Connect with us

EVENIMENT

Călătoria cu trenul, un CALVAR. Clujeancă REVOLTATĂ: Șase ore și jumătate, de la Cluj la Oradea

Publicat


Nu mai e o noutate că, în ceea ce privește transportul, România este într-o mare confuzie. Autostrăzile se strică, avioanele anulează zboruri, trenurile întârzie. Nu știm cum stăm la capitolul naval… Pardon, am uitat că nu mai avem flotă. Expresia „Nu știi niciodată când pleci dar măcar știi sigur când nu ajungi” descrie cel mai bine haosul de pe calea ferată. Minutele de întârziere cumulate depășesc perioada în care ne bălăcim în democrația recentă. Ca să nu mai punem la socoteală condițiile de călătorie.

O clujeancă prinsă cu familia în malaxorul unei călătorii cu trenul până la Oradea, pe caniculă, a refulat pe pagina de socializare:

„6 ore și jumătate pentru 152 km parcurși. În loc de 2,5h, cât era timpul anunțat când am cumpărat biletele de tren.

Totul pentru a parcurge azi distanța uriașă dintre Oradea și Cluj.

„Doar” 4 ore de întârziere, timp în care am stat în tren, în 90% din timp fără informații legate de cât mai durează, fără alternative reale și fără aer condiționat, într-un tren care se cocea la propriu.

„Când se va schimba ceva la CFR Călători?”

Saună sau concurs de tricouri ude. Sau maraton de răbdare. Orice ar fi fost, am ajuns la linia de finish cu bine, toți 3, am cântat și am dansat, am înveselit alți pasageri, am alimentat vecinii cu apă și am rămas calmi spunându-ne „Bine că e duminică și nu avem nimic planificat azi”.

E tare greu să nu mă revolt și să nu-mi pun o tonă de întrebări care încep cu „De ce”? „Cum e posibil?” și „Când se va schimba ceva la CFR Călători?”

Timp estimat: 2,5h. Număr kilometri: 152. Timp real: 6,5 ore. Pentru că vreo 4 ore am stat și am așteptat o altă locomotivă pentru că a noastră s-a stricat. De două ori. Zeci de oameni care au pierdut avionul, alții care nu mai rezistau de cald.

O defecțiune poate oricând să apară, dar atât de multă lipsă de soluții, lipsă de reacție și de informații, plus delăsare chiar de mult nu am mai văzut. Perfect combo.

„Circulați cu mijloacele de transport în comun. Folosiți trenul pentru că e cel mai rapid, ecologic și sigur mijloc. Lăsați mașinile acasă. Pentru că atunci când le veți lăsa, veți fi pe deplin recompensați.”
Acum suntem toți 3 cu dușul făcut, cu hainele puse la spălat și hrăniți, la Cluj. Dar, Doamne, luung e drumu’ Clujului! Chiar și când ești aproape…

Alții nu au fost la fel de norocoși, pentru că mulți pasageri merg până la Brașov. E și cazul celor două doamne pensionare din vagonul nostru. La noapte sau dimineață poate ajung și dânsele acasă, că doar au fost la Felix la băi, acum rezistă la orice”.

Cei care au comentat la postare au avut, la rândul lor, dor cuvinte de „laudă” la adresa CFR-ului:

„Să vezi pe ruta Cluj Bucuresti ce fain e, noaptea! Aer conditionat maxim, toaletele refulate, niște jeguri de paturi. Si niciodata nu ajung la timp. Minim 25 de minute la fiecare drum am prins”, scrie o altă clujeancă.

„Reclamație, returnarea banilor. Nimeni nu face reclamație, nu își cere banii, normal că nu îi interesează”, concluzionează o altă persoană.

„La un moment dat, nici controlorul nu mai rezistă: „Eu mă las de CFR și mă duc cioban la oi!”, a mai completat postarea clujeanca în cauză.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Două case din Turda au luat FOC. O persoană a suferit un atac de PANICĂ

Publicat

pompieri 7

Un incendiu a izbucnit, marți la două case din Turda. Pompierii au intervenit cu 4 autospeciale. O persoană a suferit un atac de panică.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care a cuprins două case de locuit, învecinate, pe strada Racului din Turda. Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 200 de mp, iar echipajele noastre lucrează pentru localizarea flăcărilor, respectiv pentru protejarea imobilelor din vecinătate.

VIDEO. Două case din Turda au luat FOC. O persoană a suferit un atac de PANICĂ

O persoană care a suferit un atac de panică a fost evaluată de echipajul medical. Au intervenit 3 autospeciale de la Detașamentul Turda, forțele fiind suplimentate cu o autospecială de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca.

Incendiul a fost lichidat. Pompierii înlătură efectele negative ale acestuia și caută posibile focare ascunse”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a MODIFICAT programul Superligii din cauza caniculei. Vezi când JOACĂ echipele clujene

Publicat

minge

Canicula schimbă orele de disputare ale meciurilor din etapa a 2-a. Liga Profesionistă de Fotbal și deținătorii de drepturi TV au anunțat că partidele din etapa a doua a Superligii se vor juca de la 19:00 și de la 22:00, după ce jucătorii și staff-urile au acuzat că este prea cald.

Prima etapă din Superliga a avut meciuri care s-au disputat de la 17:00 și de la 18:30 pe o vreme caniculară. Unele partide s-au jucat și la 40 de grade Celsius, scrie GSP.

S-a MODIFICAT programul Superligii din cauza caniculei. Vezi când JOACĂ echipele clujene

„Liga Profesionistă de Fotbal și deținătorul drepturilor tv au modificat orele de disputare ale partidelor contând pentru etapa a doua a Campionatului Național SuperLiga României.

La baza acestei decizii comune au stat prognozele meteo, care indică temperaturi ridicate la finalul acestei săptămâni.

Programul complet al etapei a doua:

Vineri, 19 iulie: Ora 19.00 Politehnica Iași – FC Botoșani / Ora 22.00 Unirea Slobozia – FCSB

Sâmbătă, 20 iulie: Ora 19.00 Universitatea Craiova – UTA Arad / Ora 22.00 FC Rapid 1923 – CFR 1907 Cluj

Duminică, 21 iulie: Ora 19.00 Universitatea Cluj – FC Hermannstadt / Ora 22.00 Dinamo București – Petrolul Ploiești

Luni, 22 iulie Ora 19.00 Gloria Buzău – Sepsi OSK Sf. Gheorghe / Ora 22.00 Oțelul Galați – Farul Constanța”, au transmis cei de LPF.

Citește mai departe

EDUCATIE

10 LICEE din județul Cluj au promovabilitate de 100% la examenul de BACALAUREAT. Câte au ajuns la peste 90%

Publicat

De

Licee Cluj

Elevii clujeni au obținut cele mai bune rezultate din țară la prima sesiune a examenului de Bacalaureat. 10 licee din județ au promovabilitate de 100%.

Rata de promovare la BAC în județ a fost de peste 90%, rezultat „fabulos”, conform șefei Inspectoratului Școlar Cluj. 4 elevi clujeni, au obținut media generală 10.

10 LICEE din județul Cluj au promovabilitate de 100% la examenul de BACALAUREAT. Câte au ajuns la peste 90%

„Ecourile” după afișarea rezultatelor la Bacalaureat s-au stins, absolvenții clujeni se pregătesc de admiterea la facultate, iar cei care nu au trecut examenul sau nu l-au dat încă se pregătesc pentru a doua sesiune, cea de toamnă.

Dar cei care s-au prezentat la examen au reuștit să aducă o promovabilitate totală, de 100% în 10 licee. Este vorba de medii de 6 și peste. Iar numărul școlilor din județul Cluj cu o promovabilitate de peste 90% este de 27.

Cu alte cuvine, în 37 de licee din 63 câte sunt în județ, promovabilitatea a fost între 90 și 100%.

Liceele din Cluj cu promovabilitate de 100%

Potrivit Inspectoratului Școlar Cluj, liceele unde toți elevii care s-au prezentat au trecut BAC-ul sunt:

 • Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca

Citește și: FOTO. A doua elevă din Cluj cu 10 la Bacalaureat: Am avut profesori foarte buni la clasă și am fost atentă la ore

 • Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda
 • Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca
 • Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic „Elf” Cluj-Napoca – privat
 • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic „Victor Babeș” Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic Creștin „Pro Deo” Cluj-Napoca – privat
 • Liceul Unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca.

Care sunt liceele din județ cu promovabilitate de până la 99%

În 27 de licee din Cluj promovabilitatea la BAC a fost între 90 și puțin peste 99%.

Aceste sunt:

 • Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca – 99,16%
 • Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – 98,92%
 • Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca – 98,90

Citește și: FOTO. Eleva de 10 la Bacalaureat de la Colegiul ”Emil Racoviță” Cluj: E un rezultat pentru care am muncit mult în ultimii 12 ani

 • Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos” Cluj-Napoca – 98,82%
 • Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” Turda – 98,55%
 • Liceul Teoretic „Eugen Pora” Cluj-Napoca – 98,36%
 • Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca – 98,29%

Citește și: O elevă de la Liceul „Onisifor Ghibu” a obținut media 10 la Bacalaureat, după contestații. Vrea să dea la Medicină la UMFIH Cluj

 • Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca – 98,21%
 • Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Cluj-Napoca – 98%
 • Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca – 97,96%
 • Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca – 97,85%
 • Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca – 97,14%
 • Colegiul De Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca – 96,77%
 • Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla – 96,72%
 • Liceul Tehnologic Gherla – 96,55%
 • Colegiul Tehnic De Comunicații „Augustin Maior” Cluj-Napoca – 96,36%
 • Liceul Teoretic „Horea Cloșca și Crișan” Cluj-Napoca – 95,24%
 • Liceul Teoretic „Pavel Dan” Câmpia Turzii – 94,50%
 • Colegiul Tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca – 94,34%
 • Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej – 94,07%
 • Colegiul Ortodox Mitropolitul „Nicolae Colan” Cluj-Napoca – 93,90%
 • Colegiul „Emil Negruțiu” Turda – 93,75%
 • Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej – 92,97%

Citește și: Ștefana Trifan de la Colegiul Andrei Mureșanu din Dej a obținut media 10 la BAC: Am învățat constant și nu am făcut meditații

 • Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca – 92,73%
 • Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău – 92,59%
 • Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” Cluj-Napoca – 92,31%
 • Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca – 91,49%.

În județ, liceele tehnologice sunt cele care au avut o promovabilitate mai mică de 50%.

Foto: Arhivă

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Parcul balnear Toroc din Dej, în top 10 la nivel național la capitolul ștranduri publice

Publicat

Toroc

Monitorul Climatic al Uniunii Europene arată că iunie 2024 a fost cel mai fierbinte cireșar din istorie și luna iulie pare să bată un alt record, astfel încât Clubulcopiilor.ro a alcătuit un top al celor mai bune ștranduri și aqua park-uri publice din țară.

”Am ales locurile de bălăceală publice (adică acelea care sunt administrate de primării sau de consiliile locale), deoarece prețurile sunt de obicei mai mici decât în cazul ștrandurilor și parcurilor acvatice private.

Și pentru că avem deja primari și consilieri (mai vechi sau mai noi) instalați în funcții, vă arătăm și vouă topul celor mai bune 15 locuri publice de bălăceală din țară, fără să stârnim, sperăm, controverse cu iz politic.

Top 10

Toroc

Clasamentul întocmit de Clubulcopiilor.ro  cu cele mai bine cotate ștranduri și aqua park-uri publice din România, se bazeză pe baza datelor disponibile în Google Maps.

Cele mai bine cotate ștranduri din România se află în Gura Humorului și Târgoviște. Cele 2 ștranduri au reușit să obțină un rating excelent de 4,5 dintr-un maximum de 5.

Care este ștrandul sau aquaparc-ul din România cu cei mai mulți vizitatori? Aquapark-ul Nymphaea din Oradea este cea mai populară piscină publică din România. În cei șapte ani de funcționare, Aquaparkul Nymphaea a fost vizitat de aproximativ 2.107.000 persoane.

Rating 4.1

Parcul Balnear Toroc a primit rating-ul 4.1 fiind evaluat de aproape 2500 de vizitatori. Ce apreciază cei care îi trec pragul, este că ștrandul păstrează aceleași tarife accesibile pentru toți vizitatorii ca în anii trecuți, cu reduceri pentru elevi și pensionari, dar și partea de facilități oferite, precum și curățenia.

Rezultatele complete le puteți vedea accesând linkul de mai jos:  https://www.clubulcopiilor.ro/cele-mai-bine-cotate-stranduri-si-aqua-park-uri-publice-din-romania/

Clasament  Ștrand/Aqua Park Public      Localitate   Scor  Număr recenzii

1       Complex Agrement Ariniș   Gura Humorului 4.5    2500

2       Complexul Turistic de Natație      Târgoviște 4.5    2388

3       Aquapark Nymphaea   Oradea       4.4    15765

4       Cornișa Waterpark & Sports         Botoșani    4.4    2180

5       Complexul Weekend  Târgu Mureș       4.3    5012

6       Ștrand Termal     Tășnad       4.2    6224

7       Ștrand Ostroveni         Râmnicu Vâlcea 4.2    3869

8       Neptun Water Park      Arad 4.1    3882

9       Balnear Park Toroc     Dej    4.1    2260

10     Băile Sărate Ocna Mureș      Ocna Mureș        4.1    1514

11     Ștrand municipal         Sfântu Gheorghe          4.1    1247

12     Mirajul Oltului AquaPark    Călimănești         4.1    1165

13     Strandul Tineretului    Piatra-Neamt       4.1    1121

14     Ștrand „Băile Daco-Romane”        Geoagiu-Băi       4       1921

15     Ștrandul municipal      Iași    3.9    1398

Clubul copiilor

Clubulcopiilor.ro este un director web unde părintii pot gasi cu usurinta informatii despre grădinițe și creșe, parcuri tematice, locuri de joacă, cursuri de perfecționare și inițiere, idei pentru excursii în natură, atracții turistice, restaurante prietenoase cu copiii precum si diverse evinimente adresate familiilor din România.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax