EVENIMENT
FOTO. Carnea de la Salinate de Turda, singurul produs din județul Cluj recunoscut european, degustată la Berlin
Produsul Salinate de Turda, singurul din județul Cluj recunoscut la nivel european, poate fi degustat în perioada 17-26 ianuarie la standul României organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la expoziția ”Săptămâna Verde” (Grüne Woche) de la Berlin (Germania).
La standul României mai sunt prezente din județul Cluj câteva din produsele realizate de SC Bunătăți Uscate SRL din comuna Mărgău (fructe de pădure și fructe de cultură deshidratate).
Salinate de Turda este înregistrat la nivel european pe schema de calitate IGP (Indicație Geografică Protejată) din anul 2023, decizia de înregistrare fiind adoptată de Comisia Europeană pe data de 26 octombrie 2023 și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 3 noiembrie 2023.
Grupul aplicant care a înregistrat acest produs este Asociația pentru Promovarea Salinatelor de Turda (APS Turda), iar documentația care a stat la baza recunoașterii a fost întocmită în perioada 2019-2020 de specialiști din cadrul SC CIA Aboliv SRL și ai Direcției pentru Agricultură Județeană Cluj.
”Recunoașterea unui produs alimentar la nivel european reprezintă garanția calității excepționale a acestuia și aduce cu sine o serie de beneficii pentru deținătorii înregistrării: avantajele economice sunt de necontestat, dar nu sunt de neglijat nici aspectele privind creșterea notorietății producătorului”, arată reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Cluj.
Carnea stă 25 de zile în Salina Turda
Salinate de Turda are patru sortimente maturate crud-uscate: pulpa, cotlet, piept si ceafa.
Carnea, maturata in saramura naturala si condimentata cu un amestec de mirodenii naturale, se odihneste pentru 25 de zile in micro-climatul unic, natural, al Salinei Turda unde capata gustul desavarsit, precizează producatorul CIA Aboliv din Turda.
14 produse protejate
România are la această dată 14 produse alimentare înregistrate pe schemele de calitate la nivel european, și anume:
– pe schema DOP (Denumire de Origine Protejată): Telemea de Ibănești
– pe schema IGP (Indicație Geografică Protejată): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnați de Pleșcoi, Telemea de Sibiu, Cașcaval de Săveni, Salată cu icre de știucă de Tulcea, Plăcintă Dobrogreană, Pită de Pecica, Salinate de Turda;
– pe schema STG (Specialitate Tradițională Garantată): Salată tradițională cu icre de crap, Sardeluță marinată.
Alte produse din țara noastră pentru care s-au început demersurile pentru recunoaștere sunt: Babic de Buzău, Batog deltaic de sturion, Cârnați din topor de Vâlcea, Brânză frământată de Teaca și Salam Poiana Mărului (toate pe schema IGP).
Procedura a durat 2 ani
Procedura de înregistrare la nivel european este un demers complex și de lungă durată. Pentru Salinate de Turda acest demers a durat aproape doi ani (depunerea cererii la Comisia Europeană s-a făcut pe 15.12.2021, iar decizia înregistrării a fost luată pe 26.10.2023).
”Săptămâna Verde” este una dintre cele mai mari târguri de profil alimentar din lume, fiind găzduită de complexul Messe Berlin. Ediția din 2025 este cea de-a 89-a a acestei renumite manifestări, prima fiind cea din anul 1926.
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






