EVENIMENT
Care e rețeta FINANCIARĂ pentru CFR Cluj după calificarea în turul 3 preliminar al Conference League
UPDATE: Meci fără spectatori
Programul dublei manșe cu Shakhtyor Soligorsk din Turul 3 Preliminar @europacnfleague.
🇹🇷 UEFA nu permite Belarusului organizarea partidelor din cupele europene, astfel că manșa tur se va juca în Turcia pe Yeni Sakarya Atatürk Stadium din Adapazarı, fără spectatori, joi, 4 august, de la ora 20:00.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
CFR Cluj a trecut de Inter d’Escaldes (Andorra), 4-1 la general și s-a calificat în turul 3 preliminar din Conference League. Acolo va da peste campioana Belarusului, Șahtior Soligorsk.
Pentru calificarea în turul 3 preliminar, campioana României și-a asigurat 550.000 de euro.
Clujenii, dar și celelalte trei reprezentante ale României în Conference League, FCSB, CSU Craiova și Sepsi, își pot rotunji veniturile dacă acced în play-off-ul competiției. Ar mai primi încă 200.000 de dolari, ajungând la un total de 750.000 de euro.
În cazul în care va fi eliminată înainte de accesul în grupe, pe lângă banii acumulați în acel moment, CFR ar primi de la UEFA un bonus de consolare în valoare de 250.000 de euro. Bonusul este valabil doar pentru echipele eliminate în Conference League pe ruta campioanelor, unde evoluează doar echipele care au început sezonul în preliminariile Champions League.
CFR Cluj are un avantaj important înaintea disputei cu Șahtior. Din cauza războiului din Ucraina, formațiile din Belarus au fost obligate să își disputele meciurile de pe teren propriu în altă țară și cu porțile închise. Formația din Soligorsk a ales varianta Turcia, pe arena din orașul Adapazari.
Premiile din Conference League:
– calificare în grupe: 2,94 milioane de euro
– victorie în grupe: 0,5 milioane
– egalul în grupe: 0,166 milioane
– primul loc în grupă: 0,65 milioane
– locul 2 în grupă: 0,3 milioane
– calificare în „optimi”: 0,6 milioane
– calificare în „sferturi”: 1 milion
– calificare în semifinale: 2 milioane
– calificare în finală: 3 milioane
– campioana: 2 milioane
Sursa: GSP
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
La data de 4 octombrie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că PETRUȚ CĂLINA, în vârstă de 13 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, la data de 3 octombrie a.c., în jurul orei 07.20, ar fi plecat voluntar de la domiciliu din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a revenit.
SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1,40 m înălțime, 45 kg, păr șaten, lung, ochi căprui.
La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o geacă de fâș de culoare roz, bluză pe gât de culoare neagră, pantaloni sport de culoare gri, pantofi sport de pânză de culoare neagră.
AȚI VĂZUT-O? Fata de 13 ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. S-a redeschis tronsonul afectat de alunecări de teren de pe strada Uliului. Boc: De astăzi, revenim la normalitate
Lucrările de consolidare a străzii Uliului, în zona alunecărilor de teren din dreptul imobilului cu numărul 90, au fost finalizate, iar circulația auto a fost reluată în zonă.
Primarul Emil Boc, prezent la inaugurarea drumului, a declarat că lucrările au fost finalizate în termenul contractual asumat de constructor, zona fiind în afara oricărui pericol de surpare.
„Așa cum știți, suntem pe strada Uliului din Cluj-Napoca, pentru că au expirat cele trei luni din contract și exact la expirarea celor trei luni contractuale, lucrarea este finalizată. Mulțumim constructorului că a respectat termenul contractual, începe să devină un obicei pe la Cluj, mai rar dar începe să devină regula și nu excepția, cum e prin România și prin Cluj câteodată”, a declarat primarul Emil Boc, la o conferință de presă realizată la fața locului vineri.
60 de piloți forați, folosiți pentru stabilizarea versantului
Constructorul Dimex 2000 a realizat aici lucrări de amplasare a 60 de piloți forați cu o adâncime de 20 de metri și un diametru de 1 metru. Lucrările au costat un milion de euro, bani din bugetul local.
„Aici, știți bine că a fost o alunecare de teren, am intervenit în regim de urgență, potrivit procedurilor legale, s-a lucrat pe o distanță de 100 de metri liniari. Am amplasat 60 de piloți forați la o adâncime de 20 de metri, iar diametrul unul pilot forat este de 1 metru.
Practic, este stabilizat acest versant, astfel încât oamenii să își poată relua drumul spre casă, așa cum o făceau și înainte. De asemenea, s-a făcut drenaj de apă pluvială, s-au modificat utilitățile, au fost introduse cablurile în subteran.
De astăzi, locuitorii de pe strada Uliului pot să revină la normalitate în privința traficului rutier și ne bucurăm că am reușit să respectăm termenul legal de 3 luni de zile”, a mai arătat edilul.
„O provocare cu adevărat mare – mobilizarea utilajelor”
Potrivit constructorului, lucrarea a fost una dificilă, în ciuda distanței mici pe care s-a intervenit, din cauza utilajelor folosite pentru realizarea piloților.
„O provocare cu adevărat mare a fost mobilizarea utilajelor, pentru că sunt utilaje de mare tonaj, cele cu care am efectuat piloții forați, cu o masă de peste 70 de tone. Este un tronson scurt, dar a fost dificil tocmai din această prismă”, a declarat Daniel Scurtu, administratorul firmei de construcții Dimex 2000.
EVENIMENT
Tânără de 24 de ani, reținută de polițiștii clujeni pentru înșelăciune. A închiriat de 3 ori un apartament care nu îi aparținea
Polițiștii Secției 2 Poliție Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de o tânără, de 24 de ani, bănuită de săvârșirea a trei infracțiuni de înșelăciune, prin închirierea frauduloasă a unui apartament.
”La datele de 30 septembrie și 1 octombrie a.c., mai multe persoane au sesizat faptul că au fost înșelate în urma unor tranzacții imobiliare fictive.
Conform cercetărilor, polițiștii au stabilit că, în data de 29 septembrie a.c., în trei situații diferite, tânăra ar fi oferit spre închiriere un apartament situat în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca, fără a avea vreun drept legal asupra imobilului. Aceasta ar fi indus în eroare persoanele vătămate, determinându-le să achite sume de bani cu titlu de chirie și garanție, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 3.000 de euro.
În contextul activităților investigative, persoana bănuită a fost identificată ca fiind o tânără, de 24 de ani, din județul Brăila”, arată IPJ Cluj.
De la Brăila la Cluj
Aceasta a fost depistată în cursul zilei de 2 octombrie a.c. în municipiul Brăila, iar în baza mandatului de aducere a fost condusă la sediul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca.
Ulterior, polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore. Ulterior, în cursul zilei de ieri, 3 octombrie a.c., pe numele tinerei a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul serviciilor de investigații criminale Cluj, Brăila, Buzău și Brașov, a polițiștilor din cadrul Poliției municipiului Brăila și al Serviciului Criminalistic Cluj.
ADMINISTRAȚIE
LIVE VIDEO. Boc anunță ofertele depuse pentru lotul 2 al centurii metropolitane. Care sunt firmele
Primarul Emil Boc a anunțat că au fost depuse oferte la noua licitație pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului, după ce prima a fost anulată în luna aprilie. Valoarea estimată a contractului este de 4,1 miliarde de lei.
Amintim că licitația a fost relansată în iulie 2024, după ce în luna aprilie a fost anulată prima licitație, în cadrul căreia a fost depusă o singură ofertă, declarată inadmisibilă. Oferta era depusă de Asocierea CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden.
LIVE VIDEO. Boc anunță ofertele depuse pentru lotul 2 al centurii metropolitane. Care sunt firmele
„Avem un ofertant pentru centura metropolitană a Clujului. La sfârșitul perioadei legale (n.r. – ieri) avem depusă o ofertă care este formată dintr-o asociere de firme. E vorba de asocierea Dimex 2000 Lider, Hydrostoy din Bulgaria și Integral din Muntenegru plus încă 19 subcontractanți. Valoarea contractului este de un miliard de euro, fiind una dintre cele mai mari lucrări de infrastructură din România, și ca valoare dar mai ales ca și complexitate.
Urmează perioada de evaluare. Termenul legal este de 90 de zile. Având în vedere că avem și Crăciun, și Anul Nou, și sărbători legale, am cerut comisiei de licitație ca maximum până la sfârșitul lunii ianuarie să finalizeze procedura de adjudecare a licitației. Supervizarea lucrărilor la centură valorează 9 milioane de euro”, a spus Emil Boc.