Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. TIFF dă petrecere în grădina Castelului Bánffy din Răscruci, cea mai nouă atracție din județul Cluj

Publicat


Ediția de anul acesta a festivalului TIFF aduce un eveniment care îmbină muzica, filmul și tradiția într-un loc cu totul inedit: Castelul Bánffy din Răscruci, inaugurat recent de Consiliul Județean Cluj.

Castelul Bánffy din Răscruci, o bijuterie arhitecturală proaspăt renovată, își deschide larg porțile pentru cea de a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Domeniul de lângă Cluj-Napoca va găzdui Garden Party la Castel, un eveniment care îmbină filmul cu muzica și tradiția.

Marți, 18 iunie, după ora 18:00, oaspeții sunt așteptați la o seară care va include un tur al castelului, un concert simfonic și proiecția celui mai recent film în care joacă Sir Anthony Hopkins – O viață remarcabilă / One Life (R. James Hawes, 2023, Marea Britanie). Dress code: garden party chic.

Biletele pentru eveniment au fost puse în vânzare online

Construit în secolul XVIII, Castelului Bánffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea anul acesta în urma unor ample lucrări de restaurare și conservare. Înconjurat de un parc care include un lac cu ponton, Castelul va fi cadrul perfect pentru Garden Party TIFF.

Seara va fi deschisă de un tur al castelului urmat de un cocktail și un târg cu produse tradiționale.

Evenimentul va continua cu un concert al ansamblului PlaCello, din care fac parte unii dintre cei mai talentați violonceliști ai țării.

La inițiativa muzicianului Răzvan Suma, PlaCello propune publicului proiectul UVERTURA, un concept cu o idee repertorială unică: artiștii interpretează uverturi ale celor mai mari compozitori ai lumii precum Tchaikovsky, Mozart, Rossini, Verdi, Händel şi Charpentier.

După concert, publicul va fi invitat la premiera celui mai nou film în care joacă Sir Anthony Hopkins. În O viață remarcabilă / One Life (r. James Hawes, Marea Britanie, 2023),  Hopkins joacă rolul unui bărbat care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat aproape 600 de copii, preponderent evrei, din Cehoslovacia ocupată de naziști, dar care a trăit tot timpul apăsat de povara celor pe care nu i-a putut salva în acei ani negri. O emisiune TV din anii ’80 îi va schimba destinul. Filmul este inspirat din viața lui Sir Nicholas ‘Nicky’ Winton.

Programul serii

  • 18:00 – 18:30 – Sosirea participanților
  • 18:30 – 19:00 – Tur Castel Bánffy
  • 19:00 – 20:30 – Cocktail & târg produse tradiționale
  • 20:30 – 21:30 – Concert PlaCello
  • 21:45 – 23:35 – Proiecție film

Festivalul va pune la dispoziția participanților microbuze tur – retur Cluj-Napoca – Răscruci. Mai multe detalii despre orele de plecare vor fi anunțate în curând. Prețul călătoriei nu este inclus în prețul biletului de participare la eveniment și se va achita separat. Pe domeniul Castelului Bánffy vor fi amenajate și parcări pentru autoturismele personale.

Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Szijjarto Peter: Aderarea României la Schengen terestru cât mai curând posibil, în interesul naţional al Ungariei

Publicat

Szijjarto

Aderarea României (cu frontierele terestre) la spaţiul Schengen cât mai curând posibil este în interesul naţional al Ungariei, a declarat luni şeful diplomaţiei de la Budapesta, Szijjarto Peter, în faţa comisiei pentru coeziune naţională a parlamentului, adăugând că guvernul din care face parte speră că aceasta se va putea întâmpla înainte de finalul preşedinţiei ungare a Consiliului UE (31 decembrie), transmite MTI, citat de Agerpres.

El a evidenţiat dificultăţile ce decurg din faptul că România nu face parte (deplin) din regimul Schengen, Szijjarto afirmând că ”România a luat toate măsurile pregătitoare necesare” pentru a fi cooptată, aşa după cum arată evaluările experţilor de la Bruxelles şi sprijinul aproape unanim al membrilor UE.

Referindu-se la refuzul Austriei de a sprijini intrarea României în Schengen, ministrul ungar a spus că acesta este un exemplu de aplicare de duble standarde.

”De obicei, atunci când noi refuzăm să sprijinim ceva, aceasta este imediat văzută ca o încălcare a idealurilor părinţilor fondatori şi o disidenţă şocantă faţă de unitatea europeană (…) însă, când o ţară vest-europeană face acelaşi lucru, este considerată o aplicare legitimă a drepturilor ce decurg din tratatele UE”, a declarat Peter Szijjarto.

Consultări cu Austria

El a precizat că guvernul ungar se află în consultări permanente cu Austria, însă ”situaţia internă din Austria a devenit instabilă după recentele alegeri care nu au fost câştigate de forţele care au guvernat până acum”. ”Cu toate acestea, învingătorului nu i se acordă şansa de a forma un guvern”, a adăugat el.

Szijjarto a mai afirmat că Ungaria se numără printre susţinătorii sprijinului european pentru ca România şi Bulgaria să adere deplin la spaţiul Schengen cât mai curând posibil. Aderarea României ar fi, de asemenea, ”în deplină concordanţă” cu interesele comunităţii etnice maghiare din România, a adăugat ministrul ungar

Citește mai departe

EDUCATIE

MATRIX a la Cluj. O companie a vândut un mall către o universitate din Mureș. VALOAREA tranzacției, aproximativ 10 milioane euro

Publicat

mures mall

Matrix Investments, o companie clujeană, a finalizat recent vânzarea unui mall către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureș. Este vorba de Mureș Mall, unul dintre cele mai cunoscute centre comerciale din oraș.

Mureș Mall, cu o suprafață totală de 8.317 metri pătrați, a fost inaugurat în 2007. Investițiile se ridică la aproximativ 15 milioane de euro. Construcția a fost realizată de Matrix Investments SRL din Cluj-Napoca.

MATRIX reloaded. O companie clujeană a vândut un mall către o universitate. VALOAREA tranzacției, aproximativ 10 milioane euro

Firma a fost înființată în 2002. Acționari sunt Ghite Sorin-Voicu, care deține 50%, Nicola Felicia Victoria cu 28,31%, Nicola Patricia Lavinia cu 13,2% și Tomoiagă-Nicola Raluca Andreea cu 8,49%.

Ghite a făcut parte, printre altele, din acționariatul BT sucursala Arad, TV Cablu și Storm TV.

Compania are ca obiect de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate și un număr de 8 angajați. În 2023 a avut o cifră de afaceri de 3.487.033 lei și un profit de 25.750.780, o creștere de peste 500% față de anul precedent.

Mall-ul are 5 niveluri:

– Demisol: 1.593,15 mp
– Parter: 1.721,07 mp
– Etaj 1: 1.890,71 mp
– Etaj 2: 1.862,02 mp
– Etaj 3: 1.286,08 mp

Pe lângă acestea, există și o parcare cu peste 150 de locuri.

UMFST Târgu Mureș nu se află la prima tranzacție imobiliară importantă. Instituția a realizat și alte achiziții notabile pe piața locală, consolidându-și astfel prezența și impactul în zonă.

Achiziţia mallului, evaluată la aproximativ 10 milioane de euro, face parte dintr-o strategie mai largă de extindere a infrastructurii universitare.

Clădirea va găzdui Facultatea de Economie şi Drept, precum şi Facultatea de Ştiinţe şi Litere.

„Cererea pentru educaţie de calitate este în creştere, iar pentru a menţine standardele şi a oferi condiţii adecvate studenţilor, a fost necesară această extindere a infrastructurii,“ a spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul universităţii.

„Mall-ul oferea spaţii deja compartimentate şi potrivite pentru a răspunde cerinţelor noastre de extindere, iar achiziţia a fost justificată economic,“ a subliniat el, conform Ziarului Financiar.

Sursă informații: Termene.ro

Foto: Centrul Turistic

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine este Adina Marinca și de ce a ales să intre în politică?

Publicat

marinca

Adina Marinca are 38 de ani și este avocat de profesie, absolventă a Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Cariera sa juridică a fost ghidată de vocație și pasiune, dar după aproape 15 ani în avocatură, a simțit că este momentul pentru o nouă provocare. Acum candidează la Senat pe lista PSD Cluj.

”Cred că, uneori, mintea umană are nevoie de noi direcții pentru a rămâne angajată și inspirată, iar pentru mine politica a fost acea chemare nouă.

În acest moment, consider că politica românească are o nevoie acută de profesioniști din diverse domenii, oameni care să înțeleagă profund provocările actuale și să fie capabili să implementeze soluții eficiente. Este un context în care stabilitatea și progresul pe toate palierele sociale sunt esențiale, iar eu vreau să contribui activ la asta.

Pe lângă cariera mea de avocat, am fost mereu atrasă de sport. În adolescență am practicat handbalul, iar asta mi-a insuflat importanța lucrului în echipă. La fel ca pe teren, și în politică performanța vine doar prin colaborare cu oameni dedicați și competenți. Această experiență mi-a demonstrat că, indiferent de domeniu, succesul vine atunci când lucrezi cu oameni motivați și profesioniști în ceea ce fac”, a spus Marinca.

Provocările sistemului judiciar

RE: În ce măsură considerați că actualul sistem de justiție este eficient și ce propuneri aveți pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la un proces echitabil?

 Actualul sistem de justiție prezintă unele progrese, dar rămân probleme de instabilitate legislativă și un număr mare de norme care complică accesul la un proces echitabil. Este esențială o legislație mai predictibilă, stabilită în principal de Parlament, pentru a asigura încrederea cetățenilor și a profesioniștilor în sistemul judiciar.

Deci există provocări în sistemul judiciar…

Sistemul judiciar întâmpină provocări complexe, printre care accesul egal la justiție și unificarea practicii judiciare. Proiecte precum ECRIS V, prin introducerea Dosarului Electronic, simplifică gestionarea documentelor și contribuie la digitalizarea justiției, iar Legea 202/2010 a redus timpul de soluționare a dosarelor.

Totuși, rămân probleme precum durata lungă a redactării hotărârilor, datorată deficitului de personal, și necesitatea modernizării sediilor instanțelor pentru a crea spații mai accesibile și eficiente, facilitând interacțiunea profesională. Este vitală unificarea practicii pentru a întări încrederea cetățenilor în actul de justiție.

RE: Să ieșim din domeniul dvs. de expertiză și să privim spre două sectoare destul de încercate în ultimii ani…  Care este viziunea dvs. privind educația și sănătatea în România și ce măsuri credeți că ar trebui implementate pentru a îmbunătăți aceste sectoare esențiale?

Viziunea mea privind educația și sănătatea în România este centrată pe acces egal și calitate în ambele sectoare. În educație, îmi propun să susțin programe de modernizare a infrastructurii școlare și să asigur acces la resurse digitale pentru toți elevii, astfel încât fiecare copil să aibă șansa unei educații de calitate.

În sănătate, este esențial să investim în infrastructură modernizată și echipamente, dar și să îmbunătățim accesul la servicii medicale de bază, mai ales în comunitățile rurale. Mă voi concentra pe creșterea finanțării și pe măsuri care să atragă personal medical în zonele unde lipsurile sunt mari.

Iar la nivel local, regional, voi sprijini orice program care include dezvoltarea acestor sectoare, de altfel, președintele Marcel Ciolacu a prevăzut în programul de țară măsuri concrete și extrem de importante care vizează aceste sectoare, acestea vor fi susținute de toți parlamentarii PSD Cluj, ceea ce înseamnă din start un plus financiar în zonă. Ne dorim să atragem fonduri spre județul Cluj care să vizeze și dezvoltarea învățământului și a sănătății.

Proiecte pentru femei

RE: O ultimă întrebare, fiind femeie, aveți vreun plan care e îndreptat spre comunitatea feminină cu precădere?

Da, mă interesează foarte mult rolul femeii în societate și sprijin orice inițiativă de acest gen.

Concret, ca măsuri, doresc implementarea de programe regionale pe următoarele culoare: protecția împotriva violenței domestice, pentru că din păcate la noi femeia încă este victima violenței domestice, creșterea accesului la servicii medicale pentru sănătatea femeilor, deoarece foarte multe femei, mai ales din mediul rural nu au acces la servicii de bază, mă gândesc aici la pachete de bază oferite femeilor din mediul rural, test Papanicolau si mamografie anual, și nu în ultimul rând   programe pentru susținerea antreprenoriatului feminin, femeile au demonstrat în nenumărate rânduri ca au reziliență și inteligență în afaceri, trebuie doar sprijinite mai mult!

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Cercetătorii UBB au descoperit una dintre cele mai vechi ființe vii de pe Terra: O plantă care trăiește de peste 60.000 de ani

Publicat

De

Andryala laevitomentosa

O descoperire uimitoare a fost făcută în Carpații Orientali, în Munții Bistriței, de către o echipă internațională de cercetători.

Este vorba de ”Andryala laevitomentosa”, o specie endemică, extrem de rară, ar putea fi cel mai vechi organism viu de tip plantă de pe Pământ. Studiul arată existența unor clone de peste 60.000 de ani, trăind în același loc, în ciuda schimbărilor climatice majore din ultimele milenii.

Cercetătorii UBB au descoperit una dintre cele mai vechi ființe vii de pe Terra: O plantă care trăiește de peste 60.000 de ani

Andryala laevitomentosa este una dintre cele mai rare plante din lume, cu doar cinci populații mici, distribuite pe o creastă montană de 1,8 kilometri din Munții Bistriței.

Specia a fost descoperită abia în 1961 de către un student al UBB, holotipul acesteia fiind depus în Herbarul universității clujene.

Planta, arată reprezentanții UBB, nu produce aproape deloc semințe viabile, supraviețuind în schimb prin reproducere vegetativă, ceea ce înseamnă că se înmulțește prin lăstari. Această metodă de înmulțire a permis formarea unor clone care au supraviețuit zeci de mii de ani în condiții climatice extreme, inclusiv glaciațiunile Pleistocenului.

Cea mai ”bătrână clonă” ar putea fi cel mai vechi individ cunoscut în lumea plantelor

Cercetătorii au utilizat tehnici avansate de analiză genetică pentru a studia aceste populații și a determina vârsta acestor clone. Rezultatele au arătat că Andryala laevitomentosa prezintă o diversitate genetică extrem de scăzută, însă populațiile sale au dezvoltat diferențieri genetice foarte mari.

”Au fost identificați doar 11 indivizi distincți genetic, dar longevitatea și persistența acestor clone sunt incredibile. Astfel, cea mai ‘bătrână clonă’ ar reprezenta unul dintre cei mai vechi, dacă nu chiar cel mai vechi individ cunoscut în lumea plantelor, demonstrând astfel o capacitate remarcabilă de adaptare și supraviețuire a acestor organisme în fața schimbărilor de mediu”, a explicat prof. dr. Mihai Pușcaș de la Facultatea de Biologie și Geologie, Grădina Botanică Alexandru Borza din cadrul UBB, membru ȋn echipa de cercetare.

Organism care a supraviețuit încă din vremea ultimei glaciațiuni

Această descoperire evidențiază nu doar longevitatea extraordinară a speciei, ci și importanța conservării habitatului său unic.

Pierderea oricăreia dintre aceste clone ar echivala cu dispariția unui organism care a supraviețuit încă din vremea ultimei glaciațiuni. În plus, cercetarea contribuie la o mai bună înțelegere a modului în care plantele pot rezista schimbărilor climatice extreme de-a lungul mileniilor, oferind o nouă perspectivă asupra conservării biodiversității.

Cercetarea ”Persistence over millennia through extreme clonal longevity: phylogenomic insight into jistory of one of the world’s rarest lant species. Journal of Biogeography”, este semnată de Patrik Mráz, Lenka Flašková, Jindřich Chrtek, Viera Mrázová, Mihai Puşcaş, Jiřina Josefiová și Eliška Záveská.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax