EDUCATIE
BURSE în valoare de peste 100.000 de lei, oferite de Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” din Cluj

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” anunţă deschiderea unui nou concurs pentru 34 de burse oferite elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în anul şcolar şi universitar 2022-2023, burse în valoare totală de peste 100.000 de lei.
„Bursele sunt repartizate după cum urmează:
• 18 burse pentru elevi, în valoare de 300 lei pe lună
• 12 burse pentru studenți, în valoare de 400 lei pe lună
• 3 burse de cercetare pentru masteranzi, în valoare de 400 lei pe lună
• 1 bursă de cercetare pentru doctorat, în valoare de 500 lei pe lună
Bursele pentru elevi, se acordă pe o perioadă de 8 luni, cele pentru studenţi şi masteranzi pe o perioadă de 9 luni, iar bursa pentru doctorat se acordă pe o perioadă de 12 luni, începând cu 15 noiembrie 2022. Masteranzii şi doctoranzii interesați de aceste burse vor trebui să prezinte un proiect de cercetare pe o temă interdisciplinară, din domeniile propuse: teologia şi interpretarea ştiinţelor, teologia şi bioetica, teologia şi mediul înconjurător, teologia şi artele, teologia şi lumea.
Calendarul şi etapele desfăşurării concursului:
• 28 Octombrie 2022, termenul limită pentru depunerea dosarelor, direct sau prin poştă, la sediul Fundaţiei (400117 Cluj-Napoca, P-ţa Avram Iancu 18)
• 9 Noiembrie 2022 afişarea rezultatelor
• 10 Noiembrie 2022 contestaţii şi afişarea rezultatelor finale
Condiţiile de participare, fișa tip a aplicantului, precum şi actele necesare pentru întocmirea dosarului se găsesc în Regulamentul de burse aprobat de Colegiul Director al Fundaţiei este publicat AICI. Fundaţia va încheia cu fiecare bursier un contract în care vor fi prevăzute drepturile şi obligaţiile ce revin ambelor părţi pe toată perioada derulării bursei.
Fondul alocat pentru bursele din acest an şcolar este de 103.200 lei, iar până în prezent, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a acordat 465 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 1.242.300 lei.
Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a fost înfiinţată în urmă cu 14 ani de vrednicul de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania şi reprezintă proiectul generos şi inspirat al unui om cu viziuni largi, care a ştiut să ofere și după plecarea sa din această lume o şansă pentru tinerii merituoşi, dar lipsiţi de posibilităţi materiale. Fundația are ca scop principal acordarea de burse tinerilor merituoşi dar lipsiţi de posibilităţi financiare, din resursele proprii, pe care le administrează potrivit dorinţei fondatorului ei”, au transmis reprezentanții fundației.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții din camera unde s-a produs incidentul au fost mutați temporar

Conducerea UTCN a dat, duminică, asigurări că toți studenții cazați în căminele universității sunt în siguranță și au precizat că regulamemtul interzice utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii.
Asta după ce sâmbătă, 15 martie, un incendiu a izbucnit într-o cameră de la etajul 6 al căminului UTCN din cartierul Mărăști.
Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții sunt în siguranță
Potrivit reprezentanților universității din Cluj-Napoca, datorită sistemului de alarmă și senzorilor de fum care au funcționat corespunzător, studenții aflați în cămin au fost evacuați în siguranță, înainte de sosirea pompierilor. În momentul în care a izbucnit incendiul, în cămin se aflau aproape 200 de persoane.
“Nicio persoană nu a fost rănită, iar pagubele materiale sunt minore. Pentru a le asigura confortul, studenții cazați în camera în care s-a produs incendiul au fost mutați temporar în alte spații”, au transmis reprezentanții UTCN, care i-au asigurat pe aceștia și că se depun toate eforturile ca, în cel mai scurt timp, să se poată întoarce în camera lor.
Studenții trebuie să respecte cu strictețe regulamentul
Din primele cercetări efectuate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, cauza producerii incendiului a fost un prelungitor electric defect, care aparținea studenților. Reprezentanții universității au anunțat că vor colabora în continuare cu autoritățile, iar verificările continuă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii incidentului.
“Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca subliniază că siguranța studenților din căminele universitare este o prioritate. În acest sens, au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Mai mult, chiar în căminul unde s-a produs incendiul, a fost organizat un exercițiu de alarmare și evacuare în caz de incendiu, în colaborare cu ISU Cluj, în cursul acestui an universitar”, au transmis reprezentanții UTCN.
Aceștia fac, de asemenea, un apel către toți studenții să respecte cu strictețe regulamentul de organizare și funcționare a căminelor studențești din UTCN. “Conform articolului 65, alineatul 6, este strict interzisă utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii”, au arătat aceștia.
Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 din Cluj-Napoca au intervint sâmbătă pentru a lichida un incendiul izbucnit într-o cameră a căminului studențesc.
EVENIMENT
Poliția a identificat șoferul AGRESIV care a spart parbrizul unei mașini la mall-ul din Florești. E cercetat pentru distrugere

Polițiștii clujeni s-au sesizat din oficiu în urma scandalului care a avut loc în parcarea mall-ului din Florești între doi șoferi.
Bărbatul care a fost deosebit de agresiv, și care a lovit o mașină până i-a crăpat parbrizul, este cercetat pentru distrugere și tulburarea liniștii publice.
Șofer agresiv, identificat de polițiștii clujeni
“În urma activităților desfășurate de către polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești, bărbatul a fost identificat stabilindu-se că este vorba de un bărbat de 42 de ani din municipiu Cluj-Napoca”, au transmis polițiștii clujeni care au arătat că au demarat cercetări după ce imaginile au apărut în spațiul public.
Astfel, polițiștii s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere.
“În continuare se desfășoară cercetări pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a avut loc evenimentul și pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece. Trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, duși la spital

Un accident de circulație, soldat cu trei victime, a avut loc duminică, la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece.
Două mașini s-au ciocnit.
Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la un accidentul în careau fost implicate două autoturisme. Au fost transportați la spital trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani. Toți au fost în permanență conștienți și cooperanți, potrivit reprezentanților ISU Cluj.
La misiune au luat parte echipajele de la Garda Gilău cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Pe parcurs, forțele au fost suplimentate cu încă o ambulanță SMURD de la Punctul de Lucru Florești.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
VIDEO. Zeci de clujeni au învățat manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii SMURD. Printre ei mulți copii

Zeci de clujeni au fost interesați să învețe să salveze o viață chiar de la cei care fac asta aproape în fiecare zi.
Maratonul Resuscitării de la Cluj a atras și foarte mulți copii, curioși să facă manevrele direct pe manechine.
Zeci de clujeni au învățat manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii SMURD
O nouă ediție de succes a Maratonului Resuscitării a avut loc, sâmbătă, la Cluj. Răbdarea cu care medici și paramedici clujeni au explicat manevrele de resuscitare pe înțelesul tuturor i-a atras pe clujenii sau turiștii.
Acțiunea a avut loc în zona de foodcourt a centrului comercial din comuna Florești, între orele 10:00-20:00.
Au fost și mulți părinți cu copii, iar aceștia din urmă au învățat, pe manechine, ce trebuie să facă ca să poată să salveze o viață.
Medicii și paramedicii SMURD Cluj oferă deja, de mult, lecții gratuite de prim ajutor. Tehnicile de resuscitare exersate pe manechine speciale sunt valoroase, mai ales că, arată medicii clujeni, 4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă.
Nu mai puțin de 50 de medici, paramedici, voluntari SMURD și pompieri, au oferi lecții de prim ajutor, inclusiv în limbile maghiară, engleză și germană.