Connect with us

EVENIMENT

Campanie CJ: Devino eroul pacienților din spitalele clujene. Donează sânge, donează trombocite

Publicat


Ziua Donatorului de Sânge, marcată de CJ Cluj

Ziua Internațională a Donatorului de Sânge va marcată și în acest an de Consiliul Județean Cluj.

Astfel, sediul CJ și stadionul Cluj Arena vor fi iluminate în culoarea roșie în 14 iunie, de Ziua Internațională a Donatorului de Sânge.

Campanie CJ: Devino eroul pacienților din spitalele clujene. Donează sânge, donează trombocite

Consiliul Județean Cluj susține, la fel ca în anii precedenți, demersurile prin intermediul cărora se marchează Ziua Internațională a Donatorului de Sânge.

În semn de solidaritate cu toți donatorii de sânge, care aleg să fie alături de semenii aflați în situații medicale dificile și să contribuie prin gestul lor la salvarea vieții celor suferinzi, în seara zilei de vineri, 14 iunie, sediul Consiliului Județean Cluj, de pe Calea Dorobanților nr. 106, precum și stadionul Cluj Arena, aflat în proprietatea și administrarea forului administrativ județean, vor fi iluminate în culoarea roșie.

Clujenii, îndemnați să doneze sânge și trombocite

„Este un bun prilej pentru a readuce în atenția cetățenilor importanța donării de sânge și de componente sanguine.

Încurajăm, o dată în plus, toate persoanele care pot dona să facă acest simplu gest, dar cu o importanță aparte pentru pacienții internați în spitale, și să doneze sânge, dar mai ales trombocite. Donează sânge, fii erou!”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Cei care doresc să dea o șansă în plus vieții și sănătății pot dona sânge și trombocite la Centrul de Transfuzie Sanguină, de pe strada Nicolae Bălcescu, la nr. 18, între orele 07.30 și 13.30.

Între Consiliul Județean Cluj și Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. T. Nicolau” a fost încheiat, de afltel, și un Protocol de colaborare în vederea sprijinirii desfășurării unor acțiuni de donare de sânge.

În baza acestuia, Consiliul Județean Cluj se implică activ în campaniile de conștientizare derulate la nivelul județului Cluj și care au drept principal obiectiv creșterea numărului donatorilor de sânge.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„U” Cluj are un nou ANTRENOR secund. Este un moldovean care a jucat la Ceahlăul

Publicat

eugeniu cebotaru

„U” Cluj are un nou antrenor secund. Eugeniu Cebotaru (39 de ani) va face parte din staff-ul tehnic condus de Ioan Ovidiu Sabău în noul sezon.

Originar din Republica Moldova, Eugeniu Cebotaru și-a început cariera de jucător la Zimbru Chișinău. În România, fostul mijlocaș a îmbrăcat tricoul formațiilor Ceahlăul Piatra Neamț, Academica Clinceni și Petrolul Ploiești. Cea mai bună perioadă din punct de vedere al cifrelor a fost la Ceahlăul. Pentru nemțeni a marcat 24 de goluri în 112 partide. De asemenea, Eugeniu Cebotaru a evoluat și în reprezentativa Republicii Moldova, având 68 de partide și un gol marcat.

„U” Cluj are un nou ANTRENOR secund. Este un moldovean care a jucat la Ceahlăul

Noul membru al al staff-ului tehnic a făcut trecerea de la activitatea din teren la cea de pe banca tehnică la mijlocul sezonului 2022/2023, când a fost numit antrenor secund la Petrolul Ploiești. S-a aflat în staff-ul formației de pe „Ilie Oană” până în luna martie, când a semnat cu FC Voluntari împreună cu principalul Florin Pîrvu.

Sursa/ Foto: fcucluj.ro

Citește mai departe

EDUCATIE

ATENȚIE. Rezolvarea subiectelor la proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională, pe Cluj24

Publicat

evaluare

Rezolvarea subiectelor la proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională va fi făcută din studioul TV al Cluj24, marți, de la ora 17 de către profesoara Manuela Galea de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca.

Aceasta va avea la dispoziție atât subiectele, cât și baremurile pentru probă.

Rezolvarea subiectelor va putea fi văzută pe site-ul Cluj24, pe YouTube – Cluj24 și pe Facebook – Cluj24.

evaluare

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro STAGNEAZĂ de jumătate de an la 4,97 lei

Publicat

Cursul euro leu

Creșterea economiei românești se datorează, în bună măsură, eforturilor făcute de BNR de a menține stabilitatea cursului euro/leu, care în ultimii zece ani a crescut cu numai 10%, de la 4,48 la 4,97 lei, în ciuda presiunilor de depreciere din ultimii ani.

Cursul euro a „fluctuat” săptămâna trecută în culoarul 4,9763 – 4,9771 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,974 – 4,977 lei. Nici minivacanța de Rusalii nu a fost însoțită de deprecieri pe piețele externe unde cotația era de 4,977 lei față de 4,9731 lei, în prima ședință din ianuarie.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro STAGNEAZĂ de jumătate de an la 4,97 lei

Analiștii BCR estimează pentru sfârșitul anului un curs euro/leu de „5,00 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”. În schimb, cei de la Libra Bank anticipează o valoare de 5,01 lei iar prognoza de primăvară a CNSP estimează pentru 2024 o medie anuală de 5 lei, respectiv una de 5,06 lei în 2025.

De la începutul acestui an, indicii ROBOR au avut o tendință ușor descendentă și s-au apropiat de pragul de 6%, identic cu cel al dobânzii facilității de depozit a BNR.

Evoluția poate fi pusă pe seama faptului că majoritatea dealerilor așteaptă din partea BNR o reducere a dobânzii de politică monetară, de un sfert de punct procentual, la 6,75%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încheiat săptămâna la 6,02%, față de 6,1% în ședința de miercuri. Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,04% iar cel la 12 luni la 6,05%, valori stabilite la începutul săptămânii, comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

„Dolarul va avea o evoluție apreciativă până la sfârșitul anului”

Euro s-a consolidat în jurul pragului de 1,07 dolari, iar tranzacțiile de lunea aceasta se realizau în culoarul 1,0684 – 1,0729 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a fluctuat săptămâna trecută între 4,6356 și 4,6535 lei, medie stabilită vineri.

Dolarul va avea o evoluție apreciativă până la sfârșitul anului, cred o bună parte dintre analiști, beneficiind de reziliența economiei americane la dobânzile ridicate practicate de Rezerva Federală. În schimb, zona euro a evitat recesiunea în ultimul moment, motiv pentru BCE de a reduce rata de referință cu un sfert de punct procentual, la 4,25%, pentru prima dată în ultimii cinci ani.

Dovadă a slăbiciunilor arătate de Germania, motorul economic al Uniunii Europene, este creșterea minoră din această a indicatorului sentiment economic măsurat de Institutul ZEW, în timp indicele climatului de afaceri al institutului Ifo a scăzut iar indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, a scăzut în iunie 50,8 puncte, de la 52,2 puncte în mai.

„Gramul de aur a încheiat săptămâna cu un preț de 353,6146 lei”

Decizia Băncii Angliei de a menține rata de referință la 5,25%, maxim al ultimilor 16 ani, nu a impulsionat evoluție lirei sterline, înainte cu două săptămâni de alegerile anticipate care se vor desfășura în Marea Britanie, iar media a scăzut vineri de la 5,8945 la 5,8883 lei.

În schimb, Banca Națională a Elveției de a reduce dobânda de politică monetară cu 25 puncte de bază, la 1,25%, a temperat aprecierea francului față de euro, iar media a fost stabilită vineri la 5,2157 lei.

Gramul de aur a încheiat săptămâna cu un preț de 353,6146 lei, mai mult cu circa 8 lei față de începutul ei. Creșterea s-a datorat aprecierii monedei americane și a unciei la 2.369,80 dolari, cotația coborând apoi până la 2.314,20 dolari. Luni dimineață, uncia fluctua între 2.315,70 și 2.333,70 dolari/uncie.

Vânzările mari de bitcoin au coborât lunea aceasta cotațiile monedei digitale la 60.876 – 63.326 dolari. Evoluția a afectat și ethereum care a coborât la 3.270 – 3.431 dolari.

Analiza cuprinde perioada 17 – 24 iunie

Citește mai departe

EDUCATIE

Reguli și interdicții la Evaluare Națională. Obiectele INTERZISE în sala de examen

Publicat

corectare

Evaluarea Națională începe marți, 25 iunie, cu proba la Limba și literatura română. Joi, 27 iunie, este proba la Matematică, iar vineri, 28 iunie, la Limba maternă. 

Pentru elevii claselor a VIII-a acesta este primul examen important din viața lor.

De aceea este esențial ca atât elevii, cât și părinții, să știe care sunt regulile din sălile de examen, ce au voie să facă, ce este interzis și care sunt consecințele încălcării regulamentului, scrie Alba24.ro.

Reguli și interdicții la Evaluare Națională. Obiectele INTERZISE în sala de examen

Elevii care susțin probele scrise la Evaluarea Națională nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să aibă asupra lor, în sălile de examen, telefoane mobile și căști audio.

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă și elevul este eliminat din examen, conform ordinului privind organizarea EN VIII 2024.

Candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc regulile și mențiunea că știu că nerespectarea lor duc la eliminarea din sala de examen.

Elevii eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă, potrivit metodologiei.

Reguli și interdicții

„Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ – centru de examen în acest scop.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.

„Elevii pot ieși din sala de examen după o oră”

Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.

Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Elevii pot ieși din sala de examen după o oră de la începerea probei scrise.

La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax