Connect with us

EVENIMENT

Brand medical de Cluj. Dr. Ioan Coman, fondatorul chirurgiei robotice: Urologia românească este la standarde europene

Publicat


dr ioan coman urologie horz

Fondatorul chirurgiei robotice în România, profesor doctor Ioan Coman, a declarat, vineri, la Conferinţa Naţională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” de la Târgu Mureş, că urologia românească este la standarde europene, inclusiv din punctul de vedere tehnic şi al pregătirii personalului şi că în România există spitale care deţin tehnologii similare cu cele din Europa sau SUA.

Este frumos când ştiinţa e făcută în slujba omului

„Sunt foarte fericit să particip la o astfel de manifestare sub egida Academiei şi a UMFST Târgu Mureş, despre tehnologie şi sănătate. E frumos atunci când tehnologia, ştiinţa, inovaţia, cercetarea e făcută în slujba omului.

De aceea, toată această manifestare de mare amploare care se desfăşoară la Târgu Mureş, fiind destinată sănătăţii semenilor noştri, mă încântă şi m-a făcut să vin împreună cu echipa mea de la Spitalul Municipal din Cluj Napoca, de la Clinica Endoplus din Cluj şi de la Spitalul Sfântul Constantin din Braşov, să vin aici cu mare plăcere. Din punct de vedere al urologiei am o mare bucurie şi sunt sigur că şi confraţii mei din ţară subscriu la această afirmaţie, urologia românească este la standarde europene, atât ca şi dotare tehnică, sunt spitale care nu au nimic în minus faţă de orice alt spital din Europa, din academic sau din SUA, la fel şi formarea de cadre de specialitate, urologi, este la standarde”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Ioan Coman.

Urologia românească este la standarde europene

Profesorul a precizat că urologia românească este la standarde foarte înalte, mai ales că tinerii urologi s-au format atât în România, cât şi în străinătate, unde au participat la stagii de pregătire pe cele mai noi tehnologii în domeniul medical.

„Avem conferinţe, simpozioane, congrese internaţionale, avem ghiduri europene, ghiduri americane după care ne coordonăm întreaga activitate, motiv pentru care urologia românească, la ora actuală, este la mare înălţime. Avem în urologie o schimbare incredibilă în ultimele decenii. Eu am început practica urologică în urmă cu 40 de ani, atunci bisturiul era fratele meu, prietenul meu, şi eram foarte bucuros că pot să ţin în mână un bisturiu, având 30 şi ceva de ani.

Acum, cu toată sinceritatea vă spun că nici 10% din toată patologia urologică tumorală, oncologică, non oncologică, malformativă nu mai are nevoie de utilizarea bisturiului. Doar circumcizia şi hidrocelul, din toată patologia urologică, mai necesită intervenţie standard, clasică, făcută ca pe vremuri. În rest, totul se poate rezolva endoscopic pe căi naturale sau laparoscopic percutan, prin incizii minim invazive, ceea ce înseamnă un confort postoperator incredibil pentru pacient, avantaje teribile pentru pacient”, a arătat dr. Coman.

Robotul chirurgical Da Vinci

Potrivit doctorului, datorită robotului chirurgical Da Vinci, care există şi în România în câteva centre, intervenţiile urologice se fac cu foarte mare precizie, pacientul putând reveni la viaţa normală în scurt timp după intervenţie.

„Pentru cei care astăzi ştiu să mânuiască şi robotul chirurgical Da Vinci, care în urologie a pătruns mai mult decât în orice altă specialitate, intervenţiile pentru cancer de prostată, pentru cancer renal, de vezică urinară, de ganglioni retroperitoneali, pentru tumorile testiculare, pentru ganglioni pelvini în tumorile genitale se pot face pe cale robotică, cu mare, mare precizie.

Magnificaţia optică, de 10 ori, adică un milimetru îl vezi cât un centimetru, instrumentele foarte fine, uşor manevrabile permit disecţii submilimetrice în spaţii de maximă siguranţă, ceea ce permite o disecţie de siguranţă oncologică, poţi să scoţi practic tot răul, toată partea oncologică malignă din pacient, dar conservând maxim ceea ce este necesar pentru o bună funcţionalitate a organului, în speţă prostata, poţi să laşi bandeletele neurovasculare care sunt extrem de importante pentru continenţa şi pentru funcţia erectilă a bărbatului.

Am operat, zilele trecute, doi bărbaţi de 48 de ani, în plină viaţă sexuală, dornici să-şi menţină calitatea vieţii, posesori ai unor cancere de prostată extirpate robotic. Au rămas bandeletele pe loc, sfincterul a rămas pe loc, după scoaterea sondei sunt deja continenţi şi cu o funcţie erectilă deja reapărută. Sunt lucruri care acum câţiva ani erau de domeniul viselor”, a mai spus dr. Coman.

25 de ani de experienţă în laparoscopia urologică

Dr. Ioan Coman a menţionat că a făcut primii paşi în laparoscopia urologică în urmă cu 25 de ani, alături de profesorul Sergiu Duca, la Clinica de Chirurgie III din Cluj Napoca, şi că aceasta era o tehnică revoluţionară, care „prin câteva înţepături ale pielii să poţi lucra pe organele urologice – rinichi, vezică, prostată – era ceva fantastic”.

„Între timp laparoscopia s-a perfecţionat, de la 2D a devenit 3D, vedem totul tridimensional, instrumentele au evoluat fantastic, materialele de sutură, la fel, de aşa manieră încât laparoscopia şi-a mai ataşat, ca să fie şi mai performantă, un ajutor, acest Da Vinci, acest robot miraculos. E ca un ajutor care are patru braţe, cât două ajutoare, dar care îţi permit să lucrezi foarte ergonomic. Tu, ca şi chirurg, ai o poziţie foarte confortabilă în timpul intervenţiei, nu oboseşti, nu-ţi tremură mâinile, tremurul mâinilor este înlăturat, vezi de 10 ori mai mari structurile decât cu ochiul liber, instrumentele foarte fine îţi permit disecţii în spaţii greu accesibile, chiar şi cu abdomenul deschis.

Suturile sunt foarte facile, având mobilitate foarte mare instrumentarul robotic îţi permite suturi cu mai mare facilitate decât cu propria mână în organismul omului. Refacerea pacientului este foarte rapidă, aproape nu au nevoie de analgezice, de calmantele postoperator. Reinserţia socială, profesională şi familială este mult mai rapidă şi toate aceste lucruri le-am văzut în urmă cu 12 ani, le-am văzut la Milano, după ce avusesem o experienţă de 10 ani în laparoscopia standard”, a afirmat dr. Ioan Coman.

Avantajele robotului

Profesorul Ioan Coman a adăugat că, văzând ce înseamnă avantajul robotului, şi-a trimis echipa să se perfecţioneze în străinătate, între membrii acesteia regăsindu-se profesorul Nicolae Crişan, şeful disciplinei de urologie din cadrul UMF Cluj-Napoca, doctorul Bogdan Feciche, medic primar la Satu Mare, şi alţii.

„I-am trimis la Institutul European de Oncologie de la Milano, unde s-au perfecţionat, am mers şi eu de mai multe ori, şi am avut beneficiul unei colaborări de excepţie cu colegii de la acest Institut European de Oncologie de la Milano, care ne-au ajutat la primele 20 de intervenţii, au fost lângă noi ca să meargă cazurile bine, ca să nu avem, Doamne fereşte, un rateu la primele intervenţii, pentru că ar fi fost un dezastru, dar am avut noroc. Având şi experienţa în laparoscopie, trecerea de la laparascopie standard la cea asistată robotic a fost extrem de facilă.

Până în prezent avem undeva în jur de 1000 de cazuri de chirurgie robotică efectuată, practic toată patologia urologică care se operează cu robotul în orice colţ din lume la ora actuală îl facem şi la noi, la Cluj, în prezent la Regina Maria şi la Braşov, la Spitalul Sfântul Constantin. Am început desigur la spital de stat, dar din motive financiare statul nu mai poate susţine operaţia, nu este o operaţie ieftină, şi continuă în sistem privat”, a precizat doctorul.

Fonduri sistate

Dr. Ioan Coman a arătat că, în 2015, după 6 ani de chirurgie robotică, după 100 de operaţii făcute la Spitalul Municipal din Cluj, specialiştilor de aici le-au fost sistate fondurile, iar astfel acest gen de intervenţii au ajuns să fie efectuate cu precădere în clinici private, deşi robotul chirurgical Da Vinci există şi în spitale de stat.

„E mare păcat. După o investiţie de milioane de euro, în jur de 2 milioane de euro un robot Da Vinci, să nu-l exploatezi la maximum. Este această schimbare de miniştri de azi pe mâine, unul dă o directivă, vine celălalt şi o schimbă pentru că nu este bună, este o adevărată crimă financiară pe sistemul sanitar, sunt milioane de euro care stau nefolosite în aparatura medicală în România, nu numai robotul chirurgical Da Vinci, ceea ce într-un sistem privat este inadmisibil.

Acolo sunt alte calcule, motiv pentru care în ultimii ani am ajutat totalmente sistemul privat şi aici lucrurile merg calculate, dăm bani la stat, impozite, TVA-uri şi aşa mai departe, susţinem sistemul de stat, dar ar trebui să fie şi sistemul privat puţin mai mult ajutat de către cei care au această datorie. Sunt câteva centre care practică chirurgia robotică şi, practic, sunt doar în sistemul privat, ceva la Spitalul Militar Bucureşti din când în când mai fac colegii câte o operaţie robotică şi parcă la Timişoara. În rest, în sistemul privat lucrurile merg bine pe domeniul chirurgiei robotice, necazul este că statul nu finanţează deloc aceste operaţii performante care sunt inclusiv în avantajul societăţii, nu numai a pacientului sau a spitalului privat”, a accentuat dr. Coman.

Profesorul a spus că, spre exemplu, radioterapia pentru cancerul prostatic se plăteşte de către stat cu 5000 de euro, în timp ce operaţia robotică pentru aceeaşi patologie, cu avantaje mult mai mari decât radioterapia pentru pacient nu este finanţată deloc.

„E frustrant pentru mine, chirurg şi medic curant, când trebuie să selectez pacienţii în funcţie de posibilităţile lor financiare, dacă îi operez sau nu cu robotul chirurgical Da Vinci”, a subliniat dr. Ioan Coman. AGERPRESDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un medic care lucrează în Cluj, acuzat în Marea Britanie de proceduri efectuate pentru „plăcere sexuală”, inclusiv pe copii

Publicat

Medicul Iuliu Stan, care lucrează la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca și la Spitalul Sfânta Maria, este în mijlocul unui scandal în Marea Britanie. Acesta a fost concediat pentru că a efectuat proceduri medicale care nu erau necesare, inclusiv asupra copiilor, pentru „propria sa plăcere sexuală”.

Acesta a început să lucreze în cadrul NHS – Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, în 2015.

Un medic care lucrează în Cluj, acuzat în Marea Britanie de proceduri efectuate pentru „plăcere sexuală”, inclusiv pe copii

Un tribunal din Marea Britanie a stabilit că 21 de pacienți de la Royal Cornwall Hospitals NHS Trust, inclusiv copii, au căzut pradă medicului Iuliu Stan pe o perioasă de 5 ani cât acesta a lucrat la unitatea sanitară, scrie Daily Mail.

Astfel, pacienții ar fi fost supuși unor examinări anale inutile, medicul introducându-le medicamente în rect. Unii pacienți au primit medicamente introduse necorespunzător în rect de până la opt ori. Totul pentru propria plăcere sexuală a medicului, potrivit anchetatorilor.

Autoritățile au fost alertate cu privire la aceste practici în anul 2020 de către tatăl unui pacient.

Lucrează în două spitale din Cluj

Dr. Iuliu Stan s-a întors de doi ani în România și lucrează acum atât la Regina Maria, cât și la Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca.

Potrivit unor surse din cadrul SCJU, medicului nu i s-a reproșat nimic din punct de vedere profesional și nici nu au fost plângeri din partea pacienților legate de vreo conduită necorespunzatoare.

Poziţia clinicii

„Am aflat pentru prima oară din presa britanică despre acuzațiile aduse medicului român și am început de îndată o investigație internă.

Cu toate că nu am avut niciun comentariu negativ sau sesizare care să ridice suspiciuni de orice fel la adresa activității sale, am decis să investigăm îndeaproape cazul cu autoritățile din UK si, proactiv, am suspendat colaborarea cu medicul, până la o decizie finală, au declarat reprezentanții clinicii private.

Foto: Spitalul Regina Maria

Citește mai departe

De toată clujena

Scurte și ultrascurte

Publicat

Despre cum vrea să-l bată PSD Cluj pe Emil Boc

Deputatul (încă) liberal Sabin Sărmaș și-a anunțat candidatura la Primăria Cluj-Napoca în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, realizată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Ia să vedem cine au fost invitații celor doi jurnaliști în ultimele săptămâni: Dan Mihalache, Remus Pricopie, Alexandru Rafila, Daniel David, Daniel Funeriu ș.a.

Se pune fireasca întrebare, cine are interesul să promoveze la nivel național un deputat PNL cvasinecunoscut, care tocmai îl sfidează pe colegul de partid Emil Boc, anunțând că vrea să-i ia locul la primărie?

Este „lucrat” Boc de mai marii din PNL, știut fiind că partidul liberal este principalul „sponsor” al Digi? Puțin probabil. Să fie domnul profesor Vasile Dîncu, un apropiat notoriu al grupului RDS-RCS, grup care deține Digi24?

Asta parcă mai sună cumva și astfel PSD Cluj ar putea avea candidat la Primărie! Strategia nu e nouă, s-a mai încercat în 2016 cu Octavian Buzoianu, cu rezultate modeste spre … insignifiante!

Candidat serios caut partid!

Interesant cum se tot anunță candidați fără de partid. Sabin Sărmaș nu e primul, ia luat-o înainte Horea Șulea, și el fost liberal, care a anunțat săptămîna trecută că vrea să revină la șefia primăriei Florești. Tot fără de partid, deocamdată. Dar dl. Șulea ne-a spus măcar că în cîteva zile va lămuri misterul și va anunța din partea cui va candida.

Le sugerăm ambilor doritori un anunț pe OLX, la servicii, de tipul, ”Candidat experimentat, stare materială bună, divorțat de PNL, caut partid pentru relație serioasă. Asigur prezență excepțională în pre-campanie, campanie și cel puțin 4 ani de fidelitate!”.

Avr(a)am Gal a revenit la smerenie

…după ce te-ai dat în bărci cu „hamburgerul dă mii de euro”, cu nenumăratele drumuri prin SUA, unde aveai întîlniri la nivel înalt pentru România desigur, cu mașini și vacanțe de lux cumpărate pentru familie, după ce ai trecut de la țărăniști la PPUSL-ul lui Dan Voiculescu, apoi cu scurte abateri la UNPR, la „prietenul” Găbiță Oprea, și la ALDE, este bine să poposești, întru binefăcătoare și meritată tihnă ideologică, la Marele Partid care acceptă cu larghețe orice berbec oportunist!

Doar condamnarea la 5 (cinci) ani cu executare pentru trafic de influență, l-a oprit pe infatigabilul traseist politic Avram Gal din elanul ecumenismului politic încununat de botezul în PSD!

Acum Gal pare că a renunțat la politică și s-a întors la lucrurile simple, la familie, la rugăciune și smerenie, în așteptarea sentinței definitive a instanței.

Iulian Fota și lupta pentru pace

În anii construirii socialismului, atunci când un cetățean se adresa în scris autorităților cerând, de pildă, o locuință, o butelie, un loc de veci, în general cam pentru orice trebuia să faci o cerere sau un memoriu, documentul se încheia cu un slogan adaptat contextului politic național și internațional.

Așa că la finalul cererii pentru butelie se scria cu majuscule „Trăiască lupta pentru pace!” sau „Moarte imperialiștilor americani!”.

Se considera că astfel îți arăți atașamentul pentru partid care, prin reprezentanții săi locali, rezolva doleanțele oamenilor muncii. Tot astfel și domnul Iulian Fota, după ce a fost dat afară de la Ministerul de Externe a ținut să adauge la finalul explicației publice următoarea propoziție: „Rămân pe baricada României occidentale!”.

Bine că n-a scris-o pe aia cu lupta pentru pace că îl trimiteau americanii direct în Ucraina! Pe front.

(Amfitrion)

 

 

 

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Groapa temporară de gunoi de la Pata Rât, transformată în spațiu verde în 5 ani. Apar două centre noi de colectare și prelucrare

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca vrea să desființeze total rampa temporară de gunoi de la Pata Rât, printr-un proiect de 2,5 milioane de euro.

Astfel, în 5 ani, locul va deveni o zonă verde, cu copaci, iar gunoaiele de aici nici măcar nu vor ajunge la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Lângă această zonă, vor fi construite două centre noi pentru preluare și prelucrare de deșeuri.

Groapa temporară de gunoi de la Pata Rât, transformată în spațiu verde în 5 ani

Proiectul pilot beneficiază de fonduri norvegiene, potrivit city managerului Gheorghe Șurubaru, care spune că este unul cu mai multe avantaje.

„Suntem în faza avansată de achiziționare a unui sistem modular de echipamente și vom începe să preluăm din rampa temporară deșeurile ce vor fi prelucrate prin sortare, tratare în cuptor, compostare, astfel încât în termen de 5 ani să prelucrăm toată cantitatea de deșeuri de la rampa temporară de la Pata Rât”, a spus Gheorghe Șurubaru la Napoca Live.

Acum, RADP trebuie să transporte deșeurile de la rampa temporară la CMID. Dar cu ajutorul noilor echipamentelor, vor putea fi prelucrate 40-50 de tone de deșeuri anual, iar la calculul făcut, toată cantitatea va fi prelucrată în 5 ani. Atât va și funcționa acest punct.

Prin acest proiect, deșeurile nu vor mai ajunge la CMID, unde ar fi ocupat mult loc.

„După elimimarea acestui depozit, totul va fi adus la starea inițială, prin plantarea de arbori și amenajarea unui spațiu verde”, a declarat Șurubari care a precizat că acest lucru este o obligativitate legală.

Mini-fabrică de preluare și prelucrare a deșeurilor voluminoase, tot la Pata Rât

Primăria are și alte proiecte privind managementul deșeurilor, finanțate prin PNRR. Prin acestea se vor înființa, tot la Pata Rât, puncte de preluare a deșeurilor prin aport voluntar.

Unul dintre cele mai importante proiecte privește înființarea unui centru integrat de colectare separată prin aport voluntar, care este în valoare de peste 5,5 milioane de euro.

„Aici se vor putea prelua de la populație absolut toate tipurile de deșeuri. Deci, în afară de deșeuri menajere, se vor putea prelua deșeuri provenite din construcții, din vegetale, tot ce înseamnă deșeu voluminos, textile, lemn anvelope și așa mai departe”, a declarat city magarul orașului.

Acesta va fi un centru integrat mare și va fi amenajat în apropierea actualei rampe temporare de la Pata Rât, pe o suprafață de aproape 2 hectare, care este deja în proprietatea Primăriei.

În plus, spune Șurubaru, în acest centru se vor amplasa și utilaje pentru prelucrarea și tratarea deșeurilor.

„Deșeurile din construcții vor fi concasate și folosite la alte lucrări, cele din lemn vor fi prelucrate și se vor composta vegetatele. Va fi o mini-fabrica de preluare și prelucrare a deșeurilor voluminoase”, a explicat Gheorghe Șurubaru.

Acest proiect este aprobat deja la ministerul de resort și Primăria lucrează la lansarea licitației, astfel că, potrivit lui Șurubaru ar putea fi finalizat înainte de sfârșitul anului.

Un centru mai mic, tot la Pata Rât

Un alt proiect, finanțat tot prin PNRR, în valoare de 800.000 de lei, privește înființarea unui alt centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, dar mai mic.

„Acesta are 4.000 de metri. Avem terenul, îl amenajăm, iar ministerul îl va dota cu containere pentru preluarea tututor tipurilor de deșeuri. Aici va fi, practic, doar o activitate de preluare și depozitare. Va fi tot la Pata Rât, în apropiere de centrul mare, unde deșeurile vor putea fi transportate pentru prelucrare”, a mai spus Gheorghe Șurubaru.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Emil Boc, desemnat de Comitetul European al Regiunilor raportor pe tema Inteligenței Artificiale

Publicat

De

Emil Boc a fost desemnat, joi, Raportor pentru pachetul legislativ al Uniunii Europene care vizează Inteligența artificială.

Primarul Clujului spune că, utilizată cu înțelepciune și pe scară largă, inteligența artificială poate aduce beneficii mari.

Emil Boc, desemnat de Comitetul European al Regiunilor raportor pe tema Inteligenței Artificiale

„Inteligența artificială se dezvoltă rapid. Inteligența artificială ne schimbă deja viața de zi cu zi. Și acesta este doar începutul. Utilizată cu înțelepciune și pe scară largă, inteligența artificială poate aduce beneficii mari oamenilor și societății, în general”, a transmis Emil Boc pe pagina de Facebook

Emil Boc, care este și președinte al Comisiei pentru Politica de Coeziune Teritorială și Buget (COTER) a Comitetului European al Regiunilor spune că AI – Inteligența Artificială, va îmbunătăți, de exemplu asistența medicală, prin diagnostice mai precise și o prevenție mai bună a bolilor.

„Inteligența artificială ne schimbă și ne va schimba viața prin creșterea eficienței agriculturii, contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, îmbunătățirea eficienței sistemelor de producție cu ajutorul întreținerii bazate pe analiza predictivă, îmbunătățirea securității europenilor și în multe alte moduri pe care abia începem să ni le imaginăm.

În același timp, inteligența artificială implică o serie de riscuri potențiale, cum ar fi un proces decizional opac, discriminarea de gen sau de alt tip, intruziunea în viața noastră privată sau utilizarea în scopuri infracționale”, a precizat Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax