Connect with us

EDUCATIE

Care a fost cea mai mare medie la BAC-ul de toamnă la Cluj. E singura peste 9

Publicat


BAC de toamna Cluj

Promovabilitate mică la BAC-ul de toamnă la Cluj. Doar 29,61% dintre candidați au promovat examenul.

De asemenea, cele mai multe medii obținute de candidați au fost sub 8.

Care a fost cea mai mare medie la BAC-ul de toamnă la Cluj. E singura peste 9

La Cluj, cea mai mare medie la BAC, înainte de contestații, este 9,46. Aceasta este și singura medie peste 9 și a fost obținută de un elev de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din promoția curentă.

Următoarea cea mai mare medie a fost 8,78 și a fost obținută tot de un absolvent de clasa a XII-a din promoția 2023-2024, dar de la Colegiul Tehnic ”Raluca Rîpan” din Cluj-Napoca.

În total, la Cluj, doar șase candidați au obținut medii între 8 și 8.78.

Peste 100 de candidați nu s-au mai prezentat la probe

Pentru susținearea probelor scrise din cadrul examenului naţional de bacalaureat, sesiunea august 2024, la Cluj s-au înscris 818 candidați.

Citește și: Marinela Marc, șefa ISJ Cluj: „Dacă ar fi după mine aș DESFIINȚA a doua sesiune de BAC”. Ce spune despre ADMITEREA la colegii

Dintre aceștia 102 nu s-au prezentat la una sau mai multe probe. De asemenea, un candidat a fost eliminat din examen pentru că a vrut să copieze.

La Cluj, 212 candidați au fost declarați promovați înainte de contestații.

La examenul din luna iulie, în județul Cluj rata de promovare la BAC a fost de peste 90,3%, cea mai mare din țară, inclusiv București.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod GALBEN şi Cod PORTOCALIU de inundaţii, valabile până duminică la prânz, pe râuri din 18 bazine hidrografice

Publicat

inundatii 3

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii, valabile până duminică la prânz, pe râuri din 18 bazine hidrografice.

Conform prognozei de specialitate, Codul galben de viituri va fi valabil în intervalul 13 septembrie, ora 15:00 – 15 septembrie, ora 12:00, pe următoarele cursuri de apă: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş), Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş), Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov), Olt (Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Argeş, Dâmboviţa şi Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova (judeţele: Prahova, Buzău şi Ialomiţa), Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Buzău (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi) şi Prut (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

harta

Cod GALBEN şi Cod PORTOCALIU de inundaţii, valabile până duminică la prânz, pe râuri din 18 bazine hidrografice

De asemenea, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii şi posibile depăşiri ale Cotelor de apărare vizează, în perioada 13 septembrie, ora 20:00 – 14 septembrie, ora 00:00, râurile din bazinele hidrografice: Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Buzău (judeţele: Covasna, Buzău şi Prahova), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi) şi Prut (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

Hidrologii precizează că alerta Cod portocaliu vizează, în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Neamţ şi Bacău.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod GALBEN de ploi în Cluj și în alte zone din țară, până sâmbătă

Publicat

Cod galben de ploi

Meteorologii au emis atenționări de ploi și furtuni valabile pentru Cluj și majoritatea zonelor din țară. Condiții de instabilitate atmosferică și averse vor fi până sâmbătă după-amiaza. 

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55-65 km/h.

Cod GALBEN de ploi în Cluj și în alte zone din țară, până sâmbătă

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp.

harta

Astfel de fenomene se vor semnala, vineri, pe arii restrânse și în restul teritoriului.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. „Cârtițele” pentru metroul Clujului au trecut testele la fabrica din China. Se pregătesc să vină la Cluj

Publicat

cartita

Firma turcă Gulermak, care a câștigat contractul de proiectare și construcție a metroului la Cluj-Napoca, anunță faptul că ambele „cârtițe” au trecut cu bine testele la fabrica din China.

„Compania Gulermak, în calitate de Antreprenor, declarăm faptul că ne continuăm proiectele fără a încetini. Testele de recepție în fabrică a 2 tuneluri tip EPM (Earth Pressure Balance) achiziționate pentru proiectul Metrou România – Cluj au fost finalizate cu succes în perioada 26 august – 02 septembrie”.

„Valoarea totală a contractului de finanţare este de 13.691.849.351,33 lei”

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost semnat în 25 mai 2023 cu Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S., Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, Alstom Transport S.A. și Arcada Company S.A.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 13.691.849.351,33 lei, din care peste 1,4 miliarde de lei sunt fonduri europene aferente PNRR, 10 milioane de lei este cofinanţarea națională (plus TVA de circa 2 miliarde de lei) și 41 de milioane de lei este contribuția de la bugetul local.

Viceprimarul Dan Tarcea anunța în cadrul podcastului ”Test de sinceritate” de pe Cluj24 realizat de jurnalistul Vasile Măgrădean acum două săptămâni că cele două mașinării de săpat tunelurile la metroul Clujului, ”cârtițele”, sunt aduse din China și vor ajunge cu vaporul în portul Constanța în luna noiembrie.

VIDEO FOTO. „Cârtițele” pentru metroul Clujului au trecut testele la fabrica din China. Se pregătesc să vină la Cluj

”Compania care le-a comandat face o recepție. Evident că nu mergem noi în China să facem recepția, că nu ne pricepem noi să facem recepția la aceste <<cârtițe>> care sunt deja construite și asamblate. Acum sunt în acea fază de pre-recepție care se face în fabrică.

cartita

Sunt de nivelul unui bloc cu patru etaje, deci sunt foarte, foarte mari, cântăresc, nu știu, de ordinul sutelor de tone, poate chiar peste 250 de tone, estimarea este de 300 de tone în final. O bucată.

Discutăm de niște transporturi agabaritice, care vor fi trebuit să fie de la Constanța până la Cluj”, a spus Tarcea.

cartita

 

Video/ Foto: LinkedIn Gulermak

Citește mai departe

EVENIMENT

Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensia anticipată parțială a fost ELIMINATĂ. Care este stagiul minim și maxim de cotizare

Publicat

De

Conducerea Casei de Pensii Cluj

Legea 360 din 2023, care a intrat în vigoare la 1 septembrie anul acesta, aduce modificări în sistem, a declarat directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan.

Astfel, pensia anticipată parțială a fost eliminată și vor fi 4 tipuri de pensii.

Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensia anticipată parțială a fost ELIMINATĂ. Care este procentul maxim de penalizare

”Legea 360 din 2023 are două obievtive, respectiv eliminarea inechităților din sistemul de pensii și adecvarea pensiilor mici, și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung a sistemului de pensii”, a declarat directorul Casei de Pensii Cluj.

Aceasta a mai spus că Legea va răsplăti contributivitatea și că încurajează natalitatea și continuarea studiilor.

Astfel, legea prevede patru tipuri de pensie:

  • Pensie pentru limită de vârstă
  • Pensie anticipată
  • Pensie de invaliditate
  • Pensie de urmaș

”Nu mai există termenul de pensie anticipată parțială. Pensia anticipată parțială devine pe noua lege a pensiilor pensie anticipată, iar procentul maxim de penalizare este de maximum 24%, față de 30% cât era până acum”, a declarat Mariana Nicoleta Sălciuan.

148.524 de dosare sunt în plată la Cluj pentru pensie pentru limită de vârstă

La această oră, în județul Cluj sunt în plată 148.524 dosare de pensie pentru limită de vârstă, din care:

  • Cluj-Napoca – 99.546 de dosare
  • TURDA – 24.670 de dosare
  • DEJ – 20.560 de dosare
  • Agricultori – 3.748 de dosare.

Conform prevederilor Legii nr.360/2023, pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare.

Citește și: Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensionarii care nu au primit deciziile să știe că se lucrează la dosare. Vor primi toți banii

Astfel, accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu contributiv de minimum 15 ani.

”La totalizarea stagiului minim de cotizare NU se au în vedere perioadele asimilate și perioadele necontributive. Excepție o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Atingerea acestei vârste, de 65 de ani, se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, până în anul 2035”, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj.

În luna august, în județul Cluj au fost depuse 539 de dosare de pensionare pentru limită de vârstă, iar în luna septembrie, până în data de 13, au fost depuse 492 de dosare.

Care este stagiul minim și maxim de cotizare pentru a beneficia de pensie

Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

În ceea ce privește stagiul complet de cotizare contributiv, acesta este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. La calculul stagiului minim de cotizare contributiv şi al stagiului complet de cotizare contributiv se ia în considerare şi perioada de maternitate/paternitate, conform noii legi.

Stagiile de cotizare

Stagiul de cotizare, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj, este perioada de timp constituită din stagiul de cotizare contributiv, precum şi perioadele asimilate şi perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii.

Stagiul de cotizare contributiv este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Stagiul complet de cotizare contributiv este perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate.

Stagiu minim de cotizare contributiv este perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

Perioade necontributive rescunoscute ca vechime în muncă

Directorul Casei de Pensii Cluj a mai precizat că noua lege vorbește și de perioade necontributive, care sunt perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligaţia plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.

De asemenea, există și perioadele asimilate, respectiv perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile noii legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.

Care sunt perioadele asimilate

În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:

  • a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare iniţială, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
  • a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
  • a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.

Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de acelaşi nivel, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de acelaşi nivel, la alegere.

Perioadele asimilate se valorifică numai în situaţia în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condiţiile Legii nr.360/2023.

Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare

Mariana Nicoleta Sălciuan a precizat că femeile care au stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

  • 6 luni pentru primul copil,
  • un an pentru doi copii,
  • până la 3 ani și 6 luni, pentru 7 sau mai mulți copii.

”Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care copiii sunt adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani. Această reducere se poate cumula și cu reducerile în baza grupelor de muncă fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani”, a explicat directorul Casei de Pensii Cluj.

Pentru acest beneficiu femeile vor prezenta:

  • certificatul de naştere al copiilor şi declaraţie pe propria răspundere că a crescut copii până la vârsta de 16 ani.
  • pentru copiii adoptați dovada îndeplinirii se face cu certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia şi declaraţie pe propria răspundere că a crescut copii timp de cel puţin 13 ani.

Pensionare pentru limită de vârstă cu 5 ani mai devreme

Potrivit noii legi, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 5 ani peste stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani pot ieși la pensie pentru limită de vârstă, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Această reducere a vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au perioadele lucrate în grupe de muncă

Potivit noii legi a pensiilor, persoanele care au stagii de cotizare realizate în grupe de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege.

Reducerea maximă a vârstei standard de pensionare pentru grupa a II a de muncă, respctiv condiții deosebite este de maximum 7 ani.

Reducerea maximă a vârstei standard de pensionare pentru grupa I de muncă, respectiv condiții speciale este de maxim 10 ani.

De asemenea, persoanele cu deficienţă vizuală gravă beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiţii un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare.

Cumularea reducerilor nu poate depăși 11 ani.

Vârstele de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 52 de ani pentru femei şi de 54 de ani pentru bărbaţi.

Persoanele cu dizabilități

Pentru această categorie, în lege se mențin reducerile din vârsta standard de pensionare, respectiv:

  • cu 15 ani pentru asigurații cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare,
  • cu 10 ani pentru asigurații cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare,
  • cu 10 ani pentru asigurații cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap, stagiul complet de cotizare.

La calculul stagiului de cotizare contributiv NU se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax