Connect with us

EDUCATIE

BURSE în valoare de peste 100.000 de lei, oferite de Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” din Cluj

Publicat


fundatia mitropolitul bartolomeu

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” anunţă deschiderea unui nou concurs pentru 34 de burse oferite elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în anul şcolar şi universitar 2022-2023, burse în valoare totală de peste 100.000 de lei.

„Bursele sunt repartizate după cum urmează:

• 18 burse pentru elevi, în valoare de 300 lei pe lună

• 12 burse pentru studenți, în valoare de 400 lei pe lună

• 3 burse de cercetare pentru masteranzi, în valoare de 400 lei pe lună

• 1 bursă de cercetare pentru doctorat, în valoare de 500 lei pe lună

Bursele pentru elevi, se acordă pe o perioadă de 8 luni, cele pentru studenţi şi masteranzi pe o perioadă de 9 luni, iar bursa pentru doctorat se acordă pe o perioadă de 12 luni, începând cu 15 noiembrie 2022. Masteranzii şi doctoranzii interesați de aceste burse vor trebui să prezinte un proiect de cercetare pe o temă interdisciplinară, din domeniile propuse: teologia şi interpretarea ştiinţelor, teologia şi bioetica, teologia şi mediul înconjurător, teologia şi artele, teologia şi lumea.

Calendarul şi etapele desfăşurării concursului:

• 28 Octombrie 2022, termenul limită pentru depunerea dosarelor, direct sau prin poştă, la sediul Fundaţiei (400117 Cluj-Napoca, P-ţa Avram Iancu 18)

• 9 Noiembrie 2022 afişarea rezultatelor

• 10 Noiembrie 2022 contestaţii şi afişarea rezultatelor finale

Condiţiile de participare, fișa tip a aplicantului, precum şi actele necesare pentru întocmirea dosarului se găsesc în Regulamentul de burse aprobat de Colegiul Director al Fundaţiei este publicat AICI. Fundaţia va încheia cu fiecare bursier un contract în care vor fi prevăzute drepturile şi obligaţiile ce revin ambelor părţi pe toată perioada derulării bursei.

Fondul alocat pentru bursele din acest an şcolar este de 103.200 lei, iar până în prezent, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a acordat 465 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 1.242.300 lei.

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a fost înfiinţată în urmă cu 14 ani de vrednicul de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania şi reprezintă proiectul generos şi inspirat al unui om cu viziuni largi, care a ştiut să ofere și după plecarea sa din această lume o şansă pentru tinerii merituoşi, dar lipsiţi de posibilităţi materiale. Fundația are ca scop principal acordarea de burse tinerilor merituoşi dar lipsiţi de posibilităţi financiare, din resursele proprii, pe care le administrează potrivit dorinţei fondatorului ei”, au transmis reprezentanții fundației.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șofer RECALCITRANT reținut de polițiștii clujeni. Rupt de BEAT, a provocat un accident în Florești

Publicat

De

fiola alcool volan

Un bărbat de 40 de ani din județul Bistrița-Năsăud a fost reținut de polițiștii clujeni după ce a produs un accident pe strada Cetății din comuna Florești. Bărbatul a refuzat prelevarea de mostre biologice.

Polițiștii Secției 6 Rurală Florești au dispus reținerea pentru 24 de ore a bărbatului.

Șofer recalcitrant reținut de polițiștii clujeni. Rupt de beat, a provocat un accident în Florești

Potrivit polițiștilor, bărbatul care se afla la volanul unui autoturism a fost implicat într-un eveniment rutier produs duminică pe strada Cetății, din Florești, în urma căruia au rezultat doar pagube materiale.

Testarea cu aparatul etilotest a acestuia a indicat concentrația de 1,36 mg/l alcool pur în aerul expirat. În baza constatării, polițiștii l-au condus pe acesta la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice necesare stabilirii alcoolemiei.

Bărbatul a refuzat prelevarea mostrelor, astfel că în cauză au fost demarate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Copiii de la Grădinița Specială Cluj-Napoca au tablă INTERACTIVĂ, care îi va ajuta în procesul de învățare

Publicat

De

gradinita speciala (2)

Copiii cu dizabilități intelectuale, sindrom Down sau tulburări din spectrul autist, înscriși la Grădinița Specială Cluj-Napoca, vor avea parte de un proces de predare modern.

Grădinița aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj a fost dotată nu doar cu echipamente noi, ci și cu mobilier.

gradinita speciala (4)

Copiii de la Grădinița Specială Cluj-Napoca au tablă interactivă, care îi va ajuta în procesul de învățare

Instituția școlară a fost dotată cu o tablă interactivă, dar și două retroproiectoare și două laptopuri. Utilizarea tablei interactive va permite trecerea de la o metodă tradiţională de predare la una modernă, presupunând numeroase posibilităţi de prezentare şi diversificare a informaţiei, cu avantaje atât pentru copii, cât și pentru cadrele didactice.

gradinita speciala (5)

gradinita speciala (1)

Pentru grădiniță au fost achiziționate și dulapuri pentru hol, paturi rabatabile, rafturi noi de bibliotecă, dar și scaunde ergonomice.

Pe lângă acestea, a mai fost achiziționată și o ladă frigorifică.

Beneficiarii Grădiniței Speciale din Cluj-Napoca sunt copiii preșcolari cu vârsta de 3 – 6 ani care au dizabilități intelectuale, sindrom hiperkinetic, sindrom Down, tulburări din spectrul autist, întârziere în dezvoltarea limbajului expresiv și receptiv, în dezvoltarea generală, precum și cu tulburări emoționale și de conduită.

Foto: Consiliul Județean Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Statuia lui Iuliu Maniu, repusă pe SOCLU. Boc a pus presiune pe constructor

Publicat

maniu sus 1

Statuia lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare, dată jos la sfârșitul săptămânii trecute, a fost repusă, luni, pe soclu, de muncitorii firmei care se ocupă cu lucrările de modernizare în zonă.  

Din informațiile Cluj24, reiese că primarul Emil Boc a pus presiune pe conducerea firmei SC Astor Com, câștigătoarea licitației organizate de Primăria Cluj-Napoca și care execută lucrările de modernizare în proiectul care vizează străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente, să repună, de urgență, statuia la locul ei.

Emil Boc era plecat din țară când muncitorii au dat jos statuia lui Maniu, dar a revenit duminică la Cluj.

În jurul statuii a fost pus un gard de protecție provizoriu.

Lucrările în zonă se vor încheia la sfârșitul săptămânii, astfel că duminică, 5 februarie, va putea avea loc comemoarea a 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu.

Citește și FOTO. Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: „Sunt şocat”

maniu sus 1

maniu sus 2

Citește mai departe

EVENIMENT

Victor Pițurcă, REȚINUT de DNA. Ce acuzații i se aduc

Publicat

algérie roumanie 20140604 victor piturca

Victor Pițurcă, fost selecționer al naționalei de fotbal a României, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit unor surse judiciare, Victor Pițurcă este cercetat într-un dosare privind achiziția de măști în pandemie.

Victor Pițurcă, reținut de DNA. Ce acuzații i se aduc

Pițurcă ar fi cercetat alături de fiul său, având în vedere că a ajutat la transportul de măști de protecție către Ministerul Apărării Naționale.

Măștile erau adus din China, însă erau neconforme. Prejudiciul ar fi de câteva milioane de euro.

Antrenorul a dost dus la audieri duminică și a fost reținut în cursul nopții.

Potrivit aceloraşi surse, în dosar a mai fost reţinut şi directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au anunțat luni că se efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2022-2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției locale și a poliței naționale.

În cursul zilei de 30 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în cinci locații, situate pe raza municipiului București și a județului Călărași, din care trei sunt sedii ale unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Foto: Clément Bucco-Lechat/Wikipedia

Sursa: Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax