Connect with us

ACTUALITATE

Caragiale a VRUT să STEA în Cluj. Fotografie a MORŢII. Veronica a adus URA între PRIETENII Caragiale şi Eminescu. Caragiale, 170

Publicat


caragiale horz

Acum 170 de ani, în 1 februarie 1852, s-a născut Ion Luca Caragiale. Aşa apare în acte, deşi se pare că el s-ar fi născut pe 30 ianuarie. Operele marelui dramaturg sunt încă de mare actualitate. Este suficient să ne uităm la scena noastră politică şi să regăsim situaţii şi personaje din operele sale. Tot el spunea: “Vrei să cunoşti lucrurile? Priveşte de aproape. Vrei să-ţi placă? Priveşte-le de departe”.

Puţină lume ştie că IL Caragiale voia să se stabilească la Cluj. Dar n-a fost să fie. Se ştie însă că a avut relaţii cu Veronica Micle. Iar din acest motiv, el şi Eminescu, buni prieteni până atunci, au ajuns să se urască. Şi puţini ştiu că Eminescu chiar voia să se lase de scris şi să-l provoace la duel pe Caragiale.

A vrut să se stabilească la Cluj, dar a ales Berlinul

IL Caragiale a vizitat de mai multe ori Clujul şi a vrut chiar să se stabilească în inima Transilvaniei. Dar, în cele din urmă, a optat pentru Berlin, unde a şi murit.

Caragiale. Teatru. 1952. Ediţie festivă de centenar, ilustraţii Corneliu Baba (arhiva Cluj24)

“Caragiale a avut legături cu Clujul. La un moment dat chiar a vrut să se stabilească la Cluj. Era prieten foarte bun cu Aurel Isac, tatăl poetului Emil Isac. Chiar l-a vizitat pe Aurel Isac înainte de a merge la Berlin. El a mai făcut nişte vizite în Cluj, i-a plăcut oraşul, dar până la urmă Berlinul a avut câştig de cauză”, povesteşte, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Caragiale. Teatru. 1952. Ediţie festivă de centenar, ilustraţii Corneliu Baba (arhiva Cluj24)

Acesta mai spune că marele dramaturg a fost menţionat pe o plachetă de pe casa unde a stat, însă aceasta a fost schimbată.

“Pe casa Emil Isac pe vremuri era o plachetă în care se spunea că în această casă, unde a stat Emil Isac şi tatăl său, avocat, Aurel Isac, apărător al Memorandiştilor, a poposit şi Caragiale, în peregrinările sale prin Ardeal şi înainte de a merge la Berlin”, mai spune istoricul clujean.

Eminescu voia să se lase de poezie din motive de Veronica Micle şi Caragiale

Un alt lucru mai puţin cunoscută se referă la faptul că Mihai Eminescu voia să se lase de poezie. Era din cauza Veronicăi Micle. Poetul a aflat că iubirea vieţii sale se culcase cu IL Caragiale. Lucrul acesta a fost ţinut secret 42 de ani.

Revista Familia (1937, arhiva Cluj24) şi o mărturisire a lui Ion Al. Brătescu-Voineşti

În revista Familia din martie-aprilie 1937 (în imagini, arhiva Cluj24), Ion Al. Brătescu-Voineşti face o mărturisire pe care a ţinut-o secretă 42 de ani. În 1898, el avusese o discuţie cu Titu Maiorescu, în care acesta din urmă dezvăluia faptul că, din dragoste pentru Veronica, Eminescu voia să renunţe la scris. Dar a aflat de legătura ei cu IL Caragiale. Iar din durerea pricinuită s-a născut “Luceafărul”.

Prieteni buni, Eminescu şi Caragiale au ajuns să se urască

Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale s-au cunoscut în tinereţe, când poetul a fost cooptat în trupa de teatru a lui Costache Caragiale, unchiul lui Ion Luca. Au devenit buni prieteni şi se spune că un an au fost nedespărţiţi. Se admirau reciproc.

Apoi, Eminescu a plecat la studii şi s-au reîntâlnit după câţiva ani, când Eminescu a ajuns în redacţia ziarului „Timpul“. Eminescu a pledat pentru angajarea lui Caragiale la ”Timpul”. Cei doi au revoluţionat ziarul. Atunci a aflat Caragiale despre iubirea lui Eminescu pentru Veronica.

Caragiale pleacă de la „Timpul“ în 1878 şi, ajuns la Iaşi, o cunoaşte pe iubita lui Eminescu, Veronica, cu care începe o relaţie amoroasă ascunsă. Dar tot el îşi mărturiseşe păcatul lui Titu Maiorescu.

O fotografie a morţii

caragiale horz

1911, serbările Astrei (arhiva Cluj24)

În imagine (arhiva Cluj24) este o fotografie din 1911 a neştiutei morţi care urma să-i ia pe majoritatea dintre cei fotografiaţi. Atunci, în 1911, la serbările comemorative ale Astrei, părintele Alexandru Ciura (în imagine, 15 noiembrie 1876 – 2 martie 1936), îi găzduia în casa sa din Blaj pe Octavian Goga, IL Caragiale, Şt. O. Iosif şi pe Aurel Vlaicu.

După nici un an de la fotografia aceasta avea să dispară IL Caragiale (1 februarie 1852 – 9 iunie 1912). După un alt an avea să dispară şi Ștefan Octavian Iosif (11 septembrie 1875 – 22 iunie 1913). Iar după alte câteva luni avea să zboare pentru ultima dată şi Aurel Vlaicu (19 noiembrie 1882 – 13 septembrie 1913).

Despre ei

*Ion Luca Caragiale (1 februarie 1852, 9 iunie 1912), dramaturg, nuvelist, poet, manager de teatru, comentator politic, jurnalist, probabil cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanți scriitori

*Mihai Eminescu (Mihail Eminovici, 15 ianuarie 1850, 15 iunie 1889), poet, prozator și jurnalist, socotit cea mai importantă voce poetică din literatura română.

*Veronica Micle (Ana Câmpeanu, 22 aprilie 1850, 3 august 1889), poetă, a publicat poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii și un volum de poezii. E cunoscută publicului în special datorită relației cu Mihai Eminescu.

*Corneliu Baba (18 noiembrie 1906, 28 decembrie 1997), pictor, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar și pentru alte tipuri de tablouri și ilustraţii de cărți. Prin originalitatea, măiestria și realismul ei, arta lui Corneliu Baba și-a câștigat o mare prețuire în țară și în străinătate.

(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Lucrări de întreținere pe 50 de kilometri de drumuri județene din Cluj

Publicat

Lucrări drumuri Cluj

Consiliul Județean Cluj anunță încheierea primelor contracte din acest an pentru întreținerea drumurilor județene. Lucrări pe patru sectoare de drum.

Consiliul a semnat trei contracte de execuție a lucrărilor incluse în Programul de lucrări de întreținere curentă și periodică a unor drumuri județene din județul Cluj, pentru anul 2025.

Lucrările se vor desfășura pe patru sectoare, cu o lungime totală de 51,747 kilometri, situate pe trei drumuri județene. Scopul acestor intervenții este îmbunătățirea condițiilor de circulație și creșterea siguranței rutiere.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat: „Ne propunem ca prin intermediul acestor lucrări să contribuim la creșterea calității infrastructurii rutiere și la desfășurarea traficului în condiții de siguranță. Nu ne vom opri aici, în perioada imediat următoare vom încheia noi contracte pentru întreținerea drumurilor județene”.

Drumurile județene vizate de lucrările recent contractate

  • DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila, de la km 8+300 la km 21+350

  • DJ 161 Fundătura – Dăbâca – Pâglișa, de la km 17+000 la km 41+100

  • DJ 105T Popești – Corușu – Săliștea Veche – Săliștea Nouă – Berindu, de la km 2+130 la km 14+447 și de la km 19+470 la km 21+750

Lucrările vor include întreținerea părții carosabile și a platformei drumului, asigurarea scurgerii apelor, îmbunătățirea esteticii rutiere și asfaltări pe sectoarele unde starea drumului o impune.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Balaj (CFR Cluj): Meciurile cu „U” Cluj sau Dinamo se vor putea juca doar cu ABONAȚII noștri în tribune

Publicat

cristi balaj

Meciul dintre „U” și CFR Cluj de săptămâna trecută s-a lăsat cu violențe în afara stadionului. Ca atare, conducerea CFR Cluj ia în calcul ca viitoarele partide de acasă cu rivala din oraș și cu Dinamo București să se dispute doar cu suporterii „feroviari” în tribune.

Președintele CFR-ului, Cristi Balaj, spune această decizie poate fi luată în urma solicitărilor fanilor echipei și mai ales din cauza faptului că forțele de ordine au dovedit că sunt mai mereu depășite în astfel de partide, conform NapocaLive.

Balaj (CFR Cluj): Meciurile cu „U” Cluj sau Dinamo se vor putea juca doar cu ABONAȚII noștri în tribune

„Indiferent că este un suporter al CFR-ului, sau al altei echipei, organele abilitate trebuie să ofere sancțiuni maxime! Am condamnat imediat după meci, când am văzut imaginile, și am sunat membrii galeriei noastre. S-au arătat și ei deranjați, că au certat acele persoane, dar acele momente nu fac decât să aducă reacții mult mai violente, așa cum s-a întâmplat.

În Italia s-a stârpit în mare măsură mafia, iar acolo erau mult mai multe probleme. Noi nu suntem în stare să rezolvăm o problemă.. Dacă exista interes, s-ar fi rezolvat. Avem din ce în ce mai multe solicitări la adresa clubului, de la abonații noștri, ca meciul împotriva celor de la „U” Cluj sau Dinamo să se joace doar cu abonați. Asta din dorința de a exista siguranță la stadion, pentru că, din păcate, organele abilitate au arătat că sunt depășite”, a declarat Cristi Balaj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Misterul flash-mob-ului „Metro la Cluj” a fost elucidat: artistul american Metro Boomin urcă pe scena Untold 2025

Publicat

Flash-mob-ul misterios organizat cu câteva zile în urmă în centrul Clujului era, se pare, un indiciu pentru unul dintre cele mai mari anunțuri făcute de organizatorii Untold legat de ediția din anul acesta a festivalului: artistul american Metro Boomin va urca pentru prima dată pe o scenă din România.

Metro Boomin, arhitectul sunetului hip-hop și trap al ultimului deceniu, vine pentru prima dată în România, în cadrul ediției aniversare UNTOLD X, cu un show exclusiv ce marchează singura sa apariție la un festival din Europa în acest an. Considerat unul dintre cei mai mari producători ai muzicii contemporane, cu un rol esențial în definirea hip-hop-ului modern, artistul american va urca pentru prima dată pe scena principală a festivalului UNTOLD, într-un show care promite să redefinească experiența de festival.

Un flash-mob misterios organizat miercuri, 2 martie, în centrul Clujului, în care mai mulți tineri cu hanorace inscripționate cu mesajul „Metro la Cluj” au stat nemișcați în zone aglomerate a precedat anunțul organizatorilor.

Premieră la Untold: Metro Boomin, pentru prima dată în România

Cu o viziune unică și o marcă de sunet ușor de recunoscut, Leland Tyler Wayne aka Metro Boomin a colaborat cu cele mai mari nume din industria muzicală: The Weeknd, Post Malone, Kendrick Lamar, Travis Scott, 21 Savage, Future sau Drake, Metro a transformat sound-ul urban modern într-un fenomen mainstream.

Metro Boomin a debutat cu o serie de colaborări cu tineri artiști aflați în plină ascensiune, precum Future, Young Thug și 21 Savage – relații care s-au transformat în parteneriate de durată. La doar 20 de ani, semna deja producția unor hituri precum „Karate Chop” (o colaborare cu Future), „Honest” și „Some More”.

Cu peste 31,7 miliarde de streamuri pe Spotify, peste 47 de milioane de ascultători lunari, multiple single-uri care au debutat pe locul 1 în Billboard Hot 100, producții premiate, albume devenite instant-cult – toate acestea îl plasează în topul celor mai relevanți creatori ai culturii urbane globale.

Metro Boomin se numără printre puținii artiști care au avut simultan 10 piese în clasamentul Billboard Hot 100, alăturându-se unor nume precum The Beatles, Taylor Swift, Drake sau Playboi Carti.

Metro Boomin a colaborat cu superstaruri globale precum Post Malone, Travis Scott, Gunna și Kanye West. Single-ul “Congratulations” la care a lucrat cu headliner-ul ediției aniversare a festivalului UNTOLD, Post Malone, a debutat în Top 10 Billboard 100, a fost recompensat cu 14 Discuri de Platină și a depășit pragul de 2 miliarde de ascultări pe platforma Spotify.

Line-up impresionant la ediția aniversară Untold X

Ediția aniversară UNTOLD X aduce în România un lineup impresionant, care include cele mai mari  nume din industria muzicală globală: Post Malone, Anyma, Becky Hill, Martin Garrix, Armin van Buuren, FISHER, Alok, Alan Walker, Tiësto, Don Diablo și Hugel.

Scena Galaxy va găzdui cei mai cunoscuții DJ techno ai momentului – Black Coffee, Marco Carola, Adriatique, alături de cei mai apreciați DJ din România : Cezar, Priku, Arapu și SIT.

Organizatorii vor anunța în curând un nou val de artiști care vor completa lineup-ul ediției aniversare UNTOLD X, care va avea loc între 7 și 10 august, la Cluj-Napoca. Abonamentele sunt disponibile pe  untold.com.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT

Publicat

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

Luni seara în Gruia, CFR Cluj o reîntâlnește pe CSU Craiova, de această dată într-un meci din etapa a 3-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Antrenorul clujenilor, Dan Petrescu, a prefațat partida la conferința de presă premergătoare.

„Deocamdată avem doar o problemă, să vedem dacă acel jucător se va recupera. Decidem după antrenamentul de azi, echipa nu a stat în cantonament, cei care nu au jucat s-au antrenat, ceilalți au avut program separat. Evaluăm azi (duminică) ce probleme sunt.

Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT

În fotbal toate echipele se cunosc foarte bine, diferența va fi la ce vom face pe teren, antrenorii se cunosc, știu toți ce sistem se joacă, va fi un meci echilibrat. Rămâne de văzut ce va fi mâine (n.r. referitor la gazon). Am văzut azi niște meciuri cu zăpadă, posibil să fie și mâine aici. Terenul nu arată încă așa cum ne-am dori noi, la meciul cu Craiova nu a fost chiar rău, a fost ok. Nu arată ca în alte părți, vedem ce vreme va fi mâine.

Trebuie să uităm Cupa, deocamdată în Cupă nu am făcut nimic, o descătușare doar pentru semifinale, a trebuit să ne treacă euforia aia. Orice pas greșit ne-ar face foarte grea existența, mai ales după rezultatul de ieri nu mai poți face pași greșiți. Recunosc că va fi un meci foarte important.

Nu vreau să vorbesc despre adversari pentru că se va interpreta. CFR Cluj a fost cea mai dezavantajată echipă, atât. Nu avem un episod pro CFR în 32 de etape. Alții fac ce vor, pe mine nu mă interesează. Chestia e că CFR a avut anul ăsta ghinion, să spunem așa.

„N-am avut noroc”

M-aș bucura să câștig și eu un meci cu 1-0 după un asemenea gol (n.r. cel din penalty marcat de FCSB contra lui „U” Cluj), dar deocamdată nu s-a întâmplat. N-aș vrea să discut ce s-a întâmplat la alții, dar asta e realitatea. N-am avut noroc.

Asta e realitatea (n.r. de când s-a introdus sistemul VAR nu a mai câștigat CFR campionatul). Mergem înainte, ce pot să fac. N-am crezut că la VAR pot fi atâtea greșeli. Nu numai în România, ci în fotbal. Se fac în continuare mari greșeli, dar sper să ajungem la un nivel în care să avem un robot arbitru.

Ăla chiar nu are cum să greșească. Și dacă greșește, n-avem de ce să-l acuzăm. Acolo cred că ar trebui să mergem. Ne trebuie o tehnologie în care să ia deciziile un robot. Acolo chiar nu mai avem ce să facem.

Vor fi schimbări în primul 11, vedem după antrenamentul de azi ce și cum, mai avem și mâine un antrenament”, a spus Dan Petrescu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate