Connect with us

ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 21 septembrie (pamflet)

Publicat


În 1538 în Moldova își începe domnia Ștefan Lăcustă, care este nepotul lui Ștefan cel Mare, și va domni 2 ani. Pentru atâta nu merita deranjul…

În 1756 s-a născut John Loudon MacAdam, constructor de străzi. Ce echipă ar fi făcut el cu Videanu, furnizor de borduri…

În 1937 a apărut pentru prima oară romanul Hobbitul de J. R. R. Tolkien, roman care i-a inspirat pe părinții lui Adi Minune când l-au procreat…

În 1947 s-a născut Stephen King, scriitor american de toată groaza care a încercat să demonstreze că poate exista coșmar mai urât decât acela de a te trezi în fiecare dimineață cu soacra-n casă…

În 1959 s-a născut gata obosit Crin Antonescu, politician român…

În 1964, Malta devine independentă față de Regatul Unit. ”Another brick fall from the wall”, ar zice dl. Waters…

În 1971, Bahrain, Bhutan și Qatar se alătură ONU. Toate trei într-un pet de 2 litri…

În 1983, telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X în greutate de 800 de grame a primit aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA și va deveni primul telefon mobil din lume. Rușii îl copiază imediat, atâta doar că n-au putut rezolva problema alimentării, așa că telefonul se vindea la pachet cu un căruț de transportat bateria…

Azi e Ziua Internațională a Păcii. Adică Peace Day…

Tot azi se sărbătorește și Ziua Internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer. Azi sărbătorim Ziua Internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer. Azi e Ziua Internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer…

Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Sălciile din albia Canalului Morii din Cluj-Napoca, sub drujbe. ”Civicii” clujeni s-au scandalizat. De ce sunt tăiate

Publicat

De

Sălcii tăiate Canalul Morii

Sălciile din albia minoră a Canalului Morii din Cluj-Napoca sunt îndepărtate de cei de la Primăre.

Tăierile au început de câteva zile, iar acest lucru a nemulțumit o parte dintre clujeni. Aceștia spun că este vorba de o desfrișare excesivă și că ar trebui găsite alte soluții.

Sălciile din albia Canalului Morii din Cluj-Napoca, sub drujbe. ”Civicii” clujeni s-au scandalizat. De ce sunt tăiate

Intervenția de îndepărtare a sălciilor din albia minoră a Canalului Morii din Cluj-Napoca este realizată ca urmare a reclamației riveranilor, cărora le-au fost inundate proprietățile limitrofe cursului de apă, arată reprezentanții Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa.

Asta după ce mai mulți clujeni nemulțumiți s-au plâns pe Facebook de faptul că sălciile sunt tăiate de la rădăcină și nu se încearcă salvarea lor.

„Canalul Morii este un corp de apă artificial, iar traseul acestuia și al afluenților parcurge zone intens urbanizate, prin urmare factorul antropic are o influenţă semnificativă.

De-a lungul canalului sunt edificate construcții vechi, unele având fundația chiar zidurile acestuia. În plus, există deponii și vegetație în albia minoră care îngustează secțiunea de scurgere a apei”, au arătat aceștia.

Astfel, sălciile tăiate se numără printre blocajele care obturează secțiunea de scurgere. De asemenea, nu este respectată zona de protecție a cursului de apă.

Ploile abundente, o problemă și în zona Canalului Morii

Cei de la ABA Someș-Tisa arată că în cazul unor precipitații excepționale, de peste 60 de litri pe metru pătrat, înregistrate într-un interval de 24 de ore, de tipul celor produse în ultima perioadă, sunt probleme inclusiv în zona adiacentă Canalului Morii.

Asta din cauza rețelei de canalizare care nu face față, ca urmare a descărcării cursurilor de apă necadastrate, pâraiele Popii, Țiganilor I și Țiganilor II, care preiau atât o parte din apele pluviale, cât și sedimentele de pe versanți.

Locuințe inundate pe strada Onisifor Ghibu

„Instituția noastră colaborează cu Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru administrarea acestui curs de apă artificial, fiecare parte acţionând pe tronsoane specifice şi, mai ales, pentru asigurarea secţiunii de scurgere, implicit pentru protejarea riveranilor de efectul apelor mari.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca implementează mai multe proiecte de amenajare, proiecte avizate de către instituţia noastră.

Intervenția de îndepărtare a sălciilor din albia minoră este realizată de către Primăria Cluj-Napoca, ca urmare a reclamației riveranilor de pe strada Onisifor Ghibu, cărora le-au fost inundate proprietățile limitrofe cursului de apă”, au mai arătat reprezentanții ABA Someș-Tisa.

 

Vegetația din albia Canalului Morii va fi îndepărtată și în zona străzii Paris

Aceștia au mai precizat că Primăria Cluj-Napoca a obținut de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj aviz de gospodărire a apelor pentru un proiect care cuprinde lucrări de reabilitare a podului peste Canalul Morii de pe strada Paris, în cadrul acestora fiind incluse intervenții de îndepărtare a depunerilor aluvionare și a vegetației din albia minoră.

Având în vedere acest proiect, SGA Cluj a transmis autorității locale să analizeze posibilitatea extinderii lucrărilor de decolmatare pe tronsonul vizat de sesizare, situat în aval de Podul Paris, pentru a proteja cetățenii și bunurile acestora, iar Primăria municipiului Cluj-Napoca a acceptat să execute și aceste intervenții.

Foto principală Facebook/ Clujul Civic; ABA Someș-Tisa

Citește mai departe

EDUCATIE

Noul an școlar începe la Cluj cu elevi mutați în alte clădiri și părinți nemulțumiți. Zeci de școli și grădinițe sunt în șantier

Publicat

De

Scoli în șantier Cluj

Sunt ultimele zile de vacanță. Clopoțelul va suna în acest an în data de 9 septembrie, însă în multe unități de învățământ din Cluj-Napoca sunt în șantier, iar  lucrările vor fi trminate de abia anul viitor.

Șefa Inspectoratului Școlar (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, spune că va fi un disconfort pentru o parte din elevi în acest an, dar e vorba de lucrări de eficientizare energetică și modernizare făcute cu fonduri europene.

Noul an școlar începe la Cluj cu elevi mutați în alte clădiri și părinți nemulțumiți. Zeci de școli și grădinițe sunt în șantier

32 de clădiri unde funcționează creșe, grădinițe, școli și licee din Cluj-Napoca sunt cuprinse în proiecte de eficientizare energetică, finanțate prin PNRR, iar lucrările vor dura un an de zile, potrivit șefei IȘJ Cluj, Marinela Marc.

”Clădirile sunt renovate în totalitate și va fi un disconfort pentru elevi în acest an școlar. În 24 de unități de învățământ, reprezentând 32 de obiective, se fac lucrări care au început în această vară, și care vor continua pe durata anului școlar”, a precizat Marinela Marc.

Citește și: FOTO. Lucrări la 32 de unități de învățământ din Cluj-Napoca, cu fonduri din PNRR. Unde vor învăța elevii în timpul lucrărilor?

Aceasta a mai spus că e foarte important să nu se rateze aceste sume uriașe – 90 de milioane de euro, pentru că aceste școli vor arăta ca și cele renovate în anii trecuți.

Din cauza lucrărilor, copiii vor învăța fie în două schimburi, fie în alte școli, fie alte spații închiriate de Primărie.

”Discomfort” financiar și pentru părinți

Părinții copiilor care învață în unitățile de învățământ unde lucrări se vor face până anul viitor au fost informați din această vară.

Unii, însă, s-au arătat nemulțumiți de faptul că, din această cauză, vor avea costuri mai mari.

Este vorba despre părinții copiilor care merg la grădinițe unde se fac lucrări inclusiv la bucătării și care vor cheltui mai mult pentru hrana copiilor.

”Am văzut că a fost agitație în rândul părinților, legat de cuantumul sumelor de hrană pentru anumite grădinițe.

Atunci când mâncarea este pregătită în bucătăria grădiniței, se achiziționează doar alimentele, și este pregătită de către angajații grădiniței. În momentul în care bucătăria s-a închis, pentru că se renovează, și apelezi la o firmă de catering, sigur costurile sunt mai mari pentru că implică angajați, deplasare, caserolele în care se aduce mâncarea.

Au fost părinți nemulțumiți, fără să gândească un pic în profunzime și să înțeleagă de ce se vor majora anumite costuri”, a declarat Marinela Marc la TVR Cluj.

Foto: Școala Gimnazială ,,Constantin Brâncuși”

 

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă companie aeriană pe Aeroportul Cluj. Va opera, în premieră absolută, zboruri directe spre Riga

Publicat

O nouă companie aeriană va opera, în premieră absolută, zboruri directe spre Riga, de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță introducerea, în premieră absolută, a zborurilor directe spre Riga, de către compania aerienă airBaltic, începând din sezonul de vară 2025.

Zboruri directe de la Cluj la Riga

Începând din 2 mai 2025, compania aeriană airBaltic va conecta orașul Cluj-Napoca cu orașul Riga, capitala Letoniei.

Zborurile vor fi operate cu 2 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni şi vineri, conform programului din tabelul următor. Preţurile biletelor pornesc de la 75 euro (Economy Class) şi respectiv de la 295 euro pentru Business Class şi sunt disponibile deja pe site-ul companiei aeriene.

Zboruri de conexiune spre capitalele din nordul Europei

Prin programul anunţat de operare al companiei airBaltic, noua destinaţie va asigura şi zboruri de conexiune pe ambele sensuri, spre marile capitale ale ţărilor nordice, spre:

  • Tallinn – capitala Estoniei
  • Vilnius – capitala Lituaniei
  • Helsinki – capitala Finlandei
  • Stockholm -capitala Suediei
  • Oslo – capitala Norvegiei
  • Copenhaga – capitala Danemarcei

airBaltic își extinde rețeaua și la Cluj-Napoca, după București

Aeroportul Internaţional Cluj este primul după Aeroportul Internaţional Henri Coandă, de pe care compania aeriană națională letonă airBaltic își anunță extinderea operaţiunilor de zbor în România.

„Suntem încântați să extindem prezența airBaltic în România, să lansăm această nouă rută și să conectăm Cluj-Napoca de vibrantul oraș Riga – baza airBaltic. Suntem recunoscători partenerilor noștri de la Aeroportul Internaţional Cluj pentru colaborarea lor și așteptăm cu nerăbdare să oferim pasagerilor locali oportunitatea de a experimenta Letonia, iar cu ajutorul unor conexiuni convenabile prin intermediul acestor zboruri spre Riga, și restul țărilor baltice și nordice”, a transmis Thomas Ramdahl, SVP Network Management la airBaltic.

 Un impuls pentru turism

„Ruta Cluj-Napoca-Riga operată de compania airBaltic este o realizare foarte importantă pentru aeroportul nostru. airBaltic este o companie aeriană prestigioasă, cu conexiuni foarte bune în special către țările baltice și zona scandinavă. De asemenea, ruta Cluj-Napoca – Riga va contribui la dezvoltarea turismului și a schimburilor economice între cele 2 regiuni deservite de aeroporturile corespunzătoare”, a precizat David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Destinație ideală pentru un city-break

Riga este capitala și cel mai mare oraș al Letoniei, care merită vizitat. Centrul vechi al Rigăi a fost listat în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din anul 1987 și reprezintă destinația ideală pentru un city break.

În capitala Letoniei veți găsi una dintre cele mai mari concentrații de clădiri construite în stil secesionist din Europa, numărând peste 800 de clădiri. De asemenea, Riga este gazda celei mai înalte clădiri din Letonia, dar și din Uniunea Europeană. Este vorba despre un turn de emisie TV-radio, cu o înălțime de 368,5 metri. În anul 1930, Piața Centrală din inima oraşului era cea mai mare din Europa. Astăzi, piaţa numără peste 3.000 de standuri la care se vând produse speciale alimentare, dar și obiecte de artizanat.

Aeroportul se află la 9 kilometri de centrul capitalei Riga şi este tranzitat anual de peste 6,6 milioane de pasageri fiind, de asemenea, principalul hub aerian pentru airBaltic. În anul 2023, aeroportul din Riga a fost cel mai important aeroport din statele baltice, deservind 42% din totalul pasagerilor din traficul aerian baltic și 40 % din toate zborurile.

airBaltic, principala companie aeriană din Țările Baltice

 

airBaltic (Air Baltic Corporation AS) este principala companie aeriană din Țările Baltice și unul dintre transportatorii cu cea mai rapidă creștere din Europa. În calitate de companie aeriană hibridă, folosește avantajele atât ale transportatorilor de rețea tradiționale, cât și ale transportatorilor low-cost.

Printr-o rețea de peste 130 de rute din Riga, Tallinn, Vilnius, Tampere și, sezonier, Gran Canaria, airBaltic conectează Țările Baltice cu peste 70 de destinații din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Caucaz.

Fondată în 1995, airBaltic operează astăzi una dintre cele mai tinere flote din Europa, constând din 48 de avioane Airbus A220-300 și are peste 2.500 de profesioniști.

Compania este deținută majoritar de statul leton, care deține 97,97% din acțiuni, restul de 2,03% fiind deținut de acționari privați.

Rețeaua de rute a Aeroportului Internaţional Cluj oferă în prezent peste 45 de destinații regulate spre aproximativ 20 de țări din Europa și Orientul Mijlociu, precum și zboruri charter spre cele mai importante destinații turistice ale sezonului.

Citește mai departe

EVENIMENT

STUDIU: Telefoanele mobile NU cresc riscul de cancer cerebral. Rețelele 3G și 4G, emisii de radiofrecvență mici

Publicat

De

Studiu telefoane mobile

Un studiu complex, comandat de OMS, arată că telefoanele mobile nu cresc riscul de cancer cerebral.

Acesta se bazează pe 63 de cercetări științifice și s-a desfășurat pe parcursul a patru ani.

STUDIU: Telefoanele mobile NU cresc riscul de cancer cerebral. Rețelele 3G și 4G, emisii de radiofrecvență mici

Vești liniștitoare pentru utilizatorii de telefoane mobile. Cercetarea, comandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), nu a găsit nicio legătură între utilizarea telefoanelor și riscul de cancer cerebral.

Studiul, publicat în revista Environment International, a fost condus de experți ai Agenției australiene de protecție împotriva radiațiilor și siguranță nucleară, cu participarea cercetătorilor din 10 țări. Aceștia au analizat cercetări publicate între 1994 și 2022, din 22 de țări, potrivit Mediafax.

Nu s-a găsit niciun risc crescut, chiar și în cazul expunerii de peste 10 ani

Profesorul Mark Elwood, coautor al studiului și profesor onorific de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, a declarat, conform Sky News: „Niciuna dintre problemele majore studiate nu a arătat riscuri crescute. Pentru problema principală, telefoanele mobile și cancerele cerebrale, nu am găsit niciun risc crescut, chiar și în cazul expunerii de peste 10 ani și al categoriilor maxime de timp de convorbire sau de număr de apeluri”.

Cercetătorii au analizat frecvențele radio cu lungimi de undă cuprinse între 300 Hz și 300 GHz, utilizate pentru telefoane mobile, wi-fi, radare și alte aplicații. Ei au examinat riscul de cancer la creier, glanda pituitară, glandele salivare, precum și riscul de leucemie.

În plus, studiul nu a găsit niciun risc crescut de leucemie sau cancer cerebral la copii din cauza emițătoarelor radio sau TV ori a stațiilor de bază de telefonie mobilă.

Încă se fac studii pentru rețelele 5G

Profesorul Elwood a menționat că majoritatea studiilor au analizat rețelele 1G și 2G, precizând că rețelele mai noi 3G și 4G au emisii de radiofrecvență substanțial mai mici.

În ceea ce privește rețelele 5G, nu există încă studii majore, dar cercetările asupra radarelor, care folosesc frecvențe înalte similare, nu au arătat un risc crescut de cancer cerebral.

Constatările vin în contextul în care, în timpul pandemiei COVID-19, au existat atacuri asupra stâlpilor de telefonie mobilă 5G în mai multe țări, bazate pe convingerea nefondată că aceștia ar contribui la răspândirea virusului.

Profesorul Alberto Najera, fizician și expert în radiofrecvențe și sănătate la Universitatea Castilla-La Mancha din Spania, a lăudat „revizuirea sistematică exhaustivă”, descriind concluziile ca fiind „robuste” și „susținute de studii de calitate”.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax