Connect with us

ACTUALITATE

Când morţii vin să-i viziteze pe cei vii. Clujul este împânzit de morţi şi de cimitire. Luminaţie şi fantome

Publicat


Puţini ştiu că actualul perimetru al oraşului Cluj-Napoca a fost împânzit, de-a lungul timpului, de multe cimitire şi că au existat şi numeroase locuri de execuţie sau bântuite de fantome. Iar de ziua lor, morţii vin să-i viziteze pe cei vii.

Ziua morţilor, de origine celtică, adusă de italieni în Ardeal

Istoricul Vladimir Alexandru Bogosavlievici spune că de Ziua Morţilor, de Luminaţie, morţii se ridică din locurile de veci şi-i vizitează pe cei vii.

 

„Se crede că morţii, în această zi, vin de pe tărâmul celălalt şi-i vizitează pe cei vii. Este o sărbătoare catolică, precede sărbătoarea tuturor sfinţilor, precede 2 noiembrie, ziua morţilor, celebrată în special în bisericile catolice. Biserica catolică spune că această sărbătoare a fost preluată prin evanghelizarea celţilor, că este o zi de alungare a spiritelor rele, dar atunci începea şi anul nou, pe 1 noiembrie.

În Transilvania se pare că sărbătoarea aceasta a fost introdusă de coloniştii italieni, numeroşi în Ardeal, aduşi în secolele 18-19. Aceşti colonişti, fiind catolici, au imprimat acest obicei”, spune istoricul.

Cele mai vechi cimitire clujene

El povesteşte că pe actualul teritoriu al municipiului au fost mai multe cimitire, că morţii erau îngropaţi odinioară pe lângă bisericile existente.

„Primele cimitire datează din Napoca romană, erau în afara zidurilor castrului, la fel şi în evul mediu. Pe strada Baba Novac,  nr 15, e cea mai veche piatră funerară, din 1585. Oamenii erau îngropaţi în jurul bisericilor. De exemplu, acum doi ani, lângă Biserica Sf. Mihail s-au găsit oasele mai multor tineri. La fel şi în zona actualei biserici franciscane, prima biserică din Cluj.

Apoi, pe actuala stradă Crişan, în 1587, au fost foarte mulţi hoştezeni îngropaţi. În 1585 a fost o epidemie de ciumă şi autorităţile, Consiliul celor 100, au decis ca acest deal să fie loc pentru morminte”, spune Bogosavlievici.

De fapt, în actualul cimitir central sunt mai multe cimitire, iar numele său, Hajongard, provine din germană, fie Grădina cu iepuri, fie Grădina cu aluni.

„Cea mai veche piatră din cimitirul Hajongard este din 1599, o piatră funerară mică, a lui Felten Waida, un sas, dar se pare că ar fi fost mutată acolo de undeva. Sunt aşa numitele pietre cu streaşină, caracteristice secolului al 16-lea”, mai spune istoricul clujean.

Decapitaţi, arşi pe rug şi rupţi în patru de cai, în Piaţa Unirii

Dar, în afară de biserici, pe lângă care erau un fel de cimitire, există şi multe alte locuri în Cluj prin care trecem zilnic şi unde, odinioară, au existat morţi prin cruzimi greu de imaginat. În zona Pieței Unirii, de exemplu, erau arși pe rug sau decapitați sute de oameni, iar unii erau chiar rupți în patru de tot atâția cai care îi trăgeau în patru direcții.

Femei aruncate în Someş

În plus, erau femei arse pe rug sau înecate în Someş.

”Femeile, pentru pruncucidere sau ceva, erau băgate în sac și aruncate în Someș. Sau arse pe rug. Nu numai Baba Novac a fost ars pe rug în piața Clujului. Piața Clujului e martoră la atâtea arderi pe rug, mai ales de vrăjitoare. Într-un ev mediu dominat de spaime, numai să fi văzut pe o vecină că merge cu pisica la poiată și pisica probabil iese mai repede și sare pe poiată, ziceau că aia e vrăjitoare. Ba se întâmpla să-i fie calul bolnav… Toate aceste cumplite spaime ale evului mediu se transferau în zona mirajului și a vrăjitoriei.

Sunt foarte multe procese în arhivele Clujului referitoare la această zonă a vrăjitoriei. Le ardeau de vii. Au fost foarte multe cazuri. Și decapitările tot acolo se făceau”, povesteşte istoricul Vasile Lechinţan.

”Chiar și niște nobili, în 1594, au fost decapitați în piața Clujului pentru trădarea principelui. Și principele se uita de la geam cum i-a decapitat, apoi le-au fost luate averile”, mai spune istoricul.

”Era o societate extrem de nemiloasă și de dură în Evul mediu. Erau pedepse cumplite. Deținuții, mai ales cei condamnați la moarte, aveau o soartă cumplită. De exemplu, cele mai ușoare pedepse erau prin legarea la stâlpul infamiei din Piața Mare, azi Piața Unirii. Era un stâlp al infamiei și țiganii îl băteau conform pedepselor cu atâtea vergi -20, 30, 40. Pe femei le băteau cu nuiele. Astea erau pedepse mai ușoare, dar apoi erau pedepse la moarte.

Cumplită era pedeapsa prin care erau rupți în patru: erau legați de patru cai care trăgeau în patru părți. Apoi era pedeapsa tăierii capului, spânzurătoarea. Am găsit și români spânzurați pentru diferite fapte, și un maghiar pentru că a furat din pivință de la unul. Și un croat, și un german. Chiar pentru furt. Era o cruzime extraordinară să fie condamnat la spânzurătoare pentru furt”, mai spune Vasile Lechinţan.

Clujul bântuit

Există şi locuri considerate a fi bântuite de fantome. Una dintre ele este clădirea BCU, unde se spune că o fantomă, contesa Anna, moartă la 20 de ani, fiica Sarlotei Wesselenyi, căsătorită Bethlen, ar trânti uşile bibliotecii în timpul nopţii, umbând prin toate locurile în căutarea tinereţii pierdute.

Apoi, se vorbeşte despre spiritele din Pădurea Hoia-Baciu, dar şi de fantomele din fosta închisoare medievală, actualul turn supravieţuitor al vechii cetăţi a oraşului, Casa Călăului de pe str. Avram Iancu şi Cetăţuia – loc de detenţi şi de execuţii. În 2007, două surori s-au spânzurat de aceeaşi creangă pe Cetăţuie, acolo a fost executat în 1849 şi Stephan Ludwig Roth.

În afara oraşului, se vorbeşte de Castelul de la Bonţida, unde s-ar auzi voci şi paşi, care ar proveni de la fantoma unui tânăr grăjdar, care, după ce a văzut-o pe fiica unui nobil înşelându-şi soţul, a fost omorât şi îngropat lângă grajduri.

(MaAv)

Surse foto: https://fotonicu.wordpress.com şi radupadurean.wordpress.comDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul Sabin Sărmaș (PNL Cluj), candidat la Primăria Cluj-Napoca. ”Orașul e ca mămăliga care stă să explodeze”

Publicat

Deputatul PNL de Cluj, Sabin Sărmaș, a anunțat că va candida la Primăria Cluj-Napoca, chiar împotriva actualului primar liberal Emil Boc, deoarece orașul a ajuns într-o etapă în care trebuie să se ducă la următorul nivel.

Sărmaș a declarat, duminică, la Digi24, că vrea să candideze la Primărie împotriva lui Emil Boc deoarece Cluj-Napoca a ajuns într-o etapă în care trebuie să se ducă la următorul nivel.

”E ca mămăliga care stă să explodeze: frumoasă, de 5 stele, dar care, dacă nu e dusă la următorul nivel, se va sufoca în curând”, a spus Sabin Sărmaș.

Acesta a precizat că PNL mai are în momentul de față foarte mulți oameni de dreapta, dar acțiunile și valorile nu mai sunt cele de acum câțiva ani.

Întrebat care a fost cel mai bun președinte al PNL, deputatul a răspuns că este vorba de Călin Popescu Tăriceanu.

Mai multe variante

Sabin Sărmaș a declarat pentru Cluj24 analizează mai multe variante de candidatură.

”Nu am luat o decizie finală, încerc să văd în momentul de față care este susținerea pe care o să am.

Independent, susținut  de un partid sau de mai multe, este o variantă. Nu exclud nicio variantă în momentul de față, analizez toate variantele”, a spus Sărmaș.

Sprijin de la partide

Surse politice au confirmat pentru Cluj24 că se poartă discuții ca Sabin Sărmaș să fie sprijinit de Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, dar chiar și de PSD.

O susținere din partea celor trei partide este problematică, în condițiile în care USR își va desemna candidatul la Primăria Cluj-Napoca la începutul lunii martie, după o serie de alegeri primare și dezbateri publice cu cei trei membri rămași în finală – Viorel Băltărețu, George Trif și Mihaela Nia.

”Ne-am face de mândră minune ca noi, de la USR Cluj, să acceptăm să sprijinim un candidat independent.

Adică am organizat o campanie internă de desemnare a candidatului propriu, un membru de partid, am făcut apel la clujeni să se implice în acest proces electoral în premieră, iar acum să aruncăm totul la coș pentru nu știm cine? Exclus”, a comentat un lider USR.

Din partea PMP sunt, din nou, șanse reduse ca Sabin Sărmaș să fie sprijinit, în condițiile în care disputa între aripile Diaconescu și Tomac nu e tranșată în justiție.

Nici cei de la Forța Dreptei nu par a agrea susținerea unui candidat independent, în condițiile în care oamenii lui Ludovic Orban încearcă să profite de alegeri și să iasă cu candidați astfel încât să promoveze partidul.

Susținere după modelul Buzoianu

Din partea PSD ar putea veni o susținere, dar numai dacă în sondajele comandate de Vasile Dîncu, președintele PSD Cluj, Sabin Sărmaș ar crește în notorietate în următoarele două luni, iar candidatura să fie susținută de PSD după modelul din 2016 când social-democrații l-au susținut la Primărie pe independentul Octavian Buzoianu.

”În mod normal, cel mai mare partid al țării ar trebui să iasă cu un candidat propriu la Primăria Cluj-Napoca, să îl arunce în lupta cu PNL și Emil Boc. Dar totul depinde de profesorul Vasile Dîncu, de planurile sale care, de multe ori, nu coincid cu cele ale filialei clujene”, a declarat un lider social-democrat.

Acesta a precizat că, în cercurile interne ale PSD, candidatura lui Sărmaș ca independent se vehicula de câteva luni, acesta fiind originar din județul Bistrița-Năsăud, de unde provine și Dîncu, cei doi având o relație veche.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Starea impostorilor. Diana Șoșoacă, prinsă cu minciuni. ”Sora lui Mozart, fiica lui James Bond. Regina amazoanelor”

Publicat

Senatorul SOS, Diana Șoșoacă, este protagonista noului episod al emisiunii ”Starea impostorilor” realizată de Valeriu Nicolae.

Având titlul ”Diana Șoșoacă: sora lui Mozart, fiica lui James Bond. Regina amazoanelor”, emisiunea dezvăluie minciunile acesteia.

”Am descoperit în documentare peste 100 de minciuni evidente ale dnei senator”, a arătat Valeriu Nicolae.

Din emisiune puteți afla cum Diana Șoșoacă a afirmat, de mai multe ori, că bunica ei din București o ducea la ”patinaj, gimnastică, balet, atletism și dans” și că a făcut dans profesionist timp de 14 ani.

Cei care doresc ca realizatorii ”Stării impostorilor” să facă mai multe emisiuni pot dona bani la Asociația ”Casa Bună” – IBAN RO63BTRLRONCRT0566398304.

Citește mai departe

ECONOMIE

AJOFM Cluj va acorda prime pentru tinerii care se angajează. Se vor da bani și pentru relocare. VEZI care sunt sumele

Publicat

De

Tinerii care se angajează vor primi stimulente financiare, anunță Ministerul Muncii și Solidarității. Acestea, la fel ca și alte prime de mobilitate sunt acordate la Cluj prin Agenția de Ocupare a Forței de Muncă.

În acest fel, Ministerul Muncii speră nu doar să angajeze pe piața muncii cât mai mulți tineri, ci și să îi atragă pe cei care muncesc în alte țări.

AJOFM Cluj va acorda prime pentru tinerii care se angajează. Se vor da bani și pentru relocare. VEZI care sunt sumele

Banii pe care îi pot primi tinerii:

  • Prima de activare – 1.000 lei pentru angajare minimum 3 luni pentru tinerii șomeri neindemnizați care își găsesc un loc de muncă;
  • Prima de inserție – 1.794 (3xISR) de lei pentru absolvenții din evidențele AJOFM care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni;

Prime de mobilitate:

  • de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu;
  • de instalare -12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de dimiciliu;
  • de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni: pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care își schimbă
  • domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de dimiciliu.

Sprijin pentru integrarea tinerilor pe piața muncii

„Integrarea tinerilor pe piața muncii este un obiectiv major. De aceea avem măsuri concrete de sprijin în acest sens. Ne dorim ca tinerii să se formeze, să muncească și să aducă plus-valoare pentru ei și pentru societate aici, acasă. În egală măsură ne dorim să revină în țară cât mai mulți dintre tinerii români plecați la muncă peste hotare.

Asigurăm și servicii de consiliere profesională și de profilare, de formare profesională, dar și de evaluare și recunoaștere a competențelor profesionale obținute”, a spus Simona Bucura-Oprescu, ministru al Muncii și Solidarității Sociale.

Informații suplimentare pot fi obținute la AJOFM Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Adi Mutu, după meciul câștigat de CFR Cluj în Bănie: Este o victorie importantă, băieții au avut o atitudine bună

Publicat

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Adrian Mutu, a declarat după meciul câștigat sâmbătă seara în deplasare la FCU Craiova 1948, că victoria obținută este una important, fiind mulțumit de rezultat.

”Este în AND-ul acestei echipe să câștige trofee, dar în momentul de față ne gândim să câștigăm fiecare meci în parte.

Luăm meci cu meci, acum am obținut o victorie importantă, sunt mulțumit de rezultat, mai puțin de faptul că am fructificat mai puțin din ocaziile pe care le-am creat.

Concentrare în fața porții

Vreau mai multă concentrare în fața porții.

Este o victorie importantă, îmi era teamă de acest meci penrtru că știu că FCU Craiova este o echipă periculoasă și mă bucur că l-am câștigat”, a spus Mutu.

Acesta și-a felicitat băieții pentru atitudinea lor bună și a precizat că în perioada următoare urmează meciuri importante pentru CFR Cluj, dar va lua fiecare partidă pe rând.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax