durgău au fost utilizate pentru balneație și terapie în mod empiric și cu amenajări minime încă din secolul al XIX- lea. Apele mineralizate clorosodice au fost utilizate pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, de circulație periferică şi a afecțiunilor ginecologice.

Durgău – lacurile nr.1 (lacul Carolina) şi nr.2 (lacul Durgău), în perioada interbelică

Continuțul ridicat de clorură de sodiu (sare gemă) din apa lacurilor (10% la suprafață; 28% la 30 m adâncime) face ca fenomenul de heliotermie să fie foarte intens. Amenajarea lacurilor Ocnei și Rotund de la Durgău, a fost un prim pas spre valorificarea complexă a potențialului terapeutic al zonei.

Plajă cu nisip, pontoane și bar cu terasă

Cu o îndelungata tradiție, în perioada estivală, lacurile mineralizate formate pe vechi exploatări de sare, oferă turiștilor un minunat loc de recreere și destindere într-un cadru natural. Pentru un plus de confort, au fost amenajate locuri cu nisip pentru plajă, pontoane din lemn, dușuri și un bar cu terasă.

Tarife Ștrand Durgău

Adulți

  • Cost bilet/pers. – 25 lei
  • Abonament 7 zile – 150 lei
  • Tarif după ora 17:00 (luni-joi) – 15 lei

Copii, elevi, studenți

  • Cost bilet/pers. – 15 lei
  • Abonament 7 zile – 90 lei
  • Tarif după ora 17:00 (luni-joi) – 10 lei

Pensionari

  • Cost bilet/pers. – 15 lei
  • Abonament 7 zile – 9 00 lei
  • Tarif după ora 17:00 (luni-joi) – 15 lei

Copiii sub 3 ani – Gratuit

Ștrandul este deschis zilnic, între orele 8.30 – 21.00, cu ultima intrare la ora 20.00. Copiii, elevii și studenții vor face dovada cu legitimație/carnet vizat la zi, iar pensionarii vor prezenta cuponul de pensie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la un apartament de bloc de pe str. Al. Vaida – Voevod Cluj-Napoca. Mai mulți locatari s-au autoevacuat

Publicat

apartament pompierilor

Un incendiu la un apartament de bloc de pe str. Al. Vaida-Voevod din Cluj-Napoca, a izbucnit, sâmbătă, la fața locului intervenind două autospeciale pentru stingerea incendiilor ale ISU Cluj și un echipaj al serviciului de ambulanță județean.

Incendiul a fost localizat la o mașină de spălat rufe. și a cuprins și un tablou.

”Nu au fost necesare măsuri pentru evacuarea persoanelor, iar mai mulți locatari s-au autoevacuat din proprie inițiativă.

O femeie, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost consultată de către echipajul SAJ, fără a fi transportată la spital.

Flăcările au fost lichidate de pompieri în scurt timp, fiind împiedicată extinderea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite.

Cel mai probabil incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice din apartament”, au precizat pompierii ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Beat la volan, circula cu mașina prin Huedin. A fost reținut de polițiști

Publicat

Polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Huedin au oprit vineri seara în jurul orei 23.45, pentru verificări, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din comuna Mărgău, pe strada Protopop Aurel Munteanu din Huedin.

”Testat de către polițiști cu aparatul etilotest, acestuia i-a rezultat o concentrație de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În baza acestor aspecte, bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii au emis o ordonanță de reținerea a celui în cauză pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței în vederea dispunerii unei noi măsuri preventive”, arată polițiștii.

În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj despre bărbatul lovit de tren sub podul IRA. Avea 52 de ani și era din Cluj-Napoca

Publicat

Polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca au fost sesizați despre faptul că, sâmbătă, în jurul orei 11,15, în zona podului IRA, din municipiul Cluj-Napoca, un tren care circula pe relația Cluj-Napoca – Bistrița-Năsăud a accidentat o persoană.

”La fața locului a fost identificată victima, un bărbat de 52 de ani, din municipiul Cluj-Napoca.

Din nefericire, bărbatul a decedat la fața locului.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite împrejurările în care a avut loc evenimentul”, au spus polițiștii.

Circulația feroviară se desfășoară normal la această oră.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax