Connect with us

EVENIMENT

Boc: Primăria alocă 5 milioane de lei pentru familiile cu copii cu handicap. De când vor primi ajutorul lunar de 600 de lei

Publicat


Ajutor copii cu handical Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca va oferi, lunar, un sprijin financiar pentru familiile din Cluj-Napoca cu copii încardați într-un grad de handicap.

Sunt aproape 1.000 de familii în această situație, iar cheltuielile pentru ședințele de terapie sunt foarte mari.

Boc: Primăria alocă 5 milioane de lei pentru familiile cu copii cu handicap. De când vor primi ajutorul lunar de 600 de lei

„Astăzi, în Cluj-Napoca sunt aproximativ 1.000 de familii care au copii cu un anumit grad de handicap și au nevoie săptămânal de mulți bani pentru a putea plăti terapiile aferente. Aceste familii fac un efort uriaș pentru a avea o viață normală”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

În județul Cluj sunt doar 4 centre de recuperare de stat care asigură gratuit diverese terapii necesare copiilor, iar listele de așteptare sunt foarte lungi. Astfel, mulți părinți sunt nevoiți să se adreseze centrelor private și să plătească ședințele de tratament.

582 de copii cu handicap grav

Emil Boc a precizat că după ce va fi adoptat bugetul, în luna martie se va adopta și regulamentul prin care familiile cu copii cu diferite grade de handicap vor beneficia de acest ajutor.

„Sperăm ca începânad cu luna aprilie, familiile să primească acest ajutor, care este de 600 de lei lunar. Nu este foarte mult, dar e o mică formă de sprijin pentru a le face viața mai ușoară”, a spus Emil Boc.

În Cluj-Napoca sunt 936 de copii cu diferite grade de handicap. Potrivit datelor deținute de Primărie, 582 de copii au handicap grav, 70 handicap accentuat, 196 au un grad de handicap mediu, iar 90 au handicap ușor.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O macara a căzut peste firele de curent pe strada Traian Vuia din Cluj-Napoca. Mașină avariată

Publicat

De

Macara căzută pentru firle de curent la Cluj-Napoca

Pompierii clujeni intervin pe strada Traian Vuia, unde o macara a căzut peste câteva fire de curent.

Din fericire nu sunt victime.

Pomperii intervin și cu un modul de descarcerare

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la acest eveniment. Din primele date, un autoturism este ușor avariat.

La fața locului au fost trimise două autospeciale cu modul de descarcerare și preventiv un echipaj SAJ.

FotoȘ ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Vicepreședintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, despre reorganizarea instituției:Posturi bugetate reduse de la 796 la 618

Publicat

mircea

Vicepreședintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, susține că angajamentele asumate și onorate sunt un principiu valoros de la care Partidul Naţional Liberal nu se abate.
”O dovadă în acest sens, măsurile aprobate în ultima ședință de ieri a Biroului Permanent al Senatului, la propunerea președintelui Senatului, Ilie Bolojan, care privesc reorganizarea activității instituției și eficientizarea alocării resurselor financiare bugetare.
Cele mai importante modificări vizează reducerea numărului de posturi bugetate de la 796 la 618, precum și a numărului de structuri, aceasta conducând, implicit, la un număr mai mic de funcții de conducere.
În scopul reducerii cheltuielilor de funcționare ale Senatului, o altă măsură vizează parcul auto, prin reducerea cotelor de carburant și a utilizării unui număr mai mic de mașini.

Programul de lucru, modificat

De asemenea, în vederea îmbunătățirii procesului legislativ, programul de lucru al instituției va suporta schimbări. Senatorii se vor reuni în ședințele de plen în zilele de luni și miercuri, marți vor fi ședintele de Comisii, iar în zilele de joi vor fi dezbateri publice/consultări organizate de către Comisii.
Cumulate, toate aceste măsuri reprezintă direcția optimă rezultată în urma unei analize serioase privind asigurarea unui sistem legislativ mai responsabil și orientat spre performanță.
De înțeles îngrijorările celor vizați de reorganizarea Senatului, dar îi asigur pe toți că întregul proces va fi unul transparent și corect.
Este important de menționat că suntem la un moment T zero, într-o perioadă în care resursele publice sunt limitate, iar românii așteaptă rezultate concrete, așa cum am promis.

Nu ne-a fost deloc ușor să luăm aceste decizii, dar PNL dovedește astfel, încă o dată, că are capacitatea și curajul de a aplica soluții adecvate situației cu scopul de a modela eficient parcursul României. Care să conducă, în final, la bunăstarea fiecărui român”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

CULTURA

Clujul, pe locul 3 în România la cărți comandate pe o platformă online. Constituția, la mare căutare printre clujeni

Publicat

cărți

Județul Cluj ocupă locul 3 pe platforma Libris.ro la cărți comandate online în anul 2024, fiind devansat de București și Brașov.

Potrivit Libris, în total au fost vândute în județul Cluj 115.071 de cărți, față de 430.321 în București și 141.448 în Brașov.

Cel mai fidel cititor din Cluj a plasat în total 43 de comenzi anul trecut, media comenzii pe județ fiind 143 de lei.

În topul comenzilor s-au aflat cărți pentru copii, beletristică și științe umaniste, iar ca titluri ”Revolutia glucozei. Echilibrarea glicemiei poate să-ți schimbe viața – Jessie Inchauspe”, ”Marele dictionar al bolilor si afectiunilor – Jacques Martel” și Constituția României.

Top 10 cele mai vândute cărți de pe libris.ro în anul 2024

1. Micul print – Antoine de Saint-Exupery

2. Nervul vag. Adio stres, inflamatii, tulburari digestive si probleme imunitare – Yann Rougier , Marie Borrel

3. Tine-ti copiii aproape – Gordon Neufeld, Gabor Mate

4. Cat timp infloresc lamaii – Zoulfa Katouh

5. Marele dictionar al bolilor si afectiunilor – Jacques Martel

6. Revolutia glucozei. Echilibrarea glicemiei poate sa-ti schimbe viata – Jessie Inchauspe

7. Omul in cautarea sensului vietii – Viktor E. Frankl

8. Puterea extraordinara a subconstientului tau – Joseph Murphy

9. Hotul de carti – Markus Zusak

10. Curajul de a nu fi pe placul celorlalti – Fumitake Koga , Ichiro Kishimi

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Amendă de 5.000 de lei pentru școala din satul Cara dată de pompieri. Ce nereguli au constatat

Publicat

amendă cara

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj a aplicat o amendă de 5.000 de lei conducerii Școlii Gimnaziale din satul Cara, comuna Cojocna, după ce la nivelul unității au avut loc, în ultima perioadă, două incendii cauzate de starea defectuoasă a instalației electrice. 

Potrivit pompierilor clujeni, amenda a fost dată școlii în urma unui control deoarece nu au fost puse la dispoziție documente care să ateste verificarea instalației electrice.

Ultimul incident a avut loc vineri spre sâmbătă, 10/11 ianuarie, când a izbucnit un incendiu din cauza instalației electrice care a afectat un neon și o ușă de termopan.

În ziua de luni, 13 ianuarie a izbucnit o flamă tot din cauza instalației electrice, iar toți cei peste 160 de elevi au fost trimiși acasă, cursurile fiind suspendate.

Părinților li s-a transmis doar că nu a fost curent în școală, nu că ar fi fost un incendiu.

De menționat că extinctoarele din școală sunt expirate din anul 2020.

”Defecțiunea constatată în data 13 ianuarie 2024 a fost remediată în timp util de către autoritățile competente, cauzele defecțiunii nefiind imputabile conducerii unității care a informat conducerea IȘJ Cluj cu privire la acest aspect, potrivit procedurii de comunicare, în vigoare”, a transmis ISJ Cluj pentru Cluj24.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate